Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pospíšila nominácia hráčov z KHL zaskočila. O svojej účasti v kvalifikácii rozhodne čoskoro

Pospíšil svoju nomináciu na olympijskú kvalifikáciu prehodnotí.
Pospíšil svoju nomináciu na olympijskú kvalifikáciu prehodnotí.Profimedia
Jeho účasť na hokejovej olympijskej kvalifikácii bola oznámená medzi prvými, ale zdá sa, že nakoniec reprezentovať nemusí. Útočník Martin Pospíšil (24) je zaskočený štvrtkovými správami o tom, že Slovensko povolá na blížiacu sa kvalifikáciu (29. augusta až 1. septembra) hráčov z KHL. Sám zvažuje, že najcennejší dres si neoblečie.

Skúsený obranca Mário Grman v rozhovore na Telegrame prezradil, že naozaj bol povolaný. "Neviem, či to už môžem povedať, ale áno, pozvali ma na olympijskú kvalifikáciu a som z toho naozaj nadšený. Po MS som povedal, že idem do KHL, ale ak dostanem pozvánku, tak sa rád pripojím k mužstvu," konštatoval Grman, pričom jeho slová obleteli celé Slovensko.

Hokejisti z KHL sa vracajú do slovenskej reprezentácie, potvrdil to obranca Grman

V KHL aktuálne pôsobí deväť slovenských hokejistov a zdá sa, že Grman nebude jediný z nich, ktorý sa na prelome augusta a septembra predstaví v Bratislave. Podľa informácií z Ruska by mal prísť aj Martin Gernát. SZĽH mal celú nomináciu predstaviť v piatok na tlačovej konferencii, tá však bola posunutá na pondelok.

"Zaskočila ma tá správa, uvidíme, ako sa to celé vyvinie. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, lebo som sa všetko dozvedel len pred chvíľou. Musím tú informáciu najprv spracovať. V najbližších dňoch sa rozhodnem, či pôjdem reprezentovať," reagoval Martin Pospíšil pre Denník Šport na informáciu o povolaní Slovákov hrajúcich v KHL.

"Som človek, ktory má morálne zásady, cez ktoré sa dá ťažko prejsť. Je to ťažká situácia, keďže si môžem splniť sen zahrať s bratom. Je to stále pre mňa česť obliecť si národny dres. Niekedy však musí dať človek šport bokom, ale rozpráva sa mi o tom teraz ťažko. Rozhodnem sa v najbližších dňoch," poznamenal na margo toho, či sa zúčastní kvalifikačného turnaja.

Slovenskí hokejisti pôsobiaci v KHL neboli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu nominovaní do národného tímu, aj keď oficiálne nikdy nemali zákaz. Napriek tomu sa tréner Ramsay a SZĽH rozhodli z rôznych dôvodov nikoho z nich nezobrať do mužstva.

"Určite sa porozprávam s viacerými najbližšími ľuďmi, zaujímajú ma ich názory na túto situáciu. Nechcem rozdeľovať spoločnosť, či ľudí na hokejovom zväze, ale informácia to nie je príjemná. Musím sa s tym popasovať a dať definitívne rozhodnutie, či prídem reprezentovať alebo nie," pokračoval Pospíšil.

"Komunikácia možno prebehla s lídrami a zobrali to v pohode. Počul som vyjadrenia, že Kazachstan má veľa hráčov z KHL, prečo by sme ich nemohli mať my. Musím si to celé premyslieť. Mrzí ma to, po kariére by som tu chcel žiť a vychovávať deti. Preto rozmýšľam, ako sa teraz zachovám, lebo svojím postojom môžem ovplyvniť aj budúcu mládež. Milujem hokej a reprezentáciu, ale v tejto chvíli je to náročné," uzavrel Pospíšil, ktorý v NHL oblieka farby Calgary Flames.

Za Slovensko debutoval na najvyššej úrovni na ostatných majstrovstvách sveta v Prahe, kde v siedmich dueloch získal zhodný počet bodov za tri góly a štyri asistencie, pričom patril k oporám trénera Craiga Ramsayho.

Slovensko sa bude o účasť na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo usilovať od 29. augusta do 1. septembra. Postupne nastúpi proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu. Na turnaj postúpi iba víťaz každej z troch skupín. Okrem Bratislavy sa bude hrať aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).