Poklady nájdené v druhom kole draftu. Kto má namierené stať sa slávnym v NHL?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Poklady nájdené v druhom kole draftu. Kto má namierené stať sa slávnym v NHL?

Černišov zamieril do organizácie zo San Jose.
Černišov zamieril do organizácie zo San Jose.Profimedia
Najväčšie talenty každoročného draftu sa väčšinou dostanú na rad v prvom kole, ale aj to druhé zakaždým vzbudzuje veľkú pozornosť. Kto zaujal tentoraz?

Ruský útočník Igor Černišov bol v rebríčkoch už medzi hráčmi pre prvé kolo. Nakoniec sa prepadol na úplný úvod toho druhého, ale to mu vôbec nemusí vadiť, pretože prichádza do omladenej organizácie San Jose, kde šancu určite dostane.

Silovo založený krídelník možno nebude patriť medzi bodových lídrov, hoci v posledných dvoch sezónach v MHL nazbieral počas 60 zápasov až 64 bodov, ale pre mužstvo vie byť platný na oboch koncoch hracej plochy. V minulej sezóne odohral 44 stretnutí v KHL, v mladom veku zbieral veľmi cenné seniorské skúsenosti.

Hneď po ňom prišiel na rad český obranca Dominik Badinka, ktorý odohral ročník 2023/24 za "áčko" švédskeho klubu Malmö Redhawks. Nastúpil do 33 duelov (1+3). Vyznačuje sa výborným čítaním hry, čo mu umožňuje predvídať súboje a vyhrávať ich. Carolina z neho na 35. mieste spravila svoj najvyšší výber.

Útočník Lucas Pettersson je veľmi silný na puku, ktorý mu je ťažké odobrať, vidí spoluhráčov a tradične ich nachádza v nebezpečných pozíciách. Zároveň disponuje aj solídnou strelou švihom, o čom svedčí jeho 57 bodov v poslednom ročníku švédskej juniorky a osem v siedmich zápasoch na MS U18. Rozšíril mladé prospekty Anaheimu.

Treba povedať, že Calgary, minimálne na prvý pohľad, naložilo s tohtoročnými voľbami dobre. Príkladom je krídelník Andrew Basha, toho si Flames vybrali na 41. mieste. Dynamický tvorca hry v poslednej sezóne OHL v drese Medicine získal 85 bodov (30+55).

Cole Hutson bol na dvoch posledných MS do 18 rokov najproduktívnejší obranca, získal dvanásť (1+11), resp. trinásť bodov (4+9). Druhý raz zaslúžene získal cenu pre najlepšieho beka turnaja, čo jasne hovorí o najsilnejšej stránke amerického mladíka. Prehľad v hre, rozohrávka aj strela, to si vo Washingtone na ňom cenia najviac.

Otec Byron patril v NHL medzi tvrdších mužov s nižším počtom bodov, syn Ryder Ritchie je úplný opak. Ide o produktívneho a technicky založeného krídelníka s dobrou produktivitou. V poslednom ročníku síce aj pre zranenie nedosiahol na priemer bodu na zápas, ale Minnesota v ňom vidí jedného z ofenzívnych lídrov ďalších rokov.

Kanadský útočník Tanner Howe v každej z posledných troch sezón dokázal v drese Reginy nazbierať viac ako bod na duel. Vo WHL nastúpil na 207 stretnutí, v ktorých strelil 92 gólov a pridal 141 asistencií. Možno by bol vybraný aj skôr, avšak na uplynulých dvoch MS U18 si zapísal iba jednu asistenciu. Pre Pittsburgh môže byť novou hviezdou.

Americký center Max Plante je právom považovaný za jedného z najzručnejších hráčov tohtoročného draftu. Keď má puk na hokejke, dokáže obdivuhodné veci a defenzívy súperom s ním majú tradične plné ruky práce. Na MS U18 nazbieral 11 bodov. Otec Derek hral v NHL a vyhral aj Stanley Cup. O to sa bude mladík snažiť v Detroite.

Fantastický prehľad v hre a zvyčajne jeden krok pred protihráčmi je americký tvorca hry Teddy Stiga. Často sa vie dostať myšlienku pred obrancov, a tak sa ocitá v nebezpečných priestoroch. Po skvelom ročníku v americkom projekte a jedenástich bodoch na MS U18 by sa mal stať hviezdou Boston College v NCAA. Práva v NHL si naňho drží Nashville.

Kanaďan Carter George bol považovaný za najlepšieho brankára z ročníka, nakoniec sa pred neho dostali už 21-ročný Nabokov a jeho krajan Jegorov. To však nič nemení na tom, že Los Angeles môže mať čoskoro novú jednotku. Kanade vychytal zlaté medaily na MS U18 aj Hlinka Gretzky Cupe.

Ďalší brankár Evan Gardner zaujal Columbus hlavne tým, že za Saskatoon vo WHL odchytal 30 zápasov. Vyhral až 21 a priemerne inkasoval iba 1,91 gólu na zápas, pričom jeho úspešnosť zákrokov bola 92,7 percent. Pridal štyri čisté kontá. V play-off mal iba o niečo horšie čísla. Napriek tomu Kanadu ešte nikdy nereprezentoval.

Syn slovenských rodičov a center Kamil Bednarik sa rozhodol reprezentovať USA a na MS U18 sa v dvoch dueloch s tímom trénera Dendisa prezentoval štyrmi bodmi, celkovo ich nazbieral šesť. Viac ako bod na stretnutie mal aj v americkom projekte, teraz má byť lídrom na Boston College.