Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej v exotike. Kaščák sa pred rokom opaľoval v Španielsku, teraz kupoval vetrovku na Islande

Kaščák sa po Španielsku rozhodol zamieriť na Island.
Kaščák sa po Španielsku rozhodol zamieriť na Island.Skautafélag Reykjavikur
Slovenský obranca Eduard Kaščák (28) strávil na začiatku kariéry päť rokov vo Švédsku, ďalšie dva v Nórsku, cez krátku zastávku v Poľsku sa vrátil na Slovensko, kde obliekal dresy Humenného, Topoľčian a Brezna. Pred sezónou 2023/24 zamieril do španielskeho mužstva CHH Necso Txuri Urdin, po roku vymenil Pyrenejský polostrov za Island.

Dohodol sa na zmluve s tímom Skautafélag Reykjavikur. Ten vyhral majstrovský titul v posledných dvoch sezónach, celkovo ich má na konte sedem, lepší je iba Skautafélag Akureyrar. Momentálne pôsobia na Islande traja slovenskí hráči, pričom Kaščáka v jeho aktuálnom pôsobisku doplnil ešte Lukáš Poláčik. V exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy hovoril prešovský rodák o pôsobeniach v hokejovej exotike.

Začnime v minulom roku, keď ste zamierili do Španielska. Ako sa tento prestup zrodil a prečo ste sa rozhodli pre takýto krok?

"Sezónu som začínal v novovytvorenom klube HK Kežmarok, odohral som aj celú prípravu, ale na konci augusta som započul, že klub nebude mať schválenú licenciu, takže som sa pozeral po niečom inom. Skoro všetky kluby boli plné, a tak som oslovil nemenovaného agenta, či nemá niečo v zahraničí. Asi týždeň pred mojím odchodom do Španielska som dostal ponuku a všetko už išlo veľmi rýchlo."

"Od Urdinu som dostal letenky, číslo na trénera, poslali mi zmluvu, dohodli sme si podmienky a taktiež som vedel, že tam ide so mnou ďalší Slovák Simon Kalousek. Bolo to všetko narýchlo. Posledné, čo si pamätám, je, že som sa pre Španielsko rozhodol aj na základe Google maps a jednej z najkrajších pláží v Európe, ktorou je La Concha."

Aké ste mali očakávania od hokeja v Španielsku a aké to tam nakoniec bolo?

"Očakávania od ligy som nemal vôbec vysoké. Nebudeme si klamať, predsa len je to hokejový trpaslík. Išiel som do toho s tým, že si idem užiť hokej a to sa aj stalo."

Akú kvalitu má španielska liga a ako veľmi je sledovaná v nehokejovej krajine?

"Úroveň vôbec nie je najhoršia a niektoré zápasy boli na slušnej úrovni. Čo sa týka návštevnosti, tak to záleží podľa tímov. U nás chodilo na zápasy priemerne 200 ľudí, v play-off aj viac, ale predsa len, v meste San Sebastián je na prvom mieste futbalový klub Real Sociedad. V mestách ako Jaca alebo Puigcerdà, čo sú horské mestá a nemajú futbalové kluby, chodilo aj viac divákov, ale tam ide o čisto hokejové mestá."

V čom je hokej v Španielsku špecifický oproti súťažiam v hokejovejších krajinách?

"Odlišný je najviac v tom, že to nie je profesionálna liga, takže hráči väčšinou pracujú alebo študujú. Zahraniční hokejisti sú platení. Tréningy sú večer a celkovo sa hráči hokejom bavia, pričom do neho investujú veľa voľného času."

Aké sú podmienky pre hráčov a celkovo zázemie klubov?

"Štadióny a zázemie sa líšia od klubu, no nestretol som sa so žiadnou anomáliou. O hráčov sa starajú najlepšie ako môžu. Všetci fungujú ako rodina. Je tam veľa dobrovoľníkov, ktorí majú nadšenie pre šport a lásku pre hokej. Štadióny sú na štandardnej úrovni, väčšinou majú len jednu tribúnu."

Nedávno ste zamierili na Island, takže otázka je rovnaká ako tá prvá. Ako sa tento prestup zrodil a prečo ste sa rozhodli pre takýto krok?

"Už dlhšie som sa pohrával s myšlienkou, že na Slovensku nechcem zostať, keďže viem, ako to funguje hlavne v SHL, kde je platová nestabilita. Počas leta prišla ponuka okúsiť Island. Rozprával som sa s priateľkou, ktorá to tam nemá tak ďaleko ako ja. Rozhodli sme sa, že to pôjdeme vyskúšať. Oslovil som agenta a už všetko išlo hladko."

Kaščák si na Slovensku zahral okrem iného aj za Brezno.
Kaščák si na Slovensku zahral okrem iného aj za Brezno.Vlci Žilina

Teplotne výborné Španielsko ste vymenili za chladný Island. Ako veľká zmena to je?

"Musím povedať, že počasia som sa obával najviac. Hlavne keď si spomeniem, že o takomto čase som sa opaľoval na pláži a teraz som si bol kúpiť zimnú vetrovku. Taktiež dvojhodinový posun je tiež zaujímavý, keď volám domov. Polárna žiara a islandská nátura mi ale vyhovuje."

Kde sa kvalitatívne dajú radiť súťaže v Španielsku a na Islande?

"Na Islande to za krátky čas ešte neviem posúdiť, no španielsku ligu by som zaradil niekde okolo spodnej časti druhej najvyššej slovenskej súťaže. Nedá sa to však veľmi porovnávať, keďže sa tam hrá odlišný typ hokeja. Hráči v Španielsku majú iné riešenia situácií, takže je potrebné mať trochu času, aby ste ich pochopili."

Zbierali ste informácie o týchto súťažiach aj medzi slovenskými hráčmi, keďže v minulosti v nich už niekoľkí pôsobili?

"Nie, nikoho som neoslovil. Chcel som sa nechať prekvapiť." 

Počas kariéry ste okúsili hokej už v piatich zahraničných krajinách. Máte v pláne aj ďalšie? 

"Dobrá otázka. Momentálne to vidím na dlhší pobyt na Islande a potom by som sa rád vrátil do Nórska. Na druhej strane, človek nikdy nevie, čo mu osud prinesie."