Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Ivan s novým rekordom ligy, káva na striedačke i splnená školská predpoveď

Ivan Ivan (vľavo) v dueli proti Seattlu.
Ivan Ivan (vľavo) v dueli proti Seattlu.MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia
Hokejová NHL má za sebou prvý kompletný týždeň. Kto počas neho nazbieral najviac bodov, ktorý gólman zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a aká udalosť zaujala experta Flashsco Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída (38)? To všetko sa dozviete v pravidelnej pondelňajšej rubrike Týždeň v NHL, ktorá sa po piatich mesiacoch znova vracia.

Najproduktívnejší hráč

Vegas začalo sezónu s bilanciou 3-0-0 tretíkrát v rade, k víťazstvám výrazne prispel útočník Jack Eichel. Bývalá dvojka draftu z roku 2015 síce dala jediný gól z deviatich striel, ale na šesť ďalších zásahov Američan prihral. Zapísal si aj bilanciu štyroch plusových bodov. Najviac mu vyšiel hneď prvý zápas sezóny proti Coloradu, v ňom asistoval na štyri góly.

Brankár týždňa

O bránkovisku Montrealu sa pred štartom sezóny hovorilo ako o veľkej slabine. Lenže ono by to možno nemuselo byť také zlé. Sam Montembeault odštartoval vo veľkom štýle, v dvoch súbojoch inkasoval jediný gól a zastavil celkom 72 striel. Hlavne 47 zákrokov v prvom dueli sezóny proti Torontu stálo za to.

Maple Leafs skórovali v každom zápase základnej časti od 21. novembra 2021, kým nenarazili na 27-ročného kanadského gólmana. "Bol neskutočný a chytal s obrovským pokojom. Všetko mu vychádzalo," chválil pre nhl.com kapitán Nick Suzuki. Montembeault tiež vytvoril nový rekord, žiadny brankár v otváracom vystúpení ročníka ešte neudržal nulu s toľkými zákrokmi.

Slovák týždňa

V príprave na nový ročník zámorskej profiligy odohral Martin Pospíšil tri zápasy s celkovou bilanciou 0+2, z úvodných troch ostrých vystúpení sezóny však má na konte už jeden gól a štyri asistencie. Ligový kolotoč odštartoval útočník Calgary zásahom do siete Vancouveru a v predĺžení pridal aj asistenciu na víťaznú trefu Zaryho.

Nasledoval stret s Philadelphiou, ktorú Flames pokorili pomerom 6:3 a slovenský hokejista si pripísal dve gólové prihrávky. Vydarené trio zápasov zakončil asistenciou na ďalší rozhodujúci zásah, tentokrát do bránky Edmontonu, čím odsúdil Oilers na tretiu prehru v rade. Pospíšil a jeho krajan Honzek sa radujú zo stopercentného vstupu do sezóny.

Highlight týždňa

V lete sa Macklin Celebrini stal prvou jednotkou draftu tímu San Jose Sharks v histórii a úvodný zápas v NHL sa mu skutočne vydaril. Proti St. Louis otvoril skóre stretnutia, po jeho otočke si puk do siete nešťastne zrazil obranca Matthew Kessel. "Najskôr som vôbec nevedel, že to je môj gól," povedal mladík, ktorý ešte na jeden zásah prihral a hoci Sharks prehrali 4:5 po predĺžení, bol zvolený za hlavnú hviezdu zápasu.

Vo veku 18 rokov a 119 dní sa Celebrini stal tretím najmladším hráčom v histórii, ktorý v otváracom zápase NHL kariéry zaznamenal aspoň dva body. Naposledy, keď jednotka draftu zaknihovala pri svojom debute viac bodov (Auston Matthews v roku 2016), mal Celebrini len 10 rokov. Čo sa debutu vo farbách Sharks z hľadiska veku týka, nebol Celebrini najmladší, vo veku 18 rokov a 16 dní ho v roku 1997 tromfol Patrick Marleau.

Štatistika týždňa

Draftom neprešiel, počas dvoch účastí na MSJ si nezapísal Ivan Ivan ani gól a v českej extralige nemá odchovanec Vítkovíc ani zápas. Lenže po odchode do zámoria v juniorke poriadne drel a dokonca si vybojoval pred sezónou miesto na súpiske Colorada. Teraz sa stal sa prvým hráčom v histórii NHL, ktorý má rovnaké meno aj priezvisko.

V druhom zápase kariéry si pripísal aj svoj prvý bod, po dorážke jeho strely skóroval v presilovej hre do siete Columbusu hviezdny útočník a MVP minulej sezóny Nathan MacKinnon.

Zo sociálnych sietí

Defenzívny obranca Vancouveru Derek Forbort nie je práve vyhláseným technikom, ale očividne našiel trik, po ktorom sa mu darí. V zápase s Philadelphiou do seba na striedačke rýchlo hodil kávu a potom naservíroval parádnu prihrávku Teddymu Bluegerovi.

Fotografia týždňa

Túto fotografiu zverejnila na sociálnej sieti X sestra útočníka Stevena Lorentza po tom, ako víťaz Stanley Cupu s Floridou strelil proti New Jersey svoj prvý gól vo farbách Toronta, kam v lete prestúpil. Je to školská spomienka, v ktorej mladík predpovedá, že o 15 rokov bude hrať v NHL práve za Maple Leafs. "Deti, nikdy sa nevzdávajte svojich snov," dodala Steph Lorentzová k príspevku.

Lorentz už v mladom veku presne vedel, kam smeruje.
Lorentz už v mladom veku presne vedel, kam smeruje.x.com/_stephlorentz

Pohľad Ladislava Šmída

"Začal by som nový ročník zmienkou o Utahu, teda o tíme, ktorý prišiel z Arizony. Majú za sebou skvelý štart, tri zápasy a tri výhry. Bavil som sa navyše s pár ľuďmi, ktorí boli na úvodnom dueli proti Chicagu a atmosféra vraj bola úžasná, aj keď sa hrá na štadióne, ktorý nie je úplne prispôsobený na NHL – hrá sa tam hlavne basketbal. Aj tak sa tam majiteľ klubu snaží nalákať čo najviac ľudí a zatiaľ sa mu to darí.

Ide o bohaté mesto, záujem vraj je a keď to takto pôjde ďalej, môže to prilákať aj nejakých voľných hráčov. Navyše je to mladé a dravé mužstvo na vzostupe, ktoré hrá atraktívny hokej. Dylan Guenther môže pokojne byť jednou z budúcich hviezd celej NHL. Stretol som ho pred rokmi počas jedného z charitatívnych zápasov, mal asi trinásť rokov a už vtedy bol veľmi šikovný."