Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pobežal, Šotek či Rönni. Ktorých hokejistov do 21 rokov v extralige sledovať?

Pobežala čaká preddraftová sezóna.
Pobežala čaká preddraftová sezóna.TASR - Radovan Stoklasa
Nová sezóna Tipos Extraligy už klope na dvere a svoje brány otvorí v piatok. Znova v nej dostanú príležitosť aj mladí hráči. Flashscore Správy vybrali tých najzaujímavejších do 21 rokov, ktorých sa oplatí sledovať.

Topi Rönni (Michalovce)

Stále iba 20-ročný fínsky útočník mal pred sebou zaujímavú budúcnosť, pretože Calgary si ho v drafte NHL 2022 vybralo už v druhom kole a za Tapparu debutoval už ako sedemnásťročný. Vyhral s ňou dva tituly, raz aj Ligu majstrov, reprezentoval na MS U18, odkiaľ má bronz a tiež MSJ, ale potom prišiel veľká rana.

Okresným súdom v Helsinkách bol v marci tohto roku odsúdený na ročný podmienečný trest odňatia slobody za trestný čin znásilnenia. Okamžite s ním klub z Tampere ukončil zmluvu a práv na neho sa vzdali aj Flames. Teraz mu Michalovce dávajú možnosť, aby reštartoval kariéru.

"Sme si vedomí, že pred niekoľkými rokmi urobil chybu, za ktorú bol potrestaný. Náš klub sa mu rozhodol dať druhú šancu a podať mu pomocnú ruku, ktorú, veríme, využije a dokáže svoje hokejové kvality," napísala Dukla na svojom webe. Z čisto hokejového hľadiska ale Rönni bude určite kvalitnou posilou Michaloviec.

Tomáš Pobežal (Nitra)

Ďalší z plejády mladých hráčov, ktorých Nitra vychováva pre NHL. Po vzore Šimona Nemca či Adama Sýkoru by mu o rok nemal ujsť draft do profiligy, ba čo viac. Už teraz ho odborníci radia veľmi vysoko a ak zažije úspešný ročník 2024/25, tak by sa teoreticky mohol predrať až do prvého kola.

Všeobecne je zo svojho ročníka najvyššie hodnoteným Slovákom. Rodák z Púchova si v minulej sezóne získal pomerne pevné miesto v zostave corgoňov. Počas základnej časti odohral 33 zápasov (2+3), ďalších sedemnásť pridal v play-off. Paradoxne mu ušli majstrovské oslavy, keďže v tom čase už bol s reprezentáciou do 18 rokov.

Na svetovom šampionáte s céčkom na hrudi získal päť bodov (4+1). Bol to jeho druhý turnaj tejto vekovej kategórie, dvakrát štartoval aj na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe, kde naposledy nazbieral šesť bodov (2+4) v štyroch vystúpeniach.

Alex Šotek (Poprad)

Dvadsaťročný krídelník debutoval v seniorskom hokeji už počas sezóny 2020/21. Z materského Popradu následne zamieril do Slovana, kde počas dvoch rokov absolvoval 75 zápasov. Pred rokom sa pod Tatry vrátil a stal sa stálou súčasťou zostavy.

Napriek mladému veku odohral už 115 stretnutí v základnej časti a ďalších pätnásť pridal v play-off. To všetko stihol v juniorskom veku, pričom lepšie čísla majú historicky iba Lapšanský (168), Vaic (140) a Rosandič (136). Šotek teraz vstupuje do prvej sezóny, keď už nespadá do kategórie U20.

Patrik Gabriel (Michalovce)

Dvadsaťročný útočník počas posledných štyroch rokov zbieral skúsenosti vo fínskom tíme SaiPa, kde hrával za dorastenecký a juniorský tím. V predošlých dvoch ročníkoch nazbieral zhodný počet 25 gólov. Dostal sa aj do širšieho výberu slovenskej reprezentácie U20, raz štartoval na MS U18.

Prvú šancu v seniorskom hokeji mu ponúkli Michalovce, no bude mať náročnú úlohu, aby sa presadil v nabitej zostave skúsenejších hráčov. Odchovanec trnavského hokeja má ale všetko pred sebou a mohol by sa časom zaradiť medzi produktívnych hráčov v najvyššej súťaži.

Milan Pišoja (Michalovce)

Do Michaloviec prišiel z Púchova. Už ako sedemnásťročný nastúpil na prvé stretnutie v Tipos Extralige, skúsenosti zbieral aj v SHL za Trebišov alebo projekt do 18 rokov. Na konte má štart na šampionáte U18 a naposledy bol členom Slovenska na MSJ.

Minulá sezóna mu v drese Dukly vyniesla 22 zápasov, blysol sa aj prvým gólom a pridal tri asistencie. Má veľmi dobrú rozohrávku a pohyb po ľade. Stále spadá medzi juniorov, takže blížiacie sa MSJ na prelome rokov by mu mohli v kariére ešte viac pomôcť.

Markus Suchý (Poprad)

Syn bývalého obrancu Radoslava Suchého síce v QMJHL veľkú dieru do sveta neurobil, ale ukazuje, že na najvyššiu slovenskú súťaž je pripravený. Hovoria o tom napríklad čísla z nižšej Tipos SHL. V nej odohral v minulej sezóne za AquaCity Pikes päť zápasov a získal osem bodov.

Ročník predtým mal v drese Žiaru nad Hronom na konte v 37 dueloch slušných 28 bodov. Minulý rok strávil hlavne v prvom tíme Popradu, zasiahol do 37 stretnutí základnej časti a šesť pridal v play-off. Nový ročník by mal byť pre neho ešte úspešnejší hlavne z bodového hľadiska.

Napriek tomu, že len v apríli oslávil 20. narodeniny, v seniorských súťažiach odohral už veľmi slušných 124 zápasov. Bohaté skúsenosti má tiež z mládežníckych reprezentácií Slovenska.

Tobias Faith (Liptovský Mikuláš)

Pod vedením svojho otca Juraja Faitha by mohol stále iba osemnásťročný útočník zažiť zaujímavý ročník. Minulú sezónu začal vo fínskom dorasteneckom tíme Jokipojat, kde mal priemer viac ako 2,5 bodu na zápas. Neskôr sa presunul do juniorky Košíc, v nej počas 19 duelov získal rovnaký počet bodov (5+14).

V drese oceliarov naskočil aj do jedného stretnutia Tipos Extraligy, ďalšie dva pridal v Humennom, strelil prvý seniorský gól. Skúsenosti má aj z SHL v drese projektu U18. Teraz sa presunul na Liptov, zažil kvalitnú a úspešnú prípravu, no najvyššia súťaž bude o niečom inom.

Tobias Tomík (Trenčín)

Iba šestnásťročný krídelník by mohol byť vysoko draftovaný v roku 2026 a aj keď má všetko pred sebou, Dukla Trenčín mu už začala dávať príležitosti v seniorskom hokeji. Počas minulého ročníka naskočil do prvých štyroch duelov v Tipos Extralige, pričom ďalších dvadsať absolvoval v Tipos SHL za projekt do 18 rokov.

Okrem toho sa blysol 29 bodmi v 22 dueloch najvyššej juniorskej súťaže a na MS do 18 rokov bol s bilanciou 2+3 medzi najproduktívnejšími hráčmi Slovenska. Dva razy si už zahral na Hlinka Gretzky Cupe, osem zápasov mu vynieslo štyri góly.

Alexej Dachnovskij (Košice)

Čerstvo dvadsaťročný ukrajinský obranca nemá slovenské občianstvo, takže sa počíta medzi legionárov. Košice však momentálne disponujú len šiestimi zahraničnými hokejistami. Ak si to svojimi výkonmi vypýta, môže hrať. Tréner Dan Ceman v ňom podľa vlastných slov vidí potenciál a vyšla mu aj príprava.

Rodák z Kyjeva zbieral skúsenosti ako vo Fínsku, tak aj v zámorskej súťaži NAHL. Na východ republiky prišiel pred rokom, aby v minulej sezóne zasiahol do jedného stretnutia. Celkovo 39 ich odohral v juniorskej súťaži (15+13). Bol kapitánom Ukrajiny na posledných MSJ nižšej kategórie.

Dokonca si zahral aj na seniorskom šampionáte B-kategórie. Tam sa mu v piatich vystúpeniach podarilo nazbierať hneď štyri áčka. Dachnovskij má pred sebou určite veľmi zaujímavú budúcnosť a Tipos Extraliga mu môže len pomôcť.