Rekordy McDavida držia Oilers nažive, kapitán tímu je päť bodov od absolútneho maxima

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekordy McDavida držia Oilers nažive, kapitán tímu je päť bodov od absolútneho maxima

McDavidova hviezda opäť raz zažiarila.
McDavidova hviezda opäť raz zažiarila.AFP
Connorovi McDavidovi (27) chýba už len päť bodov na vyrovnanie rekordu produktivity v play-off NHL a bude na to mať minimálne jeden pokus. Kapitán Edmontonu však dúfa, že budú dva, jeho tím odvrátil aj druhú hrozbu celkovej finálovej prehry a v noci na stredu znížil stav série o Stanley Cup na 2:3 na zápasy.

Práve kanadský center mal obrovský podiel na oboch víťazstvách Oilers, ktorými znížili sériu z 0:3. Vo štvrtom i piatom stretnutí zaznamenal ako prvý v histórii NHL dva štvorbodové zápasy po sebe vo finále. V tohtoročnom play-off nazbieral v 23 dueloch už 42 bodov (8+34) a pred ním zostali len Wayne Gretzky (47 v roku 1985), Mario Lemieux (44 v roku 1991) a opäť Gretzky (43 v roku 1988).

"Je to šialená jazda a sme radi, že potrvá ešte aspoň jeden deň. To je to, čo sme si tu vyslúžili - ďalší deň, ďalší boj. V Edmontone budeme pripravení," povedal McDavid, ktorý v ročníku 2023/24 nazbieral už 174 bodov, čím prekonal svoje osobné maximum (173) z minulého roka.

McDavid má v aktuálnej nadstavbe už 42 kanadských bodov.
McDavid má v aktuálnej nadstavbe už 42 kanadských bodov.Flashscore

Kapitán po zápase, v ktorom jeho káder zvíťazil 5:3, zdôraznil, že to bol tímový výkon, no líder vyčnieval nielen bilanciou 2+2, ale aj svojou bojovnosťou, prehľadom a technikou. Tú predviedol najmä v 32. minúte, keď pri presilovke potiahol puk z vlastného pásma okolo troch brániacich hráčov až pred bránku a naservíroval ho Coreymu Perrymu.

"Pozeral som, ako sa preštrikoval cez súperov a prihral mi. Ani som si nezakričal, proste videl, že idem pred bránku. Je to veľký hráč," pochválil ho Perry.

Séria sa sťahuje do Edmontonu, kde bude v noci na sobotu šiesty duel. McDavid a spol. dúfajú, že nie posledný a že sa im podarí napodobniť Toronto Maple Leafs z roku 1942. Oilers strelili od konca tretieho zápasu s Floridou, keď už v každom ďalšom čelili vypadnutiu, 13 gólov. Viac ich dali (19) iba hráči Toronta, ktorí pred 82 rokmi dokázali ako jediní v histórii otočiť vo finále nepriaznivý stav 0:3 na zápasy a Detroit Red Wings zdolali 4:3.

"Veríme si, vieme, že sa cez to môžeme dostať a že dokážeme hocičo," dodal McDavid, ktorý sa taktiež stal prvým hráčom v dejinách NHL so zápisom troch bodov počas jednej tretiny v dvoch finálových vystúpeniach v rade.

Magické sólo a štyri body McDavida. Edmonton sa nevzdáva, finálovú sériu presunul na svoj ľad