Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V novej sezóne Tipos Extraligy bude hrať aj sedem hráčov so skúsenosťami z NHL

Mezei (v popredí) patril medzi opory Floridy.
Mezei (v popredí) patril medzi opory Floridy.Jim McIsaac / Getty Images North America / Getty Images via AFP / Profimedia
Nová sezóna 2024/25 v Tipos Extralige sa nezadržateľne blíži a fanúšikovia sa v nej môžu tešiť aj na hráčov, ktorí majú skúsenosti z NHL. Flashscore Správy sa bližšie pozreli na týchto sedem hokejistov.

Branislav Mezei

240 zápasov (5+19)

Robustný obranca sa stal svojho času druhým najvyššie draftovaným Slovákom. V roku 1999 si ho v prvom kole už na 10. mieste vybral New York Islanders, kde odohral dve sezóny a následne sa na päť rokov presunul na Floridu. Aj číslami deklaroval že ide o defenzívne spoľahlivého beka. Najviac bodov za jeden ročník mal sedem a počas celkovo 240 duelov strelil päť gólov. Nestarnúca legenda stále nekončí kariéru napriek tomu, že v októbri oslávi už 44. narodeniny. V minulej sezóne ako kapitán Nitry doviedol svoj tím k slovenskému titulu, stal sa jeho najstarším držiteľom.

Adam Cracknell

Tridsaťdeväťročný Cracknell odohral počas deviatich sezón v NHL 210 zápasov v základnej časti a získal 43 bodov (21+22), v play-off pridal 10 duelov a strelil jeden gól. Počas kariéry pôsobil v tímoch St. Louis Blues, Columbus Blue Jackets, Vancouver Canucks, Edmonton Oilers, Dallas Stars, New York Rangers i Anaheim Ducks. Skúsený útočník má na konte aj celkovo 795 stretnutí v nižšej AHL, v ktorých dosiahol 510 bodov. Jednu sezónu odohral v KHL a počas sezóny 2020/21 krátko hosťoval v dánskom Esbjergu. Kanadu reprezentoval na ZOH v roku 2022.

Kaspars Daugavinš

98 zápasov (6+9)

Skúseného lotyšského útočníka fanúšikom slovenského hokeja netreba špeciálne predstavovať. Ottawa ho získala na drafte 2006 v treťom kole z celkovej 91. pozície. Po troch rokoch na úrovni OHL a AHL debutoval v profilige počas sezóny 2009/10. Pevnejšie miesto získal v ročníku 2011/12, keď za Senators odohral 65 duelov (5+6) a jeden v play-off. Ďalšiu sezónu 2012/13 začal stále ako člen kanadskej organizácie, v marci si ho z waiver listiny stiahol Boston. Po dvanástich dueloch zámorskú kapitolu uzavrel a vybral sa do Európy.

Danick Martel

13 zápasov (0+2)

Nevysoký útočník je veľmi dobrým korčuliarom a svojou fyzickou hrou sa dokáže dostať súperom pod kožu. Počas sezóny 2014/15 hral výborne v QMJHL, kde počas 64 duelov nazbieral až 102 bodov, predbehol ho iba Conor Garland a aj keď nikdy nebol draftovaný, tak mu dala šancu Philadelphia. Po dvoch dobrých rokoch vo farmárskom tíme Lehigh Valley odohral štyri stretnutia v NHL. Počas septembra 2018 si ho z waiver listiny stiahla Tampa Bay, kde pridal ďalších deväť duelov a získal v nich dve asistencie. Po ďalších sezónach v AHL sa rozhodol pre zmenu, predošlý ročník strávil vo fínskom HPK a švédskom Örebre. Teraz má byť lídrom Košíc.

Brady Keeper

2 zápasy (0+0)

V Poprade si sľubujú, že Keeper sa zaradí medzi najlepších defenzívnych obrancov Tipos Extraligy. Na drafte jeho meno nikdy neodznelo, avšak vďaka kvalitným výkonom v NCAA si ho počas sezóny 2018/19 všimla Florida, za ktorú odohral dva zápasy. Jeden v základnej časti a druhý v play-off, získal v nich jednu mínusku. Ročník 2021/22 kompletne vynechal, bol ale v organizácii Vancouveru, za ten nenastúpil. Naposledy patril Montrealu. Do Európy prichádza prvýkrát.

Sami Aittokallio

2 zápasy

Po bronzových MS U18 v roku 2010 si fínskeho brankára vybralo Colorado v štvrtom kole draftu zo 107. miesta. V zámorí strávil tri sezóny, chytal hlavne na farme v Lake Erie, takisto krátko v ECHL a dva razy nastúpil v prvom tíme Avalanche. Raz ako náhradník, potom od začiatku. Neskôr sa rozhodol vrátiť do rodnej krajiny, skúsenosti má aj zo Sparty Praha či nemeckej DEL-ky. S Nitrou sa v minulej sezóne tešil z titulu, na ktorý bude chcieť nadviazať aj teraz.

Josh Teves

1 zápas (0+0)

Dvadsaťdeväťročný nedraftovaný obranca sa narodil v Calgary a cez univerzitnú americkú súťaž NCAA sa dostal do Vancouveru. Canucks mu dali šancu na jeden duel v závere ročníka 2018/19 po tom, ako zažil 20-bodovú sezónu na Princeton University. V jedinom stretnutí profiligy bol raz vylúčený na dve minúty a mal mínusku. Následne strávil tri sezóny v AHL a ECHL. V roku 2022 posilnil fínsky JYP, neskôr hral za švajčiarsky Bern a talianske Bolzano. Pred niekoľkými týždňami posilnil Košice.