Trh s brankármi sa v NHL rozbehol vo veľkom, dajú sa očakávať ďalšie výrazné zmeny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trh s brankármi sa v NHL rozbehol vo veľkom, dajú sa očakávať ďalšie výrazné zmeny

Brankárske výmeny v NHL sa dajú očakávať aj v nasledujúcich týždňoch.
Brankárske výmeny v NHL sa dajú očakávať aj v nasledujúcich týždňoch.Profimedia
Sezóna sa skončila len pred niekoľkými dňami, ale výmeny brankárov v NHL sa rozbehli naplno. O viacerých menách, s ktorými sa dlhodobo spájali rôzne špekulácie, už nejaký čas nebudeme počuť, keďže si našli nových zamestnávateľov a čoskoro by sa k nim mali pridať aj ďalší gólmani.

Sťahujú sa Markström aj Ullmark

New Jersey dlhodobo zháňalo istotu do bránkoviska a aj keď sa to nepodarilo pred uzávierkou prestupov, tak sa to stalo po sezóne. Z Calgary prišiel skúsený Jacob Markström. Diabli za neho obetovali voľbu v prvom kole draftu 2025, ktorá je chránená, ak by lotéria prisúdila pre New Jersey výber v prvej desiatke.

Takisto aj talentovaného obrancu Kevina Bahla. Samotný Markström dosiahol v 48 zápasoch tejto sezóny 90,5% úspešnosť zákrokov a dlhodobo bol spájaný s odchodom. Calgary si ponechá 31,25 % jeho platu, čo činí 1,875 milióna dolárov. Výmena je výhodna aj pre slovenského obrancu Šimona Nemca, keďže prišiel o konkurenta.

Následne sa z Washingtonu porúčal Darcy Kuemper, v jeho osobe by zas novú jednotku malo mať Los Angeles. To sa potýkalo s nie príliš kvalitnými výkonmi gólmanov a aj keď už má Kanaďan v 34 rokoch to najlepšie za sebou, môže byť skutočným prínosom.

Kuemper vyhral Stanley Cup s Coloradom, zmluva na 5,2 milióna dolárov mu platí ešte tri sezóny. Ako bonus majú Kings o starosť menej, nakoľko zmluva, ktorú podpísal pred rokom center Pierre-Luc Dubois, sa ukázala ako veľký krok vedľa. Tento kontrakt platí do konca sezóny 2030/31 s priemernou hodnotou 8,5 milióna dolárov.

Dianie posledných dní doplnil Linus Ullmark. Ottawa v ňom získala novú kvalitnú jednotku, o ktorú sa dlho snažila. Obetovala voľbu v prvom kole draftu 2024, teda Bruins budú vyberať z celkového 25. miesta, útočníka Marka Kasteliča a brankára Joonasa Korpisala. Kanadský klub si ponechá 25 % platu fínskeho gólmana.

Ullmark bol na odchode z Bostonu už nejaký čas, pred uzávierkou prestupov padla jeho už prakticky dohodnutá výmena do LA Kings. Všetko bolo dohodnuté, avšak samotný gólman mohol vzhľadom na doložku v zmluve určiť až 16 tímov, do ktorých nechce ísť.

Bruins síce mali v podobe Ullmarka nesmierne kvalitného brankára, ale zároveň sa na jeho miesto tlačí takisto dosť kvalitný a hlavne mladší Jeremy Swayman. Preto sa medvede snažili zo Švéda vyťažiť čo najviac. Ten zažil hlavne skvelú sezónu 2022/23, v ktorej priemerne inkasoval iba 1,89 gólu na zápas a kryl až 93,8 % striel.

To boli najlepšie čísla v celej lige a vyniesli mu Vezinovu trofej pre najlepšieho gólmana NHL. Aby toho nebolo málo, tak 25. februára 2023 strelil aj gól. Spoločne so Swaymanom získali aj Jennings Trophy. Tá sa udeľuje dvojici s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti.

Gibson je na ceste do Detroitu

Anaheim dlhodobo patrí medzi najslabšie tímy v NHL, napriek tomu jeho brankár John Gibson podáva kvalitné výkony a ak by nastupoval v lepšom tíme, tak aj jeho čísla by sa určite zdvihli. To by rodák z Pittsburghu rád docielil, nakoľko už dlhšie má záujem opustiť Ducks a o záujemcov núdza takisto nie je. Napriek tomu zatiaľ ostal.

V posledných dňoch však čoraz viac informácií nasvedčuje tomu, že sa ho snaží získať Detroit. Hovorí o tom aj fakt, že do San Jose poslal obrancu Walmana, čím si uvoľnil 3,4 milióna dolárov pod platovým stropom. Navyše k tomu pridal aj voľbu v druhom kole draftu a na oplátku nechcel vôbec nič. Takýto krok musí mať hlbší význam.

Tým môže byť práve snaha angažovať Gibsona, ktorý by vyriešil problémy Red Wings v bránkovisku. Ville Husso totiž v poslednej sezóne odchytal iba 19 zápasov so zlými štatistikami a to bude ešte rok poberať 4,75 milióna dolárov. Nezažiaril ani skúsený Reimer, a tak až 44 duelov musel absolvovať Lyon chytajúci za 900-tisíc.

Saros ostáva

Nashville v minulom ročníku postúpil do play-off, ale jeho brankár Juuse Saros aj tak mal odísť. O tejto možnosti sa tiež hovorí v zámorí už dlhodobo. Jeden z najnižších gólmanov súťaže patrí medzi špičku NHL a pravidelne odchytá počas sezóny viac ako 60 zápasov. Vstupuje však do posledného roku zmluvy.

Nakoniec je všetko inak. Nashville sa s ním už v podstate dohodol na novej osemročnej zmluve za priemerne 7,74 milióna amerických dolárov a ostáva. Na jeho miesto sa navyše postupne tlačí mladý Yaroslav Askarov, takže Predators by sa o budúcnosť nemali obávať.

Jarry by mohol opustiť Pittsburgh

Len pred rokom podpísal Tristan Jarry novú zmluvu s Pittsburghom, ktorá mu počas piatich sezón garantuje priemerne 5,375 milióna dolárov, ale je možné, že Penguins opustí. Táto organizácia už mala informovať ostatné mužstvá ligy, že kanadský gólman je k dispozícii na výmenu.

Nebude to však za každú cenu, iba v prípade dobrej ponuky. Jarry má navyše v zmluve možnosť určiť si 12 mužstiev, do ktorých nemôže byť vymenený. V predošlom ročníku odchytal 51 zápasov, v ktorých priemerne inkasoval 2,91 gólu a mal 90,3-percentnú úspešnosť zákrokov.

Medzi voľnými hráčmi nie sú elitné mená

Tento rok si kluby NHL spomedzi voľných brankárov nemôžu veľmi vyberať. Teda minimálne nie z takých, s akými by sa dalo počítať na pozíciu jednotky a boj o play-off. Viacerí gólmani bez kontraktu majú za sebou neúspešné sezóny. Do tejto kategórie jasne patria Cam Talbot, Ilja Samsonov, David Rittich či Kaapo Kähkönen.

Anthony Stolarz, čerstvý víťaz Stanley Cupu s Floridou, Laurent Brossoit, Casey DeSmith alebo Kevin Lankinen majú na to byť v podstate kvalitnými dvojkami. Do podobnej pozície už patrí aj 39-ročný Marc-André Fleury. Niekdajší elitný brankár sám chápe, že vek proste nezastaví.