Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Utah nebude ako Arizona. Agresívnejší prístup na trhu má priniesť väčšie úspechy

Bude Utah úspešnejší ako Coyotes?
Bude Utah úspešnejší ako Coyotes?Profimedia
Pred novou sezónou v NHL nastala jedna veľká zmena, keďže po 28 rokoch končí organizácia Coyotes, ktorá pôsobila najskôr pod názvom Phoenix, neskôr sa premenovala na Arizonu. Na scénu prichádza Utah HC a ten má byť lepšou verziou už bývalých kojotov.

Aj keď je návrat Coyotes smerom do budúcnosti stále v hre, tak momentálne sa tým väčšina hokejových fanúšikov už nezaoberá. Kojoti však počas svojej existencie patrili dlhodobo k najhorším tímom ligy. Do play-off postúpili iba deväťkrát, pričom od roku 2012 sa to podarilo iba raz.

Až počas ôsmich prípadov Coyotes vypadli už v prvom kole, počas sezóny 2011/12 sa dostali do finále konferencie. V podstate nikdy nebol tento tím agresívny na trhu a keď už spravil väčšie výmeny, tak smerom von, za čo získal aj vysoké draftové voľby, no ani talentovaní mladíci nestačili na úspešnejšiu prestavbu.

Za Coyotes počas rokov nastupovalo niekoľko legiend, hlavne bývalý kapitán Shane Doan ale tiež Keith Tkachuk, Bobby Hull, Curtis Joseph, Daniel Brière alebo Jeremy Roenick. Nikto z nich nedokázal do Phoenixu, Glendale a ani Tempe doniesť výraznejší úspech. Práve v týchto troch mestách Coyotes v priebehu rokov hrávali.

Utah bude agresívnejší a cieľavedomejší

Majiteľom Utahu sa stal milardár Ryan Smith, ktorý klub presunul do Salt Lake City. Jeho názov zatiaľ ostáva iba jednoducho HC (Hockey Club), ale od sezóny 2025/26 by už mal mať riadne meno. Firma Smith Entertainment Group vlastní aj basketbalový tím Utah Jazz. Oba kluby budú hrávať domáce zápasy v aréne Delta Center.

Čo sa týka hráčskeho kádru, tak ten sa iba presunul z Arizony do Utahu. Prvým podpisom pod hlavičkou novej organizácie bol 17. júna mladý útočník Noel Nordh, ktorý sa dohodol na nováčikovskom kontrakte. Potom nasledovali ďalšie a väčšie ťahy, aké Coyotes v podstate nikdy neurobili.

Z Tampy dorazil hviezdny obranca Michail Sergačov, opačným smerom putovali mladý Conor Geekie a obranca J.J. Moser, rovnako aj voľby v druhom a siedmom kole draftu. Ruský obranca má zmluvu na 8,5 milióna dolárov platnú do konca sezóny 2030/31 a má byť lídrom mužstva.

Doplní ho John Marino, takisto vysoko hodnotený bek. Dorazil z New Jersey a takisto skúsený Ian Cole. Defenzíva s ich príchodom vyzerá veľmi dobre. Ofenzíva je postavená okolo nesmierne šikovného Logana Cooleyho či Claytona Kellera. Čoraz viac nahor sa derú Dylan Guenther, Josh Doan, Matias Maccelli či Sean Durzi.

Vysoké očakávania sú aj od Tija Iginlu, ktorého si Utah vybral tento rok na drafte zo šiesteho miesta. Z 24. priečky zas do Salt Lake putoval Cole Beaudoin. Nováčik na scéne NHL síce potrebuje čas, ale určite má ambície a ciele vyššie ako Arizona. V dohľadnom čase by mohol zamiešať kartami aj v play-off.