Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Keď sa bijú krajania, zlá krv na tréningu a výkričník pre dvoch favoritov

Súboj dvoch lotyšských kamarátov.
Súboj dvoch lotyšských kamarátov.CARMEN MANDATO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto počas neho nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo bolo trendom na sociálnych sieťach a aká udalosť zaujala experta Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej profiligy Ladislava Šmída (38)? To všetko v našej pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL.

Najproduktívnejší hráč

Florida je bez zraneného kapitána Aleksandra Barkova a chorej hviezdy Matthewa Tkachuka, ale napriek tomu vyhráva. Bodovo je to zásluha najmä Sama Reinharta, ktorý v štyroch zápasoch nazbieral deväť bodov za štyri góly a päť asistencií. V troch prípadoch navyše Panthers triumfovali. Bilancia +7 bola zároveň najlepšia v histórii NHL.

Brankár týždňa

Je ťažké ukázať na niekoho iného ako na Švéda Filipa Gustavssona z Minnesoty. V utorok dvadsaťšesťročný rodák zo Skelleftey vo víťaznom strete proti St. Louis prehodil svojím streleckým pokusom v záverečnom power-play celé klzisko a uzavrel skóre na 4:1. "Možno by som sa mal zúčastňovať na poradách o presilových hrách," povedal po dueli s úsmevom pre ESPN.

V čase, keď skóroval, mal na konte viac presných zásahov ako napríklad Auston Matthews alebo Connor McDavid. A pretože uspel v presilovej hre, dal viac gólov v početnej výhode ako mal dovtedy Anaheim, Carolina, Toronto a Buffalo. Čo sa týka brankárskych čísel, v dvoch stretnutiach inkasoval iba dvakrát, chytil 50 striel a mal 96,2 % úspešnosť zákrokov.

Slovák týždňa

Priemer jedného kanadského bodu na zápas si naďalej drží Juraj Slafkovský. Slovenský forvard v služách Montrealu odohral počas uplynulého týždňa tri merania síl, pričom k menu si pripísal dokopy gól a dve asistencie. Naprázdno vyšiel len z neúspešného stretnutia proti Los Angeles, ktoré však na základe Flashscore hodnotenia zakončil ako najlepší hráč tímu. 

Nad jeho štartom proti Islanders visel otáznik, pretože 20-ročný rodák z Košíc pre údajné problémy s ramenom nedokončil piatkový tréning. 

Highlight týždňa

Buffalo Sabres začalo ročník tromi prehrami, pričom strelilo iba tri góly. Okrem toho došlo v pondelok na tréningu k veľmi vyostrenému konfliktu medzi kapitánom Rasmusom Dahlinom a útočníkom Peytonom Krebsom. Ten údajne začal vysokou hokejkou druhého menovaného, aby ho následne švédsky kapitán ostrým hitom zostrelil k ľadu a došlo k bitke.

"Nebola to žiadna kolízia, Dahlin si preňho jasne šiel a pre bitku tiež. Takéto hity na tréningu bežne nevidíte," napísal k celému incidentu na sociálnej sieti X bývalý obranca Carlo Colaiacovo.

A keďže celý konflikt bol natočený na kameru, incident sa dočkal pomerne veľkej publicity. Dahlin sa po zápase kanadskému útočníkovi ospravedlnil a povedal, že si zrážku a bitku vyčíta. A všetko bolo opäť v poriadku. "Chlapci zostanú chlapcami," zobral všetko s pokojom tréner Lindy Ruff.

Štatistika týždňa

Pred začiatkom ročníka patrili Colorado a Nashville medzi tímy, ktoré by mali v tejto sezóne pomýšľať na najvyššie méty. Ale ani jednému štart nevyšiel, a to vôbec. Obaja začali ročník s bilanciou 0-4-0 a nikto s takýmto rozbehom ešte nikdy v danej sezóne nezískal Stanleyho pohár.

Colorado už prvú výhru uhralo, ale Nashville stále nie, pridal ďalšiu prehru a po piatich prehrách je jediným tímom, ktorý nemá v NHL ani bod. Pritom v lete získali Stevena Stamkosa, Jonathana Marchessaulta a Bradyho Skjeia a boli označovaní za najväčších víťazov na prestupovom trhu.

Zo sociálnych sietí

A ešte raz zhodené rukavice. V súčasnosti hrajú v NHL len traja hokejisti z Lotyšska, aj tak sa v štvrtkovom dueli dvaja z nich pobili. Počas vyhrotenej situácie pri mantineli floridský Uvis Balinskis chytil krajana z Vancouveru Teddyho Bluegera v domnení, že s kamarátom bude v bezpečí, no všetko sa skončilo zhodenými rukavicami. Po zápase sa však priateľsky objali a usmievali.

Okrem toho Blueger priznal, že netušil, že sa vrhol na svojho kamaráta a parťáka z majstrovstiev sveta 2017 a 2018.

Fotografia týždňa

V Toronte narodený útočník Luke Evangelista síce hrá v NHL za Nashville, ale keď sa narodíte v Toronte - jednom z najväčších hokejových miest na svete - je zvyčajne už od mladosti jasné, komu budete fandiť. Prvý dres, ktorý Evangelista ako chlapec vlastnil, bol dres obrancu Luka Schenna, s ktorým 22-ročný útočník teraz hrá v jednom klube. A bol dokonca pri tom, keď skúsený obranca vo štvrtok odohral svoj 1000. zápas v NHL a v sobotu pred zrakmi rodiny a priateľov strelil 1001. gól.

Malý Evangelista s dresom svojho idolu.
Malý Evangelista s dresom svojho idolu.© Courtesy of Nashville Predators

Pohľad Ladislava Šmída

"Tento týždeň bol pre mňa v Pittsburghu poznamenaný dvoma míľnikmi, 1 600. bodom Sidneyho Crosbyho a 500. gólom Jevgenija Malkina. Pre mňa sú jednou z najlepších dvojíc v histórii, neskutoční hráči! S Malkinom sme rovnaký ročník, veľa som toho proti nemu nahral v mládežníckych reprezentáciách a viem, ako sa vždy odrazil od ostatných. Rozdielový hráč. Čo aj v pokročilom veku ukazuje v NHL, navyše trikrát vyhral Stanleyho pohár.

Crosby je určite jedným z najväčších hokejových profesionálov. Je to klasický chlapec z plagátu Kanady, musím povedať, že ho tu všetci milujú, hráči ho rešpektujú a dokonca aj väčšina mladých hokejistov zo súčasnej éry, ak sa ich opýtate, kto je ich najobľúbenejší hráč, je to on. Celú kariéru hrá na najvyššej úrovni, dotiahne každý detail, nie je okolo neho žiadna dráma ani negatívny humbuk, jednoducho maximálny profesionál. Keby som mal okolo niekoho postaviť tím, on by bol pravdepodobne prvou osobou, ktorú by som si vybral.

A som hrdý na to, že som si proti takýmto legendám sám mohol v NHL zahrať."