Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najstarším hráčom Tipos Extraligy bude znova Mezei, na Krotáka sa ale stále nechytá

Mezei je najstarším hráčom súčasnej Tipos Extraligy.
Mezei je najstarším hráčom súčasnej Tipos Extraligy.TASR - Henrich Mišovič
Tipos Extraliga je tradične o mladých hráčoch či legionároch, ale svoje miesto v nej majú aj veteráni. Flashscore Správy sa pozreli na niekoľko zaujímavých zápisov medzi hokejistami v pokročilejšom veku.

Najstarším hráčom novej sezóny 2024/25 bude obranca Branislav Mezei. Ten 8. októbra oslávi už 44. narodeniny a stane sa len šiestym mužom, ktorý zasiahne do hry v tomto veku. Vďaka titulu z ostatného ročníka je najstarším protagonistom, ktorý ho vyhral ako kapitán majstrovského tímu.

Druhý v poradí je Tomáš Starosta. Líder Trenčína v máji oslávil 43. narodeniny. Vo februári, teda tesne pred koncom základnej časti, sa štyridsiatnikom stane Adam Drgoň. Najstarší káder v novom ročníku budú mať Košice, priemerný vek je niečo cez 28 rokov.

Rekordéri najvyššej súťaže

Rekord teoreticky drží Richard Šechný, keďže v októbri 2018 odohral 45 sekúnd za Zvolen v zápase proti Košiciam, bolo to päť dní pred jeho 47. narodeninami. Išlo však len o rozlúčkový akt s jeho bohatou kariérou. Tú uzavrel po sezóne 2017/18 ako 46-ročný. Posledný "skutočný" duel v odohral ešte na jar roku 2011 ako člen Banskej Bystrice.

Potom pôsobil v nižších ligách. Ak teda nepočítame túto skutočnosť, pozornosť smeruje na rekordéra Arneho Krotáka. Ten má okrem iného na konte historicky najviac odohraných zápasov (1 259), získaných bodov (1 135), gólov (519) a aj asistencií (616).

Naposledy okúsil extraligové klziská 26. januára 2018, v súboji Popradu proti Novým Zámkom mal 45 rokov, 7 mesiacov a 20 dní. Ako jediný nastúpil po oslave 45. narodenín. Medzi ním a Mezeiom sú ešte Marek Uram, Roman Stantien a Jozef Stümpel. Posledný menovaný odohral po dovŕšení 40. narodenín najviac duelov (290).

Získal najvyšší počet bodov (249) a dominuje aj asistenciám (180). V góloch ho prekonal iba Arne Kroták, ten ich má 74, pričom legendárny center o päť menej. Po štyridsiatke zasiahlo do hry celkovo 45 hokejistov, z toho bolo deväť legionárov.

Najstarší legionári

Najstarším legionárom bol Radek Duda, ktorý na konci sezóny 2021/22 nastúpil na posledný zápas kariéry za Trenčín vo veku 43 rokov, 1 mesiac a 17 dní. Po dovŕšení 40. narodenín odohral najviac duelov český obranca Jan Hranáč, celkovo 109 zápasov si rozdelil medzi Skalicu a Zvolen.

Mimo českých hráčov drží rekord legendárny lotyšský gólman Artūrs Irbe, počas posledného vystúpenia v drese Nitry mal 40 rokov a 18 dní. Zároveň je aj úplne najstarším brankárom, ktorý kedy hral v najvyššej súťaži. Na druhom mieste je momentálne švédsky bek Jens Olsson (39 rokov, 4 mesiace a 7 dní). 

V závere novembra ho môže preskočiť Adam Cracknell a ak by Poprad išiel až do finále, tak to môže byť viac ako 39 rokov a 9 mesiacov.