Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tradičná stávka na zámorie aj hviezdny Čech. Ktorí legionári budú ťahúňmi?

Boucher má byť novou hviezdou Banskej Bystrice.
Boucher má byť novou hviezdou Banskej Bystrice.HC MONACObet Banská Bystrica
Už v piatok sa začína nová sezóna Tipos Extraligy a jej súčasťou budú aj legionári, ktorí v nej ešte nikdy nepôsobili. Všetkých kluby získali s cieľom, aby pomohli k čo najlepšiemu umiestneniu. Flashscore Správy vybrali desať najzaujímavejším mien, ktoré môžu zažiariť.

Adam Cracknell (Poprad)

Tridsaťdeväťročný Cracknell odohral počas deviatich sezón v NHL 210 zápasov v základnej časti a získal 43 bodov (21+22), v play-off pridal 10 duelov a strelil jeden gól. Počas kariéry pôsobil v tímoch St. Louis, Columbus, Dallas, Vancouver, Edmonton, NY Rangers a Anaheim.

Skúsený útočník má na konte aj celkovo 795 stretnutí v nižšej AHL, v ktorých dosiahol 510 bodov. Jednu sezónu odohral v KHL a počas ročníka 20/21 krátko hosťoval v dánskom Esbjergu. Kanadu reprezentoval na ZOH v roku 2022. Keď nastúpi, stane sa najstarším zámorským hráčom v histórii najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Danick Martel (Košice)

Martel má na svojom konte štyri zápasy v NHL v drese Philadelphie a deväť za Tampu Bay. Dvadsaťdeväťročný útočník odohral minulú sezónu v najvyššej fínskej lige v klube HPK Hämeenlinna. Odtiaľ sa v januári presunul do Örebro HK, ktorý pôsobí vo švédskej SHL.

Nevysoký útočník svoje kvality dokázal už v príprave, pretože proti Prešovu zaznamenal hetrik a k prvému miestu na Tatranskom pohári pomohol v každom z trojice stretnutí zhodným počtom dvoch bodov. Stal sa druhým najproduktívnejším hráčom podujatia. Nedávno poskytol pre Flashscore Správy exkluzívny rozhovor.

Matthew Boucher (Banská Bystrica)

Dvadsaťšesťročný rodák z Los Angeles má okrem amerického aj kanadský pas. Bude to pre neho prvý angažmán mimo Severnej Ameriky, doteraz pôsobil v kanadskej juniorskej lige QMJHL a nižších zámorských súťažiach AHL a ECHL. 

V uplynulých dvoch ročníkoch obliekal dres Belleville Senators, farmy klubu Ottawy Senators. V minulej sezóne nazbieral v 17 zápasoch AHL osem bodov za dva góly a šesť asistencií. Vzrastom nižší útočník (175 cm) okrem toho nastupoval aj v ECHL za tím Trois-Rivières Lions, kde v 17 dueloch vyprodukoval 26 bodov (13+13).

Dominik Hrachovina (Banská Bystrica)

Už v mladom veku zamieril do Fínska, kde sa stal jednotkou popredného klubu Tappara Tampere a dvakrát ho doviedol k zisku majstrovského titulu. Okrem toho chytal v KHL i švajčiarskej NLA. Posledné tri sezóny bol prvou voľbou pre  HC Motor České Budejovice. Hrachovina má na konte tiež účasť na MS.

Český brankár je minimálne svojím menom a hokejovým životopisom veľkou posilou pre celú Tipos Extraligu. V Banskej Bystrici má byť jasnou jednotkou. Mužstvo pod vedením trénera Vladimíra Országha chce aj vďaka nemu zlepšiť predošlé sezóny. Aj o tom hovoril Hrachovina v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy.

Wade Murphy (Slovan)

Naposledy pôsobil v tíme Idaho Steelheads, ktorému v ročníku 2022/23 dopomohol k zisku Brabham Cupu za víťazstvo v základnej časti ECHL 63 bodmi v 74 zápasoch. Svoje mužstvo dotiahol až do finále play-off, on sám sa stal s 20 bodmi najproduktívnejším hráčom vyraďovacej časti.

Vlani svoje individuálne štatistiky ešte vylepšil, keď v 72 stretoch zaznamenal až 77 bodov. V hodnotení bodov na zápas skončil v celej súťaži na treťom mieste s priemerom 1,24 bodov. V Slovane si od neho sľubujú podobnú bilanciu a očakáva sa, že bude lídrom ofenzívy belasých.

Zack Andrusiak (Spišská Nová Ves)

Ostatné tri ročníky nastupoval za Cincinnati, Idaho a Fort Wayne v ECHL, kde bol mimoriadne produktívny, dokopy v tomto období nazbieral 209 bodov a ďalších jedenásť pridal v play-off. Andrusiak sa teraz vydáva na svoj prvé európske pôsobisko, na Spiši má mať rovnakú pozíciu ako v zámorí.

Ukázal to už aj v príprave, nakoľko počas šiestich stretnutí získal sedem bodov. V ofenzíve rysov ho doplnili takisto ďalšie zaujímavé mená ako Connor Ford, Dante Hannoun či Petr Chlán. Spišiaci tak znova môžu mieriť na tie najvyššie priečky.

Brett Stapley (Trenčín)

Kanadský center prichádza do Trenčína ako jeden z najproduktívnejších hráčov ECHL, keďže počas minulej sezóny odohral Utah Grizzlies celkovo 67 zápasov a získal 71 bodov (24+47), predtým rok nastupoval za Trois-Rivières Lions, kde mal priemer takmer bodu na zápas.

Štyri roky strávil v NCAA na University of Denver, kde si zahral aj s viacerými súčasnými hráčmi NHL a raz vyhral titul. V roku 2018 ho v siedmom kole z celkového 190. miesta draftoval Montreal Canadiens. Kanadu reprezentoval v kategórii do 19 rokov.

Topi Rönni (Michalovce)

Stále iba 20-ročný fínsky útočník mal pred sebou zaujímavú budúcnosť, pretože Calgary si ho v drafte NHL 2022 vybralo už v druhom kole a za Tapparu debutoval už ako sedemnásťročný. Vyhral s ňou dva tituly, raz aj Ligu majstrov, reprezentoval na MS U18, odkiaľ má bronz a tiež MSJ, ale potom prišiel veľká rana.

Okresným súdom v Helsinkách bol v marci tohto roku odsúdený na ročný podmienečný trest odňatia slobody za trestný čin znásilnenia. Okamžite s ním klub z Tampere ukončil zmluvu, práv na neho sa vzdali aj Flames. Teraz mu Michalovce dávajú možnosť, aby reštartoval kariéru. Z hokejového hľadiska ale Rönni bude kvalitnou posilou.

Evan Fitzpatrick (Liptovský Mikuláš)

Dvadsaťšesťročný 191 centimetrov vysoký gólman bol v roku 2016 draftovaný do NHL v druhom kole z celkového 59. miesta tímom St. Louis Blues a niekoľkokrát sedel aj na lavičke prvého tímu ako náhradník, ale do hry v profilige nezasiahol.

Hral s hviezdami, zažil finále NHL. Fitzpatrick prišiel na Liptov vyhrávať

V tejto organizácii pôsobil aj počas sezóny 2018/19, keď Bluesmani vyhrali Stanley Cup. Väčšinu svojej kariéry strávil v ECHL a AHL. Kanadu raz reprezentoval na MS U18, v zbierke má titul z QMJHL a vyhral aj Memorial Cup. Liptáci v jeho osobe získali kvalitného gólmana, ale bude potrebovať aj pomoc spoluhráčov pred ním.

Tyler Sheehy (Zvolen)

Posledné tri sezóny odohral v nemeckej DEL-ke za Norimberg a Straubing, kde získal postupne 43, 34 a 25 bodov. Predtým hrával v AHL či ECHL, kde počas sezóny 2019/20 strelil 26 gólov a pridal 44 asistencií a bol tretím najproduktívnejším hráčom. V minulosti bol kapitánom Minnesoty v NCAA, kde zažil aj 53 a 41-bodové sezóny.