Slovinec bol vybraný skôr ako Slovák. Česko takýto úspešný draft nezažilo 20 rokov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovinec bol vybraný skôr ako Slovák. Česko takýto úspešný draft nezažilo 20 rokov

Jiříček sa stal tohtoročnou českou jednotkou draftu.
Jiříček sa stal tohtoročnou českou jednotkou draftu.Profimedia
Draft NHL 2024 bol po mnohých stránkach veľmi zaujímavý a špeciálny. Konal sa v aréne Sphere v Las Vegas, organizátori si pripravili množstvo špeciálnych efektov a mnohí tak tento ročník označujú za najlepší v histórii. Okrem toho bol posledným v súčasnom prevedení.

Od roku 2025 sa už nebudú všetci generálni manažéri a zástupcovia každého z klubov schádzať na jednom mieste, ale každý tím si bude vyberať mladíkov z vlastného zázemia. Piatková a sobotná šou však bola pre viaceré krajiny nesmierne zaujímavá a úspešná, čo sa nedá povedať o Slovensku.

Posledné dva roky boli skvelé. Slafkovský sa stal jednotkou, Nemec dvojkou, Dvorský desiatkou a tak ďalej. Teraz si však iba jediného rodáka spod Tatier vybral Washington, a to Miroslava Šatana až na 212. mieste, čo z neho robí tretiu najnižšie postavenú slovenskú jednotku draftu.

Prvý Slovák bol do NHL draftovaný v roku 1978, stal sa ním Anton Šťastný. Odvtedy si kluby z profiligy nevybrali ani jedného Slováka len v rokoch 1980, 2008, 2012 a 2016. Najnižšie postavenou draftovou jednotkou bol v roku 1985 útočník Marián Horváth, na ktorého LA Kings ukázali v 12. kole z 240. miesta.

Slovinec išiel skôr ako Slovák

Obranca Jan Goličič sa stal len ôsmym draftovaným slovinským hráčom. V štvrtom kole si ho zo 118. pozície vybrala Tampa Bay. Stalo sa tak deň pred jeho 18. narodeninami. Tento takmer dvojmetrový bek je druhým najvyššie vybraným Slovincom. Lepšie na tom bol iba Anže Kopitar, jedenástka z roku 2005, ale to je iná liga.

Rodák z Jeseníc sa v roku 2021 vybral do Rakúska, kde dve sezóny hrával za mládežnícke tímy Klagenfurtu. Pred štartom ročníka 2023/24 posilnil Gatineau Olympiques v kanadskej juniorskej QMJHL, čo prilákalo ešte väčšiu pozornosť skautov. Tí si na ňom cenia hlavne fyzickú hru, robustnú postavu a defenzívne zákroky hokejkou.

Česko takýto draft nezažilo takmer 20 rokov

Tento rok si tímy NHL vybrali až 13 českých hokejistov. Je to najviac od roku 2005, keď ich bol rovnaký počet. O rok skôr sa toto číslo zaokrúhlilo na rekordných 20. Teraz išiel ako prvý obranca Adam Jiříček, na 16. mieste po ňom siahlo St. Louis. Na začiatku druhého kola ho nasledoval Dominik Badinka (34. miesto, Carolina).

Až po troch Čechoch siahlo St. Louis, keďže okrem spomínaného Jiříčka ukázalo v treťom kole na útočníkov Ondreja Kosa a Adam Jecha. Do prvej stovky sa zmestil 20-ročný Ondřej Becher, pretože zažil 96-bodovú sezónu vo WHL. Získal ho Detroit. Brankár Jakub Milota bude súčasťou Predators.

Historický draft pre Bielorusko a Nórsko

Voľbu Chicaga prišiel vyhlásiť Connor Bedard, ktorý bol jednotkou draftu minulého roka. Tentoraz sa Blackhawks zamerali na defenzívu a do ich radov smeruje obranca Arťom Levšunov. Robustný bek dokáže byť nebezpečný aj smerom dopredu.

V poslednej sezóne získal v drese Michiganu v NCAA počas 38 zápasov slušných 35 bodov. Stal sa najvyššie draftovaným bieloruským hráčom v histórii. Doteraz tento rekord držal Ruslan Salei, ktorého si Anaheim vybral v roku 1996 na deviatom mieste. Tímy potom ešte ukázali na dvoch jeho krajanov.

Zaujímavé je, že útočník Ilja Protas putoval zo 75. pozície do Washingtonu, za ktorý hráva jeho starší brat Alexei. Doplnil ich brankár Pavel Mojsevič smerujúci z tretieho kola do Vegas. Je tretím draftovaným gólmanom z tejto krajiny.

Historický moment nastal aj na 15. priečke, keďže Michael Brandsegg-Nygård sa stal prvým Nórom draftovaným v prvom kole a Detroit tak ukázal, že Švédsko k nemu ide, keďže mladík hrával práve v tejto krajine. Posledné dva roky odohral v druhej najvyššej súťaži za Moru, od novej mu dáva šancu Skellefteå.

Už ako 16-ročný debutoval v seniorskom hokeji za domácu Vålerengu. Aby toho pre Nórsko nebolo málo, tak z 23. miesta smeroval do Anaheimu obranca Stian Solberg. Za spomínanú Vålerengu odohral už dve plné sezóny, dostal sa aj na posledné MS, na ktorých dokonca strelil dva góly.

Od nového ročníka bude nastupovať za Färjestad vo švédskej lige. Nórsko zažilo najlepší draft, nakoľko ešte nikdy neboli vybraní až štyria hráči z tejto krajiny. Obranca Ludvig Lafton zo 190. miesta putuje do Utahu a útočník Noah Steen sa na 199. priečke stal členom Tampy Bay.