Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráči z KHL v reprezentácii? Riešime šport, nič iné, odkazuje Šatan

Ramsay a Šatan vysvetlili dôvody nominácie hráčov.
Ramsay a Šatan vysvetlili dôvody nominácie hráčov.TASR
Craig Ramsay (73) oznámil, že v nominácii hokejistov Slovenska na finálový turnaj kvalifikácie o postup na zimné olympijské hry 2026 figurujú aj hokejisti pôsobiaci v KHL. Slováci však v dueloch proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu budú bez Petra Cehlárika (29), Juraja Slafkovského (20) i Erika Černáka (27). K týmto krokom sa kouč vyjadril spoločne s Miroslavom Šatanom (49), prezidentom SZĽH.

Hráči z KHL za Slovensko nehrali od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Otázka ich nominácie bola horúca už pred májovými MS v Ostrave. Výkonný výbor SZĽH sa vtedy pred šampionátom zaoberal aj témou ich účasti v národnom tíme.

Šatan zdôraznil, že pri tvorbe najnovšej nominácie rozhodovali len športové faktory: "Vieme, že ľudia majú rôzne názory, ale my chceme bojovať o úspech a toto je naša filozofia. Sme športová organizácia a nechceme riešiť nič iné." 

Vo výbere chýbajú útočníci Cehlárik, Slafkovský a aj Černák z Tampy Bay. "Nominácia sa rodila niekoľko týždňov a vyvíjala sa. Vzhľadom k tomu, ako chceme hrať, sme sa rozhodli takto," vysvetlil Šatan.

Slovensko v kvalifikácii ZOH aj s hráčmi z KHL, Ramsay vynechal Cehlárika či Slafkovského

Ramsay k absencii niektorých opôr uviedol: "Každý rok sa hráči menia a dôležité je, aby sme mali lídrov. Niektorí nemohli prísť pre rôzne dôvody. Cehlárik sa vyjadril, že bude k dispozícii na ďalšiu akciu. Som presvedčený, že urobíme maximum, aby sme to zvládli."  

Po dvoch rokoch si reprezentačný dres oblečie Kristián Pospíšil, ktorý si zahrá po boku brata Martina. Šatan uviedol, že s dvojicou súrodencov absolvoval rozhovor: "Nechceme riešiť nič mimo hokeja, sme neutrálni a verím, že každý pochopí, že chceme postúpiť na ZOH. S hráčmi som sa rozprával, rozhodli sa pridať k nám. Verím, že obaja budú ťahúni. Spoločnosť je rozdelená a možno aj v kabíne budú dva tábory, ale chceme hrať pre spoločný cieľ. Oceňujem Martinovo rozhodnutie."

Pospíšil príde pomôcť Slovensku v bitkách o olympiádu.
Pospíšil príde pomôcť Slovensku v bitkách o olympiádu.TASR

Kormidelník Ramsay povedal, že najdôležitejšie pre neho bude, aby sa každý hokejista identifikoval s cieľom, ktorý chce reprezentácia dosiahnuť: "Trénoval som hráčov z rôznych krajín a keď prichádzali do NHL, kvalita tímu sa zlepšovala. Keď prídu hráči do šatne, identifikujú sa s tímom. Majú hrať ako jeden tím, je to predsa národné mužsvto Slovenska. Toto je rozhodujúci faktor."

Na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo postúpi iba víťaz každej z troch finálových kvalifikačných skupín. Okrem bratislavskej skupiny D sa rovnaký turnaj uskutoční aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).

Najbližší známy program zápasov Slovenska.
Najbližší známy program zápasov Slovenska.Flashscore