Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Postup na ZOH 2026 je jednoznačným cieľom. Slováci na domácom ľade v pozícii favoritov

Slovákov čakajú boje o olympiádu.
Slovákov čakajú boje o olympiádu.TAS / Pavel Neubauer
Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká od štvrtka boj o účasť na ZOH 2026. Mužstvo trénera Craiga Ramsayho (73) sa na finálovom kvalifikačnom turnaji v Bratislave postupne stretne s Rakúskom i Maďarskom a súboje v skupine D, z ktorej postúpi iba víťaz, zakončí proti Kazachstanu.

Slováci neodohrali pred turnajom ani jedno prípravné stretnutie. Ich súperi Rakúsko, Maďarsko a Kazachstan majú za sebou aspoň po jednej konfrontácii, čo kouč Ramsay vyhodnotil ako ich menšiu výhodu. Rakúšania uspeli minulý týždeň dvakrát proti Slovinsku 2:1, Kazachstan odohral prípravný duel s Chomutovom (4:2). Maďari si zmerali sily s Ukrajinou (3:6).

Slovenský výber sa zameral na tréningový proces. "Áno, myslím si, že hrať nejaký zápas pred turnajom je trochu výhoda. Chceli sme hrať aj my, ale povedal som, že najdôležitejšie je dať hráčov dokopy a uistiť sa, že pochopili, ako chceme hrať. Musíme si pripomenúť, čo chceme robiť. Myslím si, že to pôjde ľahko, pretože všetci už pod mojím vedením hrali," uviedol Ramsay.

Prípravné zápasy pred kvalifikáciou nevyšli. Prosili sme kluby, prezradil Frühauf

Turnaj zastihol hráčov v období, ktoré obvykle slúži na prípravu v kluboch. Práve s uvoľnením hokejistov od svojich zamestnávateľov mal realizačný tím mierne ťažkosti, čo zmarilo už aj tak limitované možnosti na uskutočnenie aspoň jednej previerky pred ostrým štartom kvalifikácie.

"Je to neortodoxný čas, termín a nezvyčajná akcia. Vo vyspelých hokejových krajinách ani nevedeli, že nejaká kvalifikácia prebieha. Takže bolo ťažké to celé dať dokopy," povedal asistent trénera Peter Frühauf.

Najbližší známy program Slovákov.
Najbližší známy program Slovákov.Flashscore

Slovenskí hokejisti sú však napriek tomu favoritmi. Na kvalifikačnom turnaji pred tromi rokmi v Bratislave zdolali všetkých troch súperov. Začali duelom proti Rakúsku, s ktorým si poradili 2:1, nasledoval presvedčivý triumf proti Poľsku (5:1) a na záver víťazstvo s Bieloruskom (2:1). Slováci postúpili na ZOH do Pekingu, kde si vybojovali bronzové medaily.

Slováci v kvalifikácii bez zraneného Fehérváryho. Nie som pripravený, hovorí

Na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo postúpi iba víťaz každej z troch finálových kvalifikačných skupín. Okrem bratislavskej D-skupiny sa rovnaký turnaj uskutoční aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).

Program turnaja:

štvrtok 29. augusta

14:00 Kazachstan – Maďarsko

18:00 Slovensko – Rakúsko

piatok 30. augusta

14:00 Kazachstan – Rakúsko

18:00 Maďarsko – Slovensko 

nedeľa 1. septembra

14:00 Rakúsko – Maďarsko

18:00 Slovensko – Kazachstan