Po hodoch príde bolenie brucha. Draft NHL bude pre Slovensko veľkým ústupom z pozícií

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Po hodoch príde bolenie brucha. Draft NHL bude pre Slovensko veľkým ústupom z pozícií

Petrovský by mohol byť druhýkrát draftovaný do NHL.
Petrovský by mohol byť druhýkrát draftovaný do NHL.TASR
Posledné dva roky boli pre Slovensko v rámci draftov NHL veľmi úspešné, ale to sa tentoraz zmení. Aktuálny ročník by mal priniesť iba minimálny počet vybratých Slovákov a aj to v nižších kolách. Kto má aspoň teoretickú šancu, aby zaujal kluby profiligy?

Obrovský prepad Chromiaka

Ešte na začiatku sezóny figuroval vo všetkých prvotných preddraftových rebríčkoch na úrovni druhého alebo dokonca na konci prvého kola obranca Jakub Chromiak, brat Martina Chromiaka. Teraz je však všetko inak a viacerí experti si myslia, že nakoniec sa na draft vôbec nedostane. Ak by ale aj nastal pozitívnejší scenár, tak až v závere.

Rodák z Ilavy vyrastal v Dukle Trenčín, medzi seniormi debutoval už ako 15-ročný, najskôr na hosťovaní v Dubnici a počas ročníka 2021/22 prvýkrát naskočil do extraligy. Tam začal aj predošlú sezónu 2022/23, no odišiel do Sudbury v OHL. Ročník dohral za Kingston, keďže Wolves si museli spraviť priestor, aby do tímu pribudol Dalibor Dvorský.

Dostane sa na draft Šatan?

Syn legendy slovenského hokeja spravil za posledný rok veľký krok vpred a tak sa dostal do niektorých draftových rebríčkov, čo by mohlo znamenať, že si ho niekto vyberie medzi poslednými menami. Jeho výkony sa zlepšili, o čom svedčí aj 30 bodov v 26 zápasoch juniorskej extraligy.

Počas deviatich duelov v Tipos SHL za projekt U18 získal štyri body (1+3), rovnaký počet pridal v siedmich stretnutiach na MS do 18 rokov (0+4). Bol piatym najproduktívnejším členom mužstva. Paradoxne, prvá štvorica Radivojevič, Pobežal, Chrenko a Tomík môže byť draftovaná až v roku 2025.

Zaujal Repčík až natoľko, aby bol draftovaný?

Útočník Peter Repčík síce mohol byť draftovaný už pred dvomi rokmi, ale nevybral si ho žiadny tím. Rovnako ani naposledy, ale teraz jeho šanca žije, pretože kluby často v nižších kolách veria aj starším hráčom. Niečo rovnaké zažil v siedmom kole draftu 2023 útočník Maroš Jedlička, po tom siahlo Colorado.

Košický odchovanec Repčík navyše zažil úspešnú sezónu, keďže počas základnej časti nazbieral v QMJHL až 61 bodov (30+31) počas 54 stretnutí, ďalších šestnásť (6+10) pridal v osemnástich dueloch v rámci play-off a nakoniec sa tešil z titulu. Navyše na posledných MSJ mal v piatich vystúpeniach bilanciu 3+3.

Dostane Petrovský druhú šancu?

Šikovný center bol draftovaný Minnesotou v roku 2022, keď po ňom siahla v rámci šiesteho kola. Počas dvoch rokov si ale nevybojoval nováčikovský kontrakt a tak Wild práva na rodáka z Prešova stratili. Draftovaný môže byť druhýkrát. Či sa to stane ostáva otázne. Druhý raz v rade zažil v OHL 55-bodovú sezónu.

Zažiaril na MSJ, päť zápasov mu stačilo na zisk deviatich bodov (5+4) a dostal sa aj do seniorskej reprezentácie, takmer na MS. Rovnako ako Repčík by sa na neho mohlo usmiať šťastie v nižších kolách. Ak by sa ale tento prípad nestal, tak existuje veľká šanca, že oboch ofenzívnych hráčov si následne niekto pozve minimálne do kempu.

V rovine teórií je viac mien

Ondrej Molnár, Samuel Urban, Ondrej Maruna, Adam Beluško, Theo Kiss, Maxim Petráš, Andrej Fabuš, Martin Haroník či Samuel Kupec. To sú mená, ktoré majú doslova teoretickú šancu, že si ich niekto v siedmich kolách všimne. Každý z nich určite dúfa, že to vyjde na posledné kolo, ale pravdepodobne sa tak nestane.