Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sojka pre časté zranenia ako 23-ročný ukončil kariéru. Bude trénovať, vydáva sa do Fínska

Sojka (vpravo) dlhodobo bojoval so zraneniami.
Sojka (vpravo) dlhodobo bojoval so zraneniami.Profimedia
Mladý hokejový útočník Dominik Sojka (23) ukončil profesionálnu hráčsku kariéru, počas ktorej ho dlhodobo limitovali zdravotné problémy. Teraz sa vydáva na trénerskú dráhu.

Odchovanec Banskej Bystrice debutoval v "áčku" už ako 17-ročný a všetko nasvedčovalo tomu, že z neho môže vyrásť kvalitný hráč. Pravidelne reprezentoval Slovensko na mládežníckej úrovni, dvakrát si zahral MS do 18 rokov, raz štartoval na MSJ. Bol aj kapitánom mužstva na Hlinka Gretzky Cupe.

Zranenia ho však donútili ísť iným smerom. V Tipos extralige odohral 124 zápasov. Posledný duel absolvoval na začiatku februára, keď rozhodol o výhre 1:0 proti Košiciam, no v rovnakom stretnutí sa opäť zranil a práve vtedy začal vážnejšie uvažovať o ukončení kariéry.

"O niekoľko dní na to si ma zavolal pán Pisár, aby sme sa porozprávali o mojom ďalšom smerovaní. Udialo sa tak najmä preto, že sa mi pravidelne, už od minulej sezóny, diali nejaké zranenia. Načrtol mi možnosti. Oslovil som aj Branislava Bendíka, s ktorým som dlhodobo komunikoval a práve on ma už nejaký čas videl v úlohe trénera. Nechcem povedať, že ma do toho tlačil, pretože rozhodnutie bolo, samozrejme, na mne, ale bol vždy za to, aby som po kariére, alebo teda po predčasnom ukončení kariéry, šiel touto cestou," povedal Sojka pre klubový web baranov.

Vplyvom rôznych okolností pod Urpínom nikdy neodohral celú sezónu a práve časté zranenia sa mu postupne stali osudnými.

"Od Pána Pisára som dostal tri možnosti, ktoré boli vzhľadom na to, čo sa v minulosti dialo v mojej kariére, maximálne férové. Nakoľko koleno nebolo v poriadku, nestalo sa to. Keďže tieto možnosti padli a už sa pomedzi to venujem kondičnému trénerstvu, ktoré ma napĺňa, z konverzácií vznikla tretia možnosť - koniec kariéry a začiatok trénerskej cesty," pokračoval.

Nakoniec sa definitívne rozhodol zavesiť korčule na klinec a vydať sa študovať. "Podával som si prihlášku na Univerzitu Haaga-Helia v meste Vierumäki, čo je severne od Helsínk, a bol som prijatý. Momentálne riešim finančné prostriedky, ale nemyslím si, že by ma malo niečo zastaviť, aby som v auguste začal štúdium," prezradil.

Sojka už myslí aj na to, čo bude v budúcnosti. "Bakalárske štúdium trvá tri roky, z toho dva roky budem vo Fínsku. Následne ma čaká stáž, budem si môcť vybrať, kde budem pôsobiť a popri tom budem externe písať prácu. Keď som sa bavil s Benďom, s pánom Pisárom a s ľuďmi, ktorí boli vo Vierumäki, všetci sa zhodli, že si mám nastaviť jednu víziu. Ja som vždy vedel, že ak budem hokejový tréner, mojou ambíciou bude prepracovať sa do pozície hlavného trénera v profesionálnom hokeji," dodal.