Preplatený Dubois sklamal a po roku odchádza. Rangers sa (ne)férovo zbavili Goodrowa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Preplatený Dubois sklamal a po roku odchádza. Rangers sa (ne)férovo zbavili Goodrowa

Goodrow (vľavo) a aj  Markström (vpravo) menia dresy v NHL.
Goodrow (vľavo) a aj Markström (vpravo) menia dresy v NHL.Profimedia
Aj keď je finále play-off NHL stále v plnom prúde a medzisezónne obdobie sa ešte len má začať, tak stredajší večer priniesol hneď niekoľko veľmi zaujímavých ťahov jednotlivých klubov najlepšej hokejovej ligy sveta.

Dubois zas začína odznova

Kanadský útočník Pierre-Luc Dubois má status hviezdneho útočníka, ale v NHL to stále nepreukázal naplno. Trojka draftu z roku 2016 začínala v Columbuse, odkiaľ si vydupala odchod a zamierila do Winnipegu. Napriek dvom šesťdesiatbodovým sezónam to nebolo ideálne ani v organizácii Jets, a tak prišlo ďalšie sťahovanie.

Mnohí krútili hlavou nad tým, že Los Angeles bolo rok dozadu ochotné obetovať nielen voľbu v 2. kole draftu, ale takisto trio mladých a kvalitných útočníkov. Gabriel Vilardi, Alex Iafallo a Rasmus Kupari totiž mali patriť k budúcnosti Kings.

Navyše Dubois podpísal s Kings zmluvu do konca sezóny 2030/31 za priemerne 8,5 milióna dolárov, čím sa zaradil medzi najlepšie platených hokejistov sveta. Po roku je všetko inak, nakoľko v 82 dueloch získal iba 40 bodov. Siahol po ňom Washington, kde ho čaká ďalší nový začiatok.

Generálny manažér kalifornského tímu Rob Blake priznal, že v jeho prípade urobil chyby. "Nemyslím si, že som odviedol dostatočne dobrú robotu pri jeho integrovaní do správnych úloh v našom tíme. Myslím si, že v tom aspekte k nám nezapasoval a preberieme za to zodpovednosť," povedal.

Chuť si Dubois spravil aspoň na svetovom šampionáte, kde mal priemer takmer bod na zápas. Do Washingtonu by navyše mohol zapasovať, keďže hviezdni centri Bäckström a Kuznecov sú už v podstate minulosťou. Verí mu aj tréner Brian MacLellan, stále v ňom vidí potenciál, aby sa stal jedným z najlepších na svete.

Los Angeles za neho získalo brankára Darcyho Kuempera. Ten má v 34 rokoch to najlepšie za sebou, no mohol by byť odpoveďou na otázku gólmanov. Cam Talbot nezažil ideálny ročník. Kuemper vyhral Stanley Cup s Coloradom, zmluva na 5,2 milióna dolárov mu platí ešte tri sezóny.

Devils majú vytúženého brankára

Veľmi dlho sa New Jersey snažilo získať brankára, na ktorého by sa mohli spoľahnúť. Podarilo sa im to tak, ako si aj predstavovali. Z Calgary prichádza vysoko hodnotený Jacob Markström a Devils navyše neprišli ani o desiaty výber v tohtoročnom kvalitnom drafte. Obetovali prvokolovú voľbu na ďalší rok a takisto obrancu Bahla.

"Som si istý, že zo seba vydám to najlepšie. Je to veľká výzva, no ak nebudeme vyhrávať, tak budem svojím najväčším kritikom," povedal Markström po výmene. V 48 zápasoch tejto sezóny zaznamenal 90,5% úspešnosť zákrokov. Dvojkou mu bude Jake Allen, nedávna posila z Montrealu.

Devils sa o zisk švédskeho gólmana pokúšali aj pred poslednou uzávierkou prestupov, keď sa to nepodarilo. Rodák z mesta Gävle má kontrakt v priemernej hodnote šesť miliónov dolárov platný do konca ročníka 2025/26. Calgary si ponechá 31,25 % jeho platu, čo činí 1,875 milióna dolárov.

Táto výmena je dobrou správou aj pre mladého slovenského obrancu Šimona Nemca, pretože New Jersey opustil obranca Kevin Bahl, ktorý naposledy odohral všetkých 82 stretnutí základnej časti.

Rangers sa (ne)férovo zbavili Goodrowa

Kanadský útočník Barclay Goodrow bol organizáciou NY Rangers zapísaný na waiver listinu, kde sa dlho nezdržal, pretože si ho stiahlo San Jose. Tento postup organizácie z Manhattanu je podľa pravidiel férový, ale takisto sa ukázalo, že NHL je v prvom rade biznis.

Skúsený hokejista totiž mal v zmluve klauzulu o nevymeniteľnosti (No-Trade Clause). Sám si mohol určiť pätnásť tímov, kde nechce byť vymenený. Medzi nimi boli aj Sharks. Rangers každopádne jednoducho obišli systém tým, že ho zapísali na waiver listinu.

To urobiť mohli, pretože Goodrow nemal v zmluve inú klauzulu, tzv. No-Move Clause (NMC). Tým pádom ho teda mohli zapísať na waivers, čo San Jose využilo, a tak sa tento nedraftovaný hráč vracia na miesto, kde v NHL začínal. Je veľmi pravdepodobné, že v novej sezóne bude mentorom pre Macklina Celebriniho.

V minulej sezóne odohral Goodrow 80 zápasov, ale získal iba dvanásť bodov, v play-off pridal šestnásť štartov (6+2). Jazdci s ním v roku 2021 podpísali kontrakt až do konca sezóny 2026/27 v priemernej hodnote 3,641 milióna dolárov, takže si potrebovali spraviť miesto pod platovým stropom. Dvakrát vyhral Stanley Cup s Tampou Bay.

San Jose má ešte jednu posilu, ktorou je mladý útočník Ty Dellandrea. Ten opúšťa Dallas a výmenou za voľbu vo štvrtom kole draftu NHL 2025 putuje do Kalifornie. Trinástka draftu 2018 nenaplnila očakávania, ktoré do neho Stars vkladali. Počas tejto sezóny odohral 42 zápasov základnej časti, ale získal iba deväť bodov (2+7).