TOP 7 momentov 1. kola draftu NHL: Hviezda pre Slafkovského, Utah má Iginlu, pád Eisermana

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 7 momentov 1. kola draftu NHL: Hviezda pre Slafkovského, Utah má Iginlu, pád Eisermana

Utah si vybral Iginlu.
Utah si vybral Iginlu.Profimedia
V prvom kole draftu NHL 2024 nebola núdza o viaceré zaujímavé momenty a takisto historické míľniky. Na sedem situácií sa pozreli Flashscore Správy.

Slafkovský získal budúcu hviezdu

Las Vegas vytvorilo z draftu obrovskú šou a Montreal ju ešte znásobil, keď vyhlásiť jeho výber prišla veľká fanúšička klubu a svetoznáma speváčka Celine Dion. Tá si dala na čas a nakoniec povedala meno Ivan Demidov, po čom nasledovala veľká dávka radosti spomedzi fanúšikov. Ruský útočník má všetky predpoklady stať sa hviezdou NHL.

SKA Petrohrad ho v sezóne 2022/23 poslal do MHL, tam sa stal najlepším hráčom sezóny. Počas 30 stretnutí základnej časti nazbieral 60 bodov, ďalších 28 pridal v 17 vystúpeniach v rámci play-off. Okrem titulu sa stal napríklad najužitočnejším hráčom ročníka. So Slafkovským môžu byť v budúcnosti postrachom defenzív.

Anaheim znova šokoval

Anaheim si pred rokom vybral na druhom mieste Carlssona, zatiaľ čo všetci čakali Fantilliho. Tentoraz sa postaral o ešte väčšie prekvapenie, pretože útočník Beckett Sennecke bol vo všetkých preddraftových rebríčkoch prinajlepšom na začiatku druhej desiatky. Ducks však z neho urobili celkovú trojku.

Jeho prekvapivý výraz po vyhlásení hovoril za všetko. Sennecke vyniká skvelým korčuľovaním. Poslednú sezónu odohral za za tím Oshawa Generals v OHL, kde počas základnej časti získal v 63 zápasov 68 bodov (27+41) a ďalších 22 (10+22) pridal v šestnástich vystúpeniach v rámci play-off. Nehral ani v národnom tíme Kanady.

Utah si vybral Iginlu

Historický moment nastal na šiestom mieste, keďže pre nový klub z Utahu to bola prvá voľba. Takisto skončila dosť zaujímavo, nakoľko za tento klub bude hrávať Tij Iginla, syn legendárneho Jaromea Iginlu. Mnohí dúfali, že mladík sa prepadne na deviate miesto, kde by vyberalo Calgary, ale nestalo sa tak.

Tij má všetky predpoklady na to, aby pokračoval v krokoch svojho otca, aj keď na inej adrese. V tomto ročníku odohral za Kelownu vo WHL dokopy aj s play-off 75 duelov, počas ktorých si pripísal 99 bodov za 56 gólov a 43 asistencií.

Prepad Eisermana

Elitný kanonier bol pred rokom pasovaný do pozície dvojky, možno aj jednotky, nakoniec ide z 20. miesta, ale pre NY Islanders bude veľkou posilou. Jeho gólová produktivita je doslova neuveriteľná. Počas sezóny 2023/24 odohral v súťažiach NTDP a USHL dokopy 74 duelov a strelil 74 gólov.

V predošlom ročníku bol na tom ešte lepšie, keďže na 97 presných zásahov potreboval 94 súbojov. Okrem toho bol na minuloročných MS do 18 rokov s deviatimi gólmi na delenom prvom mieste medzi najlepšími strelcami. Rovnaký počet zopakoval tento rok, stačilo mu sedem vystúpení.

Prepad mal viacero dôvodov, najhlavnejším je podľa mnohých skautov jeho nízka všestrannosť, slabá defenzívna hra a takisto nemá ideálnu mieru súťaživosti.

Jednotkou sa stal Celebrini

Na prvom mieste sa nekonalo žiadne prekvapenie a San Jose si vybralo kanadského útočníka Celebriniho, ktorý bol očakávanou jednotkou. Sharks mali k dispozícii najvyššiu voľbu vôbec prvý raz vo svojej histórii. Zaujímavé je, že v minulosti pôsobil v mládežníckych tímoch práve pod hlavičkou Sharks.

V sezóne 2022/23 sa stal s 86 bodmi v 50 zápasoch najproduktívnejším hráčom USHL a naposledy to zopakoval takisto vo svojom premiérovom ročníku v NCAA, kde hrával za Boston University. V 38 vystúpeniach mal bilanciu 32+32. V oboch súťažiach získal prakticky všetky možné individuálne trofeje vrátane ocenenia pre najlepšieho hráča sezóny v danej lige.

Historický draft pre Bielorusko a Nórsko

Voľbu Chicaga prišiel vyhlásiť Connor Bedard, ktorý bol jednotkou draftu minulého roka. Tentoraz sa Blackhawks zamerali na defenzívu a do ich radov, takisto podľa očakávaní, smeruje obranca Arťom Levšunov. Robustný bek dokáže byť nebezpečný aj smerom dopredu.

V poslednej sezóne získal v drese Michiganu v NCAA počas 38 zápasov slušných 35 bodov. Stal sa najvyššie draftovaným bieloruským hráčom v histórii. Doteraz tento rekord držal Ruslan Salei, ktorého si Anaheim vybral v roku 1996 na deviatom mieste.

Historický moment nastal aj na 15. priečke, keďže Michael Brandsegg-Nygård sa stal prvým Nórom draftovaným v prvom kole a Detroit tak ukázal, že Švédsko k nemu ide, keďže tento mladík hrával práve v spomínanej krajine. Posledné dva roky odohral v druhej najvyššej súťaži za Moru, od novej mu dáva šancu Skellefteå. Už ako 16-ročný debutoval v seniorskom hokeji za domácu Vålerengu.

Aby toho pre Nórsko nebolo málo, tak z 23. miesta smeroval do Anaheimu obranca Stian Solberg. Za spomínanú Vålerengu odohral už dve plné sezóny, dostal sa aj na posledné MS, kde strelil dokonca dva góly. Od nového ročníka bude nastupovať za Färjestad vo švédskej lige.

Výber Philadelphie oznámil legendárny hlas

Flyers si pripravili prekvapenie, pretože ich voľbu prišiel vyhlásiť rodák z Philadelphie a veľký fanúšik klubu Michael Buffer, ktorý je legendárnym uvádzačom boxerských zápasov a jeho hlas pozná každý športový fanúšik. Presne týmto ikonickým štýlom zaznelo meno Jett Luchanko.

Kanadský center odohral minulú sezónu za Guelph Storm v OHL a počas 68 zápasov základnej časti získal 74 bodov (20+54). Kanadu reprezentoval na MS do 18 rokov. Výborne korčuľuje a je nesmierne spoľahlivý smerom do defenzívy, čo sú vlastnosti, ktoré mu môžu priniesť veľkú kariéru.