V NHL sa otvára trh s voľnými hráčmi. Kto sú najväčšie hviezdy a kde by mohli skončiť?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V NHL sa otvára trh s voľnými hráčmi. Kto sú najväčšie hviezdy a kde by mohli skončiť?

Bude veľmi zaujímavé sledovať, aké zmluvy dostanú hviezdy Floridy.
Bude veľmi zaujímavé sledovať, aké zmluvy dostanú hviezdy Floridy.Profimedia
Sezóna 2023/24 v NHL vyvrcholila veľmi dramatickým finále len v utorok ráno slovenského času a už v sobotu sa otvára trh s voľnými hráčmi, čo je tradične veľká udalosť. Bude veľmi zaujímavé sledovať, aké zmluvy a v ktorých tímoch dostanú tie najväčšie hviezdy so statusom neobmedzených voľných hráčov. Flashscore Správy sa pozreli na 12 najzaujímavejších mien.

Sam Reinhart

Kanadský útočník má za sebou životný ročník a aj keď bude Florida musieť spraviť ťažké rozhodnutia, keďže podľa všetkého sa jej nepodarí udržať všetky opory majstrovského tímu, tak práve on musí byť prioritou. V sezóne 2023/24 počas základnej časti strelil až 57 gólov (získali 94 bodov), pričom ďalších 10 zásahov pridal v play-off vrátane toho najdôležitejšieho - víťazného v siedmom súboji finále proti Edmontonu. Doposiaľ poberal 6,5 milióna dolárov, pričom nik nepochybuje o tom, že si zaslúži viac. Nový kontrakt a zvýšenie platu však potrebujú napríklad aj Lundell či Montour.

Jake Guentzel

Americký snajper pred uzávierkou prestupov opustil Pittsburgh a o Stanley Cup bojoval v drese Caroliny, kde zapadol veľmi dobre. V zostávajúcich sedemnástich dueloch základnej časti získal 25 bodov (8+17), ďalších deväť pridal v play-off. Hurricanes sa snažia, aby v ich tíme ostal, keďže za neho pri výmene obetovali veľa. Aj preto to vyzerá tak, že skôr odíde obmedzený voľný hráč Nečas, pretože priestor pod stropom na oboch v Caroline nie je. Guentzel doposiaľ poberal šesť miliónov dolárov ročne, teraz by to mohlo byť cez osem, možno až deväť.

Brandon Montour

Podobne ako Reinhart, tak aj tento obranca patril k základným stavebným kameňom na ceste k Stanley Cupu. Na účet mi doposiaľ chodilo 3,5 milióna dolárov, čo je na beka jeho kvalít priam závratne nízke číslo. Tridsaťročný bek je pritom v ideálnom veku a odhodlaný dosiahnuť ďalšie úspechy. Pred rokom získal až 73 bodov, teraz síce o niečo menej (33), avšak jeho kvality sa ukazujú aj v defenzívnej tretine či pri rozohrávke. Nie tak dávno Forsling podpísal novú zmluvu na priemerne 5,75 milióna dolárov, pričom Montour má všetky možnosti žiadať ešte viac.

Elias Lindholm

Keďže trio Matthews, Aho a Scheifele predĺžili zmluvy vo svojich pôsobiskách už skôr, tak Lindholm ostáva na trhu spomedzi centrov asi najväčším menom. Po výmene z Calgary do Vancouveru nezažil ideálny začiatok a ešte pred uzávierkou sa takmer sťahoval znova, lenže nakoniec sa ďalší trejd, tentoraz do Bostonu neuskutočnil. Napriek tomu je Švéd pre Canucks jednou z priorít, no rovnako tak sa o neho budú biť takisto Bruins. Doposiaľ poberal 4,85 milióna dolárov a keďže je žiadaný, tak si platovo výrazne polepší.

Steven Stamkos

Ohľadom kapitána Tampy Bay sa toho nahovorilo už dosť. On sám pre médiá povedal, že nie je spokojný s prístupom klubu, ktorý si s novou zmluvou dáva na čas. Preto nie je vylúčené, že sa bude sťahovať. Situácia je o to ťažšia, že priestoru pod platovým stropom vo floridskej organizácii veľa nie je. Navyše sa do mužstva nečakane vrátil obranca Ryan McDonagh a jeho takmer sedemiliónový kontrakt platný ešte dva roky. Ak by Stamkos naozaj zmenil dres, nebolo by to prekvapenie. Avšak, počas draftu sa Lightning zbavili Sergačova, ktorý poberal 8,5 milióna dolárov ročne a takisto útočníka Jeannota, čo situáciu pre Bolts zlepšilo.

Jonathan Marchessault

Líder na ľade aj mimo neho. Pre jeho osobnosť je Marchessault vysoko cenený a nebyť platového stropu, z Vegas by asi nikdy neodišiel. Aj Golden Knights však majú poriadne nabitú súpisku a málo priestoru. Navyše keď dlhoročný kontrakt podpísal obranca Hanifin a bez zmluvy budú aj Mantha alebo Stephenson. Samotný útočník a víťaz Conn Smythe Trophy spred roka strelil v poslednej základnej časti 42 gólov, čo je jeho nové maximum. Rokovania medzi ním a Vegas sa v podstate nekonali.

Matt Duchene

Pred rokom opustil Nashville a podpísal ročný trojmiliónový kontrakt s Dallasom, ktorý určite mal šancu bojovať o Stanley Cup, ale vypadol pred bránami finále. Tridsaťtriročný hokejista už prekonal hranicu 1000 zápasov v NHL a navyše zažil slušnú 65-bodovú sezónu, aj keď počas play-off to bolo o niečo horšie. Stars by si ho radi ponechali, no situáciu bude sledovať viacero tímov.

Brett Pesce

Kvalitný obranca dlhodobo podáva konzistentné výkony. Preto nie je divu, že dlhodobo ho chceli z Caroliny získať aj ďalšie kluby. Teraz by Pesce mohol odísť zadarmo. Hurricanes budú musieť byť kreatívni, nakoľko zmluvy končia viacerým oporám. Američan je ako 29-ročný v ideálnom veku a patrí medzi veľmi spoľahlivých hokejistov. Bez problémov si môže vypýtať dlhšiu zmluvu na viac ako šesť miliónov dolárov ročne. Zdá sa, že o jeho angažovanie sa najviac snažilo Toronto, ale teraz to vyzerá na New Jersey.

Teuvo Teräväinen

Ak nezaplatí Carolina, tak niekto iný. Vzhľadom na už spomínané okolnosti okolo Caroliny sa zdá ako dosť možné, že fínsky krídelník odíde. V poslednej sezóne získal 53 bodov, pričom strelil 25 gólov. Je vysoko cenený aj vzhľadom na to, že málokedy sedí na trestnej lavici a patrí medzi hokejistov, ktorí sa vedia obetovať pre tím. Končí mu zmluva na priemerne 5,4 milióna dolárov.

Tyler Toffoli

Skúsený krídelník hral už za štyri kanadské tímy. Do Winnipegu prišiel z New Jersey a počas osemnástich zápasov základnej časti získal jedenásť bodov, v prvom kole play-off pridal dva góly. Jets však vypadli s Coloradom. Či ostane v súčasnom pôsobisku ostáva otázne. Doposiaľ poberal 4,25 milióna dolárov a ak príde k navýšenie, tak asi iba minimálnemu.

Patrick Kane

Legendárny útočník Chicaga sa do organizácie Blackhawks nevráti a zotrvanie v Detroite tiež aktuálne nevyzerá ako niečo, čo by bola jeho prvá voľba. Po letnej operácii podpísal zhruba v polovici sezóny s Red Wings zmluvu na 2,75 milióna dolárov. Napriek tomu, že má už 35 rokov, tak v 50 dueloch mal priemer takmer bodu na zápas (20+27). Keďže je zdravotne v poriadku, tak si pokojne môže žiadať o vyššie číslo. Samozrejme, už to nebude desať miliónov, ako mal kedy v Chicagu. Vzhľadom na jeho vek sa bude pozerať po možnostiach stať sa súčasťou tímu s ambíciou vyhrať Stanleyho pohár.

Vladimir Tarasenko

Ruský útočník vyhral svoj druhý Stanley Cup, takže jeho výmena z Ottawy pred uzávierkou prestupov môže byť hodnotená ako úspešná. Mal lepšie, ale aj horšie momenty. Vzhľadom na nabitý platový strop na Floride sa teraz nezdá pravdepodobné, že by ostal v tomto tíme. Pred rokom bol takisto voľným hráčom. Dohodol sa s Ottawou a potom odišiel k vtedy ašpirantovi na celkové prvenstvo. Podobný scenár by sa mohol zopakovať aj teraz, ale keďže má 32 rokov, určite by rád privítal aj asi poslednú väčšiu dlhoročnú zmluvu.

Ďalší známi voľní hráči: Dylan DeMelo, Chandler Stephenson, Tyler Bertuzzi, Cam Talbot, Ilja Samsonov, Joe Pavelski, T.J. Brodie, Adam Henrique, Sean Walker, Nikita Zadorov, Max Domi, Jake DeBrusk, Viktor Arvidsson, Blake Wheeler, Daniel Sprong, Alexander Barabanov, David Perron, Tyson Barrie, Jakub Vrána, Sean Monahan, Max Pacioretty, Tony DeAngelo, Tomáš Tatar, Tyler Johnson, Jack Roslovic, Shayne Gostisbehere, Victor Olofsson, Jason Zucker, Brady Skjei, Matt Dumba, John Klingberg, Chris Tanev, Pheonix Copley, Anthony Duclair, Pat Maroon, Anthony Mantha, James Reimer, Oliver Ekman-Larsson, Jonathan Drouin, Corey Perry, Alexander Wennberg, Jordan Martinook, Matt Roy, Tyler Myers, Jani Hakanpää, Laurent Brossoit, Anthony Stolarz