Hokej ONLINE: Edmonton si poistil svojho brankára, Atkinson bol vyplatený zo zmluvy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Edmonton si poistil svojho brankára, Atkinson bol vyplatený zo zmluvy

Aktualizované
Pickard bude naďalej členom Oilers.
Pickard bude naďalej členom Oilers.Profimedia
Európske hokejové ligy sú pre sezónu 2023/24 minulosťou, rovnako tak aj majstrovstvá sveta. V zámorí sa z titulu radovala Florida Panthers. Flashscore Správy však sledujú aktuálne informácie zo sveta hokejových súťaží, hlavne prestupy, ale aj zranenia, tresty či množstvo rôznych údajov týkajúcich sa najmä mimozápasového diania.

29. JÚN

DRAFT DO NHL - Jednotkou draftu NHL sa stal Celebrini. Prekvapil Anaheim, Demidov do Montrealu.

VÝMENA - Francúzsky reprezentant Alexandre Texier sa sťahuje do St. Louis, kam ho Columbus vymenil za voľbu v 4. kole draftu 2025 a padol tak za obeť priestoru pod platovým stropom, ktorý klub nemá. Autor 30 bodov (12+18) spred pár dní skončenej sezóny s Blues podpísal zmluvu na dva roky s priemerným príjmom 2,1 milióna dolárov. Pre bývalého útočníka švajčiarskeho Zürichu pôjde o druhú zastávku v NHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V Edmontone je o brankárskom zložení na nadchádzajúci ročník jasno, majster sveta s Kanadou z roku 2016 Calvin Pickard v kádri Oilers zostane minimálne dva roky a každý z nich pre neho bude znamenať milión dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Čerstvý víťaz Stanley Cupu z Floridy predĺžil kontrakt s obrancom Mattom Kierstedom, ktorý už síce za klub odohral 37 zápasov, ale v poslednom ročníku ani jeden. Preto je zmluva dvojcestná. Ďalšie dve sezóny zostane v organizácii Panthers aj americký center Patrick Giles, ktorý zatiaľ skúsenosť s NHL nemá.

ODCHOD Z NHL - Americký bek Jordan Gross mení Nashville za bieloruské Dinamo Minsk a prvýkrát v kariére si skúsi hokej mimo Severnej Ameriky. Nedraftovaný obranca strávil sezónu 2023/24 len v AHL, v NHL predtým hral za Arizonu, Colorado a Predators odohral 25 duelov s bilanciou 3+4.

28. JÚN

VYPLATENIE ZO ZMLUVY - Skúsený americký útočník Cam Atkinson bol podľa očakávaní vyplatený zo zmluvy a končí tak vo Philadelphii, stal sa voľným hráčom. Krídelník mal ešte dva roky platný kontrakt za priemerne 5,875 milióna dolárov. V budúcom ročníku tak Flyers budú penalizovaní čiastkou 2,358 milióna dolárov a v sezóne 2025/26 to bude 1,758 milióna.

PRESTUP - Český obranca Daniel Kowalczyk sa stal hráčom Nových Zámkov, s ktorými podpísal ročný kontrakt. Poslednú sezónu odohral za Frýdek-Místek v druhej najvyššej súťaži. "Do nášho tímu prináša nielen potrebnú fyzickú silu a dôraz, ale i ďalšie možnosti na presilovku. Rovnako, ako jeho otec Pavel Kowalczyk, ktorého skalným fanúšikom novozámockého hokeja predstavovať netreba, má i Daniel výbornú a presnú strelu," píšu býci.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Účastník posledných MS vo farbách USA obranca Michael Kesselring sa v sezóne naplno presadil do kádra Arizony, v 65 zápasoch získal 21 bodov a s bilanciou +11 bol druhý najlepší v tíme. Preto s ním Utah o dva roky predĺžil, zaplatí mu celkom 2,8 milióna dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Niekoľko mien predĺžilo v súčasných kluboch. Obranca Kale Clague zostane ďalšiu sezónu v Buffale, bek Alex Petrovic budúce dve v Dallase a ďalší zadák Cam Dineen aj dva roky v Edmontone. Všetci traja dohromady v sezóne 2023/24 odohrali v NHL celkom štyri zápasy základnej časti (Petrovic ďalších sedem v play off), Dineen bol len v AHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Milan Kytnár predĺžil zmluvu s francúzskym klubom Rouen Dragons. Tridsaťpäťročný útočník sa v uplynulom ročníku radoval so svojím zamestnávateľom z majstrovského titulu. Kytnár odohral v základnej časti 41 zápasov, v ktorých nazbieral 33 bodov (8+25). Ďalších šesť štartov pridal v play-off so ziskom piatich bodov (1+4). S Rouenom si zahrá opäť aj v základnej fáze Ligy majstrov 2024/2025.

PRESTUP - Skúsený obranca Mikko Kousa bude po odchode z Nitry pôsobiť vo fínskom klube SaiPa, kde bude najstarším hráčom v mladom tíme. Tridsaťšesťročný bek v predošlej sezóne odohral za corgoňov celkovo 31 zápasov a získal šestnásť bodov (2+12).

ŠPEKULÁCIA - Fínsky brankár Juuse Saros by mal čoskoro predĺžiť zmluvu s Nashvilleom. Dvadsaťdeväťročný gólman vstupuje do posledného roku kontraktu na priemerne päť miliónov dolárov, podľa zámorských insiderov mu Predators ponúkne nový osemročný kontrakt za 7,74 milióna dolárov. Prípadné predĺženie môže byť oficiálne podpísané až 1. júla alebo neskôr.

VÝMENA - Kanadský útočník Andrew Mangiapane bol z Calgary vymenený do Washingtonu za voľbu v druhom kole draftu 2025. Dvadsaťosemročný krídelník má ešte jednu sezónu platnú zmluvu na 5,8 milióna amerických dolárov a v NHL sa sťahuje vôbec prvý raz. V sezóne 2021/22 strelil 35 gólov a získal 55 bodov, ale posledné dva ročníky my vyniesli len 43, resp. 40 bodov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený kanadský obranca Tyler Myers podpísal s Vancouverom nový trojročný kontrakt za priemerne tri milióny eur. Za Canucks hráva od roku 2019, kedy podpísal šesťročnú zmluvu na šesť miliónov dolárov ročne.

27. JÚN

VÝMENA - A ešte jeden trejd San Jose. Najhorší tím minulej sezóny NHL získal z Los Angeles švédskeho útočníka Carla Grundstroma. Ako protihodnotu obdržali Kings skúseného obrancu Kylea Burroughsa.

VÝMENA - San Jose, ktoré bude v noci na sobotu vyberať tohtoročnú jednotku draftu, má ešte jednu voľbu v prvom kole, ktorú sa rozhodlo vylepšiť. Za 11. miesto v drafte poslali Sharks do Buffala výbery č. 14 a 42.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Vo Vancouveri bude aj v ďalších rokoch pokračovať Dakota Joshua. S kanadským klubom podpísal nový štvorročný kontrakt, pričom si ročne príde na 3,25 milóna dolárov. Americký útočník, ktorý za Canucks hrá od sezóny 22/23, v minulom ročníku zaznamenal bodové maximu keď v 63 zápasoch nazbieral 32 bodov (18+14).

VYPLATENIE ZO ZMLUVY - Skúsený americký obranca Ryan Suter bol Dallasom vyplatený zo zmluvy. Stalo sa mu to druhý raz v kariére, čo je rarita. V minulosti bol dva razy vykúpený len jeden ďalší hráč. Viac v článku.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Ken Holland nebude pokračovať vo funkcii generálneho manažéra Edmontonu. Ku koncu júna mu vyprší kontrakt a novú zmluvu s finalistom uplynulej sezóny nepodpíše. Holland, ktorý je od roku 2020 člen Hokejovej siene slávy v Toronte, bol blízko k zisku svojho piateho Stanleyho pohára, Oilers však prehrali v rozhodujúcom siedmom finálovom dueli s Floridou 1:2. 

PRESTUP - Poľský útočník Aron Chmielewski sa stal novou posilou MHk 32 Liptovský Mikuláš, podpísal ročný kontrakt. Skúsený 32-ročný hokejista posledné sezóny odohral predovšetkým za Třinec, s ktorým vyhral štyri české tituly. Predošlý ročník pôsobil v Olomouci.

PRESTUP - Košice posiliní obranca Blake Parlett. Vedenie oceliarov sa dohodlo s 35-ročným obrancom na ročnej zmluve. Skúsený bek má kanadské aj chorvátske občianstvo, doposiaľ hrával v AHL, KHL, Liige, DEL a nadnárodnej IceHL. S Tapparou získal v roku 2017 majstrovský titul.

"Blake je dobre stavaný hráč, ktorý exceluje v defenzíve. Má dobrý pohyb s pukom a je veľmi ťažké proti nemu hrať. Je veľmi súťaživý typ, ktorý spraví všetko pre víťazstvo. Jeho ďalšou silnou vlastnosťou je, že v kabíne vie byť lídrom," povedal košický tréner Dan Ceman.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Lotyšský hokejista Teddy Blueger sa dohodol s klubom NHL Vancouver Canucks na predĺžení spolupráce. S tímom podpísal novú dvojročnú zmluvu v celkovej hodnote 3,6 milióna dolárov. Ročne tak v priemere zarobí 1,8 milióna dolárov.

Dvadsaťdeväťročný útočník si v uplynulej sezóne vyrovnal svoje kariérne maximum, keď v 68 zápasoch zaznamenal 28 bodov (6+22). Bol to jeho prvý ročník v drese Vancouveru po tom, čo 1. júla 2023 podpísal ročný kontrakt. V 13 dueloch play off dosiahol dve asistencie.

VÝMENA - Chicago získalo z Vancouveru ruského útočníka Ilju Michejeva, práva na amerického centra Sama Laffertyho, ktorý je obmedzeným voľným hráčom a takisto výber v 2. kole draftu NHL 2027, zatiaľ čo kanadskému tímu poslalo voľbu v 4. kole draftu 2027.

ÚMRTIE - Bývalý ruský hokejista Sergej Berezin zomrel v stredu vo veku 52 rokov. Berezina draftovalo Toronto v roku 1994 v 10. kole z celkového 256. miesta. V zámorskej súťaži odohral ruský útočník 502 duelov, ďalších 52 pridal vo vyraďovacej časti. Jeho najúspešnejšia sezóna bola 1998/99, keď si pripísal v základnej časti 25 gólov a nazbieral 41 bodov a v play off pridal ďalších 6 gólov a 6 asistencií. Torontu pomohol k postupu do finále konferencie. V zámorskej súťaži obliekal aj dresy Phoenixu, Montrealu, Chicaga a Washingtonu. Kariéru v NHL ukončil v roku 2003 a na rok sa ešte vrátil domov do CSKA Moskva.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Populárny bitkár Liam O'Brien zostáva v Utahu na nasledujúce tri roky, podpísal kontrakt, ktorý mu každý rok zaručí milión dolárov. Kanaďan má za sebou najlepší ročník v súťaži, odohral 75 zápasov, získal 14 bodov (5+9) a so 153 trestnými minútami bol najtrestanejším hráčom NHL. Pobiť sa zvládol jedenásťkrát.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský útočník Jonathan Charbonneau sa po roku vracia do francúzskeho mužstva z Magnus Ligy Angers. Tridsaťročný hokejista v uplynulej sezóne hrával za Duklu Trenčín. V drese vojakov nastúpil do 53 stretnutí, v ktorých strelil 14 gólov a pridal 22 asistencií. Predtým pôsobil v Prešove aj Detve. Charbonneau už pôsobil v Angers počas ročníka 2022/23, kde zaznamenal životnú sezónu. Nazbieral 65 bodov (32+33) v 54 zápasoch.

26. JÚN

PRESTUP - Mladý útočník Gregor Maliňák sa stal posilou Prešova, kde prichádza z Popradu. V jeho drese sa počas minulej sezóny stal štvrtým najproduktívnejším hráčom celej juniorskej extraligy (30+24) a zároveň jej druhým najlepším strelcom. Odohral aj desať stretnutí za farmársky tím AquaCity Pikes v Tipos SHL.

"Som veľmi rád za túto príležitosť. V Prešove vyrástol skvelý hokejový projekt a skvelý klub. Mám veľkú radosť, že sa môžem stať súčasťou niečoho takého veľkého a môžem sa učiť od skvelých hráčov s veľkými skúsenosťami. Som odhodlaný sa herne rozvíjať a posunúť svoju hru na vyššiu úroveň. Verím, že nás všetkých čaká pamätný rok ozdobený tímovým úspechom, ktorým rozjasáme prešovských fanúšikov," povedal Maliňák.

PRESTUP - Brankár Matej Gajan sa vracia do Banskej Bystrice, kde podpísal ročný kontrakt. Odchovanec tohto tímu sa v minulej sezóne presunul do Michaloviec, ale nastupoval iba v rámci striedavých štartov v Trebišove. "Odkedy mi zavolali, že by ma chceli naspäť v Bystrici, bolo to pre mňa prioritou. Teším sa, že môžem byť opäť doma a hrať na štadióne, kde som vyrastal. Od novej sezóny očakávam, že sa zíde skvelá partia v šatni, že budem podávať čo najlepšie výkony v bráne a odchytám čo najviac zápasov. Teším sa veľmi na sezónu a fanúšikov," povedal Gajan pre klubový web.

ŠPEKULÁCIA - Zdá sa, že brankárske rošády v NHL stále nekončia, o čom hovoria aj posledné špekulácie. John Gibson je dlhodobo na odchode z Anaheimu a veľký záujem hlási Detroit, ktorý pred niekoľkými hodinami vymenil obrancu Walmana do San Jose, pričom si tým uvoľnil 3,4 milióna dolárov.

ŠPEKULÁCIA - NY Rangers dokráčal v tejto sezóne až do finále svojej konferencie a to znamená, že svoju najvyššiu voľbu v drafte má na 30. mieste. Rád by sa ale posunul vyššie, a tak sa hovorí o možnosti výmeny s iným klubom. Súčasťou prípadného balíka má byť potom aj fínsky útočník Kaapo Kakko. Dvojka draftu 2019 sa počas piatich sezón v profilige zatiaľ trápi. Niekdajší veľký talent počas posledného ročníka získal v základnej časti iba 19 bodov (13+6) a v play-off pridal len dva (1+1).

PODPIS - Tréner Jon Cooper bude pôsobiť na striedačke Kanady počas nadchádzajúcich medzinárodných zápasov vrátane zimných olympijských hier 2026. Cooper nedávno ukončil svoju 12. sezónu v Tampe Bay a je najdlhšie pôsobiaci tréner v NHL. "Jon je prvotriedny človek, tréner a líder. Jeho pôsobivý životopis a úspechy v NHL z neho robia ideálneho trénera kanadskej reprezentácie. Tešíme sa na spoluprácu s ním," uviedol generálny manažér Doug Armstrong.

Olympiáda v Miláne a Cortine bude prvá od roku 2014, na ktorej sa budú môcť zúčastniť aj hráči z NHL. Na predolympijskom turnaji Four Nations Face-Off v roku 2025 sa zúčastnia tímy z USA, Kanady, Švédska a Fínska. Pôjde o zmenšené podujatie Svetového pohára v hokeji.

25. JÚN

VÝMENA - Kanadský obranca Jake Walman opúšťa Detroit a jeho novým pôsobiskom bude San Jose, ktoré spoločne s ním získalo aj voľbu v 2. kole draftu NHL 2024, pričom opačným smerom nejde nič. Kluby sa dohodli na budúcom vyrovnaní. Rodák z Toronta v predošlom ročníku odohral 63 zápasov a získal 21 bodov (12+9), čím si vytvoril kariérne maximum. Zmluvu na priemerne 3,4 milióna dolárov má platnú ešte na dva roky.

VÝMENA - Detroit opúšťa mladý obranca Andrew Gibson, ktorého si Red Wings vybrali pred rokom v druhom kole draftu. Získal ho Nashville a opačným smerom poslal okrem voľby v druhom kole draftu NHL 2024 aj osemnásťročného fínskeho útočníka Jesseho Kiiskinena. Gibson doposiaľ hrával juniorskú OHL a Kiiskinen zas domácu Liigu.

PRESTUP - Slovenský útočník Roman Karaffa sa dohodol na ročnej zmluve s Košicami. Dvadsaťpäťročný hokejista je odchovancom Spišskej Novej Vsi, ale od roku 2014 pôsobil vo Švajčiarsku. Jedinou výnimkou bol záver sezóny 2020/21, keď odohral sedem duelov za Michalovce. Naposledy obliekal dres HC Sierre. "Je to dobrý korčuliar v dobrom veku. Navyše je univerzál, ktorého vieme využiť na všetkých postoch. Veríme, že prinesie konkurenciu do mužstva a presadí sa do základnej zostavy," povedal športový manažér Gabriel Spilar.

ŠPEKULÁCIA - Mladý ruský útočník Matvei Mičkov má namierené do NHL po tom, ako SKA Petrohrad ukončil jeho kontrakt. Už skôr sa začali objavovať správy o tom, že od novej sezóny ho chce vo svojom tíme vidieť Philadelphia, ktorá ho pred rokom draftovala zo siedmeho miesta. Rokovania o nováčikovskej zmluve potvrdil aj generálny manažér Daniel Briere. Devätnásťročný krídelník je považovaný za jeden z najväčších talentov sveta. Počas sezóny 2023/24 odohral v KHL na hosťovaní v Soči celkovo 49 zápasov a získali 41 bodov (19+22).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Nedraftovaný útočník Wyatt Bongiovanni podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu s Ottawou, ktorá ho získala v polovici marca počas trejdu s Winnipegom. Američan má za sebou druhý kompletný ročník v AHL, získal v ňom 25 bodov (16+9) v 48 zápasoch základnej časti.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočník Casey Mittelstadt podpísal s Coloradom novú trojročnú zmluvu s priemerným platom 5,75 milióna dolárov. Dvadsaťpäťročný center prišiel do organizácie Avalanche pred uzávierkou prestupov z Buffala. Celkovo v predošlom ročníku odohral 80 zápasov a získal 57 bodov (18+39).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Obranca Dylan DeMelo po vydarenej sezóne podpísal štvorročný kontrakt s Winnipegom, priemerne si zarobí 4,9 milióna dolárov. Tridsaťjedenročný bek odohral v uplynulej sezóne aj s play-off 87 zápasov, v ktorých si vytvoril kariérové maximum v počte asistencií (29). Celkovo získal 32 bodov. DeMelo bol v uplynulom ročníku zámorskej profiligy najlepší hráč tímu v počte zblokovaných striel (139) a taktiež patril k najvyťaženejším oporám Jets v oslabeniach. V priemere strávil na ľade v početnej nevýhode 2:35 minúty na stretnutie.

PRESTUP - Do Nových Zámkov prichádza kanadský útočník Justin Ducharme. Poslednú sezónu odohral za Trois-Rivières Lions v ECHL, kde bol spoluhráčom Nicolasa Guaya, nedávnej posily býkov. "Justin je talentovaný hráč, ktorý sa vyznačuje nielen skvelou rýchlosťou a fyzičkou, ale aj technikou a citom pre hru. Má bohaté skúsenosti z pôsobenia v ECHL, kde ukázal svoje kvality a bol oporou svojho tímu. Jeho príchod posilní našu ofenzívu a prinesie do tímu nové možnosti v útoku," píšu Novozámčania.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Prvýkrát v kariére sa v NHL dočkal jednocestnej zmluvy nedraftovaný americký obranca Nick DeSimone, ktorý poslednú sezónu rozdelil medzi Calgary a následne New Jersey. To s ním podpísalo kontrakt na ročník 2024/25 s hodnotou 775-tisíc dolárov. O rok, ale dvojcestne, predĺžil s Los Angeles švédsky útočník Samuel Fagemo, ktorý posledný ročník rozdelil medzi Kings a Nashville. So 43 gólmi bol druhým najlepším strelcom celej AHL. V Utahu ďalší rok zostane krídelník Ben McCartney. Ten už dve sezóny čaká na ďalšie zápasy v NHL. V sezóne 2021/22 odohral za Arizonu dva.

UKONČENIE KARIÉRY - V aktuálnom ročníku už síce nehral, ​​ale oficiálne koniec kariéry Derick Brassard oznámil až teraz. Šiesty hráč draftu 2006 sa v NHL poriadne nacestoval, hral za desať klubov. Začínal v Columbuse, potom sa postupne presunul do NY Rangers, Ottawy, Pittsburghu, Floridy, Colorada, NY Islanders, Arizony, Philadelephie, Edmontonu a nakoniec znova do Ottawy. Celkom zvládol 1013 stretnutí, v ktorých dal 215 gólov a na 330 nahral. S Rangers bol pred desiatimi rokmi vo finále Stanley Cupu. Brassard je tiež majstrom sveta z roku 2016.

24. JÚN

PRESTUP - Mladý slovenský obranca Dávid Nátny sa vracia do Prešova, ktorému bude chcieť pomôcť postúpiť do najvyššej súťaže. Aj keď tento martinský rodák až do záveru sezóny 2023/24 patril vekom medzi juniorov, tak v extralige má v dresoch Trenčína, Prešova a Liptovského Mikuláša odohraných už 89 zápasov. Ďalších 54 štartov pridal v Tipos SHL. Slovensko trikrát reprezentoval na MSJ.

"Na Prešov mám krásne spomienky a preto ma veľmi potešila táto ponuka. V poslednom roku som účinkovanie nového klubu pozorne sledoval a musím povedať, že som bol ohromený tým, čo sa vedeniu podarilo za taký krátky čas. Keď vidím, akí hráči sa upísali Prešovu pred štartom novej sezóny, som úplne nadšený zo všetkého, čo nás v tomto roku čaká. Verím, že sú pred nami skvelé veci a že vy, prešovskí fanúšikovia, budete pri tom," povedal Nátny.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský obranca Michal Roman predĺžil o rok zmluvu s Novými Zámkami a v tomto tíme ho čaká piata sezóna. "Michal sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho klubu a jeho tímovosť, odhodlanie a bojovný duch sú pre nás nesmierne cenné," píšu býci.

PRESTUP - Slovan Bratislava získal do svojich služieb kazašského brankára Andreja Šutova. Účastník tohtoročných majstrovstiev sveta strávil celú svoju doterajšiu kariéru v Kazachstane. V sezóne 2021/22 debutoval v drese Barysu Nur-Sultan v KHL, za ktorý odchytal 45 zápasov s priemerom 2,87 inkasovaných gólov a 91,2% úspešnosťou zákrokov. Na uplynulých MS odchytal šesť duelov. Dvadsaťšesťročný Šutov sa bude v sezóne 2024/25 deliť o brankárske povinnosti s Denisom Godlom.

"Nadchádzajúca sezóna bude pre mňa osobne veľká nielen hokejovou, ale aj osobnou skúsenosťou. Po prvý raz vo svojej kariére budem hrať v zahraničí a takpovediac opustím svoju komfortnú zónu. Verím, že mi to pomôže ďalej sa zlepšovať a profesionálne rásť. Držme si spolu palce, verím, že sa nám podarí dosiahnuť vysoké ciele," uviedol pre web belasých.

PRESTUP - Novou posilou HK Skalica sa stal skúsený útočník Dávid Buc. Tridsaťsedemročný hráč pôsobil počas kariéry v Košiciach, Poprade, Slovane či Bratislava Capitals. Posledné tri sezóny hrával za extraligové Michalovce.  V rokoch 2018, 2019 a 2021 si zahral za Slovensko na majstrovstvách sveta. "Do Skalice prichádzam plný očakávaní. Je to nová výzva. Spravím všetko preto, aby som pomohol mužstvu postúpiť do extraligy, kam patrí," povedal Buc.

PRESTUP - Americký obranca Max Gildon podpísal ročný kontrakt s Košicami, kde prichádza po roku v nemeckom Mannheime. Texasan bol do NHL draftovaný v roku 2017 v treťom kole Floridou, ale dostal sa nanajvýš do AHL. USA reprezentoval na MS do 18 rokov, odkiaľ má zlatú medailu. "Dobre korčuľuje, je vysoký a má dobré individuálne zručnosti. Bude pre nás dôležitý v defenzíve aj v ofenzíve," povedal tréner Dan Ceman.

PODPIS - Slovenskí hokejisti Viktor Fekiač, Michal Súľovský, Lukáš Lunter a Marek Šramaty budú čakať na svoju šancu v HKM Zvolen. Kvarteto slovenských hokejistov odštartuje ročník vo farmárskom tíme zo Žiaru nad Hronom.

VÝMENA - Kanadský útočník Ozzy Wiesblatt, ktorého San Jose získalo na konci prvého kola draftu v roku 2020, odchádza bez jediného stretnutia v lige do Nashvillu. Autor iba štyroch gólov v poslednej základnej časti AHL mieri do kádra Predators za urasteného ruského útočníka Yegora Afanasejeva, ten už má za sebou 18 zápasov v NHL a jeho 27 zásahov v ročníku 2023/24 v AHL stačilo v celej súťaži na 13. pozíciu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský bek Ian Mitchell zostáva v Bostone, predĺžil zmluvu o jednu sezónu, ale je dvojcestná. Bývalý hráč Chicaga odohral za Bruins v tomto ročníku 13 stretnutí a dvakrát nahral na gól, celkom mu v NHL chýba päť zápasov k stovke.

23. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Piaty hráč draftu roku 2019 Alex Turcotte sa zatiaľ do kádra Los Angeles príliš presadiť nedokázal. Juniorský majster sveta s Amerikou z roku 2021 v NHL doteraz odohral 32 stretnutí a strelil jediný gól, Kings mu napriek tomu veria. Klub s ním podpísal kontrakt na ďalšie tri roky, jeho priemerný príjem bude 775-tisíc dolárov.

22. JÚN

PRESTUP - Americký brankár Jake Kupsky bude po odchode zo Zvolena chytať za anglický tím Guildford Flames v EIHL. Dvadsaťosemročný hokejista v minulom ročníku premiérovo pôsobil v Európe. Počas základnej časti odchytal 44 zápasov s úspešnosťou zásahov 90,6 % a s priemerom 2,94 gólu na zápas. V play-off naskočil do deviatich stretnutí s 90 % úspešnosťou zásahov a priemerom 3,39 gólu na zápas.

21. JÚN

PRESTUP - Slovan Bratislava získal do svojich obranných radov člena širšieho reprezentačného kádra Slovenska Borisa Brincka. V uplynulej sezóne odohral za národný tím osem prípravných stretnutí a tesne mu ušla pozvánku na MS.

"Boris je vysoký, dobre stavaný obranca, ktorý sa vyznačuje solídnou dôraznou hrou. Presne o takýto typ hráča sme chceli posilniť našu defenzívu. Navyše je v optimálnom hokejovom veku s potenciálom ďalej sa zlepšovať a výkonnostne rásť. Nespochybniteľný progres zaznamenal už vlani, keď sa z rezervného tímu postupne prepracoval medzi stabilných bekov Popradu a svoje si odohral aj za reprezentáciu v príprave. Tešíme sa na spoluprácu s ním a veríme, že sa zaradí medzi opory našich obranných radov," povedal športový manažér Rostislav Dočekal.

PRESTUP - Do Nových Zámkoch sa po roku v Humennom vracia skúsený útočník Adam Lapšanský V extralige odohral takmer 600 zápasov, pričom má skúsenosti i z Česka, Nemecka či zámoria. Slovensko reprezentoval na juniorskej i seniorskej úrovni. "Jeho príchod je veľkým prínosom pre náše mužstvo nielen na ľade, ale i mimo neho. Veríme, že jeho ofenzívne schopnosti a bojovnosť nám pomôžu vyhrať čo najviac zápasov," píšu býci.

PRESTUP - Andrej Kudrna po deviatich rokoch, počas ktorých šesť hral za Spartu Praha a tri za Litvínov, opúšťa najvyššiu českú súťaž. Slovenský reprezentačný útočník a účastník štyroch majstrovstiev sveta, vrátane tých posledných v Prahe a Ostrave, sa dohodol na zmluve so Zvolenom.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský reprezentačný obranca Patrik Koch bude aj naďalej pôsobiť v zámorí, keď podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu s klubom NHL Utah Hockey Club. Celok, ktorý bude po presune z Arizony pôsobiť v Salt Lake City, to oznámil krátko po polnoci zo štvrtka na piatok. Informácie o výške platu známe zatiaľ nie sú. Čítajte viac.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Pittsburgh Penguins sa dohodol na predĺžení spolupráce s brankárom Alexom Nedeljkovicom. Dvadsaťosemročný Američan podpísal nový dvojročný kontrakt, ktorý mu vynesie 2,5 milióna dolárov za sezónu.

Nedeljkovic odštartoval profiligovú kariéru v Caroline, hral aj za Detroit, do Pittsburghu prišiel vlani v lete. Za Penguins odchytal 38 stretnutí v základnej časti, v ktorých dosiahol 18 víťazstiev, pričom mal úspešnosť zásahov 90,2 percenta a priemer 2,97 gólu na zápas. Ročný kontrakt mu vypršal po konci tejto sezóny, ktorú zakončil účasťou na MS v drese USA. Za Američanov odchytal na šampionáte v Česku štyri zápasy.

20. JÚN

PRESTUP - Do tímu Vlci Žilina prichádza 26-ročný útočník Miroslav Mucha, ktorý odohral prevažnú časť kariéry v USA, kde pôsobil v juniorskej NAHL či univerzitnej NCAA. V uplynulých rokoch bol súčasťou výberov slovenskej seniorskej reprezentácie na viacerých medzinárodných turnajoch. Predchádzajúcu sezónu odštartoval v českej extralige v drese Liberca, odkiaľ smeroval do Zvolena.

"Oslovila ma vízia vedenia klubu a ich profesionálny prístup, ktorý úspešný tím potrebuje. Taktiež to bola skvelá atmosféra, ktorú som počas finálovej série videl! Od môjho pôsobenia očakávam tvrdo pracujúci tím, ktorý sa bude usilovať dostať Žilinu na vrcholné priečky, kam klub ako sú Vlci Žilina patrí," povedal.

PRESTUP - Posilou Nových Zámkov sa stal 24-ročný obranca Michal Chatrnúch. Počas uplynulých dvoch sezón odohral za býkov ako kmeňový hráč Dubnice osem zápasov, nastupoval aj za Trenčín a Spišskú Novú Ves. "Sme presvedčení, že Michal ideálne zapadne do kabíny a stane sa pevnou súčasťou našej defenzívy. V ostatných dvoch sezónach nám stihol ukázať veľké odhodlanie, tvrdú prácu a tímovosť, pričom v prvej lige rástla i jeho produktivita," píše klub.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovan Bratislava sa dohodol s obrancom Patrikom Maierom na novej zmluve pre sezónu 2024/25. Od svojho návratu v lete 2020 je pevnou súčasťou obranných radov. V každej z ostatných štyroch sezón odohral viac ako 40 zápasov, naposledy vrátane štvrťfinále play-off 45 duelov s bilanciou 2+6.

"Veľmi sa teším, že sme sa s vedením klubu dohodli na predĺžení zmluvy. Odmalička som bol zvyknutý na víťazný Slovan, aj keď posledne dve sezóny nedopadli  pre nás najlepšie. Verím, že už v nasledujúcom roku vrátime Slovan zase tam, kam patrí. Som rád, že toho budem môcť byť súčasťou," povedal Maier.

PRESTUP - Novým hráčom Nitry sa stal americký obranca Mark Auk. Zámorský hokejista okúsil štyri európske zastávky. Na starom kontinente pôsobil premiérovo v sezóne 2018/19, kedy bol súčasťou fínskeho Lukko Rauma. Neskôr sa na dva ročníky vrátil za veľkú mláku. Späť do Škandinávie sa presunul v roku 2021.

Dánskemu mužstvu Odense Bulldogs dopomohol k zisku bronzových medailí a vedenie ligy ho vďaka predvádzaným výkonom zaradilo do All-Star tímu. Dvojnásobný šampión NCAA, bronzový medailista s dánskym Odense a úradujúci vicemajster Nórska v drese Vålerengy nazrel aj do AHL či ECHL. 

PRESTUP - Novou posilou HK Dukla Ingema Michalovce je 26-ročný kanadský útočník Cliff Pu, ktorý posledné tri sezóny strávil v KHL. V roku 2016 bol draftovaný do NHL v treťom kole tímom NHL Buffalo Sabres. V kanadskej OHL získal Memorial Cup, neskôr pôsobil hlavne v mužstvách AHL.

"Sme nesmierne radi, že do Michaloviec prichádza ďalší mladý hráč draftovaný klubom NHL. Cliff prichádza na pozíciu centra. Ide o zodpovedného hráča v obrannom pásme, využiteľného na oslabenia, ktorý však dokáže byť produktívny. Jeho silnými stránkami sú hlavne dobré korčuľovanie a kreativita. Na Cliffa sme dostali iba dobré referencie a prajeme mu aby naplno využil svoj talent, ktorý v sebe nepochybne má. Veríme, že v Dukle zažije úspešnú sezónu," povedal michalovský manažér Marek Mašlonka.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Aj v ďalšej sezóne bude dres Skalice obliekať skúsený útočník Petr Obdržálek. Skúsený už 37-ročný rodák z Hodonína strávil svoju v kariéru v slovenských a českých kluboch. V minulej sezóne bol najproduktívnejším hráčom tímu zo Záhoria, keď v 43 zápasoch základnej časti nazbieral 55 bodov

PODPIS - Mário Bližňák bude súčasťou riadenia športového úseku Dukly Trenčín a v priebehu sezóny bude postupne preberať kompetencie športového manažéra klubu. "Mário bol nedávno aj súčasťou našej reprezentácie, kde pôsobil na pozícii špecialistu na buly, čo je ďalšou z jeho kvalít a zručností, ktoré budú k dispozícii nášmu realizačnému tímu počas sezóny. Sme presvedčení, že jeho skúsenosti budú prínosom pri plnení športových cieľov klubu, a prajeme mu veľa úspechov v novej kariére," píšu vojaci.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský brankár Matt Villalta predĺžil zmluvu s novým klubom NHL Utahom do konca sezóny 2025/26. Platové podmienky zatiaľ zverejené neboli.

PRESTUP - HK Poprad získal do tímu tretieho zahraničného hráča. Vedenie popradských kamzíkov doviedlo do úspešného konca rokovanie s útočníkom Orrinom Centazzom. Kanadský rodák zažije premiérový ročník v Európe. Zmluvu podpísal na jeden rok. Na začiatku kariéry strávil päť rokov vo WHL. V sezóne 2019/2020 dosiahol so 44 gólmi a 37 asistenciami kariérny rekord.

Dvadsaťštyriročný krídelník zažil premiéru medzi seniormi v tíme Newfoundland Growlers pôsobiacom v ECHL. Po dvoch rokoch sa presunul do klubu Toledo Walleye. V ECHL získal v 196 zápasoch celkovo 185 bodov. Skúsenosti zbieral aj v AHL na farmách tímov Torontas a Ottawy.

"Som rád, že sa nám s Orrinom podarilo dohodnúť. Ide o vzrastom nižšieho hráča, ktorý hrá vo veľkej intenzite a má vysokú úroveň hokejových zručností. Očakávame od neho produktivitu a taktiež, že bude X faktor v rozhodujúcich momentoch," povedal športový riaditeľ Július Koval.

19. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený obranca Branislav Mezei predĺžil zmluvu s HK Nitra o jeden rok do konca sezóny 2024/25. Viac v článku.

VÝMENA - Kanadský útočník Pierre-Luc Dubois znova mení dres. Niekdajšia trojka draftu 2016 vydržala v LA Kings iba jeden rok, počas ktorého získala v 82 dueloch len 40 bodov. Ďalší reštart sa pokúsi urobiť vo Washingtone, ktorý ho získal za brankára Darcyho Kuempera.

Dubois pritom svoj osemročný kontrakt na 68 miliónov dolárov (priemer 8,5 milióna dolárov) platný až do konca sezóny 2030/31 podpísal práve v kalifornskom tíme. Predtým hral v profilige za Winnipeg a Columbus. Tento 25-ročný center sa predstavil v kanadskom drese na MS v Česku, kde v 10 stretnutiach získal deväť bodov (4+5). 

S národným tímom skončil na štvrtom mieste, v minulosti však získal na MS dvakrát striebro. Vo Washingtone bude jeho spoluhráčom aj slovenský obranca Martin Fehérváry.

"Sme nadšení, že môžeme oznámiť príchod Pierrea-Luca do organizácie Caps. Získali sme talentovaného hráča s potenciálom stať sa okamžite špičkovým centrom v NHL. S jeho postavou, výnimočným korčuľovaním a vysokým hokejovým IQ sme presvedčení, že s väčším priestorom a zvýšenou zodpovednosťou bude mať úspech v našom klube," uviedol na adresu novej posily Brian MacLellan, generálny manažér Washingtonu.

Kuemper v minulej sezóne prišiel o pozíciu brankárskej jednotky Washingtonu, keď ho o ňu obral Charlie Lindgren. Tridsaťštyriročný Kanaďan odchytal za Capitals 33 stretnutí základnej časti s priemerom 3,31 gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 89 percent. Predtým pôsobil aj v Minnesote, Arizone a Colorade. Zostávajú mu ešte tri roky z päťročnej zmluvy na 26,25 milióna dolárov.

WAIVERS - Kanadský útočník Barclay Goodrow bol organizáciou NY Rangers zapísaný na waiver listinu, kde sa dlho nezdržal, pretože si ho stiahlo San Jose. Skúsený 31-ročný hokejista v minulej sezóne odohral 80 zápasov, ale získal iba dvanásť bodov, v play-off pridal šestnásť štartov (6+2). Jazdci s ním v roku 2021 podpísali kontrakt až do konca sezóny 2026/27 v priemernej hodnote 3,641 milióna dolárov, takže si potrebovali spraviť miesto pod platovým stropom. Goodrow vyhral dvakrát Stanley Cup s Tampou Bay.

VÝMENA - Mladý kanadský útočník Ty Dellandrea opúšťa Dallas a výmenou za voľbu v štvrtom kole draftu NHL 2025 putuje do San Jose. Trinástka draftu 2018 nenaplnila očakávania, ktoré do neho Stars vkladali. Počas tejto sezóny odohral 42 zápasov základnej časti, ale získal iba deväť bodov (2+7). Predtým v 82 dueloch zaknihoval 28 bodov (9+19). V mladej organizácii Sharks by mal dostať viac priestoru.

PRESTUP - Dvadsaťpäťročný odchovanec popradského hokeja Peter Bjalončík opúšťa Michalovce a posilnil Slovan Bratislava. Doteraz odohral v Tipos Extralige 296 zápasov s bilanciou 62 gólov a 70 asistencií. "Som veľmi vďačný, že o mňa Slovan prejavil záujem a od vedenia klubu som dostal konkrétnu ponuku. Slovan je stále najvačšia hokejová značka na Slovensku. Teším sa na nových spoluhráčov, trénerov a fanúšikov v Bratislave. Verím, že budeme mať spolu dlhú a úspešnú sezónu," povedal Bjalončík.

"Peter urobil v poslednom období viditeľný progres. Páčila sa nám jeho hra v play-off, kde patril medzi najlepších hráčov svojho tímu. Potvrdil, že je už komplexným hráčom, ktorý si dokáže udržať kvalitu svojho výkonu aj v kľúčových zápasoch sezóny. Bol zároveň jednou z volieb nášho hlavného trénera Petra Oremusa, ktorý mu určite nájde optimálne miesto v našej zostave tak, aby sa mohol v Slovane ďalej zlepšovať," nechal sa počuť športový riaditeľ Rostislav Dočekal.

VÝMENA - Švédsky brankár Jacob Markström bol oficiálne vymenený z Calgary Flames do New Jersey Devils, ktorého malo o tohto hráča dlhodobý záujem. Viac v článku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Po životnej sezóne spojil obranca Filip Hronek svoju budúcnosť s Vancouverom. S kanadským klubom podpísal osemročný kontrakt v hodnote 58 miliónov dolárov. Bývalý bek Detroitu vo svojej prvej kompletnej sezóne za Canucks v 81 súbojoch základnej časti pridal k piatim gólom 43 asistencií.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - O ďalší rok predĺžil kontrakt so St. Louis americký obranca Scott Perunovich, ktorý sa pomaly ale isto presadzuje na súpisku mužstva. Jediné, na čo zatiaľ čaká, je gól. V 73 zápasoch základnej časti má doteraz bilanciu 0+23, v play-off pre zmenu 0+4. Kontrakt má hodnotu 1,15 milióna dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský obranca Maxence Guénette, ktorý v predchádzajúcich dvoch sezónach zasiahol v NHL do ôsmich duelov za Ottawu, predĺžil kontrakt s kanadským tímom o ďalší rok. V prvom mužstve si môže zarobiť až 775-tisíc dolárov, na farme to bude 120-tisíc. Na prvý bod v NHL 187. muž draftu 2019 zatiaľ čaká.

18. JÚN

PRESTUP - Najproduktívnejší hráč základnej časti minulej sezóny Tipos SHL mení dres. Ruský útočník Andrei Legalin opúšťa Topoľčany a hrávať bude za konkurenčnú Skalicu, v ktorej drese sa pokúsi zopakovať skvelých 69 bodov (27+42). Bude to pre neho už štvrté slovenské pôsobisko, keďže hrával aj za Bardejov a Humenné, ktorému pomohol vybojovať postup do Tipos Extraligy.

PRESTUP - Mladý slovenský útočník Maroš Jedlička sa stal novou posilou Komety Brno, s ktorou sa dohodol na ročnom kontrakte. Minulú sezónu vynechal pre zdravotné problémy, začať ju mal na farme Colorada, ktoré ho draftovalo minulý rok v siedmom kole z celkového 219. miesta. Rodák z Trnavy predtým odohral dva ročníky za Zvolen v najvyššej súťaži, získal 38 a následne 44 bodov. Dvakrát reprezentoval na MSJ.

PRESTUP - Novým členom tímu Vlci Žilina sa stal kanadský útočník Jarid Lukosevicius. Na konte má veľké množstvo skúseností zo zámorskej AHL, jeho posleným pôsobiskom bol extraligový Zvolen, do ktorého prišiel v závere sezóny a v dvadsiatich odohraných dueloch získal osemnásť bodov (8+10).

"Sme radi, že sa nám Jarida podarilo získať. Po športovej stránke ide o skúseného ofenzívneho hráča. Má správny výber miesta pri zakončení, priamočiare riešenie herných situácii s pukom a obrovské nasadenie víťaziť. Veríme, že svojimi športovými vlastnosťami a charakterom budem jeden z lídrov na ľade aj mimo neho," povedal výkonný riaditeľ klubu František Skladaný.

PRESTUP - Útočník Brett Findlay už nie je hráč extraligového mužstva HC Slovan Bratislava. Tridsaťjedenročný center sa dohodol na spolupráci s HC Pustertal, účastníkom nadnárodnej IceHL. Findlay zažil v Slovane vydarený ročník. Počas základnej časti nastúpil na 43 zápasov. Strelil jedenásť gólov a pridal 26 prihrávok. Vo štvrťfinále play-off proti Košiciam odohral všetky štyri duely, v ktorých zaznamenal dva góly.

PRESTUP - Kanadský obranca Darien Kielb opúšťa Trenčín. Dvadsaťpäťročný hokejista prišiel do Dukly koncom dlhodobej časti, v ktorej odohral 11 stretnutí so ziskom 3 bodov (1+2). V play-off strelil gól v piatich zápasoch. Jeho novým pôsobiskom sa stal škótsky klub Glasgow Clan.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Klub zámorskej hokejovej NHL Columbus Blue Jackets oznámil ukončenie spolupráce s hlavným trénerom Pascalom Vincentom. Meno jeho nástupcu zatiaľ nezverejnili. Päťdesiatdvaročný Vincent sa stal koučom tímu pred sezónou po tom, čo Mike Babcock na svoj post rezignoval. Predtým pôsobil dve roky v Columbuse ako asistent trénera. Blue Jackets v tomto ročníku skončili na poslednom mieste v Metropolitnej divízie aj vo Východnej konferencii. Viac v článku.

17. JÚN

ŠPEKULÁCIA - Na Slovensku dobre známy kanadský obranca Mathew Maione by mohol v novej sezóne hrávať za švédsky druholigový tím IF Björklöven. Predošlú sezónu strávil v AIK Štokholm. V drese Banskej Bystrice vyhral v roku 2017 majstrovský titul a stále drží rekord v počte získaných bodov počas jednej sezóny medzi obrancami (57). Najproduktívnejším bekom bol aj vo fínskej Liige.

PRESTUP - Lotyšský obranca Roberts Mamčics opúšťa Nové Zámky a sezónu 2024/25 odohrá v najvyššej českej súťaži za Karlovy Vary, s ktorými sa dohodol na ročnom kontrakte. Dvadsaťdeväťročný takmer dvojmetrový bek v predošlom ročníku získal 26 bodov a blysol sa aj jedným hetrikom. Lotyšsko reprezentoval na posledných troch MS a ZOH 2022.

16. JÚN

PRESTUP - Kanadský útočník Émile Poirier v sezóne 2023/24 odohral za Slovan celkovo 32 zápasov a získal 28 bodov (15+13). Počas ročníka 2024/25 bude nastupovať za švédsky tím Nybro Vikings, ktorý je účastníkom druhej najvyššej súťaže HockeyAllsvenskan a jeho súčasťou sú aj slovenský krídelník Alex Čiernik alebo Matt Berry, naposledy člen Liptovského Mikuláša.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - HK Poprad predĺžil zmluvy s obomi svojimi brankármi. Ádam Vay podpísal nový dvojročný kontrakt, Filip Belányi jednoročný s opciou. V pozícii tretieho brankára bude Matej Hurčík. "V uplynulej sezóne som sa v Poprade cítil komfortne, tím a aj defenzíva bola výborná. Preto som sa rozhodol pokračovať a teším sa na nový ročník," vyjadril sa Vay.

"Svoju budúcnosť som riešil s pánom Kovalom už počas sezóny, veľmi rýchlo sme sa dohodli a tiež sa teším na novú sezónu," dodal Filip Belányi. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo dohodnúť s obidvoma brankármi na spolupráci, bola to pre nás priorita. V minulej sezóne si obaja výborne zastali svoje miesto a podržali Poprad, keď bolo treba. Adam mal stabilné výkony počas základnej časti a Filip potvrdil čo v ňom je počas play-off. Verím, že v novom ročníku svoje výkony ešte zlepšia," povedal športový riaditeľ klubu Július Koval.

Vay odchytal za Poprad v základnej časti 44 duelov s úspešnosťou 92,9 % a 2,18 inkasovaného gólu na zápas. V play-off pridal dva duely s 94 % úspešnosťou. Filip si na svoju šancu musel počkať až do vyraďovacej časti, v nej mal výbornú bilanciu 1,86 inkasovaného gólu na zápas a 94,6 % úspešnosť zásahov.

PRESTUP - Skúsený útočník Marcel Haščák sa stal novou posilou klubu HC 21 Prešov, s ktorým sa dohodol na ročnom kontrakte do konca sezóny 2024/25. Viac v článku.

PRESTUP - Novou posilou Spišskej Novej Vsi sa stal kanadský útočník Zack Andrusiak. Ostatné tri ročníky nastupoval za Cincinnati Cyclones v ECHL, kde bol mimoriadne produktívny, dokopy nazbieral 191 bodov.

"O Zacka sme mali záujem tri sezóny. Rokovania o jeho prestupe boli pre mňa osobne najmä pre záujem o jeho služby nielen zo slovenskej extraligy, či iných európskych klubov, najnáročnejšie a som preto veľmi rád, že sa nám ho podarilo presvedčiť, aby spojil svoju budúcnosť s našim tímom. Ide o produktívneho útočníka v ideálnom hokejovom veku, ktorý posledné tri roky patril medzi najlepších strelcov ECHL. Je to prirodzený strelec a kreatívny hráč, ktorý je dirigentom presilových hier. Dokáže byť veľmi efektívny v koncovke a vie vytvárať šance pre seba aj spoluhráčov. Počítame s ním na pozíciu playmakera a veríme, že sa stane rozdielovým hráčom v našej extralige," uviedol generálny manažér klubu Richard Rapáč.

PRESTUP - Slovenský útočník Samuel Petráš bude v sezóne 2024/25 pôsobiť v poľskej najvyššej súťaži, na jeden rok sa dohodol s tímom JKH GKS Jastrzebie, ktorého hlavným trénerom je Róbert Kaláber a v tíme sú aj ďalší hráči spod Tatier - Emil Bagin a Jakub Lackovič. Samotný Petráš strávil poslednú sezónu v Slovane, hrával však aj za rezervný tím. Na konte má takmer 400 zápasov v extralige a v zbierke bronz z MSJ 2015.

15. JÚN

KONIEC - Asistent trénera Guy Boucher nebude v novej sezóne súčasťou realizačného tímu Toronta Maple Leafs. Klub NHL povedie nový hlavný tréner Craig Berube. Päťdesiatdvaročný Kanaďan uplynulú sezónu pôsobil na striedačke Toronta po boku hlavného kouča Sheldona Keefa. Ten v tíme skončil po neúspešnom 1. kole play-off, v ktorom jeho zverenci prehrali s Bostonom Bruins 3:4 na zápasy.

PODPIS - Lotyšský hokejista Rodrigo Abols podpísal ročný dvojcestný kontrakt v NHL s Philadelphiou Flyers. Zmluva má hodnotu 775.000 dolárov. Informoval o tom klub na svojom oficiálnom webe. Dvadsaťosemročný útočník pôsobil v uplynulej sezóne vo švédskej SHL. V drese tímu Rögle BK odohral 65 zápasov, v ktorých zaznamenal 38 bodov za 19 gólov a rovnaký počet asistencií. Abols bol v skončenom ročníku SHL s piatimi gólmi najúspešnejší presilovkový strelec tímu. Pôvodne si ho v siedmom kole draftu 2016 vybral Vancouver Canucks zo 184. miesta.

PODPIS - Fínsky hokejista Oliver Kapanen podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Montrealom Canadiens. Klub NHL si ho vybral v druhom kole draftu 2021 z celkového 64. miesta. Dvadsaťročný útočník odohral uplynulé tri sezóny v tíme KalPa Kuopio vo fínskej Liige. Kapanen sa zúčastnil tohtoročných MS v Česku, kde sa so šiestimi gólmi v ôsmich zápasoch stal najlepším strelcom tímu. V roku 2022 pomohol Fínsku k zisku striebornej medaily na MS do 20 rokov v Kanade, pripomenul portál tsn.ca.

PRESTUP - Do kádra hokejistov HK Spišská Nová Ves pribudol kanadský hokejista Ryan MacKinnon. Pre dvadsaťdeväťročného obrancu pôjde o prvé európske pôsobisko v kariére, naposledy pôsobil v nižšej zámorskej AHL. MacKinnon striedal v uplynulých šiestich sezónach pôsobiská v kvalitných zámorských ligách ECHL a AHL. Naposledy si obliekal dres klubu farmy Ottawy Senators.

"S Ryanom sme boli v kontakte viac ako mesiac. Boli to náročné rokovania, a preto sme radi, že sa nakoniec rozhodol pre nás. Je to komplexný obranca, ktorý je výborný v defenzíve, ale takisto dokáže podporiť útok a riadiť presilovú hru. Celú uplynulú sezónu odohral v AHL za Belleville Senators. Od trénera tohto tímu sme dostali výborné referencie na jeho charakter a pracovnú morálku. Ide o hráča, ktorého chceme využiť vo všetkých herných činnostiach a rátame s ním na presilovky aj oslabenia. Veríme, že bude rozdielový obranca, ktorý potiahne náš tím za ďalším úspechom," uviedol generálny manažér klubu Richard Rapáč.

PODPIS - Bývalý slovenský útočník Matej Česík bude v sezóne 2024/2025 pôsobiť na pozícii športového manažéra v tíme HK Brezno. Tridsaťpäťročný rodák z Banskej Bystrice v uplynulej sezóne pôsobil ako hlavný tréner účastníka druhej hokejovej ligy HK Brezno, rok predtým v SHL bol asistentom lodivoda Petra Lichanca. Česík má za sebou bohatú kariéru v najvyššej súťaži. Odohral v nej 685 zápasov a získal rekordných šesť majstrovských titulov.

14. JÚN

PRESTUP - Kanadský útočník Nicolas Guay sa stal hráčom Nových Zámkov, kde prichádza po dvoch rokoch v tíme Trois-Rivières Lions hrajúcom ECHL. Počas kariéry nastupoval aj v AHL či QMJHL, kde bol kapitánom hneď dvoch mužstiev - Drummondville Voltigeurs a Saint John Sea Dogs. Raz vyhral univerzitnú súťaž USports. Jeho otec François si zahral aj v NHL.

PRESTUP - Kvalitnú posilu do defenzívny získal HKM Zvolen, pretože do tohto tímu prichádza 23-ročný kanadský obranca Cole Moberg, ktorý v posledných dvoch sezónach vyhral s klubom Florida Everblades zámorskú ECHL. Počas posledného play-off bol so štrnástimi bodmi najproduktívnejším obrancom vyraďovacej fázy a s 22 plusovými bodmi najlepším hráčom.

"Cole mal v play-off naozaj vynikajúcu formu a jeho zápasy som detailne sledoval. Je to ďalší zodpovedný obranca, ktorý ukázal aj ofenzívne prednosti, a to, že dal najviac gólov spomedzi všetkých obrancov v play-off, rozhodne nie je náhoda. Záujem o neho bol aj z Česka a sme veľmi radi, že si vybral nakoniec práve náš klub. Pevne veríme, že si formu z poslednej sezóny prenesie aj k nám," povedal skaut Patrik Ryba.

PRESTUP - Skúsený český obranca Radim Šimek sa po siedmich rokoch v zámorí vracia do Liberca, s ktorým vyhral jeden majstrovský titul. Počas kariéry odohral v 209 zápasov v NHL, naposledy bol kapitánom farmárskeho tímu žralokov.

PRESTUP - Slovenský obranca Samuel Fereta po jednej sezóny v Humennom posilnil Poprad, s ktorým sa dohodol na spolupráci do konca ročníka 2024/25. 

KEMP - Slovenský hokejista Jakub Demek absolvuje v júli predsezónny nováčikovský kemp tímu Vegas Golden Knights. Klub NHL ho draftoval v roku 2021 vo štvrtom kole zo 128. miesta. Uplynulú sezónu strávil v nižšej AHL, v drese Hendersonu Silver Knights odohral 55 zápasov s bilanciou sedem gólov a deväť asistencií. Viac v článku.

ODCHOD Z NHL - Po jedinej sezóne v organizácii Ottawy opúšťa zámorie český reprezentačný útočník Jiří Smejkal, ktorý podpísal viacročnú zmluvu s Pardubicami. Bronzový medailista z MS v roku 2022 za Senators odohral 20 zápasov (1+1), za Belleville v AHL ich bolo 47 (9+13). 

ODCHOD Z NHL - Trojročný nováčikovský kontrakt nevyužil ani na jediný zápas NHL švédsky center Karl Henriksson a z organizácie New York Rangers odchádza do Växjö Lakers. Majiteľ bronzovej medaily z MSJ v roku 2020 vo farbách Hartfordu v AHL odohral 134 stretnutí a zaznamenal 18 gólov a 40 bodov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Klub hokejovej NHL Carolina Hurricanes v piatok podpísal nový trojročný kontrakt s obrancom Jalenom Chatfieldom, ktorý mu vynesie deväť miliónov dolárov. Dvadsaťosemročný bek má za sebou vydarenú sezónu, v ktorej odohral 72 zápasov a nazbieral 22 bodov (8+14), čo je jeho maximum. V jedenástich dueloch play-off si pripísal dve asistencie.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Ešte minimálne rok bude v Ottawe hrať kanadský útočník Angus Crookshank, ktorý v sezóne naskočil za Senators k prvým 13 stretnutiam a k dvom gólom pridal nahrávku. Na farme v Bellevile bol s 24 gólmi najlepším strelcom. Dvojcestný kontrakt mu v prvom tíme vynesie 775-tisíc dolárov a na farme 120-tisíc.

13. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - New York Rangers predĺžil o rok zmluvu s dvojkou draftu 2019 Kaapom Kakkom napriek špekuláciám, že Fín bude vymenený. Zmluva pre majiteľa len 19 bodov v základnej časti má hodnotu 2,4 milióna dolárov. 

PODPIS - Prvou zahraničnou posilou hokejistov HK Nitra pred sezónou 2024/2025 sa stal 26-ročný americký útočník Austin Alger. Do tímu úradujúceho majstra slovenskej extraligy prišiel s vizitkou najproduktívnejšieho hráča play-off druhej najvyššej fínskej súťaže Mestis. Klub informoval o novej akvizícii na oficiálnej stránke.

PRESTUP - Skúsený útočník Jakub Suja sa po štrnástich rokoch vracia do rodného Prešova, v ktorom robil prvé seniorské kroky. Následne zamieril do Česka, hrával najvyššiu súťaž za Mountfield HK, aby sa cez Martin dostal do Košíc a získal aj jeden majstrovský titul. V roku 2017 reprezentoval Slovensko na MS. Od druhej polovice sezóny 2020/21 bol súčasťou Michaloviec.

PODPIS - Český brankár Dominik Hrachovina sa dohodol na ročnej zmluve s HC Monacobet Banská Bystrica. Viac v článku.

PODPIS - Slovenský hokejista Juraj Šiška bude vo svojej kariére pokračovať v HK Poprad. S účastníkom Tipos extraligy podpísal dvojročný kontrakt. Klub o tom informoval na svojej oficiálnej stránke. Pre dvadsaťosemročného útočníka bude Poprad piatym tímom v extralige. V predchádzajúcich dvoch sezónach pôsobil vo Zvolene. V minulom ročníku odohral 30 zápasov v základnej časti a získal 20 bodov (10+10), v play-off pridal desať stretnutí a zaznamenal dva góly a štyri asistencie. 

ŠPEKULÁCIA - Dve zaujímavé útočné mená by mohli čoskoro zmeniť farby. Patrik Laine nezažil v Columbuse dobrú sezónu, dokonca sa musel zapojiť do asistenčného programu, a tak nie je veľkým prekvapením, že by chcel začať niekde inde. Autor 204 gólov v NHL hral okrem Blue Jackets zatiaľ len za Winnipeg. Podľa TSN by sa mohol sťahovať aj Dán Nikolaj Ehlers a generálny manažér Jets Kevin Cheveldayoff je údajne otvorený rokovaniam. Bývalá deviatka draftu má ešte rok platný kontrakt, ktorý obsahuje aj klauzulu o nevymeniteľnosti do desiatich klubov.

12. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Brankár Sami Aittokallio predĺžil zmluvu s klubom HK Nitra ďalšiu nasledujúcu sezónu. Do bránkoviska corgoňov sa presunul minulý rok v novembri. Počas základnej časti stihol odchytať sedemnásť zápasov, kde si zachoval percentuálnu úspešnosť zákrokov na úrovni 91 percent. V play-off pridal ďalších štrnásť štartov. Pri ceste za titulom si individuálne štatistiky ešte o približne jedno percento vylepšil.

PRESTUP - Útočník Daniel Voženílek z Třinca bude hrať od budúcej sezóny za Zug. S klubom švajčiarskej ligy, ktorého kapitánom je Ján Kovář, uzavrel majster sveta z Prahy dvojročnú zmluvu. O dohode s pardubickým rodákom informoval Zug na klubovom webe. Podľa Oceliarov je o neho však záujem aj zo zámorskej NHL.

PRESTUP - Skúsený slovenský útočník Marek Tvrdoň sa stal novou posilou Nových Zámkov, s ktorými sa dohodol na ročnom kontrakte. Prichádza z českej Chance ligy, kde obliekal dres Poruby. Na Slovensku si okrem rodnej Nitry zahral i v bratislavskom Slovane či Žiline. Do NHL ho draftoval v roku 2011 v štvrtom kole Detroit Red Wings.

"Prináša nielen svoju zručnosť a čuch na góly, ale i množstvo skúseností zo slovenských a zahraničných klzísk.Sme presvedčení, že jeho prítomnosť na ľade bude prínosom pre celý tím," píšu býci na sociálnych sieťach.

PODPIS - Klub zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins angažoval na post asistenta trénera Davida Quinna. Päťdesiatsedemročný americký kouč sa pripojí k realizačnému tímu, ktorý vedie hlavný kormidelník Mike Sullivan. Quinn v uplynulom ročníku viedol v pozícii hlavného trénera San Jose Sharks. Tri sezóny šéfoval aj striedačke NY Rangers. V organizácii tučniakov bude mať na starosti defenzívu. 

PRESTUP - HK Poprad angažoval osemnásťročného obrancu Alexa Čajkoviča. Kamzíci sa dohodli s mladším bratom bývalého mládežníckeho reprezentanta Maxima Čajkoviča na trojročnej zmluve. Slovenský mladík si pod Tatrami premiérovo vyskúša Tipos extraligu. Čajkovič odohral uplynulých päť ročníkov v zahraničí. Naposledy si vyskúšal pôsobenie v kanadskej juniorskej OHL, v ktorej odohral 46 zápasov s bilanciou gól a 13 asistencií.

PODPIS - Milan Bartovič sa stal novým trénerom hokejistov Žiliny. Vo funkcii nahradil Ernesta Bokroša, ktorý prevzal Duklu Trenčín. Na mieste asistenta trénera ostáva na striedačke Vlkov Daniel Babka. Viac v článku.

KONIEC - Hokejistov Trenčína nebude viesť v sezóne 2024/2025 tréner Milan Bartovič. Vojaci to oznámili na svojich profiloch na sociálnych sieťach. Spolu s Bartovičom končia aj tréner obrancov Ken Eddy, kouč brankárov Dominik Antal, útočníci Tor Immo a Marek Sloboda i športovo-technický manažér Eduard Hartmann. Čítajte viac.

PRESTUP - Kanaďan Danick Martel sa dohodol na spolupráci s HC Košice. Účastník Tipos extraligy o tom informoval na svojom oficiálnom webe. Dvadsaťdeväťročný útočník odohral minulú sezónu v najvyššej fínskej lige v klube Hämeenlinna HPK. Odtiaľ sa v januári presunul do Örebro HK, ktorý pôsobí vo švédskej SHL.

"Danick je rýchly energický krídelník, ktorý hrával na najvyššej úrovni. Očakávame od neho kreativitu v útoku a zodpovednosť v defenzíve. Jeho súťaživosť, hlad po úspechu a profesionalita zapadajú do našich sezónnych zámerov," uviedol tréner Dan Ceman pre klubový web. Martel má na svojom konte aj štyri zápasy v NHL v drese Philadelphie Flyers a deväť za Tampu Bay Lightning.

POKUTA - Kanaďan Sam Carrick obdržal od vedenia zámorskej NHL finančnú pokutu za zákrok na Dmitrija Kulikova z Floridy. Protihráča sekol v druhom finále na ľade Floridy, ktorá vyhrala 4:1 a vedie 2:0 na zápasy. Liga vymerala útočníkovi Oilers pokutu vo výške 2 213 amerických dolárov.

K incidentu došlo na konci tretej tretiny. Kulikov najprv tvrdo narazil do Carricka a ten mu to opätoval seknutím medzi nohy. V samotnom zápase dostal dvojminútový trest, finančná pokuta bola najvyššia možná podľa kolektívnej zmluvy.

11. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský hokejový útočník Sahir Gill bude aj v sezóne 2024/2025 pôsobiť v tíme extraligového majstra HK Nitra, s ktorým sa dohodol na ročnej spolupráci. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský hokejový útočník Brett Pollock sa dohodol s klubom HC Košice na spolupráci aj v nasledujúcej sezóne 2024/2025. Bude pre neho už tretia v drese oceliarov. Klub informoval o zmluve s 28-ročným krídelníkom na sociálnych sieťach.

"Sme naozaj radi, že sa Brett rozhodol podpísať novú zmluvu a ostať v našom klube aj ďalšiu sezónu, keďže patril medzi naše opory a ťahal nás v oboch play-off sériách. Je to pre nás jeden z kľúčových podpisov," uviedol športový manažér HC Košice Gabriel Spilar.

PRESTUP - Kanadský hokejový obranca Alex Breton ukončil pôsobenie v HC Košice a v kariére bude pokračovať v najvyššej nemeckej súťaži. Na ročnej zmluve sa dohodol s klubom ERC Ingolstadt, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach. Viac v článku.

ODCHOD Z NHL - Po jedinej sezóne v NHL opúšťa scénu dvojnásobný fínsky šampión Waltteri Merelä, ktorý bude v sezóne 2024/25 pôsobiť vo švajčiarskom Berne. Účastník MS v roku 2023 stihol odohrať 19 zápasov za Tampu a strelil jeden gól, v 55 zápasoch za Syracuse v AHL zvládol zozbierať 34 bodov (15+19).

ŠPEKULÁCIA - Päť brankárov naskočilo v základnej časti za New Jersey Devils, ale ani jeden z nich si pre seba nedokázal uchmatnúť pozíciu jednotky. Generálny manažér tímu Tom Fitzgerald preto nedávno ohlásil, že je ochotný vzdať sa 10. pozície na tohtoročnom drafte výmenou za kvalitného gólmana.

Nebude sám, kto bude zháňať osvedčené meno medzi tri žrde, Ottawa síce vlani v lete podpísala na päť rokov Joonasa Korpisala, ale ten zatiaľ výrazne nepresvedčil a Senators vraj majú podľa denníka Ottawa Citizen veľký záujem o Jacoba Markströma z Calgary. Rovnako sondujú situáciu okolo Juuseho Sarosa z Nashville a Linusa Ullmarka z Bostonu.

10. JÚN

PRESTUP - Taliansky reprezentačný hokejista Phil Pietroniro bude v nasledujúcej sezóne obliekať dres Kladna v českej extralige. Tridsaťročný obranca pôsobil v uplynulých dvoch ročníkoch v Trenčíne, odohral celkovo 107 duelov a zaznamenal 68 bodov (17+51). 

PRESTUP - Fínsky brankár Kristian Tamminen posilnil HC Nové Zámky. Vedenie účastníka Tipos Extraligy o tom informovalo na sociálnych sieťach. Dvadsaťštyriročný Tamminen pôsobil v uplynulých piatich sezónach v druhej najvyššej fínskej súťaže Mestis, keď obliekal dresy Koovee, Peliitat, Kokkolan Hermes a Hokki. V minulom ročníku si vyskúšal aj poľskú ligu, keď odchytal 13 duelov za STS Sanok.

PRESTUP - Nathanael Halbert sa stal novou posilou HKM Zvolen. Britský obranca pôsobil v uplynulej sezóne v Innsbrucku, ktorý účinkuje v nadnárodnej Ice Hockey League. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Viac v článku.

9. JÚN

PODPIS - Do kádra hokejistov HK 32 Liptovský Mikuláš pribudol 28-ročný slovenský brankár Filip Surák. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. urák strávil prevažnú časť doterajšej kariéry v Spišskej Novej Vsi, z ktorej viackrát hosťoval v nižšej súťaži. Výnimkou bola iba sezóna 2019/2020, v ktorej obliekal dres vtedajšieho extraligového nováčika z Michaloviec.

V uplynulom ročníku 2023/2024 nastúpil v základnej časti do 24 zápasov, čím si vytvoril osobné maximum v najvyššej súťaži. Dosiahol v nich 90,3-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 2,94 inkasovaného gólu na zápas. V play off nastúpil do 7 duelov a zachytal si aj vo finále, v ktorom Spišiaci podľahli Nitre 0:4 na zápasy. Vo vyraďovacej časti mal 92,8-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 2,81 inkasovaného gólu na zápas.

8. JÚN

PODPIS - Slovenský hokejový obranca Christián Michalčin sa stal hráčom tímu HC MONACObet Banská Bystrica, s ktorým podpísal dvojročnú zmluvu. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke. Michalčin odohral uplynulé dve sezóny v drese Michaloviec, predtým hral v slovenskej extralige aj vo farbách materského HC Košice, Liptovského Mikuláša a slovenskej dvadsiatky. V lete 2020 sa dohodol na angažmáne so Zvolenom, no za tamojší HKM v extralige nenastúpil.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Bruno Mráz bude aj v novej sezóne pôsobiť v klube Vlci Žilina. Nováčik súťaže Tipos Extraligy o tom informoval na sociálnych sieťach. Tridsaťjedenročný útočník bol jedným z kľúčových hráčov majstrovského tímu v uplynulom ročníku druhej najvyššej súťaže. V 40 zápasoch základnej časti získal 35 bodov (12+23), v play-off pridal 15 duelov a zaznamenal tri góly a sedem asistencií. 

ŠPEKULÁCIA - Na play-off prišiel Carolinu posilniť z Pittsburghu americký útočník Jake Guentzel a tento presun sa vydaril. V 17 zápasoch základnej časti získal 25 bodv a ďalších deväť pridal v bojoch o Stanley Cup. Lenže v Hurricanes zrejme nezostane. Keďže od 1. júla bude voľný hráč, snaží sa tím jeho práv zbaviť. Podľa webu Sportsnet žiada voľby v drafte.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovák Šimon Groch sa dohodol na trojročnej zmluve s klubom HK Spišská Nová Ves. Úradujúci extraligový vicemajster o tom informoval na sociálnych sieťach. Dvadsaťjedenročný obranca prišiel do Spišskej počas sezóny 2022/23 z českého Olomouca. Počas necelých dvoch ročníkov odohral 50 zápasov v základnej časti a zaznamenal šesť asistencií, v play off pridal 24 duelov a dosiahol tri asistencie. Spišiakom pomohol k zisku bronzu a striebra.

NOVÝ TRÉNER - HC Nové Zámky povedie v sezóne 2024/2025 z pozície hlavného trénera Erik Čaládi. Jeho asistentom bude Ján Tabaček. Na poste kouča brankárov pokračuje Stanislav Petrík a bez zmeny zostala aj funkcia videotrénera, ktorú bude naďalej vykonávať Attila Druja. Vedenie účastníka Tipos extraligy o tom informovalo na oficiálnej webstránke.

7. JÚN

ŠPEKULÁCIA - Americký útočník a nedávny účastník majstrovstiev sveta Trevor Zegras má ešte dva roky platnú zmluvu s priemerným platom 5,75 milióna dolárov. Je však veľká šanca, že skúsený strelec dohrá sezónu niekde inde ako v Anaheime, kde doteraz v NHL pôsobil. Bývalá deviatka draftu má za sebou nevydarený ročník, aj vinou zranení stihol odohrať len 31 zápasov a nazbieral v nich iba 15 bodov (6+9). Hovorí sa aj o tom, že jeho štýl hry nevyhovuje generálnemu manažérovi Patovi Verbeekovi. "Chcel by som získať skúseného útočníka do prvých dvoch formácií a skúseného obrancu do prvých dvojíc," povedal pre The Athletic. Odíde teda Zegras z Ducks?

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Juniorský majster sveta z roku 2020 s Kanadou Akil Thomas sa v tejto sezóne prvýkrát v kariére pozrel do NHL. Darilo sa mu v Ontariu v AHL, preto mu Los Angeles dalo šancu a on sa odmenil tromi gólmi v siedmich zápasoch. Klub s ním predĺžil zmluvu o dva roky, kontrakt na 1,55 miliónov dolárov je v druhom roku dvojcestný. Niekoľko dní predtým kalifornský celok na rok podpísal aj urasteného Švéda Andre Leea, hráč zo siedmeho kola draftu 2019 podpísal zmluvu v NHL prvýkrát.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Začiatkom januára odohral svoj prvý a zatiaľ jediný zápas v NHL nedraftovaný americký obranca Declan Carlile. V priebehu jedenástich minút a 27 sekúnd nebodoval a zaznamenal jeden plusový bod. Čoskoro by mohol dostať viac šancí v Tampe, dvojcestne predĺžil o ďalšie dva roky.

PODPIS - Novým trénerom HK Nitra sa stáva Andrej Kmeč, s ktorým sa vedenie úradujúceho šampióna dohodlo na dvojročnom kontrakte. Nahradil Antonína Stavjaňu. Viac v článku.

ŠPEKULÁCIA - Brankár Andrej Šutov by mal posilniť Slovan Bratislava. Reprezentant Kazachstanu odchytal na nedávnych MS šesť stretnutí, nastúpil aj v stretnutí proti Slovensku. Bol to už jeho štvrtý seniorský šampionát, pričom v predošlom ročníku bol jednotkou Barysu Astana.

ŠPEKULÁCIA - Slovenský útočník Miroslav Mucha by sa mal stať ďalšou posilou Žiliny, ktorá je nováčikom najvyššej súťaže. Krídelník počas predošlého ročníka patril Libercu, ale v rámci hosťovania sa veľmi dobre ukazoval v drese Zvolena, za ktorý odohral tridsať zápasov a získal osemnásť bodov.

PRESTUP - Slovenský hokejista Miroslav Macejko posilnil HK Dukla Trenčín. Tridsaťdvaročný obranca pôsobil uplynulé tri sezóny v Michalovciach. Macejko v predchádzajúcom ročníku odohral 35 zápasov v základnej časti a zaznamenal tri asistencie, v play-off pridal 9 duelov a strelil dva góly. Okrem Michaloviec pôsobil aj v dresoch materských Košíc, slovenskej dvadsiatky, Žiliny a Detvy. V rokoch 2014 a 2015 získal s oceliarmi majstrovské tituly.

"Je kvalitným defenzívnym obrancom, ktorý si vie zastať svoju rolu v tíme. Jeho skúsenosti a tímovosť budú okrem prínosu na ľade veľmi hodnotné aj pri našich mladých hráčoch. Miroslav pôsobil väčšinu svojej hokejovej kariéry v slovenskej Extralige. V sezóne 2022/2023 sa mu podarilo dosiahnúť magickú hranicu 500 zápasov a my veríme, že v tejto sezóne dáme spoločne tých 600," uviedol trenčiansky klub.

6. JÚN

PRESTUP - Čech, Fín a dvaja účastníci nedávnych MS. Michalovce predstavili štyri posily.

PRESTUP -  Patrik Luža sa stal novou posilou Nových Zámkov. Tím o tom informoval na svojich sociálnych sieťach. Dvadsaťdeväťročný obranca si v minulej sezóne obliekal dres Banskej Bystrice. "Sme presvedčení, že jeho prítomnosť na ľade i v kabíne bude mať pozitívny vplyv na celý tím a pomôže nám dosiahnuť stanovené ciele v nadchádzajúcej sezóne," uviedol klub.

5. JÚN

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Skúsený obranca Vladimír Mihalik ostáva hráčom Prešova aj počas sezóny 2024/25. Spoločne s ním pokračuje takisto útočník Samuel Chalupa. 

PRESTUP - Slovenský útočník Marek Sloboda po dvoch rokoch v Dukle Trenčín odchádza do francúzskeho klubu Nice, kde podpísal zmluvu na jednu sezónu. V minulosti hrával aj za Banskú Bystricu, Slovan, Nové Zámky či České Budejovice.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Útočník Dávid Okoličány predĺžil zmluvu s klubom HK Nitra na ďalšie dve sezóny. "Neustála aktivita, obetavosť a najmä súhra, akú len tak nevidieť. Týmito atribútmi sa mohli v majstrovskej sezóne pýšiť členovia tretej útočnej formácie. Jakub Lacka a Sebastián Čederle sa na predĺžení kontraktov s Nitrou dohodli už skôr, teraz ich trio podpisom skompletizoval Dávid," píšu corgoni na svojom webe.

4. JÚN

PODPIS - Brankár Marcel Melicherčík posilnil HK Dukla Trenčín. Vedenie účastníka Tipos extraligy o tom informovalo na sociálnych sieťach. Tridsaťsedemročný Melicherčík pôsobil v uplynulých štyroch sezónach v drese Spišskej Novej Vsi. Tímu najprv pomohol k návratu do najvyššej slovenskej súťaži a aj v predchádzajúcich dvoch ročníkoch bol dôležitetou súčasťou mužstva. Aj vďaka nemu Spišiaci získali bronz a striebro. Melicherčík vytvorí v novom pôsobisku brankársku trojicu s Michalom Valentom a Dávidom Borákom.

PODPIS - Americký hokejový útočník Connor Ford sa dohodol na spolupráci s extraligovým vicemajstrom HK Spišská Nová Ves. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Dvadsaťšesťročný center má za sebou úvodný európsky angažmán v talianskom Bolzane. Za účastníka nadnárodnej Ice Hockey League nastúpil v 47 zápasov základnej časti, dosiahol bilanciu (11+23). Ďalších 12 štartov pridal v play-off, počas ktorých nazbieral 7 bodov za 3 góly a 4 asistencie.

PRESTUP - Kanadský hokejový brankár Connor LaCouvee bude v extraligovej sezóne 2024/2025 pôsobiť v tíme nováčika súťaže Vlci Žilina. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch bol súčasťou Dukly Trenčín. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Tridsaťročný LaCouvee bol jednotkou Trenčína, odchytal 75 zápasov v základnej časti a 10 pridal v play-off. Okrem slovenskej súťaži pôsobil aj vo Fínsku, chytal za KalPa a aj v slovenskom klube iClinic Bratislava Capitals v nadnárodnej Ice Hockey League (IHL). 

PRESTUP - Útočník Tomáš Török sa sťahuje zo Slovana Bratislava do HK Poprad. Dvadsaťosemročný krídleník sa s kamzíkmi dohodol na dvojročnom kontrakte. Do Popradu sa vrátil po deviatich rokoch. Informoval klubový web.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský brankár Andrej Košarišťan bude aj v extraligovej sezóne 2024/2025 pôsobiť v tíme nováčika súťaže Vlci Žilina. Košarišťan prišiel do Žiliny krátko pred začiatkom ročníka 2023/2024, v ktorom sa napokon zásadne podieľal na postupe klubu zo Slovenskej hokejovej ligy (SHL) do extraligy.

S piatimi zápasmi bez inkasovaného gólu bol najlepší spomedzi všetkých brankárov SHL rovnako ako aj s priemerom 1,55 inkasovaného gólu na zápas. V druhej najvyššej súťaži dosiahol 93,19-percentnú úspešnosť zákrokov. V slovenskej extralige už nastupoval aj v dresoch Piešťan, Liptovského Mikuláša, Nových Zámkov, Košíc a Michaloviec.

PODPIS - Do kádra majstrovskej Nitry pribudol 33-ročný útočník Karol Csányi, ktorý sa do klubu vrátil po štyroch rokoch. Csányi odohral uplynulé tri sezóny v drese HKM Zvolen, predtým strávil jeden ročník vo farbách vtedajšieho extraligistu DVTK Jegesmedvék Miškovec.

Dres Nitry si prvýkrát obliekol v sezóne 2017/2018 a neskôr aj v ročníku 2019/2020. V najvyššej slovenskej súťaži doteraz odohral celkovo 323 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 36 gólov, 35 asistencií a 149 trestných minút. V roku 2023 reprezentoval Maďarsko na MS vo fínskom Tampere.

STRATA PRÁV - Minnesota Wild už nepočíta so službami Slováka Serváca Petrovského. Klub draftoval 19-ročného útočníka v roku 2022 z celkového 185. miesta, práva na neho vlastnil do 1. júna 2024. Nováčikovskú zmluvu s ním nepodpísal, Petrovský tak bude môcť ísť opäť na vstupný draft. Informáciu potvrdil na sociálnej sieti X Michael Russo z The Athletic. Petrovský absolvoval uplynulé tri sezóny v drese Owen Sound v juniorskej OHL.

3. JÚN

KONIEC - Slovenský hokejista Marcel Haščák nebude v ďalšej sezóne pokračovať v najvyššej súťaži vo Francúzsku. Tridsaťsedemročný útočník pomohol v uplynulom ročníku tímu Dragons de Rouen k zisku titulu. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke. Haščák odohral 28 stretnutí v základnej časti a dosiahol 24 bodov (11+13), v play-off pridal 12 duelov a zaznamenal tri góly a štyri asistencie. Rouen vyhral základnú časť a pozíciu favorita potvrdil aj vo vyraďovacej časti, keď vo finálovej sérii zdolal Bordeaux 4:2 na zápasy.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Hokejový klub HC Košice sa dohodol na predĺžení spolupráce so sedemnástimi hráčmi. Čítajte viac.

PODPIS - Marek Korenčík sa sťahuje z Michaloviec do českej extraligy. Dvadsaťštyriročný obranca bude od nasledujúcej sezóny pôsobiť v tíme HC Olomouc. Informovala o tom oficiálna stránka klubu. Korenčík pôsobil v úvode minulej sezóny v Michalovciach, odohral deväť zápasov a strelil jeden gól. V októbri však odišiel na hosťovanie do Slovana Bratislava, nastúpil v 32 dueloch a zaznamenal 10 bodov (3+7).

2. JÚN

PRESTUP - Slovenský hokejista Lukáš Handlovský sa stal hráčom HC MIKRON Nové Zámky. Tridsaťsedemročný útočník si v uplynulej sezóne obliekal dres HC 19 Humenné a v mužstve nováčika súťaže pôsobil vo funkcii kapitána. Novozámocký klub informoval o novej posile prostredníctvom facebookovej stránky.

PODPIS ZMLUVY - Do kádra hokejistov extraligového vicemajstra HK Spišská Nová Ves pribudol taliansky útočník Dante Hannoun. Uplynulé tri sezóny pôsobil v tíme Val Pusteria, ktorý účinkuje v nadnárodnej Ice Hockey League. Dvadsaťpäťročný hráč odohral v uplynulej sezóne 50 zápasov s bilanciou (10+25). Na MS 2022 vo Fínsku nastúpil v drese Talianska na sedem stretnutí, v ktorých nazbieral päť bodov (1+4).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Hokejista Martin Knižka bude aj v novej sezóne hrať za Spišskú Novú Ves. S rysmi podpísal nový kontrakt. Perspektívny obranca zbieral v uplynulej sezóne zápasovú prax v Trebišove, záver ročníka strávil vo farbách Prešova. Najvyššiu súťaž už hrával v drese Nových Zámkov. 

"Martin je odchovancom a sme radi, že bude pôsobiť v rodnom meste. Vlani hosťoval v prvoligových kluboch a veríme, že mu to prospelo, nakoľko mal dostatočný ice-time na to, aby sa zlepšil a vyhral, čo je v jeho veku to najdôležitejšie," uviedol generálny manažér klubu Richard Rapáč na sociálnej sieti.

PODPIS ZMLUVY - Tri sezóny vo švédskom Växjö Lakers má za sebou český juniorský reprezentant a bronzový medailista z posledných MSJ Jakub Štancl. Odchovanec pražskej Slavie bol pred rokom draftovaný v 4. kole tímom St. Louis, a ten s ním teraz podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu na 2,75 milióna dolárov. Urastený útočník má za sebou 15 stretnutí vo švédskej SHL, v ktorej dal dva góly.

ODCHOD Z NHL - Švédsky majster a bývalý juniorský reprezentant Jacob Larsson sa po celom roku na farme v Belleville rozhodol zámorie opustiť. Draftový výber s poradovým číslom 27 z roku 2015 sa do NHL nikdy naplno nepresadil, za Anaheim a Ottawu od ročníka 2016/17 celkovo odohral 172 zápasov (3+21), najviac ich mal 60 v sezóne 2019/20. Jeho ďalším domovom bude švajčiarsky Rapperswil-Jona.

1. JÚN

PRESTUP - HK 32 Liptovský Mikuláš vystužil svoje obranné rady o Kanaďana Zacha Taylora. Dvadsaťštyriročný bek si prvýkrát vo svojej kariére vyskúša angažmán mimo Severnej Ameriky. Taylor pôsobil v minulej sezóne v Brock University v lige USporst a v tíme Rapid City Rush v zámorskej súťaži ECHL.

Celkovo počas ročníka nastúpil v 34 zápasoch základnej časti, v ktorých nazbieral 30 bodov za osem gólov a 22 asistencií, v šiestich dueloch play-off pridal tri body (1+2). "Veríme, že tento obranca bude produktívny a pomôže nám v nasledujúcej sezóne," uviedol extraligový klub na svojej facebookovej stránke.

Zmienky