Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Byť profíkom ho naučil Del Zotto. Wedman chce s Banskou Bystricou titul, vie ako na to

Wedman má v úvode novej sezóny veľmi dobrú formu.
Wedman má v úvode novej sezóny veľmi dobrú formu.HC MONACObet Banská Bystrica/Dominika Körtvélyesiová
Jednou zo zámorských letných posíl Banskej Bystrice sa stal kanadský útočník Matthew Wedman (25), ktorý vletel do Tipos Extraligy ako víchor a patrí medzi jej najlepších hráčov. Strelil už päť gólov, pridal tri asistencie, vďaka čomu môžu fanúšikovia mužstva spod Urpína veriť, že po rokoch stagnácie sa barani budú približovať k métam zo záveru minulého desaťročia. Šikovný hokejista viac povedal v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy.

Matthew, po piatich zápasoch máte na konte osem kanadských bodov. Prevláda spokojnosť?

"Bol to naozaj dobrý štart do sezóny. Mám kvalitných spoluhráčov vo formácii, s ktorými sa mi hrá veľmi dobre a výrazne mi pomáhajú, bez nich by som toľko bodov nezískal. Sústredíme sa, aby sme v ďalších zápasoch stavali na tom, čo sme dokázali v úvodných stretnutiach."

Aké boli dôvody toho, že ste sa rozhodli prijať ponuku Banskej Bystrice?

"Chcel som hrať v klube s víťaznou mentalitou. Videl som, že Banská Bystrica bola v nedávnych rokoch úspešná, čo sa mi páčilo a myslím si, že je to pre mňa ideálne miesto."

Čo bol po posledných rokoch v AHL a ECHL hlavný dôvod, že ste sa rozhodli pre Európu?

"Rozhodol som sa pre presun do Európy, pretože som hovoril s bývalými spoluhráčmi, ktorí už skôr spravili tento krok. Rozprávali mi o tom, že ligy tú sú naozaj kvalitné, je v nich veľa dobrých hráčov a ak sa vám darí, tak sa vám otvoria možnosti. Dospel som k záveru, že v tejto fáze kariéry to je pre mňa ideálne riešenie."

Wedman oslavuje so spoluhráčmi jeden zo svojich piatich gólov.
Wedman oslavuje so spoluhráčmi jeden zo svojich piatich gólov.HC MONACObet Banská Bystrica/Dominika Körtvélyesiová

Aké vidíte najväčšie rozdiely medzi hokejom v Severnej Amerike a Európe?

"Jedna z najväčších odlišností je pre mňa rozpis sezóny. V Severnej Ameriky hráte o niečo cez dvadsať zápasov viac ako v Európe. Harmonogram sezóny tu nie je až taký nahustený ako v zámorí. Môžete lepšie regenerovať a máte viac času, aby ste sa dobre starali o svoje telo. To mi pomáha predísť zraneniam."

Aké sú vaše osobné a aj tímové ciele?

"Náš cieľ ako tímu je vyhrať titul. Samozrejme, máme aj čiastkové ciele, ako umiestniť sa v prvej šestke, ale celkovo túžime dvíhať nad hlavu majstrovskú trofej. Môj osobný cieľ je pomáhať mužstvu víťaziť."

Ako by ste sa definovali ako hráč?

"Povedal by som, že som obojsmerný silový útočník, ktorý dokáže strieľať góly, bodovať a hrať v každej situácii."

Aká je spolupráca s trénerom Országhom?

"Od trénera som sa už teraz naučil veľmi veľa. Má skvelú hokejovú myseľ a vie, čo to obnáša, aby ste vyhrávali."

Wedman je pre obrany súperov veľmi nebezpečný.
Wedman je pre obrany súperov veľmi nebezpečný.HC MONACObet Banská Bystrica/Dominika Körtvélyesiová

Banská Bystrica nie tak dávno bola majstrom. Myslíte si, že to môže tento tím zopakovať?

"Verím, že náš tím môže tento rok vyhrať titul. Každý v mužstve je tu pre to, aby víťazil, zastal si svoje miesto čo najlepšie a to je presne to, čo potrebujeme na to, aby sme sa na konci sezóny tešili."

Vy osobne ste vyhrali tituly vo WHL a ECHL. Čo je teda najdôležitejšie, aby sa ho podarilo získať?

"Myslím si, že najdôležitejšie pri ceste za titulom je mať v tíme hráčov, ktorí sú ochotní obetovať sa pre víťazstvo. Keď každý vydá zo seba všetko a hrá za logo vpredu, nie pre meno na chrbte, tak potom je veľká šanca, že dosiahnete úspech."

V roku 2019 vás draftovala Florida. Čo to pre vás znamenalo?

"Rozhodne to pre mňa bola česť, išlo o veľmi špeciálny moment. Ako hráč v mládežníckych ligách vždy snívate, že si vás vyberie klub NHL."

Aktuálna tabuľka Tipos Extraligy.
Aktuálna tabuľka Tipos Extraligy.Flashscore

Boli ste aj súčasťou predsezónnych kempov s hráčmi z NHL?

"Mal som šťastie, že som sa zúčastnil niekoľkých kempov. Bola to úžasná skúsenosť. Bol som na ľade s hráčmi, ktorých som sledoval v televízii, keď som vyrastal. Naučil som sa od nich nesmierne veľa na hracej ploche a aj mimo nej."

Počas kariéry ste hrali s viacerými výbornými hráčmi, z ktorých vyniká Barzal. Akých by ste ešte vybrali?

"Hrať s Barzalom bolo naozaj fantastické. Ako nováčik som nastupoval proti nemu v tréningu prakticky každý deň, čo mi rozhodne zlepšilo moje schopnosti a lepšie som sa aklimatizoval na rýchlosť hokeja na tej najvyššej úrovni. Keď som hrával za Belleville v AHL, tak som mal možnosť byť v tíme s Michaelom Del Zottom, ktorý bol pre mňa výborným mentorom. Naučil ma, ako sa má správať profesionál a zobral si ma pod svoje krídla na ľade aj mimo neho."