Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťaznú mentalitu Tampy Bay chce preniesť do Košíc. Martel je konečne na dobrej strane

Martel má byť novou hviezdou Tipos Extraligy.
Martel má byť novou hviezdou Tipos Extraligy.Profimedia
Jedným z najväčších mien, ktoré počas leta prišlo do Tipos Extraligy, je kanadský útočník Danick Martel (29). Rodák z Drummondvillu by sa mal stať lídrom Košíc a na východnom Slovensku veria, že spoločne zažijú úspešnú sezónu, najlepšie majstrovskú. Hokejista so skúsenosťami z NHL nielen o tom hovoril v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy.

Nevysoký útočník svoje kvality dokazuje už v príprave, pretože proti Prešovu zaznamenal hetrik a k prvému miestu na Tatranskom pohári pomohol v každom z trojice stretnutí zhodným počtom dvoch bodov, vďaka čomu sa stal druhým najproduktívnejším hráčom podujatia.

"Odohrať tri zápasy za tri dni je naozaj náročné, bojovali sme ako tím. V piatok sme prišli o niektorých hráčov, naozaj to bol náročný turnaj a hralo sa fyzicky. Bolo to bolestivé, ale aj hráči, ktorí hrali menej, predviedli veľmi dobré výkony. Nakoniec sme si trofej zaslúžili," povedal Martel pre Flashscore Správy.

Keďže oceliari zvíťazili aj na turnaji v talianskom Bolzane, tak sa na sezónu naladili hneď dvomi pohármi. "Stále máme čo zlepšovať, ale je to príprava, takže nemôžeme panikáriť. Vyhrať dva turnaje je výborné pre sebadôveru. Naučili sme sa, ako vyhrávať zápasy, čo je dôležité do sezóny," pokračoval.

Sám seba za typického tvorivého hráča nepovažuje, napriek tomu sa mu v tomto smere darí. "Podarilo sa mi nazbierať slušný počet bodov, ale je to zásluha celej našej formácie, ktorá hrala výborne. Išli nám aj presilovky, vytvorili sme si v nich veľa príležitostí, mohli sme dať oveľa viac gólov, no súpera podržal brankár. Naozaj som nadšený z mojich spoluhráčov," hovoril o výhre proti Popradu.

Martel nastupoval v jednej formácii s krajanom Brettom Pollockom a Šimonom Petrášom. Dokopy na Tatranskom pohári strelili sedem gólov z celkovo desiatich, ktoré Košice dali a spoločne nazbierali až šestnásť kanadských bodov, čo len ukazuje, ako dobre si na ľade rozumejú.

"Moje ofenzívne schopnosti ukazujem. Dostal som sa do šancí, vybojoval aj presilovky, takže si myslím, že robím svoju robotu. Veľmi dobre sa mi hrá s novými spoluhráčmi. Musíme v tom všetci pokračovať. Nemôžeme byť nadšení, že sa nám teraz darí, pretože je to príprava, potrebujeme to preniesť do sezóny," tvrdí.

V Košiciach našiel to, čo hľadal

Pre Martela síce momentálne ide o prvú skúsenosť s Košicami po hokejovej stránke, avšak Steel Arénu už zažil. V roku 2019 bol súčasťou Kanady na majstrovstvách sveta v hokejbale, kde javorový list obsadil konečné tretie miesto a sám sa stal s dvanástimi bodmi piatym najproduktívnejším hráčom.

"Pamätám si semifinále proti Slovensku, bol to skvelý zápas. Prehrali sme síce 1:6, ale súper mal naozaj silný tím. Fanúšikovia boli úžasní, aj keď boli proti mne. Hovoril som si, že presne takých by som chcel zažiť na svojej strane. Viem, že v Košiciach to také bude aj teraz, budú fandiť celý zápas. Teraz som na dobrej strane, takže dúfam, že sa mi podarí priniesť pohár," usmieval sa.

Podľa vlastných slov mu bude Tipos Extraliga vyhovovať. "Je to pre mňa veľmi dobrá liga, pretože som obratný bojovný hráč. Nemám až toľko zručností ako švédski, fínski alebo švajčiarski hráči, ale som veľmi pracovitý, aj moje góly padajú najmä z blízkosti bránky. Snažím sa robiť všetko pre to, aby bol tím úspešný. Chcem, aby tento klub na konci sezóny mohol oslavovať titul, preto som sa rozhodol prísť," otvorene priznáva.

Košice získali titul v sezóne 2022/23, kostra tímu je naďalej súčasťou kabíny a pri vhodnom doplnení, ktoré aspoň na papieri prišlo, to vyzerá, že oceliari znova budú mieriť na najvyššiu priečku.

"Neprišiel som sem len pre to, aby som postúpil do play-off. To, že sme vyhrali Tatranský pohár, bol dôkaz, že sa vieme obetovať pre úspech. Prišiel som vyhrávať. Som víťazný typ, vždy sa snažím vyhrať, ale je pravda, že tímový úspech som v kariére ešte nezažil. Podarilo sa mi postúpiť do konferenčných finále v ECHL, s Tampou Bay sme v jednej sezóne vyhrali 62 zápasov a potom vypadli v prvom kole play-off," ozrejmil.

Martel prezradil, že sa mu veľmi páčil prístup klubu. "Rozhodol som sa pre Košice hneď, ako som videl prístup klubu ku mne. Hovoril som s mnohými ľuďmi, každý bol veľmi milý a priateľský. Bolo to niečo, čo som hľadal, chcel som byť v klube, kde si ľudia sú blízki a podporujú sa. Každý v klube od hráčov, cez trénera, realizačný tím, generálneho manažéra či majiteľa sú na jednej lodi a podporujú sa," pokračoval.

V minulej sezóne hral za fínsky HPK a švédske Örebre, čo mu však ideálne nesadlo. Bola to jeho prvá skúsenosť s hokejom v Európe. 

"Košice sú asi päťkrát väčšie mesto ako to, kde som pôsobil vo Fínsku. Je tam viac vecí, ktoré sa dajú robiť. Mal som zlú skúsenosť pred rokom vo Fínsku. Bol som tam jediný legionár, na všetko som bol sám. Tu mám možnosť rozprávať sa so spoluhráčmi, ktorí sú tiež z Kanady alebo USA. Je to pre mňa jednoduchšie, som šťastnejší a vtedy sa hrá lepšie," prezradil Martel.

Mentalitu Tampy Bay chce preniesť do Košíc

Nikdy nedraftovaný hráč zažil skvelú sezónu 2014/15, počas ktorej v QMJHL za Blainville-Boisbriand Armada získal až 102 bodov (48+54) a stal sa druhým najproduktívnejším hráčom celej súťaže. Šancu mu dala Philadelphia. V drese Flyers počas ročníka 2017/18 debutoval v NHL, odohral štyri stretnutia.

"Vtedy to bola séria prehier, všetky štyri stretnutia sme prehrali, z toho trikrát v predĺžení. Potom som sa zranil a poslali ma naspäť do AHL, ale bola to skvelá skúsenosť. Ďalší rok si ma z waiver listiny stiahla Tampa, bolo to úžasné," rozprával o pôsobení na najvyššej úrovni.

Lightning ho do tímu získali v septembri 2018 a po štyroch dueloch na farme bol povolaný do prvého tímu. V ňom strávil v podstate celý rok, avšak väčšinu času v pozícii zdravého náhradníka. Nastúpil na deväť zápasov, zaznamenal dve asistencie.

"Ak by ma dali na waiver, tak by si ma naspäť stiahla Philadelphia, preto som bol celý rok v prvom tíme. Stretol som tam mnohých skvelých hráčov, s niektorými som stále v kontakte. Zahral som si s takými hokejistami ako Stamkos, Kučerov a aj Černák. Už len trénovať s nimi mi výrazne pomohlo zlepšiť hru a bol som šťastný, že niečo také môžem zažívať. Vždy sme mali na tréningoch okrem tvrdej prácej aj zábavu, všetci sú naozaj priateľskí ľudia," nevedel si vynachváliť toto životné obdobie.

Tampa Bay už vtedy patrila medzi najlepšie tímy NHL, hoci vrchol prišiel až po odchode Martela. Napriek tomu má iba slová chvály na najväčšie hviezdy bleskov.

"Vytvorili si veľké meno, stali sa hviezdami a mali príležitosť hrať veľa času, vďaka čomu získali aj toľko bodov. Vtedy sme mali vďaka nim najlepšiu presilovku v NHL. Teraz Stamkos odišiel do Nashvillu, ale keď som bol v Tampe, tak presilovky boli neuveriteľné, videli sa naslepo a posúvali si puk," tvrdí.

Floridská organizácia mu dala a ukázala veľmi veľa, niečo z toho by rád preniesol do Košíc. "Nikoho netrápilo, kto dal gól, hrali ako tím. Chceli vyhrávať a aj keď to skončilo len 1:0, tak prvoradý bol úspech tímu. To by som chcel priniesť do Košíc. Aj keď niekomu nevyjde zápas alebo nepodá najlepší výkon, no vyhráme, tak to je to, na čom najviac záleží," myslí si Martel.

Najskôr rekord, potom vypadnutie

Zažil aj jedno z najväčších prekvapení profiligy. Tampa Bay vyhrala počas základnej časti 62 zápasov, čím vyrovnala vtedajší rekord Detroitu (ten neskôr prekonal Boston), ale vypadla už v prvom kole play-off proti Columbusu hladkým spôsobom 0:4 na zápasy.

"Columbus hral naozaj veľmi dobre. V základnej časti sme vedeli streliť päť, šesť a aj viac gólov, ale v play-off to je vždy o jednom góle. Súper veľmi dobre eliminoval našich najlepších hráčov. Kučerov bol frustrovaný, potom dostal trest na jeden zápas. Pramenila z toho celková frustrácia a to sa podpísalo na celej veci. V základnej časti sme prehrali v podstate raz za čas a v play-off sa to stalo štyrikrát po sebe, no Tampa na ďalší rok ukázala, aký je kvalitný tím a vyhrala Stanley Cup," doplnil Danick Martel v rozhovore pre Flashscore Správy.