Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Príchod do Bystrice je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať, hovorí brankár Hrachovina

Hrachovina by mal byť výraznou persónou Tipos Extraligy.
Hrachovina by mal byť výraznou persónou Tipos Extraligy.HC MONACObet Banská Bystrica
Hokejový klub spod Urpína počas posledných sezón ustúpil z majstrovských pozícií, ale postupne by sa na vrchol rád vrátil. Aj preto do HC MONACObet Banská Bystrica prišiel veľmi kvalitný brankár Dominik Hrachovina (29), ktorý má za sebou úspešné pôsobenia hlavne vo Fínsku, kde s Tapparou získal dva tituly. Chytal tiež v KHL či švajčiarskej NLA, takže do Tipos Extraligy prichádza ako jedno z najväčších mien. Skúsený gólman poskytol exkluzívny rozhovor pre Flashscore Správy.

Ako sa zrodila dohoda s Banskou Bystricou?

"V Českých Budějoviciach som bol vyplatený zo zmluvy. Ako čas plynul, tak ma kontaktoval tréner brankárov Jakub Dohnal, s ktorým sa poznáme, sme rovnaký ročník. Volal som si aj s pánom Pisárom a hlavným trénerom Országhom. Konverzácie sa prehlbovali a vzniklo z toho to, že som v Banskej Bystrici."

Čo bol hlavný dôvod toho, že ste sa rozhodli pre Bystricu?

"Bolo to jedno s druhým. Ako som spomínal, mal som dobré rozhovory s pánom Pisárom a aj trénerom Országhom. Poznal ma, pretože posledné roky pôsobil v českej extralige. Všetko do seba zapadlo a obom stranám to dávalo zmysel. Podľa mňa je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. Ako hokejista chcete vyhrávať a byť úspešný, preto som v Banskej Bystrici."

Keď ste rokovali s Bystricou, mali ste už predstavu o tom, aký tím sa stavia?

"Človek videl, aký je plán a aj to, že ľudia v klube, či už tréneri, vedenie alebo hráči vedia, aký je cieľ. Vždy chcete hrať o najvyššie ciele. To je dôvod, prečo hokej hráme, všetci chceme vyhrávať zápasy a trofeje. Aj to, že Banská Bystrica bola pred niekoľkými rokmi úspešná, zavážilo pri mojom rozhodovaní."

Brankárske zloženie baranov - zľava Rabčan, Dohnal (tréner brankárov), Hrachovina a Gajan.
Brankárske zloženie baranov - zľava Rabčan, Dohnal (tréner brankárov), Hrachovina a Gajan.HC MONACObet Banská Bystrica

Mali ste aj iné ponuky, napríklad z českej extraligy?

"Nejaké ponuky boli, ale to už je minulosť. Som v Banskej Bystrici. Bolo to pre mňa najlepšie, preto som tu."

Čo očakávate od slovenskej Tipos Extraligy?

"Nič jednoduché, pretože má kvalitu. Hrajú v nej kvalitní hokejisti a tiež legionári, ktorí sú dlhodobo medzi najproduktívnejšími hráčmi. Je to náročná súťaž ako každá iná. Puk je však všade čierny a snažíte sa ho dostať do bránky. Teším sa, no nebude to nič ľahké. Nejaký čas potrvá, kým si zvyknem na niektoré veci a štýl hokeja, ale teším sa na to a neobávam sa."

Ako sa vám zatiaľ páči v Banskej Bystrici?

"Zázemie klubu je na dobrej úrovni. Mesto je krásne, všade to mám blízko. V zmysle toho, kde som hrával a žil predtým, tak je to veľmi podobné."

Vzhľadom na vašu doterajšiu kariéru prichádzate ako veľká osobnosť súťaže, s tým je spojený aj tlak. Ako to vnímate?

"Tlaku úplne rozumiem a počítam s ním. Viem, že tam bude, ale tlak na výsledky a výkony je všade rovnaký. Vždy sa tlačí na tieto aspekty. Človek s tým musí počítať a pobiť sa s tým. Dúfam, že to zvládneme ako tím. Ja osobne budem robiť všetko s najlepším vedomím a svedomím."

Bystrica by sa určite rada priblížila k priečkam, keď vyhrávala tituly. Vnímate to tak?

"Všetci vnímame, že Banská Bystrica chce urobiť krok dopredu a podľa toho sa budeme aj správať, aby sme to dokázali. Naposledy klub nepostúpil cez štvrťfinále, ale organizácia funguje dobre a verím, že naše ciele naplníme."

Dajú sa ciele aj konkretizovať?

"Určite sa dajú, ale toto nechám za dverami kabíny. Nastavili sme si ciele a pôjdeme si za nimi, no von to nedám. Ja osobne to chcem nechať v šatni. Vieme, aké ciele to sú."

Každopádne, najlepšie by bolo, keby ste mohli robiť fanúšikom podobnú radosť, ako keď Bystrica vyhrávala tituly...

"To by bolo to najlepšie, čo by sa mohlo stať. Aby však všetko dopadlo tak, ako si to teraz maľujeme, musíme pre to urobiť maximum a myslím si, že každý je odhodlaný splniť to."

V Bystrici ste už chytali ako súper. Spomínate si na to?

"Spomínam si veľmi dobre na zápas s Tapparou, v ktorom som síce nechytal, bol som ako dvojka na striedačke, ale prehrali sme 2:5. Potom som v Bystrici chytal za Ambri, vtedy sme vyhrali a udržal som čisté konto."

No a po ňom vznikol ten rozhovor, kde ste kritizovali Ligu majstrov...

"Áno, to je pravda (smiech). Ja som taký človek, že keď niečo poviem, tak si za tým budem stáť. Vtedy som to potreboval urobiť, aby sa niečo zmenilo. Povedal som to síce blbo, ale nejakými vecami to pohlo. Takýchto prešľapov mám viac, no človek si vždy sám vyžerie, čo urobí alebo povie."

Zažili ste aj atmosféru v Banskej Bystrici. Viete, čo môžete očakávať od fanúšikov?

"Práve v tom zápase s Tapparou bola atmosféra super. Nechytal som, takže som si to mohol užívať. Duel v bránke Ambri si pamätám len matne, ale prišlo dosť ľudí. Verím, že to tak bude aj v sezóne, že bude chodiť čo najviac fanúšikov a budú za nami stáť v dobrých aj zlých časoch. My sa im na oplátku budeme snažiť priniesť čo najviac radosti."

Vráťme sa ešte trochu do minulosti. Aké boli posledné tri roky v Českých Budějoviciach?

"Človek je raz hore, inokedy dole. Tak nejako by som to zhodnotil. Keď ste v jednom tíme dlhšie, také obdobia zažijete. Jedna sezóna sa nám nepodarila, hrali sme spodok, nebolo tam ideálne rozpoloženie, ale v globále som za to rád, aj keď sa toto pôsobenie skončilo horko-sladko. Taký je však život, hokej je aj biznis. Mne sa v Budějoviciach veľmi páčilo, budem na to spomínať iba v dobrom, pretože tie roky boli super. Koniec bol, aký bol. Stalo sa, čo sa stalo. Nikomu to človek nemôže mať za zlé, ale to už je minulosť."

Najväčšiu časť kariéry ste strávili vo Fínsku. Ako si na to spomínate?

"Keď tam človek žije takto dlho, stále tam mám kontakty a kamarátov. Keď som z Fínska išiel do Ruska, tak som to vnímal tak, že som opustil domov, ale ako čas plynie, človek sa vyvíja a vidí veci inak. Stále tam mám veľa známych, v podstate som tam vyrástol. Pomaly si však uvedomujem, že domov je niekde inde. Každopádne, na Fínsko nedám dopustiť. V podstate mi dalo kariéru, ktorú mám. Nikdy by som nemal taký hokejový život, keby som tam nešiel. Vždy na to budem spomínať v najlepšom."

Najkrajšie sa spomína na dva tituly s Tapparou?

"To tiež, hokej sa hrá pre víťazstvá a vždy ste veľmi rád, keď ste súčasťou majstrovského tímu, ale tých zážitkov mám naozaj množstvo. Najradšej spomínam na detstvo a všetko, čo som tam prežil, ako sa situácia vyvíjala v doraste či juniorke a potom v áčku. Bola to dlhá cesta, ktorá viedla aj cez prekážky. Spomienky sú krásne nielen po hokejovej stránke, človek si za ten čas zažil veľa aj mimo ľadu. Na celú cestu spomínam možno ešte radšej ako na tých niekoľko chvíľ po zisku titulu."

Ktorí hviezdni spoluhráči vám tam utkveli v pamäti?

"Najviac si pamätám na obrancu Pekku Sarava. Je to miestna legenda, vedľa ktorej som vyrastal a sedel v šatni. Podľa neho vznikla aj pesnička, teraz pracuje ako expert v televízii. Takisto Kristian Kuusela, ktorý vedie bodovanie v histórii fínskej Liigy. Tých spoluhráčov však bolo veľa, no títo dvaja sú asi najväčšie legendy."