Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko pozná pred olympijským turnajom prvé meno do bránky, Minnesota uvoľnila Hlavaja

Hlavaj bol oznámený ako prvý z troch brankárov pre potrebuje olympijského turnaja.
Hlavaj bol oznámený ako prvý z troch brankárov pre potrebuje olympijského turnaja.Profimedia
Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) mal prísť s celou nomináciou na olympijský kvalifikačný turnaj (29. augusta až 1. septembra) pôvodne už v piatok, ale nakoniec ju odložil na pondelok. Aj z tohto dôvodu SZĽH pokračuje v postupnom zverejňovaní mien na podujatie v Bratislave. Prvým ohláseným brankárom, ktorý bude chcieť pomôcť Slovensku na ZOH 2026 do talianskeho Milána a Cortiny d'Ampezzo, je Samuel Hlavaj (23).

Hlavaj podpísal po minulom ročníku dvojročnú dvojcestnú zmluvu s Minnesotou Wild v zámorskej NHL. V najlepšej lige sveta bude poberať 875-tisíc amerických dolárov za sezónu, v AHL to bude 82 500 dolárov. 

"Sme radi, že Minnesota, s ktorou nedávno podpísal zmluvu v NHL, ho uvoľnila pre potreby národného tímu," píše sa na margo nominácie Hlavaja v statuse Hockey Slovakia na sociálnych sieťach. 

Do zámoria sa 23-ročný rodák z Martina presúva po jednej sezóne strávenej v českej Plzni, za ktorú odchytal 28 zápasov v základnej časti s úspešnosťou zákrokov 90,24 %. Ďalšie dva duely pridal v play-off (úspešnosť 87,69 %).

Hlavaj v zámorí už v juniorke pôsobil, aby sa na začiatku ročníka 2021/22 vrátil na dva roky na Slovensko. Následne chytal v extralige za Slovan Bratislava a aj jeho rezervu Modré Krídla v SHL. Bol slovenskou jednotkou na majstrovstvách sveta v Česku 2024 (päť stretnutí, 92,5 %), rok predtým vo Fínsku a Lotyšsku nastúpil do troch meraní síl (úspešnosť 93,2 %).

Slovensko sa bude o účasť na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo usilovať od 29. augusta do 1. septembra. Postupne nastúpi proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu. Na turnaj postúpi iba víťaz každej z troch skupín. Okrem Bratislavy sa bude hrať aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).