Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Smrť Johnsona vyšetruje britská polícia. EIHL zaviedla ochranu krku, rozmýšľa o tom aj NHL

Johnson počas kariéry odohral aj 13 zápasov v NHL.
Johnson počas kariéry odohral aj 13 zápasov v NHL.Profimedia
Britská polícia začala vyšetrovanie tragického úmrtia amerického hokejového útočníka Adama Johnsona (†29), ktorému korčuľa protihráča prerezala krk a následne po prevoze do nemocnice ťažkým zraneniam podľahol.

Stalo sa to v zápase najvyššej britskej súťaže medzi Nottinghamom a Sheffieldom, pričom v osudnom súboji bol obranca Matt Petgrave, ktorý hrával v Spišskej Novej Vsi či českých Pardubiciach. Na sociálnych sieťach sa čoraz viac šíria negatívne a vyjadrenia na osobu kanadského obrancu. Ten ako najtrestanejší hráč britskej EIHL mal podľa viacerých úmyselne kopnúť Johnsona.

Jesse Waters z americkej televíznej stanice Fox dokonca označil Petgrave za vraha. "Urobil pohyb, ktorý je veľmi netradičný a prapodivný? Áno! Či si myslím, že sa chcel pokúsiť nejakým spôsobom Johnsona zasiahnuť? Jednoznačne," povedal známy bývalý útočník Sean Avery. Samotný Petgrave však úmyselne nechcel nikomu ublížiť. Vybral si však katastrofálny spôsob, ako zastaviť prenikajúceho útočníka. Momentálne sa Kanaďan nenachádza v ideálnom psychickom rozpoložení.

Množstvo ľudí sa ho zastáva, spravil tak už aj jeden zo spoluhráčov Johnsona. Situáciu sa snaží upkojiť aj samotná polícia z oblasti Južného Yorkshiru: "Vyšetrovanie okolností je bežným postupom. Žiadame verejnosť, aby sa vyhla špekuláciám týkajúcich sa incidentu, zatiaľ čo budeme pokračovať v našom vyšetrovaní," píše sa v jej stanovisku.

Povinná ochrana krku aj v NHL?

EIHL oficiálne nariadila povinnú ochranu krku všetkých hráčov a to nielen v najvyššej súťaži, ale na všetkých úrovniach britského hokeja. Toto pravidlo sa stane platným od 1. januára 2024, aby si každý klub stihol zabezpečiť potrebné chrániče. V drvivej väčšine svetových líg to nie je povinné, ale napríklad v juniorských súťažiach OHL a QMJHL je. Touto myšlienkou sa začína zaoberať už aj WHL.

Niekoľko hráčov z AHL po tragickej udalosti takisto zvolilo nasadiť si chránič krku, zatiaľ čo možnosti skúma takisto NHL. Podľa viacerých zdrojov sa o to zaujíma samotný komisár Gary Bettman. Zatiaľ však profiliga a ani hráčska asociácia NHLPA nevydali oficálne stanovisko. Vyjadrilo sa ale niekoľko hráčov, trénerov či lekárov z NHL.

"Keď sme deti, nosíme ochranu krku z nejakého dôvodu. Je to niečo, čo by stálo za zváženie aj v NHL. Začali sme si chrániť zápästia, nosíme ochranné ponožky, ktoré sú odolné voči prerezaniu. Viem si predstaviť, že ochrana krku bude ďalším krokom," povedal útočník Sam Lafferty, ktorý momentáne nastupuje za Vancouver. Práve on prihrával na jediný gól Adama Johnsona v NHL, spolu nastupovali za Pittsburgh.

"Prišiel čas pre povinnú ochranu krku na každej úrovni v hokeji. Riziko je príliš veľké na to, aby sa tak neurobilo," konštatuje Hayley Wickenheiserová, doktorka a asistentka generálneho manažéra Toronta.

"Nemyslím si, že to bude v NHL. To je však len môj názor. Určite by som bol za to, aby mali hráči do 18 a do 20 rokov väčšiu ochranu, pretože sa nehody stávajú," doplnil Martin St. Louis, hlavný tréner Montrealu.

Zomrel hokejista Johnson, korčuľa mu počas zápasu prerezala krk