Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Plančár sa stal druhým najmladším strelcom histórie extraligy, puk venuje starej mame

Plančár sa stal druhým najmladším strelcom extraligy.
Plančár sa stal druhým najmladším strelcom extraligy.HC 05 Banská Bystrica
Banskobystrický útočník Michal Plančár sa v piatkovom zápase na ľade Trenčína stal vo veku 15 rokov, deväť mesiacov a 28 dní druhým najmladším strelcom histórie extraligy.

Počas tretej tretiny duelu vyrovnával na priebežných 3:3, jeho tím nakoniec vyhral 4:3. Mladík nastúpil na svoj šiesty zápas tejto sezóny Tipos Extraligy.

"Bola to parádna prihrávka od Adama Stránskeho a už som to len doklepol do brány, takže aj jemu ďakujem. Je to super pocit, nečakal som to. Išiel som do toho dnes s tým, že chcem odohrať dobrý zápas a padlo to tam. Či bude oslava, neviem. Ešte som sa nedozvedel verdikt, koľko ma to bude stáť. Zatiaľ veľmi nezarábam, možno to bude koláč, možno peniaze. Puk mám so sebou (úsmev). Venujem ho starkej, ktorá bojuje s rakovinou. Že som druhý najmladší strelec, to som nevedel, je to pekný míľnik," vyjadril sa po zápase samotný Plančár.

Počas svojho debutu medzi seniormi na konci septembra sa vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 15 dní sa stal štvrtým najmladším hráčom v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Zároveň sa stal prvým hokejistom narodeným v roku 2008 so štartom aj gólom medzi slovenskou elitou.

Pri gólovom momente bol v extralige mladší iba Dalibor Dvorský, takisto sa mu to podarilo v drese Banskej Bystrice. Počas ročníka 2020/21 mal 15 rokov, sedem mesiacov a 18 dní. Plančár odsunul na tretie miesto medzi najmladšími strelcami Vladimíra Draveckého ml., ktorému sa podarilo skórovať za Košice pred niekoľkými týždňami. Tomu stále patrí rekord medzi obrancami (15 rokov, 10 mesiacov a 12 dní).

Už na štvrtom mieste sa nachádza Marián Gáborík, ktorý rekord držal takmer štvrťstoročie. V čase jeho premiérového zásahu za Trenčín mal 16 rokov a 27 dní. Plančár je zároveň druhým najmladším strelcom v ôsmich najlepších európskych súťažiach a iba ako štvrtý sa presadil pred dovŕšením šestnástych narodenín.

Aj v tejto "rozšírenej" štatistike drží primát Dvorský a štvrtý je Švajčiar Michel Riesen. Ten mal počas ročníka 1994/95, ktorý strávil v Bieli hrajúcom NLA, v čase svojho premiérového zásahu presne 15 rokov a 11 mesiacov.

Najmladší strelci extraligy:

1. Dalibor Dvorský (15 rokov, 7 mesiacov, 15 dní)

2. Michal Plančár (15 rokov, 9 mesiacov, 28 dní)

3. Vladimír Dravecký (15 rokov, 10 mesiacov, 12 dní)

4. Marián Gáborík (16 rokov, 27 dní)

5. Erik Černák (16 rokov, 3 mesiacov, 13 dní)