Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hral s hviezdami, zažil finále NHL. Fitzpatrick prišiel na Liptov vyhrávať

Fitzpatrick by sa mohol zaradiť medzi hviezdy Tipos Extraligy.
Fitzpatrick by sa mohol zaradiť medzi hviezdy Tipos Extraligy.HK Poprad/Martin Krystynek
Liptovský Mikuláš sa pred štartom novej sezóny Tipos Extraligy posilnil viacerými zaujímavými hráčmi. Jedným z nich je kanadský brankár Evan Fitzpatrick (26), ktorého v roku 2016 draftovalo už v druhom kole z celkového 56. miesta St. Louis.

Rodák z mesta St. John's v juniorskom veku vyhral zámorskú súťaž QMJHL a následne získal aj prestížny Memorial Cup. Do profiligy síce nezasiahol, ale jej atmosféru si užil, pretože ako člen Blues viackrát plnil pozíciu náhradníka a neskôr po výmene do organizácie Floridy strávil s tímom celú cestu do neúspešného finále s Vegas.

Po drafte sa veľmi rýchlo dostal do seniorského hokeja. "Byť draftovný bolo úžasné, splnil sa mi tým sen. V organizácii som strávil tri roky, bol som niekoľkokrát v zostave prvého tímu, čo je skvelé. V mladom veku mi St. Louis dalo šancu chytať v AHL, som za to veľmi vďačný," povedal pre Flashscore Správy.

Fitzpatrick si užil aj ročník 2018/19, keď St. Louis vyhralo Stanley Cup. "Bol som súčasťou mužstva v prvej polovici sezóny, keď mali veľa prehier a boli poslední v tabuľke, ale potom sa to všetko otočilo. Situácia po novom roku bola skvelá. Dokázali sa z dna tabuľky dostať do play-off a nakoniec vyhrali Stanley Cup, čo je vážne neuveriteľné," spomínal.

Fitzpatrick počas draftu NHL 2016.
Fitzpatrick počas draftu NHL 2016.Jeffrey T. Barnes / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia

Hviezdou Blues bol vtedy brankár Jordan Binnington, ktorý mal skvelú formu a doviedol St. Louis až na vrchol. "V kempe sme spolu strávili veľa času a stali sa kamarátmi, takisto s ďalšími hráčmi prvého tímu," prezradil. Neskôr sa kanadský gólman presunul do organizácie Panthers.

Ročník 2022/23 síce odchytal hlavne v ECHL, no v play-off bol súčasťou prvého tímu, ktorý sa dostal až do finále, kde nestačil na Vegas. Fitzpatrick bol v pozícii tzv. "Black Ace", čo znamená, že trénoval s mužstvom, aj keď sa s ním primárne nepočítalo do zápasov, ale mohol by naskočiť napríklad v prípade zranenia. "Bola to veľmi zaujímavá a skvelá skúsenosť. Okúsil som celú tú atmosféru," podotkol.

Kanadu reprezentoval v roku 2018 na svetovom šampionáte U18. Vedľa hráčov ako Chychrun, Kyrou, Jost či Fabbro bol jednotkou tímu, dokonca pred Stuartom Skinnerom, ktorý je momentálne členom Edmontonu a v poslednom play-off NHL mu pomohol postúpiť až do finále.

"Prvýkrát sme sa stretli, keď som mal štrnásť rokov. Poznáme sa dlho a vždy, keď sa stretneme, tak si máme čo povedať. Som veľmi rád, že sa mu takto darí. Držím mu palce, aby s Edmontonom dosiahol na Stanley Cup," pokračoval.

"Spomienky z MS U18 som skvelé. Hral som proti výborným hráčom, ktorí sa neskôr presadili v NHL. Zažil som hokejistov z iných krajín, bolo to vôbec prvý raz, čo som si mohol zmerať sily s hokejistami mimo Kanady," tvrdí a podotkol, že aj to mu otvorilo cestu do Európy.

"Posledných šesť rokov som hral súťaže v zámorí. Teraz mám 26 rokov a myslím si, že bol správny čas na presun do Európy. Rozprával som sa s generálnym manažérom a páčila sa mi myšlienka. S manželkou sme sa zhodli, že to bude dobrý krok," vyjadril sa k rozhodnutiu podpísať zmluvu na Liptove.

Prvé zápasy odohral v príprave, veľa mu ukázal napríklad Tatranský pohár, kde čelil Košiciam, Michalovciam a Popradu. "Hokej je na veľmi dobrej úrovni. V prvom zápase som cítil, že som nepodal najlepší výkon, potom to bolo lepšie. Z turnaja si môžeme zobrať veľa pozitív, ale takisto vieme, na čom potrebujeme pracovať. Dúfam, že v lige budeme vyhrávať viac zápasov," uznal.

Práve to je hlavný cieľ. "Budem sa snažiť pomôcť tímu vyhrať čo najviac zápasov. Určite chceme postúpiť do play-off a možno tým prekvapiť niektorých ľudí," nechal sa počuť prvý zámorský brankár v histórii klubu z Liptovského Mikuláša.

Rozhodnutie prísť do Tipos Extraligy mu uľahčili aj kamaráti. "Poznám viacero hráčov, ktorí na Slovensku už pôsobili, každý hovoril dobré veci. Keď mi vysvetľovali situáciu v tejto súťaži, tak sa mi to páčilo. Je to výborný prvý krok v Európe, odkiaľ sa budem chcieť odraziť ešte vyššie. Slovenská liga je určite lepšia ako ECHL a cítim, že sa to približuje k AHL, takže si to chcem užívať," dodal v rozhovore pre Flashscore Správy.