Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šatan ďakuje hráčom za výkony a postup na ZOH. Vyjadril sa aj k Studeničovi a Nemcovi

Slováci si zahrajú na olympiáde v Miláne.
Slováci si zahrajú na olympiáde v Miláne.TASR / Martin Baumann
Slovenskí hokejisti zvládli úlohu favoritov a na domácom kvalifikačnom turnaji o postup na ZOH 2026 zvíťazili bez straty bodu. Generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan (49) vyjadril spokojnosť s výkonmi po fyzickej i psychickej stránke.

Po triumfoch nad Rakúskom 2:1 a nad Maďarskom 7:3 čakal na Slovákov v poslednom zápase Kazachstan. Svojho súpera jasne prevýšili vo všetkých činnostiach a po víťazstve 3:1 mohli oslavovať postup na ZOH do Milána.

"Som veľmi spokojný a chcem zložiť poklonu hráčom za to, ako bojovali a hrali. Určite to nebolo jednoduché hrať ešte letný hokej, keď nemali za sebou prípravné zápasy alebo nejakú dlhú prípravu, takže viem, aké je to náročné a hocičo sa v tých zápasoch mohlo stať," povedal Šatan a pokračoval:

"Myslím si, že hrali bojovne vo všetkých troch dueloch. Nebolo to jednoduché ani po fyzickej či psychickej stránke a som veľmi rád, že títo chlapci prišli. Chcem im poďakovať, že vybojovali olympiádu pre Slovensko."

Slovenskí reprezentanti mali dôvod na radosť.
Slovenskí reprezentanti mali dôvod na radosť.TASR / Jakub Kotian

Jedným z najlepších hráčov Slovenska na turnaji bol Samuel Hlavaj. Dvadsaťtriročný brankár má za sebou už aj prípravný kemp v Minnesote a vo vrecku má dlhší čas i nováčikovský kontrakt s tamojším tímom Wild z NHL. Odchytal všetky tri kvalifikačné duely a výrazne pomohol k postupu. 

"Veľká opora. Sami ste videli, že v kritických momentoch na konci, keď sa Kazachstan pokúšal vrátiť do zápasu, urobil kľúčové zákroky a podržal mužstvo. Je na dobrej ceste a budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť v zámorí. Určite mu budem držať palce, aby sa dostal do NHL," dodal Šatan.

Hlavaj predviedol svoju kvalitu.
Hlavaj predviedol svoju kvalitu.TASR / Martin Baumann

Negatívom turnaja boli dve veci. Prvou predčasný odchod Mariána Studeniča z mužstva, keďže útočník nebol spokojný so svojím postavením v tíme a výpravu na vlastnú žiadosť opustil. Druhou zranenie Šimona Nemca. Dvadsaťročný obranca nedohral súboj s Maďarskom a Šatan priznal, že následná komunikácia s vedením New Jersey Devils, kde Nemec pôsobí, bola ťažká.

"Nie sú to príjemné veci, lebo sa nám podarilo dohodnúť s manažérom a vypýtať si súhlas na Šimonov štart. Všetci manažéri majú obavy o to, že sa hráči zrania a neprídu do kempu zdraví a nebudú ich môcť využívať. Naozaj potom nie je jednoduché povedať klubu, že sa zranil. Budeme držať Šimonovi palce, aby bol čo najskôr naspäť," vravel o obrancovi.

Pre Nemca sa kvalifikácia sa ZOH skončila predčasne.
Pre Nemca sa kvalifikácia sa ZOH skončila predčasne.TASR / Jakub Kotian

"Čo sa týka Studeniča, povedali sme mu, že keď to urobí, tak už nebude žiadna komunikácia. Mali sme dlhú debatu a bohužiaľ sa rozhodol. Možno uzná, že reagoval skratovo. Snažili sme sa ho nejak presvedčiť, aby to ešte zvážil, ale nestalo sa. Mal tu byť týždeň, je to reprezentant a mal prijať akékoľvek rozhodnutie trénerov," povedal Šatan.

Opäť zvládnutá kvalifikácia, Slovensko čaká siedma olympiáda. Ramsay nechce v Miláne chýbať