Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Kluby Slafkovského a Nemca predlžovali zmluvy, Plančár mieri do Fínska

Aktualizované
Daws ostáva v kádri Devils.
Daws ostáva v kádri Devils.AFP
Sezóna 2023/24 je definitívne minulosťou a nový ročník pred dverami. Flashscore Správy sledujú aktuálne informácie zo všetkých hokejových súťaží, najmä prestupy, ale aj zranenia či množstvo rôznych údajov týkajúcich sa predovšetkým mimozápasového diania.

31. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kaiden Guhle sa dohodol s Montrealom Canadiens na predlžení spolupráce. S klubom NHL podpísal nový šesťročný kontrakt v celkovej hodnote 33,3 milióna dolárov, ročne tak v priemere zarobí 5,55 milióna. Zmluva vstúpi do platnosti od sezóny 2025/26, dovtedy platí 22-ročnému obrancovi súčasný nováčikovský kontrakt so základným ročným platom 863 334 dolárov. Guhle zaznamenal v 70 zápasoch minulej sezóny šesť gólov a 16 asistencií, okrem toho si pripísal 178 zblokovaných striel, rozdal 116 bodyčekov a nazbieral 56 trestných minút. Predstavil sa aj v kanadskom drese na MS v Prahe a Ostrave.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - New Jersey Devils podpísalo nový dvojročný kontrakt s Nicom Dawsom s ročným platom 812 500 dolárov. Zmluva 23-ročného brankára bude v sezóne 2024/25 dvojcestná, v nasledujúcej už jednocestná. New Jersey si vybralo kanadského gólmana v 3. kole draftu v roku 2020 a v uplynulých troch sezónach si pripísal 46 štartov v prvom tíme s priemerom 3,13 inkasovaných gólov a 89,4% úspešnosťou zákrokov. Väčšiu časť strávil na farme Utica Comets v AHL, kde má bilanciu 64 zápasov, 2,68 gólov a 90,6% úspešnosť.

PRESTUP - Mladý 16-ročný slovenský útočník Michal Plančár opúšťa Banskú Bystricu a bude pôsobiť vo fínskom juniorskom tíme KalPa Kuopio. Plančár je druhým najmladším strelcom v histórii Tipos Extraligy, v uplynulom ročníku odohral 12 zápasov. Okrem pôsobenia v prvom tíme baranov pôsobil prevažne v juniorskom tíme spod Urpína.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Montreal Canadiens podpísal nový dvojročný kontrakt s Justinom Barronom. Dvadsaťdvaročný obranca zarobí v sezónach 2024/25 a 2025/26 v NHL priemerne 1,15 milióna dolárov. Kanaďana si vybralo Colorado z 25. miesta draftu v roku 2020, no v drese Avalanche odohral len dva zápasy. V roku 2022 putoval spolu s výberom v 2. kole draftu 2024 do Montrealu výmenou za Artturiho Lehkonena. Odvtedy odohral za Canadiens 92 zápasov, strelil 12 gólov a pridal 18 asistencií.

30. JÚL

KONIEC KARIÉRY - Hoci v sezóne 2023/24 už nikde nehral, kanadský útočník Eric Staal oznámil oficiálny koniec kariéry až teraz. Člen Triple Gold Clubu zároveň podpísal jednodňový kontrakt s Carolinou, kde strávil väčšinu kariéry a dres s číslom 12 zamieri počas sezóny pod strop miestnej arény. Staal vstúpil do NHL v sezóne 2003/2004 a hneď po výluke v roku 2006 výrazne prispel k zisku Stanleyho pohára pre Canes. V lige napokon obliekal aj dresy New Yorku Rangers, Minnesoty, Buffala, Montrealu a Floridy. V 1 365 zápasoch základnej časti nazbieral 1 063 bodov (455+608).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský obranca Arber Xhekaj predĺžil zmluvu s Montrealom o ďalšie dve sezóny. Drsne hrajúci hokejista s 95 štartmi v NHL, v ktorých nazbieral 23 bodov (8 gólov, 15 asistencií) a 182 trestných minút, sa môže tešiť aj na príchod svojho súrodenca Floriana, ktorý podpísal s Canadiens kontrakt v apríli. Arber zarobí celkovo 2,6 milióna dolárov. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený útočník Marek Hovorka pokračuje v rodnej Dubnici, s ktorou o rok predĺžil zmluvu. V minulej sezóne odohral dokopy aj s play-off 52 zápasov a získal 42 bodov (11+31). V najvyššej slovenskej súťaži odohral takmer 500 duelov, získal titul s Košicami a jeden má v zbierke aj z Poľska. Okrem toho na MS 2012 vyhral striebro.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Český útočník Martin Nečas bude aj naďalej pôsobiť v Caroline Hurricanes. S klubom NHL podpísal nový dvojročný kontrakt v hodnote 13 miliónov amerických dolárov.  V uplynulej sezóne odohral Nečas za Carolinu 77 zápasov s bilanciou 24 gólov a 29 asistencií. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Brock Faber z Minnesoty skončil v hlasovaní o nováčika roka na druhom mieste za Connorom Bedardom. Hviezdičku Chicaga však schová do vrecka hodnotou kontraktu, keď po jedinej sezóne v NHL, v ktorej v 82 zápasoch nazbieral 47 bodov (8+39), s ním Minnesota podpísala luxusný osemročný kontrakt s priemerným platom 8,5 milióna dolárov.

29. JÚL

PODPIS - Český útočník Petr Chlán bude v sezóne 2024/2025 pôsobiť v tíme HK Spišská Nová Ves. Úradujúci extraligový vicemajster o tom informoval na sociálnych sieťach. Kariéra dvadsaťpäťročného Chlána sa doteraz odvíjala len v domácich súťažiach. Uplynulé tri ročníky bol súčasťou Vítkovíc. Predtým si obliekal dres prvoligového Prostějova. V uplynulej sezóne odohral 46 zápasov s bilanciou 8 gólov a 8 asistencií.

28. JÚL

PRESTUP - Do kádra hokejistov Nových Zámkov pribudol kanadský obranca Karl Boudrias. Slovenská extraliga bude pre neho prvé pôsobisko v Európe, jeho profesionálna kariéra sa doteraz odvíjala v nižšej zámorskej súťaži ECHL. Dvadsaťštyriročný bek hral v uplynulých dvoch ročníkoch za Tulsa Oilers. V sezóne 2023/2024 odohral celkovo 65 zápasov, v ktorých si pripísal 6 gólov, 21 asistencií, 54 trestných minút a 9 mínusových bodov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Ruský útočník Kirill Marčenko podpísal s Columbusom nový trojročný kontrakt v priemernej hodnote 3,85 milióna dolárov. Dvadsaťštyriročný krídelník v predošlej sezóne odohral za Blue Jackets 78 zápasov a získal 42 bodov (23+19).

PODPIS ZMLUVY - Štrnásty muž draftu 2023 kanadský útočník Brayden Yager podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Pittsburghom. Rodák zo Saskatoonu má za sebou tretiu kompletnú sezónu v Moose Jaw vo WHL a bodovo stále stúpa, a to z 59 na 78 až na posledných 95 bodov, čo bol tretí najlepší výkon v tíme Warriors.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V San Jose si stále veľa sľubujú od centra Thomasa Bordeleaua, ktorý ale nie a nie naplno preraziť. Za Sharks v NHL naposledy odohral 27 stretnutí (6+5) a na farme zase 35 zápasov (11+14). Kalifornský celok s ním predĺžil o rok, zmluva je dvojcestná.

PODPIS ZMLUVY - Brankár z druhého kola tohtoročného draftu Carter George podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Los Angeles, ktorý mu priemerne môže vyniesť 875-tisíc dolárov. Kanadský juniorský reprezentant chytá v juniorskej OHL za Owen Sound Attack.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Mladý útočník Kent Johnson podpísal s Columbusom nový trojročný kontrakt v priemernej hodnote 1,8 milióna dolárov. Päťka draftu 2021 v sezóne 2022/23 prerazila do NHL a prezentovala sa slušnými 40 bodmi (16+24), ale v predošlom ročníku na tieto výkony hráč nenadviazal, keďže strelil šesť gólov a pridal desať asistencií, pričom desať duelov pridal na farme (5+10).

27. JÚL

PRESTUP - Dres Nových Zámkov si v nadchádzajúcej sezóne oblečie 18-ročný slovenský útočník David Kodhaj. Novozámocký rodák sa vracia domov po trojročnom pôsobení v Nitre. V uplynulej sezóne prispel juniorom HK Nitra k titulu 50 kanadskými bodmi v 47 zápasov. Odohral aj štyri stretnutia TIPOS Slovenskej hokejovej ligy za HC Topoľčany a v play-off Tipos Extraligy nastúpil za seniorov HK Nitra vo všetkých štyroch finálových stretnutiach.

OPERÁCIA - Útočník Rafael Harvey-Pinard nebude hokejistom Montrealu Canadiens k dispozícii v úvode novej sezóny NHL. Kanadský klub informoval, že krídelník sa podrobil operácii zlomenej nohy a mimo hry bude približne štyri mesiace. Dvadsaťpäťročný hráč nastúpil v minulom ročníku na 45 zápasov a pripísal si 10 bodov (2+8). Montreal ho draftoval v roku 2019 z 201. miesta, za Canadiens doteraz odohral 83 stretnutí v profilige s bilanciou 17+14.

PRESTUP - Do kádra novozámockých hokejistov pribudol 23-ročný kanadský útočník Dillon Hamaliuk. Bude to pre neho prvé pôsobisko mimo Severnej Ameriky, v ktorej si v uplynulých dvoch rokoch zahral v nižších súťažiach AHL a ECHL. Nové Zámky informovali o novej akvizícii na sociálnych sieťach. Hamaliuka draftoval v roku 2019 klub San Jose Sharks v 2. kole z 55. miesta, no do NHL sa nepresadil.

26. JÚL

PODPIS ZMLUVY - Extraligový klub HK Dukla Trenčín angažoval 25-ročného kanadského útočníka Seana Joslinga. Najvyššia slovenská súťaž bude pre neho prvé európske pôsobisko. Klub informoval o novej posile na oficiálnej stránke.

Joslingovu hokejovú vizitku zdobia najmä dva tituly v nižšej zámorskej súťaži ECHL, ktoré dosiahol počas uplynulých dvoch sezón. V oboch prípadoch obliekal dres tímu Florida Everblades. V základnej časti uplynulej sezóny 2023/2024 odohral 69 Zápasov, v ktorých nazbieral 55 kanadských bodov za 22 gólov a 33 asistencií. V 23 dueloch play off mal bilanciu 6+7.

PODPIS ZMLUVY - Slovenský hokejový útočník Róbert Bačo sa dohodol s HK Nitra na novej trojročnej zmluve. Do klubu prišiel počas uplynulého ročníka 2023/2024 z HC Košice a pomohol mu k extraligovému titulu. Corgoni informovali o pokračovaní spolupráce s 21-ročným krídelníkom na oficiálnej stránke.

Uplynulá sezóna 2023/2024 bola pre Bača prvá v slovenskej extralige. Pred ňou absolvoval dva ročníky v kanadskej juniorskej súťaži WHL. Po príchode do materského klubu HC Košice nemal stabilné miesto v zostave a klub ho v závere prestupového obdobia vymenil do Nitry za Mareka Slováka. Vo svojej premiérovej extraligovej sezóne odohral v základnej časti celkovo 36 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 3 góly, 4 asistencie a 36 trestných minút. V 21 zápasoch play-off mal bilanciu 1+0 a 64 TM.

PODPIS ZMLUVY - New York Islanders a útočník Oliver Wahlstrom sa vyhli arbitráži, keď sa dohodli na novej ročnej zmluve. Tá prinesie krídelníkovi jeden milión amerických dolárov. Dvadsaťštyriročný Američan sa v uplynulej sezóne vrátil do hry po vážnom zranení kolena a odohral iba 32 zápasov s bilanciou dva góly a štyri asistencie. Islanders ho draftovali v roku 2018 z celkovo 11. miesta, za klub nastúpil spolu na 198 stretnutí a pripísal si 70 bodov (35+35). 

25. JÚL

PRESTUP - Slovenský hokejový reprezentant Róbert Lantoši bude v novej sezóne obliekať dres HC Bílí Tygři Liberec. Do klubu v českej extralige prišiel z konkurenčného BK Mladá Boleslav. Dvadsaťosemročný útočník podpísal v severočeskom klube ročný kontrakt.

"Róbert je komplexný hokejista s veľkým ofenzívnym potenciálom. Rád tvorí hru a je veľmi nebezpečný v presilových hrách. Keď sme sa uistili, že ide o bezproblémového hráča do kabíny, tak sme pri jeho angažovaní neváhali ani minútu," uviedol pre portál idnes.cz liberecký kouč Filip Pešán. Lantoši v uplynulej sezóne nazbieral 47 kanadských bodov za 20 gólov a 27 asistencií a bol ôsmy najproduktívnejší hráč základnej časti českej extraligy.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Klub zámorskej hokejovej NHL Philadelphia Flyers podpísal nový osemročný kontrakt s Travisom Konecnym v hodnote 70 miliónov dolárov. Zmluva vojde v platnosť v sezóne 2025/26. "Travis je integrálnou časťou nášho tímu a sme nadšení, že ho máme pod dlhoročným kontraktom," nechal sa počuť generálny manažér Daniel Briere. Dvadsaťsedemročný útočník odohral v uplynulej sezóne 76 zápasov, v ktorých strelil 33 gólov a pridal 35 asistencií. Flyers si ho vybrali z 24. miesta draftu v roku 2015 a odvtedy v ich drese odohral 564 zápasov a nazbieral 400 bodov (174+226).

PRESTUP - Vedenie oceliarov sa dohodlo na novej zmluve s Filipom Krivošíkom. Dvadsaťpäťročný útočník sa do metropoly východu vracia po konci v BK Mladá Boleslav. Filip v minulej sezóne nastúpil za náš klub v Tipos extralige do 22 stretnutí, kde strelil deväť gólov a na rovnaký počet prihrával.

"Vybral som si Košice, aj z toho dôvodu, že som sa tam cítil minulý rok  veľmi dobre. Sedelo mi vedenie, tréneri, kabína a v neposlednom rade fanúšikovia. Rád by som tam dokončil niečo čo som minulý rok začal. Chcel by som sa klubu odvďačiť aj za ich dôveru vo mne. Košice mali o mňa záujem aj pred play-off, kde ma Boleslav neuvoľnila. Boli sme v neustálom kontakte, takže preto sa to aj tak rýchlo zomlelo. Som vďačný a verím, že budeme úspešní. Momentálne je úspech v lige najdôležitejší v naplnení mojich túžieb," povedal pre klubový web.

PRESTUP - Útočné rady Skalice rozšíril skúsený krídelník Václav Stupka. Tridsaťsedemročný rodák a odchovanec Trnavy odohral v extralige a prvej lige na Slovensku viac ako 800 zápasov. Obliekal dres Žiliny, Piešťan, Košíc, Banskej Bystrice, Zvolena či Nových Zámkov. Jednu sezónu odohral za škótsky Glasgow Clan.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Čím ďalej, tým viac sa na súpisku San Jose presadzuje americký bek a bývalý juniorský majster sveta s USA Henry Thrun. Naposledy zvládol 51 stretnutí (3+8), Sharks s ním preto o dva roky predĺžili zmluvu a priemerne bude zarábať milión dolárov.

NÁVRAT DO NHL - Majiteľ basketbalového klubu Phoenix Suns Mat Ishbia má záujem vrátiť NHL späť do Arizony. Arizona je po sezóne 2023/2024 už bez klubu NHL, keďže Coyotes sa presťahovali do Salt Lake City v Utahu. Nové meno budú mať od sezóny 2025/2026.

"Phoenix je mesto štyroch športov a som sklamaný, že nemá hokejový tím, hoci chápem, o čo išlo. Pokúsime sa to jedného dňa napraviť. Určite budem súčasť iniciatívy návratu NHL do Arizony," uviedol Ishbia pre arizonský web Sportico.

Klub Arizona Coyotes sídlil v nedávnych sezónach v meste Tempe a hral v univerzitnej Mullett arene s kapacitou 5 000 miest. Majiteľ Alex Meruelo predal pre neúspešnú snahu o vybudovanie vlastnej arény klub za 1,2 miliardy dolárov rodine Smithovcov, ktorá vlastní aj klub basketbalovej NBA Utah Jazz.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Fínsky hokejový brankár Ukko-Pekka Luukkonen podpísal nový päťročný kontrakt s klubom Buffalo Sabres. Vyhol sa tým arbitrážnemu konaniu, ktoré by mu prisúdilo ročnú zmluvu so stanoveným platom. Nový kontrakt mu ročne vynesie 4,75 milióna dolárov.

Luukkonen bol po sezóne 2023/2024 obmedzený voľný hráč a nedávno sa prihlásil na arbitráž. Za sebou má sezónu, v ktorej sa prepracoval do pozície brankárskej jednotky Sabres. V základnej časti vychytal 27 víťazstiev, 22 prehier a 4 prehry po predĺžení, resp. samostatných nájazdoch. Mal v nich 91-percentnú úspešnosť zákrokov a päťkrát vychytal čisté konto. Buffalo ho získalo v drafte v roku 2017 z 54. miesta.

Zatiaľ má za sebou rovnú stovku zápasov v NHL s 90,4-percentnou úspešnosťou zákrokov a priemerom 2,97 inkasovaného gólu na zápas. Sabres sa nedostali do play-off v 13. sezóne po sebe a po prepustení trénera Dona Granata sa na jeho pozíciu vrátil Lindy Ruff.

24. JÚL

PODPIS - Stan Bowman sa stal novým generálnym manažérom hokejistov Edmontonu Oilers. Svojho postu sa ujal necelé tri roky po tom, ako po prevalení sexuálneho škandálu musel skončiť v tejto funkcii v ďalšom klube NHL Chicago Blackhawks.  Vtedajší tréner Chicaga Joel Quenneville a funkcionári Bowman a Al MacIsaac dostali v októbri 2021 tresty za podiel na škandále so sexuálnym napadnutím hráča Kylea Beacha.

V roku 2010 všetci traja pôsobili v organizácii Blackhawks. Podľa výsledkov nezávislého vyšetrovania nedostatočne reagovali na obvinenia, že Beacha sexuálne napadol vtedajší klubový videoanalytik Brad Aldrich. Funkcionári Chicaga sa snažili prípad utajiť a jeho detaily vyšli na verejnosť až po desiatich rokoch. Začiatkom júla 2024 vedenie NHL zrušilo tresty a tak sa Bowman môže vrátiť do profiligového kolotoča.

PRESTUP - Vedenie HC Košice sa predbežne dohodlo na spolupráci s odchovancom Petrom Repčíkom. Dvadsaťročný útočník odohral minulý ročník v tíme Drummondville Voltigeurs, s ktorým vyhral kanadskú QMJHL. Predstavil sa na troch majstrovstvách sveta juniorov a bol kapitánom slovenskej reprezentácie do 18 rokov. "Som šťastný, že sa vraciam do Košíc. V prípade neúspechu v Utahu som pripravený reprezentovať materský klub. Košice mi ponúkajú skvelé podmienky na prípravu pred NHL kempom. Prostredie veľmi dobre poznám a verím, že prispejem svojimi výkonmi k úspešnej sezóne," povedal pre klubový web Repčík.

PRESTUP - Do Dukly Trenčín prichádza útočník Martin Jakúbek. V minulej sezóne hrával za Žiar nad Hronom, Zvolen a Žilinu, s ktorou postúpil do najvyššej súťaže. Impozantné boli jeho posledné dve sezóny v SHL, kde sa strelecky presadzoval, kedže v 144 zápasoch nazbieral až 162 bodov, čo znamená viac ako bod na zápas.

PRESTUP - Obranca Cole Hults v minulej sezóne odohral za Zvolen celkovo 60 zápasov a získal 39 bodov (9+30). Od nového ročníka sa dohodol na zmluve s talianskym Bolzanom hrajúcim nadnárodnú IceHL. Jeho brat Mitch Hults, takisto bývalý člen Zvolena, podľa posledných informácií mieri do Kladna.

HOSŤOVANIE - Humenné získalo v rámci hosťovaní dvojicu mladých útočníkov z Popradu. Za tím z východu republiky budú hrávať Patrik Sokoli a Michal Stanček.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský útočník Filip Krivošík krátko pred štartom novej sezóny nečakane skončil v Mladej Boleslavi, kde prišiel počas minulej sezóny z Košíc. Odohral 23 zápasov a získal tri body (1+2). V tíme mal síce pokračovať, ale všetko je inak. "Po posilnení tímu pre neho tréneri momentálne nevideli miesto v zostave, a tak sme sa s Filipom dohodli, že ho bude hľadať inde," vysvetlil pre klubový web športový riaditeľ Tomáš Vlasák.

PODPIS ZMLUVY - HK Poprad sa dohodol na ročnej zmluve s americkým útočníkom Coleom Coskeyom. Poprad bude jeho prvá európska zastávka. "Rozhodol som sa podpísať zmluvu s HK Poprad, pretože som počul od niektorých hráčov z minulej sezóny iba to najlepšie ohľadom tohto hokejového prostredia. Momentálne sa intenzívne pripravujem na novú sezónu a už sa neviem dočkať, kedy začneme," povedal po podpise zmluvy.

"Cole je nateraz náš posledný podpísaný 'import' do útoku. Ide o veľmi dobrého korčuliara, ktorý je silný na puku a má ´drajv´ do bránky. Prajem mu všetko dobré," povedal športový riaditeľ klubu Július Koval.

Dvadsaťpäťročný krídelník strávil juniorskú kariéru v OHL v drese Saginaw Spirit. V 7. kole draftu v roku 2019 si ho vybral New York Islanders a necelé dve sezóny odohral v AHL. Posledné dva ročníky strávil v ECHL v tíme Kansas City Mavericks, kde v oboch pokoril 20-gólovú hranicu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Toronto sa tiež vyhlo arbitráži, pre zmenu s útočníkom Connorom Dewarom, ktorého získalo v marci pred uzávierkou výmen z Minnesoty. Bola to jeho prvá zmena farby v lige a nová ročná zmluva mu vynesie 1,18 milióna dolárov. Za Leafs nastúpil v 17 zápasoch základnej časti (1+4) a šiestich zápasoch play-off (0+1).

PODPIS - Buffalo sa po júnovom získaní práv na útočníka Becka Malenstyna z Washingtonu vyhlo arbitráži a podpísalo so šesťgólovým strelcom z minulej sezóny dvojročný kontrakt na 2,7 milióna dolárov. Minulý ročník bol jeho prvým kompletným v NHL, odohral 81 zápasov.

23. JÚL

Sabres získali 26-ročného krídelníka výmenou z Washingtonu počas nedávneho draftu, keď za neho obetovali voľbu v 2. kole (43. miesto). Capitals ju využili na zisk Colea Hutsona. Malenstyn prišiel do Buffala v pozícii obmedzeného voľného hráča. Nový kontrakt mu prinesie celkovo 2,7 milióna dolárov.

PRESTUP - Do kádra hokejistov HC Košice pribudol 29-ročný obranca Josh Teves. Bude to pre neho štvrté pôsobisko v Európe, za sebou má aj jeden zápas v NHL vo farbách Vancouveru Canucks. Kanaďan odohral uplynulú sezónu v drese HC Bolzano v medzinárodnej IceHL. Tréner Dan Ceman od neho očakáva aj podporu útoku: 

"Josh je obojsmerný obranca, ktorý výborne korčuľuje. Jeho korčuľovanie a schopnosť ovládať puk budú prínosom v ofenzíve a na presilovkách, ale budeme sa na neho spoliehať aj v defenzívnych situáciách. Je ďalším hráčom s dobrým charakterom, ktorého sme angažovali do nášho tímu. Počuli sme o ňom len dobré veci, pokiaľ ide o jeho osobnosť a súťaživosť."

22. JÚL

PODPIS - Kanaďan Dean Evason sa stal novým trénerom hokejového tímu Columbus Blue Jackets. Podľa agentúry AP sa s klubom zámorskej NHL dohodol na viacročnom kontrakte. Evason viedol uplynulých päť sezón Minnesotu, ktorá s ním v novembri ukončila spoluprácu. "V tomto tíme je skvelé jadro a veľa mladých talentov. Naozaj sa teším na spoluprácu s touto skupinou a na to, že pomôžem stať sa tímom, ktorý hrá extrémne tvrdo a súťaží na najvyššej úrovni," uviedol 59-ročný tréner.

PRESTUP - Mladý slovenský obranca Šimon Bečár sa po troch rokoch v zámorí vracia do materskej Dukly Trenčín, s ktorou podpísal kontrakt do konca sezóny 2025/26. Dvojnásobný účastník juniorského svetového šampionátu si vyskúšal viaceré súťaže ako USHL, PHC alebo NAHL. 

20. JÚL

PODPIS - Veľmi solídny podpis má za sebou vedenie Vancouveru, získalo útočníka Daniela Spronga, ktorý naposledy pôsobil v Detroite. Rodák z holandského Amsterdamu získal v uplynulom ročníku 43 bodov (18+25), napriek tomu mal o slušné ponuky doteraz núdzu. S Canucks podpísal na rok len za 975-tisíc dolárov, v NHL pôjde o jeho šiesty klub.

PODPIS - Na 26. mieste volili na júnovom drafte volilo Los Angeles Kings a siahlo po kanadskom pravom krídle Liamu Greentreem z Windsoru, ktoré hrá v juniorskej OHL. S Kings podpísal kapitán Spitfires trojročnú nováčikovskú zmluvu po tom, čo sa s 90 bodmi delil o jedenástu pozíciu v produktivite celej súťaže.

PRESTUP - Humenné bude robiť všetko pre to, aby sa po roku vrátilo medzi slovenskú elitu. Na tejto ceste má pomôcť aj bývalý poľský reprezentant a trenčiansky rodák Martin Przygodzki, ktorý podpísal ročný kontrakt. Minulú sezónu odohral za AquaCity Pikes, sedem štartov si pripísal aj v prvom tíme Popradu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Obranca Ľubomír Malina pomohol Žiline postúpiť do najvyššej súťaže a v jej drese bude hrávať aj extraligu, keďže sa dohodol na ročnom predĺžení kontraktu. Rovnako tak urobili beci Dominik Trška a Martin Hřebíček v Dubnici.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Detroit Red Wings podpísal nový kontrakt s útočníkom Joeom Velenom. Počas dvoch rokov zarobí 2,275 milióna dolárov. Veleno mal podľa predchádzajúcej jednoročnej zmluvy plat 825-tisíc dolárov. V minulej sezóne odohral v základnej časti 80 zápasov, v ktorých zaznamenal 28 bodov (12 gólov a 16 asistencií).

19. JÚL

PRESTUP - Vadim Pereskokov bude na Slovensku pôsobiť už vo štvrtom klube. Po tom, čo hral v Košiciach, Michalovciach a v uplynulej sezóne aj v Humennom (13 gólov a 20 asistencií v 37 zápasoch), sa upísal Liptovskému Mikulášu.

PODPIS - Kanadský krídelník Cam Squires podpísal prvý kontrakt v NHL a na tri sezóny sa upísal tímu New Jersey Devils, ktorý ho pred rokom draftoval vo štvrtom kole. Squires v tejto sezóne pôsobil v Cape Breton Eagles v QMJHL a so 72 bodmi bol najproduktívnejším hráčom tímu v základnej časti a s 20 najlepším aj v play-off.

ODCHOD Z NHL - Kanadský center Rourke Chartier v kariére opúšťa Ottawu a prvý raz mieri mimo NHL, keď bude hrať v KHL za Kunlun. Účastník juniorských majstrovstiev sveta 2016 hral v NHL za San Jose a Senators, v sezóne 2023/24 strelil v 37 zápasoch za kanadský tím dva góly.

PODPIS - Pittsburgh si v tohtoročnom drafte vybral z celkového 44. miesta dobre stavaného obrancu Harrisona Brunickeho a s kanadským tínedžerom teraz podpísal trojročný nováčikovský kontrakt. Brunicke odohral dve sezóny v juniorskej WHL za Kamloops Blazers, naposledy bol s 21 bodmi druhým najproduktívnejším bekom tímu.

18. JÚL

PRESTUP - Skalica stavia veľmi kvalitný tím, do ktorého pribudol siedmy najproduktívnejší hráč minulej sezóny Tipos SHL. Tým je útočník Viktor Šachvorostov. Bývalý ruský mládežnícky reprezentant počas predošlého ročníka nazbieral v drese Topoľčian počas základnej časti 57 bodov (28+29), ďalších šesť pridal v play-off (2+4). Na Slovensku si zahral aj za Levice, kde v 22 dueloch vylepšil svoje štatistiky o 25 bodov (10+15).

PRESTUP - Kanadský obranca Tristan Thompson po odchode z Liptovského Mikuláša posilnil francúzsky tím Chamonix hrajúci tamojšiu najvyššiu Ligue Magnus.

PRESTUP - Mladý brankár Richard Noskovič opúšťa Žiar nad Hronom a posinil Topoľčany, za ktoré už odchytal dva zápasy v rámci hosťovania zo Slovana v sezóne 2020/21.

PRESTUP - Ruský útočník Bulat Galimov po troch rokoch odchádza zo Slovenska. Jednu sezónu odohral v drese Skalice, predošlé dve za Trnavu. Celkovo v Tipos SHL absolvoval 131 zápasov (54+42). Jeho novým pôsobiskom bude francúzsky druholigový tím Neuilly-sur-Marne.

PRESTUP - Novou posilou Trenčína sa stal 27-ročný americký útočník Gordon Green, ktorý podpísal ročný kontrakt. Jeho posledným pôsobiskom bol Innsbruck v IceHL, kde zaznamenal takmer bod na zápas, v 47 zápasoch získal 45 bodov. Počas tohto obdobia exceloval v Lige majstrov, na deväť bodov potreboval iba osem stretnutí. Okrem iného sa môže pochváliť skvelými výkonmi v ECHL, kedže v jeho poslednej sezóne nazbieral 71 bodov v 62 dueloch. Green hrával taktiež v NCAA a AHL. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Na dvojročnej zmluve s priemerom 1,725 ​​milióna dolárov sa s Carolinou dohodol americký útočník Jack Drury. Bronzový medailista z MS v roku 2021 a majster Švédska s Växjö má za sebou prvú celú sezónu v NHL, v základnej časti získal 27 bodov a vo vyraďovacej ďalších päť. Jeho otcom je Ted Drury, bývalý útočník Anaheimu či Ottawy, strýkom mu je Chris Drury, aktuálne generálny manažér New York Rangers.

17. JÚL

WAIVER - Klub zámorskej hokejovej NHL Carolina Hurricanes zaradil Jevgenija Kuznecova na listinu nechránených hráčov s cieľom ukončiť jeho kontrakt. Tridsaťdvaročný ruský útočník mal ešte rok platnú zmluvu v hodnote 7,8 milióna dolárov, ktorej polovicu platil Washington Capitals.

"Nakoniec sa obe strany zhodli, že to bol najlepší postup pre hráča aj pre tím. Ďakujeme Jevgenimu za čas strávený s tímom a prajeme jemu a jeho rodine to najlepšie," povedal pre tímovú stránku generálny manažér Hurricanes Eric Tulsky.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Lotyšský hokejový brankár Arturs Šilovs sa dohodol s klubom Vancouver Canucks na novej dvojročnej zmluve. Po sezóne 2023/24 mal pozíciu obmedzeného voľného hráča. Nový kontrakt mu vynesie ročný plat 850-tisíc dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY- Simon Holmström podpísal nový ročný kontrakt s klubom New York Islanders. Vynesie mu 850-tisíc dolárov. Po sezóne 2023/24 mal švédsky útočník štatút obmedzeného voľného hráča a po vypršaní novej zmluvy sa stane neobmedzeným voľným hráčom. Holmström pôsobí v organizácii Islanders od roku 2019, keď bol jej prvou voľbou klubu v drafte (celkovo 23. miesto). 

16. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Obranca Erik Ullman bude aj v sezóne 2024/2025 pôsobiť v HK 32 Liptovský Mikuláš. Švéd prišiel na Liptov v závere prestupového obdobia, keď klub jeho angažovaním uzavrel káder pre záverečnú časť sezóny 2023/2024. V základnej časti slovenskej extraligy stihol odohrať šesť zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal gól, asistenciu a dve trestné minúty. V piatich zápasoch série predkola play-off proti Zvolenu (3:4 na zápasy) mal bilanciu tri góly a dve asistencie.

ŠPEKULÁCIA - Ruský útočník Jevgenij Kuznecov mal podľa niektorých médií ukončiť svoj kontrakt s Carolinou a zamieriť do KHL, ale nakoniec je všetko inak. Tieto fámy vyvrátil jeho agent, ktorý povedal, že center dodrží posledný rok svojho osemmiliónového kontraktu s Carolinou a po sezóne 2024/25 sa bude riešiť jeho budúcnosť. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Vedenie Los Angeles si poistilo služby svojho najväčšieho talentu. Quinton Byfield, ktorého si celok z Kalifornie vybral na drafte v roku 2020 z celkového druhého miesta, podpísal s klubom päťročnú zmluvu, vďaka ktorej si ročne príde 6,25 milióna dolárov. Urastený center má za sebou životnú sezónu, v ktorej si v 80 zápasoch pripísal 55 bodov (20+35).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Klub hokejovej NHL Winnipeg Jets a fínsky obranca Ville Heinola sa dohodli na novej dvojročnej zmluve v celkovej hodnote 1,6 milióna dolárov. Heinola strávil celý minulý ročník v Manitobe v AHL, kde zaznamenal 27 bodov (10 gólov a 17 asistencií) v 41 stretnutiach. Dvadsaťtriročný Fín odohral v predošlých ročníkoch 35 zápasov v NHL s bilanciou 1+10. Jets ho draftovali v roku 2019 z celkového 20. miesta.

VÝMENA - Po trejde s Edmontonom sa Ottawa pustila aj do obchodovania s Coloradom. Do Denveru poslala práva na brankára Kevina Mandoleseho a voľbu v 7. kole draftu 2026 za voľbu v 6. kole draftu v tom istom roku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Dvaja mladíci Anaheimu sa dočkali nových zmlúv, ide o amerického útočníka Nikitu Nesterenka, ktorý podpísal na rok dvojcestne a zadáka Jacksona LaCombeho, ktorý už má za sebou kompletnú sezónu vo farbách Ducks a podpísal tak na dva roky.

PODPIS - Na 54. mieste tohtoročného draftu volil New York Islanders stokilového fínskeho obrancu Jesseho Pulkkinena, ktorý strávil posledný ročník vo farbách JYP a rovnako by to malo byť aj v tom budúcom. Len s tým rozdielom, že Fín v zámorí podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu. Nováčikovský kontrakt má aj ďalší Fín, 29. hráč tohtoročného draftu útočník Emil Hemming, ktorý podpísal s Dallasom.

15. JÚL

PRESTUP - Kanadský brankár Evan Fitzpatrick podpísal ročný kontrakt s MHk 32 Liptovský Mikuláš. Dvadsaťšesťročný 191 centimetrov vysoký gólman bol v roku 2016 draftovaný do NHL v druhom kole z celkového 59. miesta tímom St. Louis Blues a niekoľkokrát sedel aj na lavičke prvého tímu ako náhradník, ale do hry v profilige nezasiahol. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry strávil v ECHL a AHL. Kanadu raz reprezentoval na MS U18, v zbierke má titul z QMJHL a vyhral aj Memorial Cup.

PODPIS - Roman Červenka, ktorý v máji na majstrovstvách sveta v Prahe doviedol národný tím k zlatu, bude opäť hrať českú extraligu v drese ambicióznych Pardubíc, ktoré to oznámili v pondelok na mimoriadnej tlačovej konferencii. Skúsený útočník, ktorý má skúsenosti aj z NHL, doteraz hrával v domácej súťaži za Slaviu a Chomutov, odkiaľ v roku 2015 zamieril do Švajčiarska, kde strávil posledných osem sezón.

VÝMENA - Na trase medzi Edmontonom a Ottawou došlo k zaujímavej výmene. Zatiaľ čo tohtoročný finalista Stanleyho pohára získal fínskeho útočníka Robyho Järventieho, 33. voľbu v drafte 2020 a voľbu vo štvrtom kole draftu 2025, do hlavného mesta Kanady mieri dvojica útočníkov Xavier Bourgault a Jake ChiassonJake Chiasson.

 K zajímavé výměně došlo na trase mezi Edmontonem a Ottawou. Zatímco finalista letošního Stanley Cupu získal finského útočníka Robyho Järventieho (21), který byl draftován v roce 2020 na 33. místě, a 4. kolo draftu 2025, do hlavního města Kanady míří dvojice útočníků Xavier Bourgault (21) a Jake Chiasson (21).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Dánsky majster z roku 2017 brankár Mads Sogaard predĺžil zmluvu o ďalšie dva roky s Ottawou, kde už niekoľko sezón bojuje o pevné miesto v lige. Celkovo si dres Senators obliekol 27-krát, ale len šesť z nich bolo v ročníku 23/24. Na farme v Belleville mal bilanciu 18-9-3. Druhý rok jeho zmluvy je jednocestný.

14. JÚL

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Skúsený hokejový obranca Ivan Ďatelinka nebude pokračovať v Banskej Bystrici, kde pôsobil deväť rokov. Počas posledných piatich ročníkov bol kapitánom tímu. Viac v článku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V drese Žiliny sa aj v ďalšej extraligovej sezóne opäť predstaví 25-ročný bek Erik Rajnoha. V uplynulom ročníku odohral 54 zápasov v ktorých získal 13 bodov. V základnej časti prispel dvomi gólmi a piatimi asistenciami. V play-off zaknihoval šesť prihrávok.

PRESTUP - Lotyšský center Filips Buncis, ktorý v sezónach 2021/22 a 2022/23 pôsobil v Nitre, bude hrávať za dánske Odense.

PRESTUP - Slovinský brankár Gašper Krošelj odchádza z Banskej Bystrice a posilnil Kometu Brno. Skúsený 37-ročný gólman sa po roku v Banskej Bystrici opäť vracia do českej extraligy, kde pred angažmánom pod Urpínom pôsobil päť sezón v drese Mladé Boleslavi. Za baranov nastúpil na 31 zápasov s 90 percentnou úspešnosťou zákrokov. V mladosti ho mohli slovenskí fanúšikovia vidieť v bráne Topoľčian a neskôr Žiliny v extralige juniorov a dorastu.

PRESTUP - Slovenský útočník Rastislav Špirko sa dohodol na spolupráci s prvoligovým klubom HK Skalica, podpísal ročný kontrakt. Štyridsaťročný hokejista bude po roku znovu pôsobiť na Slovensku. Uplynulú sezónu strávil v poľskom Jastrzebie. Martinský rodák bol so 49 bodmi (10+39) najproduktívnejším hráčom mužstva.

13. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Tím zámorskej NHL New York Rangers podpísal novú dvojročnú zmluvu s obrancom Bradenom Schneiderom. Schneider zarobí ročne 2,2 milióna dolárov. Dvadsaťdvaročný Kanaďan odohral v minulej sezóne všetkých 82 zápasov základnej časti, v ktorých zaznamenal päť gólov a dokopy 19 bodov. Objavil sa aj v 16 dueloch play-off, kde pridal dve asistencie.

PRESTUP - Zámorskú scénu opúšťa po štyroch sezónach švédsky juniorský vicemajster sveta z roku 2018 Oskar Steen, ktorý bude hrať SHL za Färjestad. Rodák z Karlstadu patril od 6. kola draftu roku 2016 Bostonu, za ktorý odohral 60 zápasov (4+4), z toho 34 (1+0) v poslednom ročníku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Brankár Jet Greaves a Columbus Blue Jackets sa dohodli na novej dvojročnej zmluve. Vyhli sa tak arbitráži. Kontrakt má priemernú ročnú hodnotu 812 500 dolárov, pričom v sezóne 2025/26 sa z dvojcestného zmení na jednocestný. Greaves väčšinu uplynulej sezóny pôsobil v Clevelande v AHL, kde mal bilanciu 30-12-4 s 91-percentnou úspešnosťou zákrokov. V play-off kryl 92,6 % striel pri bilancii 8-5. Kanaďan odchytal aj deväť zápasov za Blue Jackets.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Víťaz Stanley Cupu z roku 2017 s Pittsburghom a skúsený obranca Chad Ruhwedel zostáva v New York Rangers, do ktorého prišiel počas trejdu s Pens v marci. Hrať bude za ligové minimum 775-tisíc, na farme za 400-tisíc. Jazdci si ho predstavujú ako siedmeho či ôsmeho beka, ktorý môže schopne zaskočiť, keď bude treba.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V Bostone zostávajú obrancovia Michael Callahan a Alec Regula, ktorí podpísali ročné dvojcestné kontrakty a budú bojovať o každú minútu na ľade v prvom tíme. Callahan NHL ešte nehral, ​​Regula stihol 22 stretnutí za Chicago. 

ODCHOD Z NHL - Kanadský útočník Wade Allison, autor 13 gólov v NHL za Philadelphiu, končí v organizácii Nashvillu a sťahuje sa do KHL. Hrať bude za kazašský Barys Astana.

PODPIS ZMLUVY - Nórsky útočník Michael Brandsegg-Nygärd, ktorý bol na 15. mieste prvou tohtoročnou voľbou Detroitu, podpísal s Red Wings trojročný nováčikovský kontrakt. Rodák z Osla a účastník posledného MS hral uplynulé roky v druhej najvyššej švédskej súťaži za Moru.

12. JÚL

PODPIS - Novou posilou hokejistov Banskej Bystrice sa stal obranca Reece Scarlett. Tridsaťjedenročný Kanaďan, ktorý naposledy pôsobil v najvyššej fínskej súťaži v tíme Sport Vaasa, sa s vedením extraligového klubu dohodol na ročnom kontrakte.

"Ciele a plány, ktoré má organizácia na nadchádzajúcu sezónu, ma po vzájomnom rozhovore veľmi zaujali a aj preto som sa rozhodol prijať ich ponuku. Som nadšený, že sme sa dohodli a budem súčasťou Banskej Bystrice, a zároveň pomôžem pri dosahovaní týchto cieľov. Taktiež možnosť žiť na Slovensku a spoznávať novú krajinu ma veľmi lákala," uviedol pre klubový web Scarlett, ktorý sa k tímu pripojí 29. júla na prvom zraze.

PODPIS - Slovenský hokejový útočník Marek Slovák bude pôsobiť v extraligovom tíme HC MIKRON Nové Zámky. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach.

Slovák odohral prevažnú časť doterajšej kariéry v drese materskej Nitry, s ktorou získal v roku 2016 historický titul. Svoje druhé prvenstvo v najvyššej slovenskej súťaži pridal v roku 2023 vo farbách HC Košice, v ktorých pôsobil aj v druhej časti uplynulého ročníka 2023/2024. V slovenskej extralige už obliekal aj dresy Zvolena, Žiliny a Banskej Bystrice. Odohral v nej celkovo 953 zápasov, v ktorých nazbieral 622 kanadských bodov za 241 gólov a 381 asistencií.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Najproduktívnejší hráč tímu Iowa Wild v AHL útočník Sammy Walker zostáva v Minnesote, s ktorou podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu. V NHL doteraz Američan stihol 13 stretnutí, z toho štyri v uplynulom ročníku.

ODCHOD Z NHL - Stokilový fínsky útočník Otto Koivula opúšťa po šiestich rokoch organizáciu New York Islanders, a to s 28 zápasmi a štyrmi prihrávkami. Bude hrať za švédske Växjö. Zo zámoria odchádza aj gólman Zane McIntyre z Minnesoty, ktorý bude pôsobiť v nemeckom Straubingu.

PODPIS ZMLUVY - Meno Iginla znova klope na brány NHL. Kanadský útočník Tij Iginla, syn člena Siene slávy Jaromea a šiesty hráč tohtoročného draftu, podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s Utahom. Vo svojej prvej sezóne za Kelownu Rockets vo WHL bol so 47 gólmi najlepším strelcom ligy a s 84 bodmi jej druhým najproduktívnejším hráčom.

11. JÚL

ZMENA REPREZENTÁCIE - Mladý obranca Vladimír Dravecký bude reprezentovať Česko. Šestnásťročný obranca informoval o svojom rozhodnutí prostredníctvom klubového webu HC Oceláři Třinec, v ktorom už 10 rokov pôsobí jeho otec Vladimír, päťnásobný majster Česka.

Dravecký sa narodil v USA, no hokejovo vyrastal v Česku. V uplynulom ročníku sa rozhodol skúsiť pôsobenie v HC Košice, aby mohol reprezentovať Slovensko. Na konci októbra sa vo veku 15 rokov, 10 mesiacov a 12 dní stal najmladším obrancom, ktorý strelil gól v najvyššej slovenskej súťaže. "V Česku žijem od svojich šiestich rokov, je to krajina, v ktorej som strávil najväčšiu časť svojho života. Vzhľadom ku koreňom sa ponúkalo, aby som reprezentoval Slovensko," uviedol Dravecký ml. pre web sériového majstra českej extraligy.

"S Českom mám spojených 90 percent všetkých hokejových zážitkov, voči Slovensku neprechovávam žiadnu nenávisť, vždy som sa vnútorne cítil skôr ako Čechoslovák a vždy vo mne veľký kus Slovenska zostane, to ani inak nejde," poznamenal Dravecký, ktorý bude v nasledujúcom ročníku pôsobiť v organizácii švédskeho klubu BK Rögle.

PODPIS - Švajčiarsky bek J.J. Moser opustil po troch sezónach a 205 zápasoch (16+56) organizáciu Arizony (nedávno sa presunula do Utahu), teraz podpísal dvojročnú zmluvu s Tampou Bay. Tá jeho práva získala v júni počas trejdu, teraz sa obe strany vyhli arbitráži. Prvý rok pre neho bude znamenať 2,7 milióna dolárov, druhý 4,05 milióna.

PRESTUP - Do Nových Zámkov prichádza lotyšský útočník Markuss Komuls, podpísal ročný kontrakt. Naposledy hrával v zámorskej ECHL, kde v uplynulej sezóne obliekal dres Trois-Rivières Lions. Ročník zavŕšil v reprezentačnom drese Lotyšska na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave, do štatistík si zapísal jeden gól a jednu asistenciu. Rodák z Talsi pôsobil v zámorí od dorasteneckého veku. Okrem ECHL si zahral aj prestížnu univerzitnú súťaž NCAA v drese University of Alaska-Fairbanks. "Sme presvedčení, že Markussov hokejový talent, pracovitosť i odhodlanie budú pre náš tím veľkým prínosom," píšu býci.

PRESTUP - V nadchádzajúcej sezóne bude za Humenné nastupovať útočník Lukáš Toma, v minulej sezóne za tento tím nastúpil dvakrát v rámci hosťovania z Prešova, v ktorom absolvoval 42 duelov s 31 bodmi (15+16).

PODPIS - V druhom kole na 46. mieste tento rok Pittsburgh draftoval krídelníka Tannera Howea a Kanaďan sa veľmi rýchlo dočkal trojročnej nováčikovskej zmluvy. Howe má za sebou tri sezóny v juniorskej WHL, v poslednom ročníku bol kapitánom Regina Pats a so 77 bodmi aj najproduktívnejším hráčom tímu. Len o šesť miest neskôr na drafte volil Washington, získal švajčiarskeho zadáka Leona Muggliho zo Zugu, aj ten už je pod zmluvou.

PRESTUP - Skúsený 42-ročný obranca Michal Novák sa po 20 rokoch vracia do rodnej Skalice, kde podpísal ročný kontrakt. Skúsený bek počas kariéry odohral 674 zápasov v najvyššej slovenskej súťaži a ďalších 239 štartov pridal v druhej najvyššej lige. Známy je predovšetkým svojou tvrdosťou a tým, že sa nebojí zhodiť rukavice, čoho výsledok je v celej seniorskej kariére až 2575 trestných minút.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený slovenský obranca Miroslav Pupák predĺžil zmluvu s Topoľčanmi do konca sezóny 2024/25. Už 39-ročný bek prišiel do tohto tímu v roku 2023 po jedenástich sezónach v drese Nitry.

PODPIS - Nedraftovaný kanadský obranca Jake Christiansen odohral v minulom ročníku za Columbus len 12 stretnutí, ale v AHL za Cleveland žiaril. Celkom 46 bodov (13+33) ho v celej súťaži zaradilo na štvrté miesto v bodovaní medzi bekmi. Napriek tomu je jeho nová ročná zmluva s Columbusom len dvojcestná.

PODPIS - Dvakrát volilo San Jose na tohtoročnom drafte v prvom kole, po jednotke bralo aj jedenástku. Tou sa stal obranca Sam Dickinson, doteraz opora London Knights v juniorskej OHL a so 70 bodmi štvrtý najproduktívnejší bek celej súťaže. So Sharks tradične podpísal trojročný nováčikovský kontrakt.

PODPIS - V marci sa Riley Damiani stál súčasťou výmeny medzi Dallasom a Calgary, ale rovnako ako u Stars sa nedokázal presadiť ani u Flames. Po niekoľkých zápasoch na farme Kanaďan opúšťa zámorskú scénu a vydáva sa do Európy, hrať bude za nemecký Augsburg. V NHL má na konte sedem zápasov a jeden gól.

PODPIS - Skúsený americký hokejový obranca Ryan Suter sa ako neobmedzený voľný hráč dohodol na ročnom kontrakte s klubom NHL St. Louis Blues. Zmluva má hodnotu 775 000 dolárov, 39-ročnému veteránovi by však mohla vyniesť ďalších 2,225 milióna dolárov prostredníctvom výkonnostných bonusov. Sutera počas jeho profiligovej kariéry dvakrát predčasne vyplatili zo zmluvy. Najprv ho v roku 2021 vykúpila Minnesota a nedávno aj Dallas. V nasledujúcej sezóne mu tak budú naraz platiť tri kluby z Centrálnej divízie.

Američan odohral počas 19 sezón v dresoch Nashvillu, Minnesoty a Dallasu dokopy 1444 zápasov v základnej časti NHL, v ktorých nazbieral 105 gólov a 576 asistencií. V 133 dueloch play-off zaznamenal 44 bodov (7+37). Uplynulé tri sezóny strávil v Dallase, v tej minulej si pripísal dva góly a 15 asistencií v 82 stretnutiach základnej časti a štyri body (1+3) v 19 súbojoch vyraďovačky. USA reprezentoval na viacerých vrcholných podujatiach, v zbierke má zlato z juniorských MS v roku 2004 a striebornú medailu zo ZOH 2010 vo Vancouveri.

10. JÚL

PODPIS - Bývalý slovenský brankár Peter Budaj sa stal novým trénerom brankárov v Anaheime. Viac v článku.

PRESTUP - Ruský útočník Igor Safaraleyev sa vracia do Humenného, ktoré chce znova postúpiť do najvyššej súťaže. Skúsený hokejista pôsobí na Slovensku od roku 2018 a v Humennom hrával počas sezóny 2022/23, keď 64 bodmi prispel k postupu do Tipos Extraligy. Minulú sezónu strávil v Žiline. Keďže raz sa mu podarilo druhú najvyššiu súťaž vyhrať aj v drese Michaloviec, tak má na konte už tri takéto úspechy. Rovnako trikrát sa tešil aj z výhry v Slovenskom pohári. V Tipos SHL odohral celkovo 267 duelov s bilanciou 103 gólov a 160 asistencií.

PRESTUP - Americký útočník Tyler Sheehy sa stal posilou Zvolena, s ktorým podpísal ročný kontrakt. Posledné tri sezóny odohral v nemeckej DEL-ke za Norimberg a Straubing, predtým hrával v AHL či ECHL, kde počas sezóny 2019/20 získal 70 bodov a bol tretím najproduktívnejším hráčom. V minulosti bol kapitánom Minnesoty v NCAA.

"Tyler je presne ten typ hráča, ktorého sme hľadali. Ide o dynamického praváka, ktorý je platný na obidvoch koncoch klziska. Jeho hokejové videnie a kombinačná hra sú na veľmi vysokej úrovni. Očakávame od neho, že bude jedným z našich najväčších lídrov, a sľubujeme si od neho vysokú produktivitu, ale aj zodpovednú hru smerom dozadu," povedal pre klubový web skaut Patrik Ryba.

PODPIS ZMLUVY - Utah podpísal kontrakty s ruskými hokejistami Jegorom Sokolovom a Arťomom Dudom. S útočníkom Sokolovom sa dohodol na novej ročnej dvojcestnej zmluve, ktorá mu na profiligovej úrovni vynesie 775 tisíc dolárov za sezónu. Obranca Duda uzavrel trojročný nováčikovský kontrakt so základným ročným platom 950 tisíc dolárov.

Utah získal práva na Sokolova pred týždňom z Ottawy výmenou za Čecha Jana Jeníka. Dvadsaťštyriročný útočník odohral počas dvoch sezón za Senators 13 zápasov so ziskom gólu a asistencie. Celý minulý ročník však strávil vo farmárskej AHL, kde v drese Belleville nazbieral 21 gólov a 25 asistencií v 71 dueloch. Dvadsaťročného Dudu si vybrala Arizona v drafte 2022 z celkového 36. miesta, uplynulý ročník odohral na Torontskej metropolitnej univerzite, kde v 12 zápasoch strelil dva góly a pridal päť asistencií.

9. JÚL

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Radovan Puliš sa dohodol na spolupráci s klubom HC Slovan Bratislava. Vrátil sa tým do známeho prostredia, v ktorom pôsobil v ročníkoch 2015/2016 a 2019/2020. Klub informoval o novej akvizícii na oficiálnej stránke.

PODPIS - Hokejistov HK Spartak Dubnica povedie v sezóne 2024/2025 hlavný tréner Roman Stantien. Vo funkcii vystrieda Romana Chatrnúcha, resp. Petra Kopeckého, ktorí viedli tím v závere ročníka 2023/2024, do ktorého Dubnica vstúpila s hlavným trénerom Dušanom Gregorom. Klub informoval o trénerskej zmene na sociálnych sieťach.

Pre 59-ročného Stantiena pôjde o návrat do Dubnice po siedmich rokoch. V sezóne 2017/2018 pôsobil pri A-mužstve v pozícii asistenta. V ročníku 2023/2023 bol hlavný tréner Topoľčian, v slovenskej extralige už pôsobil na striedačkách Nitry, Slovana Bratislava, Trenčína, Popradu i Michaloviec.

PRESTUP - HK Poprad posilnil Mike O’Leary. Dvadsaťšesťročný útočník sa s extraligistom dohodol na ročnom kontrakte.  Kanaďan príde na Slovensko z fínskeho Ilves Tampere.

"Som rád, že som podpísal zmluvu s Popradom. Keď mi môj agent oznámil, že sa o mňa klub zaujíma, zistil som si o organizácii a meste informácie a tie boli veľmi dobré. Je to pre mňa dôležitý krok v mojej kariére a tiež aj z ľudského hľadiska, pôsobiť v krásnom regióne," uviedol hráč, ktorý strávil štyri roky juniorskej kariéry v NCAA v drese Univerzity Notre Dame. Ďalšie štyri sezóny pôsobil v AHL v tímoch z Hartfordu či Iowy a záver uplynulého ročníka hral v najvyššej fínskej súťaži.

NOVÁČIKOVSKÁ ZMLUVA - Buffalo Sabres podpísalo trojročnú nováčikovskú zmluvu s Konstom Heleniusom. Osemnásťročného centra draftovalo tento rok v 1. kole z celkového 14. miesta. Fín má za sebou druhú sezónu vo domácej Liige. V drese Jukuritu nazbieral 36 bodov (14+22) v 51 zápasoch základnej časti a ďalších šesť bodov (2+4) pridal v šiestich dueloch play-off.

PODPIS ZMLUVY - Švédski bratia Adam Boqvist a Jesper Boqvist budú od novej sezóny obliekať dres rovnakého tímu z NHL. Oboch hokejistov angažoval úradujúci šampión Florida Panthers, dohodol sa s nimi na ročnom kontrakte. Dvadsaťtriročného Adama, ktorý hrá na poste obrancu, draftovalo Chicago v roku 2018. Posledné tri sezóny strávil v Columbuse, za ktorý odohral 133 zápasov. Dvadsaťpäťročného útočníka Jespera draftovalo v roku 2017 New Jersey Devils, na Floridu príde po ročnom pôsobení v Bostone. 

NOVÁČIKOVSKÁ ZMLUVA - Colorado sa dohodlo na trojročnom nováčikovskom kontrakte s kanadským centrom Calumom Ritchiem. Ten v uplynulej sezóne pôsobil v  juniorskej OHL, kde v 50 stretnutiach v drese Oshawy Generals zaznamenal 28 gólov a 52 asistencií. V 21 zápasoch play-off si pripísal 30 bodov (8+22). Devätnásťročného hráča si vedenie Avalanche vybralo vlani v drafte z celkového 27. miesta. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Barrett Hayton sa dohodol s Utah HC na predĺžení spolupráce. Dvadsaťštyriročný center podpísal s klubom z NHL dvojročný kontrakt, ktorý mu vynesie 2,65 milióna dolárov za sezónu. Kanaďana draftovala pred šiestimi rokmi v 1. kole z 5. miesta Arizona Coyotes, predchodca Utahu.

"Barrett je spoľahlivý, obojsmerný center, ktorý je dobrý na buly a vie skvele doplniť v strede útoku našich špičkových útočníkov. Tešíme sa, že pokračuje v našej organizácii," uviedol v klubovom vyhlásení Bill Armstrong, generálny manažér.

8. JÚL

PRESTUP - Hokejistov Banskej Bystrice posilní 25-ročný kanadský útočník Matthew Wedman. Klub o tom informoval na svojom webe. Pôjde o jeho prvé pôsobenie mimo Severnej Ameriky.  V uplynulej sezóne pôsobil v zámorskej ECHL a v AHL.

"Po rozhovore s Ľubošom Pisárom a Vladimírom Országhom som vedel, že Banská je pre mňa to pravé. O organizácii, meste a fanúšikoch som počul samé dobré veci. Cítiť tam chuť po víťazstvách, to je to, čo očakávam od tohto tímu," uviedol Wedman.

7. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Ruský obranca Jegor Zamula si vo Philadelphii vyslúžil novú dvojročnú zmluvu, ktorá mu v oboch sezónach zaručí zhodne po 1,7 milióna dolárov. Rus má za sebou prvú kompletnú sezónu v NHL, v ktorej odohral 66 zápasov, strelil päť gólov a pridal 16 asistencií.

PRESTUP - Niekoľko dní po predĺžení zmluvy s Carolinou o ďalších osem rokov sa obranca Jaccob Slavin môže opäť radovať. Bývalý útočník Chicaga a jeho mladší brat Josiah prichádza k Hurricanes z Toronta Marlies v AHL, keď podpísal ročný dvojcestný kontrakt na 775, respektíve 150-tisíc dolárov.

PODPIS - Z 13. miesta v tohtoročnom drafte siahla Philadelphia po kanadskom centrovi Jettovi Luchankovi. Teraz ho už majú pod zmluvou, najproduktívnejší hráč Guelph Storm v OHL sa upísal na tri roky za 2,925 milióna dolárov so 74 bodmi.

PODPIS - Bielorus Arťom Levšunov podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s klubom NHL Chicago Blackhawks. Jastrabi si 18-ročného obrancu vybrali v tohtoročnom drafte z celkového druhého miesta. Čítajte viac.

PODPIS - Kanaďan Macklin Celebrini, jednotka nedávneho draftu NHL, podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s klubom San Jose Sharks. Z platového stropu žralokov ukrojí v každej z troch sezón 975-tisíc dolárov a môže získať aj výkonnostné bonusy v celkovej výške 3,5 milióna dolárov. Čítajte viac.

6. JÚL

PRESTUP - Do Banskej Bystrice prichádza 27-ročný obranca Gabriel Chicoine, ktorý posledných dva a pol roka odohral za tím Maine Mariners v ECHL, počas predošlej sezóny získal 61 kanadských bodov (16+45) a stal sa tretím najproduktívnejším zadákom.

"Organizácia na mňa pôsobí profesionálnym dojmom. Počas leta som mal niekoľko rozhovorov s Ľubošom Pisárom a páčilo sa mi, čo som počul o klube a o meste. Z toho, čo som pochopil a počul, slovenská extraliga má svoje kvality, čo z nej robí zaujímavú výzvu a teším sa na súperenie v nej. Rád by som s tímom vyhral titul. Teším sa na fanúšikov a na to, že strávim najbližší rok na Slovensku," povedal pre klubový web baranov.

PRESTUP - Hokejový klub HK Spišská Nová Ves posilnil slovenský obranca Samuel Barcík. Devätnásťročný hráč odohral uplynulý ročník v zámorskej juniorskej WHL, kde si obliekal dresy Saskatoonu Blades a Reginy Pats. Nastúpil na 51 stretnutí, v ktorých dosiahol gól a šesť asistencií. V sezónach 2021/22 a 2022/23 bol súčasťou HKM Zvolen, za ktorý odohral 72 zápasov so ziskom štyroch bodov.

"Som veľmi rád, že sme sa so Samom dohodli na trojročnej spolupráci, keďže ide o jedného z najtalentovanejších hráčov svojho ročníka na Slovensku. Samo má v sebe veľký potenciál, ktorý chceme rozvíjať a posúvať ho herne dopredu," uviedol generálny manažér klubu Richard Rapáč.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský forvard Pavol Regenda bude aj v nadchádzajúcej sezóne hrať v NHL za Anaheim Ducks. S tímom sa dohodol na ročnom dvojcestnom kontrakte. Čítajte viac.

PRESTUP - Kanadský útočník Ryan McLeod opúšťa rady finalistu NHL Edmontonu Oilers a bude hrať za Buffalo Sabres. Opačným smerom putuje po výmene iný center Matthew Savoie. McLeod si v uplynulom play-off pripísal štyri presné zásahy v 24 dueloch, jeho kontrakt má pre budúcu sezónu hodnotu 2,1 milióna dolárov. Dvadsaťročný Savoie odohral v NHL za Buffalo iba jediný duel a to v novembri. 

PODPIS - Sabres následne oznámili, že kontrakt na ďalší rok v ich tíme získal aj fínsky obranca Henri Jokiharju. Zarobí 3,1 milióna dolárov. Za sebou má najlepšiu sezónu s 20 bodmi a bilanciou +14 v štatistike +/-.

5. JÚL

PODPIS - Najvyššie zvolený hráč Washingtonu na tohtoročnom drafte, kanadský útočník Terik Parascak, podpísal s Capitals trojročnú nováčikovskú zmluvu na 2,925 milióna dolárov. Parascak nazbieral za Prince George Cougars vo WHL 105 bodov, čo mu však stačilo len na ôsme miesto v lige.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Fín Eeli Tolvanen sa dohodol s vedením klubu NHL Seattle Kraken na predĺžení zmluvy. Nový dvojročný kontrakt mu vynesie ročne 3,475 milióna dolárov. Dvadsaťpäťročnému krídelníkovi sa predchádzajúca zmluva skončila po konci uplynulej sezóny a mal štatút obmedzeného voľného hráča. Do tímu prišiel v decembri 2022, keď si ho Seattle stiahol z waiver listiny, kam ho predtým umiestnil Nashville. V minulom ročníku si v 81 zápasoch pripísal 41 bodov za 16 gólov a 25 asistencií. Kraken takisto podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s 18-ročným centrom Berklym Cattonom.

PODPIS - Niekoľko dní po výmene do Ottawy podpísal český útočník Jan Jeník s kanadským klubom ročný dvojcestný kontrakt (775/190 000 USD). Doposiaľ hráč Arizony, ktorá sa presťahovala do Utahu, odohral v NHL za štyri sezóny 22 zápasov a pripísal si šesť bodov (4+2). Nikdy sa nebojí zhodiť rukavice.

PRESTUP - Ruský obranca Nikita Zajcev sa po ôsmich sezónach v zámorskej NHL vracia do KHL. Na štvorročnej zmluve sa dohodol s tímom SKA Petrohrad, informoval portál TSN.

Tridsaťdvaročný Zajcev pôsobil naposledy v Chicagu Blackhawks, v minulom ročníku zaň odohral 38 zápasov s bilanciou 2+5. Chicago ho získalo vlani vo februári z Ottawy, predtým hral aj za Toronto. V NHL má celkovo na konte 482 duelov, nazbieral v nich 22 gólov a 118 bodov. V minulosti si už v KHL obliekal dresy Sibiru Novosibirsk a CSKA Moskva.

NOVÝ TRÉNER - Kanadský tréner Dave Cameron povedie javorové listy na domácich juniorských MS 2025. Hlavný kouč tímu Ottawa 67's z Ontario Hockey League (OHL) bol na striedačke kanadskej juniorky aj na svetovom šampionáte v roku 2022, keď zámorské mužstvo získalo zlato. Cameron sa tešil z titulu na MS do 20 rokov aj v roku 2009 v pozícii asistenta.

4. JÚL

PODPIS - Hokejový Slovan má novú posilu, prichádza kanadský útočník Hoelscher.

PODPIS - Klub zámorskej NHL San Jose Sharks angažoval švédskeho hokejistu Carla Grundströma. S 26-ročným útočníkom podpísal dvojročný kontrakt v hodnote 3,6 milióna dolárov.

PRESTUP - Jack Roslovic podpísal ročný kontrakt s Carolinou Hurricanes. Pre 27-ročného útočníka to bude štvrté pôsobisko v NHL, počas sezóny 2024/25 zarobí 2,8 milióna dolárov. Američana draftoval v roku 2015 v prvom kole z celkovej 25. priečky Winnipeg, za ktorý následne odohral tri kompletné ročníky. V profilige odohral celkovo 481 zápasov, v ktorých nazbieral 234 bodov (80+141).

"Jack je dynamický hráč, ktorý sa počas celej kariéry podieľal na ofenzíve. Pridanie ďalšieho pravorukého tvorcu, ktorý dokáže vniesť rýchlosť a zručnosť, bude pre náš tím posilnenie," uviedol manažéra klubu Eric Tulsky.

PRESTUP - Alex-Olivier Voyer sa stal novou posilou HC MONACObet Banská Bystrica. Dvadsaťpäťročný útočník podpísal zmluvu do konca ročníka 2024/25. Kanaďan v uplynulej sezóne pôsobil v zámorskej ECHL, v ktorej odohral 67 zápasov za Trois-Rivieres Lions a nazbieral 48 bodov (20+24). Počas ročníka absolvoval aj osem duelov s bilanciou 1+1 v AHL za Laval Rocket - farmársky tím Montrealu Canadiens. Pôsobenie pod Urpínom bude pre Voyera prvé v Európe.

3. JÚL

PRESTUP - Mladý center Pavol Štetka sa stal posilou Slovana Bratislava, s ktorým podpísal ročný kontrakt. Od roku 2018 nastupoval najskôr v mládežníckych tímoch Pardubíc, postupne sa dostal do seniorského hokeja a počas posledných sezón bol súčasťou béčka. Za prvý tím v extralige nastúpil na 14 zápasov (3+1).

"Na doplnenie útočných radov sme hľadali mladého perspektívneho hráča, ktorý by už mal isté skúsenosti so seniorskym hokejom na vyššej úrovni. Prioritou zároveň bolo, aby to bol Slovák. Pavol spĺňal naše kritériá. Je pravda, že vlani ho pribrzdilo zranenie, ale už je v úplnom poriadku a hladný po hokeji. Na takmer dvojmetrového chlapa výborne korčuľuje, má dobrú strelu a vyspelé hokejové myslenie. Pokúsime sa mu v Slovane vytvoriť také podmienky, aby mohol ďalej napredovať nielen v rámci našej súpisky, ale v celkovom hokejovom raste," povedal športový riaditeľ Rostislav Dočekal.

PRESTUP - Do Humenného prichádza mladý obranca Samuel Šimon, ktorý za tento tím odohral už tri zápasy počas minulej sezóny, ale väčšiu jej časť strávil v projekte U18 hrajúcom Tipos SHL, takisto bol súčasťou juniorky Michaloviec.

PODPIS ZMLUVY - Slovenský hokejista Miloš Kelemen bude v nadchádzajúcej sezóne súčasťou organizácie HC Utah. S tímom NHL sa útočník dohodol na ročnom dvojcestnom kontrakte. Informovala o tom oficiálna stránka klubu. Viac v článku.

PODPIS - Prešov predstavil ďalšie štyri mená pre novú sezónu. Do tímu prichádzajú mladý obrancovia Viktor Brezina a Maroš Mešár, kontrakty zas predĺžili útočníci František Pulščák a Patrik Frič.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Florida sa dohodla na predĺžení spolupráce s fínskym hokejistom Antonom Lundellom. S 22-ročným útočníkom podpísala šesťročný kontrakt v hodnote 30 miliónov dolárov. Lundella draftovali Panthers v roku 2020. Odvtedy za ňu odohral 270 zápasov, v ktorých strelil 49 gólov a pridal 91 asistencií.

"Anton dozrel na spoľahlivého viacúčelového centra, ktorý sa chopil príležitosti od prvého dňa v Severnej Amerike. Jeho odhodlanie zlepšovať sa a racionálny prístup k hre mu u jeho spoluhráčov a trénerov vyslúžili hlboký rešpekt. Sme nadšení, že s Panthers pokračuje vo svojom raste a úspechu," uviedol generálny manažér Bill Zito.

PRÍCHODY - Tomáš Surový a Jaroslav Obšut sa stali novými asistentmi hlavného trénera Petra Oremusa v hokejovom Slovane Bratislava. K účastníkovi Tipos Extraligy sa pripoja 22. júla na začiatku letnej prípravy. Viac v článku.

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Maxim Čajkovič si po pôsobení v zámorí prvýkrát v kariére vyskúša českú extraligu. V nasledujúcej sezóne si bude obliekať dres klubu HC Verva Litvínov, ktorý o tom informoval na oficiálnej stránke. Viac v článku.

ŠPEKULÁCIA - Ruský útočník Vladimir Tarasenko ostáva najväčšou rybou medzi voľnými hráčmi. Záujem o jeho služby momentálne javí Pittsburgh, ale pod platovým stropom má aktuálne priestor iba 3,5 milióna dolárov. Krídelník v ostatnom ročníku vyhral Stanleyho pohára s Floridou, raz uspel aj ako člen St. Louis.

PODPIS - Útočník Tyler Motte sa dohodol na ročnej zmluve v hodnote 800 tisíc dolárov s Detroitom.

PODPIS - Skúsený obranca Jack Johnson sa vracia do Columbusu, za ktorý už hrával medzi rokmi 2012 a 2018. Trojka draftu 2005 pôsobila takisto v Los Angeles, Pittsburghu, NY Rangers, Colorade a Chicagu. Celkovo v profilige odohrala 1187 zápasov základnej časti a ďalších 57 pridala v play-off. Johnson vyhral Stanley Cup v roku 2022 s Avalanche.

PODPIS - Útočník Jaret Anderson-Dolan podpísal dvojročný kontrakt s Winnipegom. V prvej sezóne pôjde o dvojcestnú zmluvu, v druhej o jednocestnú.

PODPIS - Skúsený obranca Nate Schmidt smeruje na Floridu, dohodol sa na ročnej zmluve za 800 tisíc dolárov. Skúsený bek bol Winnipegom vyplatený z predošlého kontraktu, a tak sa stal voľným hráčom.

PODPIS - Český obranca Adam Jiříček sa stal prvým hráčom z draftu 2024, ktorý podpísal zmluvu v NHL. So St. Louis sa dohodol na klasickom trojročnom nováčikovskom kontrakte, ale očakáva sa, že v nasledujúcej sezóne bude hrávať za Plzeň.

2. JÚL

PODPIS - Obranca Dakota Mermis sa stal hráčom Toronta, dohodol sa na ročnej zmluve za 775 tisíc dolárov. Predtým hrával aj za Arizonu, New Jersey a Minnesotu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký center Shane Pinto napriek špekuláciám zostáva v Ottawe, tá mu dala dvojročnú zmluvu v priemernej hodnote 3,75 milióna dolárov. V minulej sezóne odohral iba 41 zápasov, keďže dostal trest za stávkovanie. Senators sú jeho stále jediným tímom v profilige, nastúpil zaň 140-krát (30+40). Pinto reprezentoval USA na posledných MS v Česku, získal deväť bodov (2+7).

PODPIS - Skúsený americký útočník Cam Atkinson podpísal ročný kontrakt v hodnote 900 tisíc dolárov s Tampou Bay. Tridsaťpäťročný krídelník bol vyplatený z posledného roku svojho kontraktu vo Philadelphii a stal sa voľným hráčom. V NHL hrával aj za Columbus, celkovo absolvoval 770 stretnutí so ziskom 480 bodov (249+231).

PODPIS - Obranca Pierre-Olivier Joseph sa dohodol na ročnej zmluve v hodnote 900 tisíc dolárov so St. Louis, kde zamieril aj jeho brat Mathieu, takže si obaja zahrajú v jednom mužstve. Dvadsaťpäťročný obranca hrával v NHL iba za Pittsburgh, nastúpil na 147 zápasov (8+29).

PODPIS - Útočník Jansen Harkins po roku opustil Pittsburgh a ako voľný hráč sa dohodol s Anaheimom, kde podpísal zmluvu na dva roky. Detaily zatiaľ neboli zverejnené.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Ruský útočník Pavel Bučnevič sa dohodol so St. Louis na novej šesťročnej zmluve za priemerne osem miliónov dolárov. Tá začne plynúť od sezóny 2025/26. Do konca ročníka 2024/25 mu platí štvorročná zmluva na priemerne 5,8 milióna dolárov. Dvadsaťdeväťročný hokejista doposiaľ nastupoval v NHL za NY Rangers a od roku 2021 je súčasťou Blues. V základnej časti odohral 517 stretnutí (162+239), počas play-off pridal dvadsať duelov (1+11).

PODPIS - Skúsený útočník Colin Blackwell sa upísal ako voľný hráč Dallasu, kde podpísal ročný kontrakt za 775 tisíc dolárov.

VÝMENA - Skúsený obranca Brian Dumoulin po roku opúšťa Seattle, ktorý ho za výber v štvrtom kole draftu NHL 2026 vymenil do Anaheimu.

PODPIS - Slovenský útočník Tomáš Tatar podpísal ako voľný hráč ročný kontrakt na 1,8 milióna dolárov s New Jersey. Viac v článku.

VÝMENA - St. Louis spravilo dve výmeny. Za budúce vyrovnanie prichádza z Dallasu český útočník Radek Faksa, zatiaľ čo z Ottawy zas dorazil krídelník Mathieu Joseph, za ktorého ide opačným smerom voľb v 3. kole draftu 2025.

PODPIS - Krídelník Victor Olofsson sa dohodol s Vegas na ročnej zmluve za 1,075 milióna dolárov. Doposiaľ hrával v NHL iba za Buffalo, ktoré ho draftovalo v roku 2014 počas siedmeho kola. V minulej sezóne však získal iba 15 bodov.

PODPIS - Po štyroch sezónach v NY Islanders odchádza obranca Sebastian Aho ako voľný hráč do Pittsburghu, dohodol sa na ročnej zmluve za minimálny plat 775 tisíc dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský brankár Boris Babik predĺžil zmluvu s ukrajinským tímom Kyjev Capitals, kde počas minulej sezóne odchytal 27 zápasov základnej časti a ďalších päť štartov pridal v play-off. Dvadsaťšesťročný gólman si počas kariéry vyskúšal zaujímavé angažmány aj vo Švédsku, zámorskej FPHL alebo aj v tureckej najvyššej súťaži.

PRESTUP - Kanadský útočník Wade Murphy sa dohodol na ročnej zmluve so Slovanom Bratislava. Naposledy pôsobil v tíme Idaho Steelheads, ktorému v sezóne 2022/23 dopomohol k zisku Brabham Cupu za víťazstvo v základnej časti ECHL 63 bodmi v 74 zápasoch. Svoje mužstvo dotiahol až do finále play-off, on sám sa stal s 20 bodmi najproduktívnejším hráčom vyraďovacej časti. Vlani svoje individuálne štatistiky ešte vylepšil, keď v 72 zápasoch zaznamenal až 77 bodov. V hodnotení bodov na zápas skončil v celej súťaži na treťom mieste s priemerom 1,24 bodov.

PRESTUP - Americký útočník Peter Bates sa po krátkom pôsobení v Poprade, za ktorý odohral jedenásť zápasov (2+2), vracia do tímu Wichita Thunder hrajúcom ECHL. Práve odtiaľ pod Tatry pred uzávierkou prestupov aj prišiel.

PODPIS - Švédsky obranca Erik Brännström sa nedohodol s Ottawou na novej zmluve a ako voľný hráč podpísal ročný kontrakt na 900 tisíc dolárov v Colorade.

PODPIS - Za NY Rangers budú nastupovať Casey Fitzgerald a Benoit-Olivier Groulx, ktorých tím z Mannhattanu získal ako voľných hráčov. Dvojcestné kontrakty s Utahom zas podpísali Andrew Agozzino a Travis Barron, zatiaľ čo Luke Philp a Spencer Smallman mieria do Washingtonu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky obranca Victor Hedman sa dohodol s Tampou Bay na novej štvorročnej zmluve, ktorá mu na jednu sezónu garantuje osem miliónov dolárov. Kontrakt začne platiť od sezóny 2025/26 a skončí v roku 2029, kedy bude mať skúsený bek už 39 rokov. Momentálne mu platí osemročná zmluva za priemerne 7,875 milióna dolárov.

Hedman odohral všetkých 1052 zápasov NHL za Tampu, ktorá ho draftovala v roku 2009. V drese bleskov získal 728 kanadských bodov a dvakrát s nimi získal Stanleyho pohár spoločne so slovenským obrancom Erikom Černákom. Tridsaťtriročný Švéd je jeden z 11 obrancov v histórii NHL, ktorý obdržal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. 

PRESTUP - Český obranca Karel Kubát sa stal novou posilou Skalice, s ktorou podpísal ročný kontrakt. Odchovanec litvínovského hokeja má bohaté skúsenosti z českej extraligy, posledné sezóny hrával v nadnárodnej súťaži Erste Liga za rumunský tím SC Csíkszereda, kde zbieral v priemere bod na zápas. Tridsaťšesťročný bek dosiahol najväčší úspech v roku 2015, keď s Litvínovom vyhral českú extraligu. V minulosti si obliekol aj reprezentačný dres Česka.

PODPIS - Skúsený brankár James Reimer sa ako voľný hráč upísal Buffalu, s ktorým podpísal ročný kontrakt na jeden milión dolárov. Sabres majú v tíme takisto mladého Devona Leviho, novú zmluvu zatiaľ nepodpísal chránený voľný hráč Ukko-Pekka Luukkonen.

1. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený obranca Branislav Kubka ostáva hráčom Slovana Bratislava, kde prišiel počas minulej sezóny zo Zvolena. Defenzívne zameraný bek má v zbierke štyri majstrovské tituly, tri vyhral ako člen Banskej Bystrice a jeden so bryndziarmi.

PRESTUP - Brankár Roman Durný sa po roku v Znojme vracia do Humenného, ktorému pomohol k postupu do najvyššej súťaže v roku 2023. Teraz sa pokúsi o to isté. Dvojkou mu bude mladý Patrik Kozel.

PRESTUP - Do Liptovského Mikuláša prichádza kanadský útočník Gary Haden, ktorý posledné dve sezóny odohral za Glasgow Clan v britskej EIHL a počas oboch bol najproduktívnejším členom svojho tímu. "Veríme, že nadviaže na svoje 2 predošlé sezóny a bude patriť k našim najproduktívnejším hráčom," píšu Liptáci.

PRESTUP - Zo Zvolena prichádza do Žiliny 22-ročný útočník Jakub Kolenič. Rodák spod Pustého hradu má okrem extraligových skúsenosti na konte štarty aj vo švédskej juniorkej lige a vďaka svojim výkonom v uplynulej sezóne si vyslúžil premiéru aj v seniorskej reprezentácii.

"Som pripravený na nové výzvy, ktoré ma v Žiline čakajú. Fanúšikovia si konečne po piatich rokoch užijú extraligový hokej, a neviem sa dočkať atmosféry, ktorú na štadióne vytvoria. Klub má stabilné základy, a my môžeme v novej sezóne ďalej na nich stavať. Teším sa na chalanov, a verím, že spolu vytvoríme skvelú partiu," povedal Kolenič.

OTVORENIE VOĽNÉHO TRHU - V pondelok o 18:00 sa otvorí v NHL trh s voľnými hráčmi a je jasné, že fanúšikovia uvidia množstvo zaujímavých podpisov. Flashscore Správy mapujú prvý júlový deň v samostatnom LIVE článku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Už je jasné, kde bude hrať v budúcej sezóne Patrick Kane. Americký 35-ročný útočník sa rozhodol pokračovať v Detroite, kde podpísal ročnú zmluvu na štyri milióny dolárov, pričom ďalších 2,5 milióna dolárov môže získať v rôznych bonusoch. V minulom ročníku nazbieral v 50 zápasoch základnej časti 47 bodov (20+27), do play-off sa Red Wings nedostali.

VÝMENA - New Jersey Šimona Nemca získalo solídnu posilu do obrany, keď z Montrealu Juraja Slafkovského priviedlo dvojmetrového obrancu Jonathana Kovacevica, ktorému beží záverečný rok z trojročného kontraktu s cap hitom 766 000 dolárov. Kanaďan v 62 zápasoch NHL strelil šesť gólov, na sedem asistoval, pričom Devils zaňho obetovali výber vo štvrtom kole draftu v roku 2026.

Júnové správy zo sveta hokeja nájdete v samostatnom článku

Zmienky