Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Poklona brankárskej legende. Dres ikony zamieri pod strechu štadióna Calgary

TASR
Flames slávnostne vyradia dres Kiprusoffa.
Flames slávnostne vyradia dres Kiprusoffa.Profimedia
Klub zámorskej NHL Calgary Flames vyradí dres s číslom 34 na počesť bývalého fínskeho brankára Miikku Kiprusoffa (46). Slávnostná udalosť sa uskutoční 2. marca 2024 pred zápasom s Pittsburghom.

V histórii Flames nosilo 9 hráčov dres číslo 34 pred Kiprusoffom, no bývalý fínsky brankár je posledný. V klubových štatistikách je medzi gólmanmi historický líder v počte odchytaných zápasov (576), víťazstiev (305), zákrokov (14.631) a čistých kont (41).

Rodák z Turku bude štvrtým hráčom organizácie, ktorého dres bude pod stropom domácej arény. Pred ním sa z tejto pocty tešili bývalý útočníci Lanny McDonald, Jarome Iginla a Mike Vernon.

"Hokej v Calgary naozaj niečo znamená a som hrdý na to, že som ho mohol nazývať mojím domovom a deväť rokov nosiť dres s horiacim céčkom. Ďakujem organizácii Flames za túto obrovskú česť," povedal Kiprusoff pre oficiálnu webstránku klubu.

V Calgary strávil takmer celú kariéru v NHL. Klub ho  v novembri 2003 získal výmenou zo San Jose, ktoré ho draftovalo v roku 1995 zo 116. miesta.

Ikonický hokejista vyhral dve individuálne ocenenia v rokoch 2005 a 2006, keď získal Vezinovu trofej ako najlepší brankár NHL a William M. Jennings Trophy pre brankára tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov. Kariéru uzavrel v septembri 2013.