Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej ONLINE: Nečasov konkurent prioritou, v Caroline predĺžil o osem rokov

Aktualizované
Jarvis v predchádzajúcej sezóne strelil v základnej časti 33 gólov.
Jarvis v predchádzajúcej sezóne strelil v základnej časti 33 gólov.AFP
Začiatkom augusta sa rozbehli letné prípravy na ľade prakticky všetkých európskych klubov a pomaličky všetko smeruje k novej sezóne 2024/25. Naplno sa pracuje aj v zámorí. Flashscore Správy sledujú aktuálne informácie zo sveta hokejových súťaží, hlavne prestupy, ale aj zranenia, tresty či množstvo rôznych údajov týkajúcich sa najmä mimozápasového diania.

31. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský útočník Seth Jarvis podpísal s Carolinou osemročné predĺženie zmluvy po najlepšej sezóne v kariére, v ktorej zaznamenal 67 bodov (33+34) v 81 zápasoch základnej časti. V priemere zarobí 7,5 milióna dolárov. Jarvis, trinástka draftu 2020, bol rovnako ako Martin Nečas chráneným voľným hráčom, ale český útočník minulý mesiac predĺžil len o dva roky a jeho ročný zárobok bude v každej sezóne o milión dolárov nižší.

30. AUGUST

ÚMRTIE - Američan Johnny Gaudreau z Columbusu Blue Jackets v NHL spolu s bratom Matthewom zomreli. Príčinou úmrtia mala byť tragická autonehoda. Informáciu oficiálne potvrdil zámorský klub. Čítajte viac.

PRESTUP - Nick Cousins, ktorý sa s Floridou stal v ostatnom ročníku víťazom Stanleyho pohára, podpísal s Ottawou ročný kontrakt na 800-tisíc dolárov. Známy provokatér začínal v NHL v sezóne 2014/2015 vo Philadelphii, potom pôsobil aj v Arizone, Montreale, Vegas, Nashville a naposledy v Panthers. V jednej sezóne nazbieral najviac 27 bodov. Jednou asistenciou prispel v play-off k zisku Stanleyho pohára.

ZRANENIE - Švéd Jesper Fast z Caroliny Hurricanes podstúpil operáciu krku a v novej sezóne NHL si pravdepodobne nezahrá. Tridsaťdvaročný krídelník utrpel zranenie ešte v aprílovom záverečnom zápase základnej časti zámorskej profiligy. Fast v máji tohto roku uviedol, že si privodil opätovné zranenie, pričom odmietol uviesť ďalšie podrobnosti. V tom čase ešte podstupoval vyšetrenia. Švédsky krídelník odohral v NHL 11 sezón, z toho uplynulé štyri strávil v Caroline. V drese Hurricanes odohral 281 duelov s bilanciou 36 gólov a 65 asistencií.

29. AUGUST

PRESTUP - Americký obranca Mike Lee po dvoch rokoch opustil Nové Zámky a na kontrakte do konca sezóny 2024/25 sa dohodol so severoírskym klubom Belfast Giants, ktorý je súčasťou britskej EIHL. 

SKÚŠKA - Skúsený 34-ročný útočník Martin Bakoš nastúpi v drese Slovana Bratislava do zvyšných prípravných zápasov. Cieľom manažmentu belasých je dohodnúť sa s týmto hráčom na podmienkach dlhodobého kontraktu ešte do začiatku sezóny v Tipos Extralige. Uplynulú sezónu odohral Bakoš v Spišskej Novej Vsi, v tridsiatich zápasoch základnej časti nazbieral 23 bodov (13+10). V pätnástich dueloch play-off pridal ďalších sedem (3+4).

OPERÁCIA - Hokejisti Chicaga sa zrejme budú musieť pri štarte novej sezóny NHL zaobísť bez brankára Laurenta Brossoita. Kanaďan, ktorý je novým parťákom českého gólmana Petra Mrázka, podstúpil operáciu menisku pravého kolena. Rehabilitácia by mala trvať päť až sedem týždňov. Blackhawks o tom informovali na klubovom webe.

28. AUGUST

ŠPEKULÁCIA - Útočník Filip Zadina, ktorý naposledy pôsobil v San Jose, je na prelome augusta a septembra stále bez ďalšieho angažmánu. Renomovaný reportér Pavel Bárta z Denníka Sport počas utorka informoval o tom, že český hokejista by sa mal objaviť na skúške v kempe Buffala, ale tieto informácie neboli potvrdené. Podľa zámorského experta Kevina Weekesa sa o šestku draftu z roku 2018 zaujímajú aktuálne tri kluby. Ich názvy však neprezradil...

26. AUGUST

PODPIS ZMLUVY - Prvú kompletnú sezónu v AHL má za sebou stokilový švédsky brankár Erik Portillo a celkom mu sadla. Bývalá opora juniorského celku Frölundy si na farme Los Angeles v Ontáriu udržala bilanciu 24-11-3 a vyslúžila si od Kings nový kontrakt. Ten je dokonca trojročný a priemerne mu bude vynášať 783-tisíc dolárov.

24. AUGUST

PODPIS ZMLUVY - Quinton Burns, so 120 minútami šiesty najtrestanejší hráč posledného ročníka OHL, podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu so St. Louis, ktoré ho v roku 2023 draftovalo zo 74. miesta. Kanadský bek má za sebou tri kompletné sezóny za tím Kingstonu, bodovo ide stále nahor (4-29-35).

VÝMENA - San Jose získalo ceneného ruského gólmana Jaroslava Askarova z Nashvillu, ktorý nemal šancu získať miesto za jasnou jednotkou Juusom Sarosom. Sharks s Askarovom hneď aj predĺžili zmluvu, dvojročný kontrakt na štyri milióny dolárov platí od ročníka 2025/26. Predators naopak získali útočníka Davida Edströma, brankára Magnusa Chronu a voľbu v 1. kole budúceho draftu. 

22. AUGUST

ŠPEKULÁCIA - Je trochu prekvapivé, že skúsený obranca Tyson Barrie stále nepodpísal zmluvu na novú sezónu, ale to by sa čoskoro mohlo zmeniť, keďže sa o neho zaujíma jeho bývalý klub Edmonton. Ten si ho podľa všetkého najskôr pozve na skúšku.

SKÚŠKA - Víťaz Stanley Cupu a majster sveta útočník Sammy Blais doteraz nenašiel nové pôsobisko, o ďalšie pôsobenie v NHL zabojuje vo Vancouveri. Bývalý hráč NY Rangers, ale hlavne St. Louis, odohral v minulom ročníku 53 stretnutí za Blues a strelil jediný gól.

VÝMENA - Juniorský majster sveta s tímom USA a 14. hráč draftu z roku 2022 útočník Rutger McGroarty bol vymenený z Winnipegu do Pittsburghu. Líder tímu Michiganu z univerzitnej NCAA bol s 52 bodmi v sezóne 2023/24 deviatym najproduktívnejším hráčom celej súťaže a Pens s ním hneď podpísali nováčikovskú zmluvu na tri roky. Obetovali za neho aj šikovného mladíka, zhodou náhod štrnástku draftu z roku 2023 Braydena Yagera.

SKÚŠKA - Stokilový ruský bek Nikolaj Knyžov opúšťa po piatich sezónach a 81 odohraných zápasoch organizáciu San Jose a pokúsi sa vybojovať si nový kontrakt v Pittsburghu. Nedraftovaný bek v NHL strelil tri góly a na deväť prihral, pridal 55 trestných minút.

PRESTUP - Druholigová Detva sa naďalej posilňuje, tentokrát priviedla na súpisku 21-ročného českého obrancu. Je ním odchovanec pardubického hokeja Vít Kaštánek, ktorý doposiaľ pôsobil prevažne v druhej a tretej navyššej domácej súťaži za rezervu Pardubíc a Vrchlabí.

PRESTUP - Olomouc posilnil brankár Matěj Machovský, ktorý po minulej sezóne predčasne ukončil angažmán vo Vítkoviciach. Hanáci oznámili príchod tridsaťjedenročného gólmana na svojej internetovej stránke, dĺžku spolupráce však nešpecifikovali. Olomouc rieši angažovaním Machovského doplnenie brankárskeho zloženia pri zdravotných problémoch jednotky Branislava Konráda.

21. AUGUST

PRESTUP - Novou tvárou v kabíne HK 32 Liptovský Mikuláš sa stal americký útočník Max Gerlach, ktorý podpísal zmluvu do konca sezóny 2024/25. Liptáci tiež oznámili, že v ich mužstve končí kanadský útočník Gary Haden. Čítajte viac.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Držiteľ striebra z MS v roku 2022 kanadský útočník Cole Sillinger je jednou z najväčších nádejí v kádri Columbusu a Blue Jackets mu to novým dvojročným kontraktom za celkovo 4,5 milióna dolárov dali najavo. Bodovo má za sebou mladík najlepšiu sezónu v NHL, získal ich 32 (13+19) a v bodovaní mužstva skončil na šiestom mieste.

POZVÁNKA DO KEMPU - Útočník Tanner Pearson, víťaz Stanleyho pohára z roku 2014, sa pokúsi preniknúť na súpisku Vegas, Golden Knights totiž pozvali autora 138 gólov v NHL do tréningového kempu. Pearson hral v minulej sezóne za Montreal, ale strelil len päť gólov. Rok predtým vo Vancouveri dal dokonca iba jeden, no tento ročník mal skrátený zranením.

PODPIS - Do kádra nováčika najvyššej hokejovej súťaže Vlci Žilina pribudol kanadský obranca Brenden Miller. Bude to pre neho druhé pôsobisko v slovenskej súťaži, v ročníku 2018/2019 odohral 25 zápasov v drese Banskej Bystrice. Žilinský klub informoval o novej akvizícii na sociálnych sieťach.

Millerova doterajšia kariéra sa odvíjala takmer výlučne v nižších zámorských súťažiach AHL a ECHL. V rokoch 2017-2019 si vyskúšal ligy v Kazachstane, na Slovensku a vo Švédsku. V uplynulých troch sezónach hral prevažne v AHL, v ktorej odohral celkovo 120 zápasov. V ročníku 2023/2024 nastúpil v drese Iowa Wild do 46 duelov, v ktorých si do štatistík pripísal dva góly, osem asistencií, 89 trestných minút a 10 plusových bodov.

20. AUGUST

UKONČENIE ZMLUVY - Philadelphia Flyers zaradila útočníka Ryana Johansena na waiver listinu s cieľom ukončiť jeho zmluvu. Letci bližšie nešpecifikovali dôvody tohto kroku, v oficiálnom stanovisku uviedli, že išlo o podstatné porušenie kontraktu. Skúsený kanadský hokejista má pred sebou záverečný ôsmy rok zmluvy, ktorá mu v každej sezóne vyniesla osem miliónov dolárov.

Flyers získali Johansena začiatkom marca z Colorada, no pre zranenie za nich neodohral ani jeden zápas. Do NHL vstúpil v roku 2011 vo farbách Columbusu, ktorý ho draftoval ako celkovú štvorku v roku 2010. Počas sezóny 2015/2016 zamieril za obrancu Setha Jonesa do Nashvillu. V lete 2023 ho klub vymenil do Colorada. V drese "lavín" odohral v ročníku 2023/2024 63 zápasov, v ktorých nazbieral 23 bodov za 13 gólov a 10 asistencií.

PODPIS ZMLUVY - Klub zámorskej NHL Seattle Kraken podpísal sedemročný kontrakt s americkým hokejovým útočníkom Mattym Beniersom. Nová zmluva mu vynesie celkovo 50 miliónov dolárov s priemerným ročným platom 7,143 milióna. Mladík mal štatút obmedzeného voľného hráča. Bol vôbec prvý hráč, ktorého si klub vybral v drafte, v roku 2021 ho získal ako celkovú dvojku. V ročníku 2022/2023 mal v 80 dueloch základnej časti bilanciu 24+33 a získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika sezóny. V uplynulej sezóne jeho produktivita klesla, nazbieral v 77 dueloch 37 bodov (15+22).

PRESTUP - Slovenský útočník Ján Chlepčok bude v sezóne 2024/25 hrávať za Detvu, s ktorou podpísal ročný kontrakt. Odchovanec Zvolena a držiteľ jedného titulu hrával v posledných rokoch za Žiar nad Hronom, AquaCity Pikes či Levice.

PODPIS ZMLUVY - Obranca Philip Broberg a útočník Dylan Holloway sa v rámci NHL sťahujú z Edmontonu do St. Louis. Oilers sa rozhodli nedorovnať ponuky na nové zmluvy, ktoré dvojici obmedzených voľných hráčov pred týždňom predložili Blues, a vzdali sa oboch hokejistov výmenou za draftové voľby. Viac v článku.

 

19. AUGUST

VÝMENA - Fínsky útočník Patrik Laine bol spoločne s voľbou v druhom kole draftu NHL 2026 vymenený z Columbusu za obrancu Jordana Harrisa do Montrealu. Viac v článku.

UKONČENIE KARIÉRY - Útočník Brian Ihnačák ukončil hráčsku kariéru. Počas nej si vyskúšal viaceré súťaže v zámorí aj v Európe, odohral aj 126 zápasov v slovenskej extralige v dresoch Kežmarku, Zvolena, Popradu, Banskej Bystrice a Košíc. Viac v článku.

VÝMENA - Edmonton Oilers získal ruského útočníka Vasilija Podkolzina z Vancouveru Canucks výmenou za výber v 4. kole budúcoročného draftu. O niekoľko hodín neskôr potom poslal do San Jose obrancu Codyho Ceciho a výber v 3. kole draftu 2025 za iného obrancu Tya Embersona.  

Podkolzina si Vancouver vybral v roku 2019 z celkovo 10. miesta v drafte a v 137 dueloch v jeho drese doteraz nazbieral 35 bodov (18+17). Väčšiu časť minulej sezóny absolvoval na farme v Abbotsforde. Rusko v minulosti reprezentoval trikrát na juniorských MS. Pre Ceciho bude San Jose už piate pôsobisko v NHL, v ktorej má na konte 786 duelov v základnej časti (211 bodov), v play-off pridal 88 zápasov (19 bodov). Emberson debutoval v NHL v minulej sezóne, v 30 súbojoch za Sharks si pripísal 10 bodov (1+9).

17. AUGUST

PRESTUP -  Novou posilou Banskej Bystrice sa stal útočník Matthew Boucher. Dvadsaťšesťročný rodák z Los Angeles, ktorý má okrem amerického aj kanadský pas, podpísal s účastníkom Tipos extraligy ročnú zmluvu. Boucher zaplní posledné voľné miesto na súpiske Banskej Bystrice určené pre zahraničného hráča.

Pre Matta Bouchera to bude prvý angažmán mimo Severnej Ameriky, doteraz pôsobil v kanadskej juniorskej lige QMJHL a nižších zámorských súťažiach AHL a ECHL. V uplynulých dvoch ročníkoch obliekal dres Belleville Senators, farmy klubu NHL Ottawa Senators. V minulej sezóne nazbieral v 17 zápasoch AHL osem bodov za dva góly a šesť asistencií. Vzrastom nižší útočník (175 cm) okrem toho nastupoval aj v ECHL za tím Trois-Rivières Lions, kde v 17 dueloch vyprodukoval 26 bodov (13+13).

ŠPEKULÁCIA - Po tom, čo St. Louis pred pár dňami predložilo kvalifikačné ponuky chráneným voľným hráčom Philipovi Brobergovi a Dylanovi Hollowayovi z Edmontonu, musí kanadský celok konať rýchlo. Druhému menovanému ponúkli dvojročnú zmluvu v hodnote 2,29 milióna dolárov a švédskemu bekovi rovnako dlhú, ale za 4,58 milióna. Ak si ich chce Edmonton udržať, musí do utorka obe ponuky dorovnať. Na to však potrebuje mať priestor pod platovým stropom, preto sa špekuluje, že klub sa snaží zbaviť dvoch obrancov - veteránov Bretta Kulaka (2,75 milióna dolárov pod platovým stropom) a Codyho Ceciho (zarobí až 3,25 milióna).

16. AUGUST

PRESTUP - Američan Hunter Fejes bude v novej sezóne pôsobiť v extraligovej Žiline. Klub tak rozšíril svoje legionárske rady už o siedmeho hráča. Čítajte viac.

15. AUGUST

SKÚŠKA - Vrána sa môže vrátiť do NHL. Washington, s ktorým vyhral Stanley Cup, ho vzal na skúšku.

PRESTUP - Slovenský útočník Nicolas Gašpar sa síce pred sezónou dohodol na zmluve s Prešovom, ale nakoniec sa pre osobné dôvody vracia naspäť do Žiaru nad Hronom, kde odohral uplynulé tri ročníky. V predošlom ročníku odohral aj s play-off celkovo 52 zápasov a získal 47 bodov (19+28).

PRESTUP - Americký útočník Troy Loggins po roku a pol opustil Nové Zámky, na zmluve sa dohodol s klubom Tahoe Knight Monsters, ktorý je súčasťou ECHL. Za býkov celkovo odohral 57 stretnutí. Strelil v nich 30 gólov a pridal 12 asistencií.

POZVÁNKA DO KEMPU - Celú sezónu zničenú operáciou má za sebou stokilový americký center Logan Brown (26), kedysi jedenásty muž draftu. Ani jeho výsadné postavenie na výbere talentov mu nezariadilo poriadnu pozíciu v NHL, počas siedmich ročníkov v Ottawe a St. Louis odohral len 99 zápasov a strelil sedem gólov. Pre ďalšiu sezónu si ho pozvala do kempu Tampa Bay, môže sa tak pobiť o šancu na kontrakt v tíme, s ktorým mal v sezóne 2023/24 podpísanú zmluvu, ale neodohral zaň jediný duel.

14. AUGUST

VÝMENA - Šiesty hráč draftu z roku 2017 útočník Cody Glass má za sebou ďalšie neúspešné pôsobenie a po sezóne s iba šiestimi gólmi a 13 bodmi opúšťa Nashville. Klub vymenil kanadského majstra sveta do Pittsburghu spoločne s voľbou v 3. kole draftu 2025 a 6. kole v roku 2026. Opačným smerom mieri nedraftovaný center Jordan Frasca, ktorý uplynulý ročník strávil dokonca až v ECHL, za Wheeling získal celkom 33 bodov. Ide o trejd, v ktorom si Predators urobia priestor pod platovým stropom.

PRESTUP - Švédsky majster sveta z roku 2018, vysoký gólman Magnus Hellberg pokračuje v "zbieraní" zámorských angažmánov. Posledný ročník začal ako brankár Pittsburghu (naskočil zaň do troch zápasov), ale ten ho v marci vymenil na Floridu, kde naskakoval len za farmársky celok v Charlotte. Najnovšie bývalý hráč Detroitu, Seattlu, Ottawy, Nashvillu alebo New Yorku Rangers podpísal ročný a zároveň dvojcestný kontrakt s Dallasom.

13. AUGUST

PODPIS - Český útočník Jan Blaško sa po prekvapivom odchode z Michaloviec dohodol na kontrakte s maďarským tímom DVTK Jegesmedvék Miškolc, ktorý je účastníkom nadnárodnej Erste ligy.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský klub Calgary Flames podpísal nové ročné dvojcestné kontrakty v hodnote 775 000 dolárov s Čechom Adamom Klapkom a Rusom Janom Kuznecovom. Dvadsaťtriročný útočník Klapka si v uplynulej sezóne odkrútil debut v NHL a v šiestich dueloch strelil aj svoj prvý gól. Väčšinu času strávil na farme Calgary Wranglers v AHL, kde odštartuje aj nasledujúci ročník.

O rok mladší obranca Kuznecov v uplynulej sezóne debutoval v profilige a v jednom stretnutí si pripísal jednu mínusku. Rovnako ako Klapka, väčšinu času strávil v tíme Wranglers. Flames si ho vybrali z 50. miesta draftu v roku 2020, jeho český spoluhráč prišiel do tímu bez draftu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Káder Dukly Trenčín pre sezónu 2024/2025 sa rozširuje o dvoch talentovaných mladíkov – útočníka Tobiasa Tomíka a obrancu Adama Goljera. Obaja sú stabilnými reprezentantmi Slovenska v mládežníckych kategóriách a tento rok reprezentovali aj na Hlinka Gretzky Cup. Do áčka vojakov sa presúvajú z juniorského tímu.

"Tobias je talentovaný mladý útočník so sľubnou budúcnosťou. Tento rok bol draftovaný juniorkou Vancouver Giants. Teší nás, že je o našich hráčov záujem aj v zámorí, čo svedčí o ich kvalitách. Taktiež sme radi, že v Dukle Trenčín zostáva aj Adam Goljer, ktorý patrí medzi perspektívnych mladých slovenských obrancov. Obom chalanom budeme pomáhať v ich rozvoji a veríme, že naplnia svoj potenciál," povedal športový manažér Mário Bližňák.

KVALIFIKAČNÁ PONUKA - K nie úplne bežnému kroku sa odhodlalo vedenie St. Louis, keď predložilo kvalifikačné ponuky obrancovi Philipovi Brobergovi a útočníkovi Dylanovi Hollowayovi, dvojici chránených voľných hráčov Edmontonu. Finalista Stanley Cupu z minulej sezóny má teraz sedem dní na to, aby ponuky dorovnal, inak o oboch mladých hráčov príde. Ako kompenzáciu by Oilers dostali voľbu v 2. kole 2025 (Broberg) a voľbu v 3. kole 2025 (Holloway).

VÝMENA - Pittsburgh sa dohodol so St. Louis na výmene, ktorá zahŕňa iba draftové voľby. Penguins vymenili výbery v 2. kole draftu 2026 a 3. kole 2025 za voľby v 2. kole draftu 2025 a 5. kole 2026.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - New Jersey Devils predĺžil kontrakt s Nolanom Footeom. S 23-ročným útočníkom sa dohodol na ročnej dvojcestnej zmluve. Footeovi v lete vypršal nováčikovský kontrakt a mal štatút obmedzeného voľného hráča. V uplynulej sezóne NHL strelil jeden gól v štyroch zápasoch, väčšinu ročníka totiž vynechal pre zranenie chrbta. Na farme v Utica Comets odohral taktiež štyri stretnutia s bilanciou 3+1. V roku 2019 ho draftovala Tampa Bay Lightning, v profilige odvtedy zaznamenal 23 štartov. V AHL nastúpil v 138 zápasoch, v ktorých strelil 44 gólov a pridal 46 asistencií.

12. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský útočník Róbert Džugan predĺžil kontrakt o jeden rok s úradujúcim vicemajstrom HK Spišská Nová Ves. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach.

Dvadsaťštyriročný Džugan oblieka dres Spišskej Novej Vsi od sezóny 2020/21. S malou výnimkou, keď krátko pôsobil v Prešove počas ročníka 2022/23, je pevnou súčasťou ofenzívy Spišiakov. V uplynulej sezóne strelil 17 gólov a pridal 11 asistencií v 62 zápasoch. V rámci základnej časti dosiahol doterajšie kariérové maximum, keď vsietil 14 gólov. Výkonmi si vypýtal pozvánku i do kádra reprezentačného A-tímu a hneď sa uviedol premiérovým gólom v prípravnom zápase proti Nemecku.

UKONČENIE ZMLUVY - Český útočník Jan Blaško si na konto nepripíše ani jeden súťažný duel v drese Michaloviec. Dvadsaťpäťročný krídelník požiadal o ukončenie zmluvy z osobných dôvodov. Ostatnú sezónu hral za maďarský Fehérvár.

PRESTUP - Gólman Richard Pončák bude aj v ďalšej sezóne chytať v Slovenskej hokejovej lige. Po tom, čo hájil farby vypadávajúcej Rimavskej Soboty, sa dohodol na zmluve s iným nováčikom súťaže - Detvou.

10. AUGUST

PRESTUP - Detva sa vracia do druhej najvyššej súťaže a postupne predstavuje nové mená. Zaujal hlavne príchod skúseného útočníka Tomáša Klímu či brankára Branislava Bernáta. V tíme budú pôsobiť aj mladí obrancovia Jozef Matuška a Jozef Myšiak, takisto skúsení krídelníci Ivan Jakubík a Ivan Zorvan.

9. AUGUST

ODCHOD Z NHL - Zámorskú scénu prvýkrát opúšťa kanadský obranca Wyatt Kalynuk, ktorý po vypršaní zmluvy so St.Louis mieri do fínskeho tímu Pelicans Lahti. NHL hral len medzi rokmi 2020 až 2022 za Chicago Blackhawks, pripísal si 9 kanadských bodov (4+5) v 26 zápasoch.

8. AUGUST

KONIEC KARIÉRY - Švédsky obranca Oscar Klefbom pre chronické problémy s ramenom predčasne nútene ukončil kariéru. V posledných troch sezónach neodohral za Edmonton ani jeden zápas. Niekdajší talent, ktorého Oilers získali počas draftu v roku 2011 na 19. pozícii, sa o pár mesiacov neskôr stal juniorským majstrom sveta a v sezóne 2013/14 prvýkrát nazrel do NHL. Za kanadský tím odohral 378 zápasov, získal 156 bodov (34+122). Aktuálne mu skončil sedemročný kontrakt, ktorý mu zaručoval priemerne 4,167 milióna dolárov ročne.

PODPIS - Hlavným trénerom Žiaru nad Hronom ostáva Jerguš Bača. Jeho asistentom sa stal bývalý útočník Jozef Stümpel.

7. AUGUST

PODPIS - Defenzívne rady Trenčína posilnil kanadský obranca Quinn Schmiemann. Dvadsaťtriročný bek doteraz pôsobil v zámorí, z toho päť ročníkov v juniorskej WHL, s ktorou sa rozlúčil v sezóne 2021/22 ako kapitán a jeden z hlavných lídrov mužstva. Mladý obranca prichádza na Slovensko z AHL, kde za Abbotsford a Syracuse odohral za ostatné dva ročníky 67 duelov v základnej časti s bilanciou štyri góly a desať asistencií. Tri merania síl pridal aj v play-off. 

ODCHOD Z NHL - Kanadský útočník William Bitten po skončení dvojročného kontraktu so St. Louis mení NHL za KHL, hrať bude za Spartak Moskva. Za dve sezóny na farme v Springfielde stihol nazbierať 78 bodov, v ročníku 2022/23 dokonca nastúpil na štyri zápasy za Blues a zaznamenal jednu asistenciu.

PODPIS - Sedmička tohtoročného draftu a fyzicky zdatný ofenzívny bek Carter Yakemchuk z kanadskej Alberty podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Ottawou. Yakemchuk mal v uplynulej sezóne pôsobivé čísla v Calgary Hitmen v juniorskej WHL. So 120 minútami bol piatym najstrestanejším hráčom ligy, ale so 71 získanými bodmi piatym najlepším bekom a s 30 gólmi aj absolútne najlepším strelcom spomedzi obrancov.

6. AUGUST

PODPIS - Novým trénerom Detvy hrajúcej Tipos SHL sa stal Juraj Ostrolucký. Klub sa dohodol na predĺžení zmluvy so skúseným obrancom Marcelom Petranom, ktorý bude jeho hrajúcim asistentom.

5. AUGUST

PODPIS - Švédsky obranca s eritrejskými koreňmi Oliver Kylington opúšťa po niekoľkých sezónach Calgary, za 1,05 milióna dolárov podpísal ročný kontrakt s Coloradom. Zadák, ktorý pre osobné problémy vynechal celú sezónu 2022/23, odohral v poslednom ročníku za Flames 33 zápasov a k trom gólom pridal päť asistencií.

PODPIS - Trikrát volilo Chicago na tohtoročnom drafte v prvom kole, po 2. a 18. pozícii bralo na 27. mieste kanadského útočníka Mareka Vanackera, s ktorým podpísalo trojročnú nováčikovskú zmluvu. V minulom ročníku bol oporou Brantford Bulldogs v juniorskej OHL, s 82 bodmi (36+46) sa stal najproduktívnejším hráčom mužstva.

PRESTUP - Americký útočník Mitch Hults po odchode zo Zvolena definitívne posilnil Kladno, o čom sa hovorilo už niekoľko týždňov. V predošlom ročníku odohral za bryndziarov celkovo 60 zápasov a získal 48 bodov (15+26). V minulosti nastupoval aj za Bratislavu Capitals. Do Kladna spoločne s ním smeruje aj obranca Petr Šenkeřík, ktorý hrával za Banskú Bystricu.

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Servác Petrovský bude v prípade neúspechu v predsezónnom kempe klubu z NHL Utah Hockey Club hrať za tím Bílí Tygři Liberec. S českým extraligistom absolvoval letnú prípravu a zasiahne aj do prípravných zápasov. Viac v článku.

ODCHOD Z NHL - Skúsený americký zadák Steven Kampfer mieri druhýkrát v kariére do KHL. Po roku, keď bol kapitánom Tucsonu v AHL, podpísal kontrakt s Traktorom Čeljabinsk. Rodák z Michiganu, ktorý v NHL hral za Boston, Minnesotu, Floridu a New York Rangers (231 zápasov, 15+24) bol súčasťou tímu Bruins, ktorý v roku 2011 vyhral Stanley Cup. V KHL už odohral celý ročník 2021/22, vtedy pôsobil v Kazani.

4. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejový obranca Daniel Brejčák sa dohodol s HK Poprad na pokračovaní spolupráce aj v sezóne 2024/2025.  Skúsený obranca si v najvyššej slovenskej súťaži obliekal aj dresy Kežmarku, Košíc a Žiliny, no prevažnú časť kariéry odohral práve vo farbách materského Popradu. Po sezóne 2023/2024 je v súčte odohratých zápasov v základnej časti a play off siedmy v histórii klubu.

"Poprad je moja srdcovka, tu som hokejovo vyrastal a tu by som to chcel aj hokejovo zakončiť. Verím, že noví hráči prinesú do tímu novú energiu. Chcem zo seba vydať opäť to najlepšie. Viem, že stále na to mám a verím, že dostanem aj dôveru od trénera," uviedol Brejčák pre klubový web.

3. AUGUST

PRESTUP - Do ofenzívy nováčika najvyššej slovenskej ligy pribudla nová tvár. Vlci Žilina informovali na svojich profiloch na sociálnych sieťach o podpise útočníka Nicka Jonesa. Rodák z Edmontonu uplynulých päť sezón strávil v AHL, v ktorej v 294 zápasoch dohromady nazbieral 104 kanadských bodov. V rámci kariéry sa 28-ročný forvard predstavil aj v prestížnej univerzitnej súťaži NCAA.

2. AUGUST

PRESTUP - Defenzívu Popradu vystužil 28-ročný kanadský obranca Brady Keeper, pre ktorého to bude prvý európsky angažmán. Počas kariéry odohral za Floridu tri zápasy v NHL, väčšinu seniorskej kariéry strávil v AHL. Predtým nastupoval v NCAA.

"Som veľmi rád, že sme sa s Bradym dohodli na jednoročnej zmluve. Ide o obojsmerného obrancu, ktorý má čo ponúknuť aj v ofenzíve. Zároveň vie pritvrdiť a nebojí sa fyzického kontaktu. Mali sme na neho aj pozitívnu referenciu od Filipa Mešára, ktorý s ním strávil čas v Lavale. Verím, že bude patriť medzi opory nášho mužstva," vyjadril sa športový riaditeľ klubu Július Koval.

SKÚŠKA - Dvadsaťpäťročný útočník Martin Barto je na skúške v Dukle Trenčín. Posledné tri sezóny odohral za Nové Zámky. Odchovanec martinského hokeja v predošlom ročníku nazbieral iba tri body, v Tipos extralige odohral celkovo 101 stretnutí (3+8).

VOĽNÍ HRÁČI - V NHL uplynul presne mesiac od otvorenia trhu s voľnými hráčmi a najväčšie mená sú dávno zabývané v nových hokejových domovoch. Ten, kto zostal až do augusta bez zmluvy, už musí veľmi kalkulovať a je veľká šanca, že bude musieť ísť oproti minulému ročníku s platom výrazne dole. Mnoho tvárí už prácu v lige ani nenájde a vydá sa do Európy, prípadne s hokejom skončí. Pozrime sa, akí zaujímaví hráči generálnym manažérom ďalej ponúkajú svoje služby. Viac v článku.

PODPIS - Už v osemnástich rokoch má parametre silového útočníka ruský útočník Igor Černišov, aj preto ho San Jose draftovalo v júni na 33. pozícii. Teraz s ním celok z Kalifornie podpísal nováčikovskú zmluvu na tri sezóny a hráč tak zrejme čoskoro opustí Dinamo Moskva.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V minulej sezóne sa konečne naplno na súpisku Los Angeles presadil kanadský obranca Jordan Spence. juniorský vicemajster sveta naskočil do 71 zápasov, strelil v nich dva góly a na 22 prihral. Kalifornský celok s ním ďalej počíta, jeho nová dvojročná zmluva mu priemerne vynesie 1,5 milióna dolárov.

1. AUGUST

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Juraj Pekarčík zmenil pôsobisko v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL. Klub Acadie-Bathurst Titan ho výmenou poslal k jednému z favoritov súťaže Moncton Wildcats. Pekarčíka draftoval v roku 2023 klub NHL St. Louis Blues v 3. kole z celkového 76. miesta. Následne zamieril do zámoria a sezónu 2023/2024 odohral v drese tímu Dubuque Fighting Saints. V 43 zápasoch základnej časti strelil 9 gólov a na 50 prihral. V 11 dueloch play off sa prezentoval bilanciou 3+7. V máji 2024 trojročný nováčikovský kontrakt s Blues.

PRESTUP - Slovenský mládežnícky reprezentant Michal Liščinský opúšťa Slovensko a smeruje do zámoria. Jeho novým klubom je Brooks Bandits z BCHL. V uplynulej sezóne pôsobil v košickej juniorke a takisto v projekte do 18 rokov hrajúcom druhú najvyššiu seniorskú súťaž Tipos SHL.

PRESTUP - Mladý kanadský obranca Miguël Tourigny sa vracia na Slovensko a ročný kontrakt podpísal so Žilinou. Stále iba 22-ročný bek odohral ročník 2022/23 za Trenčín, kde počas 44 zápasov získal 26 bodov (6+20). Predošlú sezónu strávil v ECHL, nastupoval za Trois-Rivières Lions. Rodáka z Victoriaville draftoval v roku 2022 v siedmom kole Montreal Canadiens.

TRÉNING S TÍMOM - V bránkovisku Spišskej Novej Vsi sa na začiatku letnej prípravy už tradične objavil bývalý slovenský reprezentant Július Hudáček, ktorý sa každoročne udržiava v kondícii v domácom prostredí pred ziskom zaujímavej ponuky. "V hokeji platí, že človek nikdy nevie, čo sa udeje. Nie je to uzavreté. Uvidíme, ako to dopadne. Julo sa už tri roky pohráva s myšlienkou ostať v rodnom klube. Myslím si, že pre nášho diváka by bol návrat Hudyho veľká vec," povedal generálny manažér klubu Richard Rapáč.

PRESTUP - Ruský hokejista Jevgenij Kuznecov po jedenástich rokoch opúšťa  NHL a vracia sa do rodnej krajiny. Po rozviazaní zmluvy s Carolinou sa dohodol na štvorročnom kontrakte s Petrohradom. Tridsaťdvaročný útočník mal s Carolinou ešte rok platnú zmluvu. Rozhodol sa však vzdať zostávajúcich šiestich miliónov dolárov a zamieril do KHL. Polovicu platu mu vyplácal Washington.

Počas minulej sezóny mal osobné problémy a absolvoval asistenčný program NHL a NHLPA. Ruský center patril medzi dlhoročné stálice Washingtonu, významne sa podieľal aj na zisku Stanleyho pohára v roku 2018. V uplynulých dvoch sezónach však jeho produktivita klesala, v minulom ročníku získal v drese Capitals iba 17 bodov (6+11) v 43 zápasoch.

Prečítajte si aj to najdôležitejšie, čo sa stalo v júli

Zmienky