Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Padli oficiálne obvinenia. Kanadskí hokejisti čelia žalobe zo sexuálneho napadnutia

Kanadský hokej rieši nepríjemnú kauzu.
Kanadský hokej rieši nepríjemnú kauzu.Profimedia
Hokejistov Cartera Harta (25) z Philadephie Flyers, Michaela McLeoda (25) z New Jersey Devils, Dillona Dubého (25) z Calgary Flames a bývalého hráča NHL Alexa Formentona (24) obvinili zo sexuálneho napadnutia. Podľa agentúry AP to potvrdili ich právnici. Škandál sa stal v roku 2018, keď títo hráči boli členmi zlatého juniorského tímu na MS.

Na zozname má figurovať aj meno Callana Footea z New Jersey, podľa agentúry AP však stav jeho obvinenia nebol jasný. Všetci hráči vo svojich súčasných kluboch dostali na neurčitý čas voľno.

Žalobu podala ešte v roku 2022 žena, ktorá tvrdí, že ju sexuálne napadlo osem členov juniorského tímu Kanady na benefičnom galavečere v ontárijskom Londýne v roku 2018. Kanadská hokejová federácia (Hockey Canada) žalobu urovnala a následne začala vyšetrovanie, ktoré odhalilo, že organizácia mala dva tajné fondy na vyplácanie vyrovnaní na základe žalôb o sexuálnom napadnutí a zneužívaní. 

Londýnska polícia začala v júli 2022 internú kontrolu a NHL uviedla, že vykoná nezávislé vyšetrovanie toho, čo sa stalo. Komisár profiligy Gary Bettman prisľúbil, že po jeho ukončení zverejní zistenia. Zástupca komisára Bill Daly v júni uviedol, že vyšetrovanie je ukončené a do polovice leta očakáva správu, ktorú následne liga preskúma. NHL doteraz zistenia nezverejnila a Daly podľa agentúry AP minulý týždeň poznamenal, že vydá vyhlásenie, keď to bude vhodné.

Polícia v kanadskom Londýne naplánovala na pondelok tlačovú konferenciu, na ktorej poskytne podrobnosti o tomto prípade. V Kanade nie je zvyčajné, že polícia poskytuje značný časový priestor na vzdanie sa každému, kto čelí obvineniu. Tímy plánujú v dohľadnej dobe hrať bez spomínaných Harta, McLeoda, Dubého a Formentona

Generálny manažér Philadelphie Daniel Briere počas uplynulého týždňa prečítal vyhlásenie o situácii s brankárom Hartom: "Budeme reagovať primerane, keď budú zverejnené výsledky vyšetrovania." Kanadské zákony zahŕňajú tresty odňatia slobody v závislosti od viacerých faktorov vrátane veku údajnej obete.