Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko s prvými posilami z NHL pre olympijskú kvalifikáciu, v tíme budú Tatar a Nemec

Aktualizované
Nemec (v strede) a Tatar (vpravo) sa zúčastnili aj posledných MS v Česku.
Nemec (v strede) a Tatar (vpravo) sa zúčastnili aj posledných MS v Česku.Profimedia
Útočník Tomáš Tatar (33) a obranca Šimon Nemec (20) z New Jersey Devils zo zámorskej NHL budú reprezentovať Slovensko v hokejovej kvalifikácii na zimné olympijské hry 2026, ktorá sa uskutoční od 29. augusta do 1. septembra 2024 v Bratislave. V pondelok dopoludnia to na sociálnych sieťach oznámil Slovenský zväz ľadového hokeja.

SZĽH avizoval príchod dvojice z NHL hádankou už v nedeľu večer. V nej ako pomôcka slúžil emotikon diabla, čo bol jasný odkaz na prezývku, respektíve názov klubu, v ktorom Tomáš Tatar so Šimonom Nemcom pôsobia.

Tatar reprezentoval Slovensko na siedmich majstrovstvách sveta vrátane tohtoročných v Česku, získal striebro na MS 2012, na konte má aj účasť na olympiáde v Soči v 2014. Pred novou sezónou v zámorskej profilige sa vrátil po roku opäť do New Jersey, v ostatných mesiacoch pôsobil v Colorade a Seattli. 

Nemec si už atmosféru kvalifikácie na ZOH vyskúšal pred tromi rokmi, keď rovnako v Bratislave dopomohol k postupu a výhram nad Rakúskom, Poľskom a Bieloruskom. Pod piatimi kruhmi získal v Pekingu 2022 bronz, medzi seniormi na svetovom šampionáte debutoval v roku 2021 a odvtedy nechýbal na žiadnych MS - celkovo štartoval na štyroch takýchto podujatiach. Za sebou má nováčikovskú sezónu v NHL, počas ktorej sa ustálil v prvom tíme New Jersey a nastúpil do 60 zápasov.

Slovensko sa bude o účasť na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo usilovať od 29. augusta do 1. septembra. Postupne nastúpi proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu. Na turnaj postúpi iba víťaz každej z troch skupín. Okrem Bratislavy sa bude hrať aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).