Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejové prestupy LIVE: Liptáci okrem Réwaya predstavili ďalších jedenásť nových hráčov

Flashscore
Aktualizované
Na Liptov mieri aj skúsený obranca Hraško.
Na Liptov mieri aj skúsený obranca Hraško.TASR
Hokejové leto je plné prestupov, ktoré pre vás mapujeme v tomto článku. Sledujte ho a neunikne vám nič podstatné z toho, čo sa deje na trhu.

Pozrite si aj článok so všetkými júnovými prestupmi.

31. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Zoznam chránených voľných hráčov sa stále stenčuje a ďalším, kto z neho zmizol, je americký útočník Nick Abruzzese (24) z Toronta. So 48 bodmi tretí najproduktívnejší hráč Toronta Marlies v AHL predĺžil dvojcestne o dva roky. V minulej sezóne nakukol do NHL len na dva zápasy, no stihol si pripísať dve asistencie.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský hokejista Kevin Bahl podpísal s klubom zámorskej NHL New Jersey Devils novú dvojročnú zmluvu v hodnote 2,1 milióna dolárov. Dvadsaťtriročný obranca tak urobil po vypršaní trojročného nováčikovského kontraktu. Ročne zarobí v priemere 1,05 milióna.

Bahl nastúpil v uplynulom ročníku profiligy za "diablov" v 42 zápasoch, v ktorých nazbieral 8 bodov (2+6). V play-off pridal v 11 dueloch jednu asistenciu. New Jersey získalo Bahla v decembri 2019 z Arizony v rámci výmeny, súčasťou ktorej bol aj útočník Taylor Hall. "Kojoti" si kanadského beka vybrali v druhom kole draftu 2018 z celkového 55. miesta.

PRESTUP - Kanadský útočník Aidan Dudas sa nedokázal presadiť do zostavy Los Angeles Kings a tri roky strávil iba na farme. Od novej sezóny bude nastupovať za fínsky tím TPS Turku.

PRESTUP - Novou posilou MHk 32 Liptovský Mikuláš sa stal útočník Martin Réway. Viac o jeho príchode si môžete prečítať v našom článku. Liptáci v pondelok predstavili aj jedenásť dvanásť nových hráčov, ktorými sú skúsený obranca Peter Hraško, ako i Jakub Žilka, Frederik Fekiač, Lukáš Ľalík, Daniel Tkáč, David Nátny, Dominik Jendroľ, Aurel Nauš, Tomáš Klíma, Matúš Vojtech a Jakub Nespala.

ODCHOD Z NHL - Kanadský útočník Connor Bunnaman (25) prvýkrát v kariére odchádza z Floridy do fínskeho Kärpät Oulu. Rodák z Guelphu má na konte 54 zápasov vo farbách Philadelphie, ktorá ho na Floridu poslala v marci 2022 spolu s Claudom Girouxom. Za tú hral v minulej sezóne iba v AHL, hoci mal jednocestný kontrakt na 750 000 dolárov.

ZMLUVA - Zach Benson (18) podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu. Buffalo si ho vybralo z celkového 13. miesta. Kanadský útočník, ktorý meria len 178 cm, zaujal skautov Sabres najmä svojou produktivitou v juniorskej WHL, keď v 60 zápasoch za Winnipeg Ice nazbieral 98 bodov (36+62).

ODCHOD Z NHL - Švédsky obranca Patrik Nemeth po 10 sezónach opúšťa NHL a bude hrať za SC Bern. Tridsaťjedenročný rodák zo Štokholmu stihol v zámorskej profilige odohrať 504 zápasov základnej časti, v ktorých získal 70 bodov (10+60).

30. JÚL

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Kanadský hokejista Jack McBain a Arizona Coyotes sa dohodli na predĺžení spolupráce.  Dvadsaťtriročný center podpísal ako obmedzený voľný hráč s "kojotmi" nový dvojročný kontrakt, ktorý mu vynesie ročne približne 1,6 milióna dolárov. Vyhol sa tak v poslednej chvíli arbitráži, ktorá bola naplánovaná na nedeľu.

PRESTUP - Skúsený lotyšský obranca Aleksandrs Jerofejevs bude v novej sezóne nastupovať za HC Prešov v SHL. Už 39-ročný bek má na konte jeden slovenský titul so Slovanom.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský útočník Matej Paločko sa dohodol s HK Poprad na ukončení spolupráce.

SKÚŠKA - Do Spišskej Novej Vsi prichádza na skúšku jej odchovanec Martin Knižka. 21-ročný obranca posledné dve sezóny pôsobil prevažne v Nových Zámkoch. V sezóne 2020/21 svojimi výkonmi pomohol tímu k postupu medzi extraligovú elitu.

ŠPEKULÁCIA - Podľa poľského webu hokej.net má Cracovia Krakov eminentný záujem o slovenského útočníka Dávida Skokana, ktorý nedávno skončil v Poprade. Tím z krajiny našich západných susedov potrebuje nahradiť najproduktívnejšieho hráča minulej sezóny Patrika Wronku, pretože ten kývol na ponuku konkurenčného Nowyho Targu.

PRESTUP - Ruský útočník Igor Safaralejev pôsobí na Slovensku od roku 2018 a bude aj naďalej. Humennému pomohol postúpiť do Tipos Extraligy, ale za tento klub už hrať nebude. Vracia sa do Žiliny, kde pôsobil počas dvoch sezón 2020/21 a 2021/22. Rodák zo Šalechardu trikrát vyhral SHL a v predošlom ročníku strelil až desať presilovkových gólov.

29. JÚL

PRESTUP - Druholigovú Rimavskú Sobotu posilnil najproduktívnejší obranca TIPOS 1. SHL v minulej sezóne Martin Lenďák. Dvadsaťdeväťročný odchovanec košického hokeja odohral v druhej najvyššej súťaži spolu 160 zápasov, v ktorých dokopy zaznamenal 94 bodov (13 G + 81 A). Obliekal dresy Vlkov zo Žiliny, HC 19 Humenné a HK Michalovce.

28. JÚL

PRESTUP - Nováčik najvyššej slovenskej hokejovej súťaže HC 19 Humenné získal do útoku skúseného Denisa Paršina. Ruský krídelník prichádza do tímu z majstrovských Košíc. Klub informoval o novej posile v piatok na sociálnych sieťach.

Tridsaťsedemročný Paršin začal minulú sezónu v KHL v drese Neftechimiku Nižnekamsk, za ktorý nastúpil na osem stretnutí s bilanciou 0+1. Vlani v októbri sa presunul do nižšej VHL a odohral šesť zápasov za Jugru (1+2). Do Košíc prišiel v novembri, pričom to bola už jeho tretia zastávka v metropole východu. Skúsený útočník zaznamenal v 34 zápasoch základnej časti Tipos Extraligy 28 bodov za 12 gólov a 16 asistencií, v play-off si pripísal jeden presný zásah v deviatich súbojoch.

PODPIS ZMLUVY - Na lavičku Žiliny mieri veľké meno. Do extraligy ju má nasmerovať Bokroš.

PRESTUP - Švédsky hokejista Tobias Ekberg sa stal novou posilou HK Dukla Trenčín. Dvadsaťdeväťročný obranca pôsobil uplynulé dve sezóny v tíme Leksands IF, kde boli jeho spoluhráčmi aj slovenskí reprezentační útočníci Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

Ekberg od svojich mládežníckych čias až doposiaľ hrával vo Švédsku. Z juniorského tímu Leksands zamieril do tretej a následne do druhej švédskej najvyššej súťaže. Postupne sa vypracoval na veľmi kvalitného obrancu a počas predchádzajúcich šiestich sezón sa stal stabilným hráčom SHL. V nej obliekal dresy tímov Malmö Redhawks, Djurgårdens IF či Linköping HC.

Obranca sa pripojil k Trenčínu a s mužstvom sa pripravuje na novú sezónu. Dukla už skôr angažovala aj ďalších dvoch švédskych útočníkov Filipa Ahla a Tora Imma.

PRESTUP - Americký obranca Colton Saucerman, ktorý sezónu 2021/22 odohral za HC Košice, bude po roku v ECHL nastupovať za anglický tím Sheffield Steelers, kde nedávno z Banskej Bystrice odišiel útočník Patrick Watling.

PODPIS ZMLUVY - Ruský hokejista Vladimir Tarasenko bude v zámorskej NHL obliekať dres Ottawy Senators. Tridsaťjedenročný útočník podpísal ročný kontrakt v hodnote päť miliónov dolárov.

Tarasenko začal minulú sezónu v drese St. Louis, no Blues ho spolu s fínskym obrancom Nikom Mikkolom vo februári vymenili do New Yorku Rangers za talentovaného zadáka Huntera Skinnera a draftové výbery v rokoch 2023 (1. kolo) a 2024 (4. kolo).

Kanonier, ktorý má na svojom konte šesť 30-gólových sezón v profilige, sa po sezóne stal neobmedzeným voľným hráčom. "Vladimir je prirodzený strelec. Je to dynamický hráč, ktorý dokáže skórovať odkiaľkoľvek v útočnom pásme a zároveň nedocenený tvorca hry," uviedol generálny manažér Senators Pierre Dorion.

Tarasenko odohral v St. Louis svojich prvých 11 sezón v NHL a v roku 2019 pomohol Blues získať Stanleyho pohár. Celkovo absolvoval v zámorskej profilige 675 zápasov základnej časti, v ktorých získal 574 bodov (270+304), v play-off pridal 64 bodov (44+20) v 97 dueloch.

27. JÚL

PRESTUP - Po niekoľkých rokoch v mládežníckych výberoch Slavie Praha a pôsobení v Chance lige sa z Česka vracia na Slovensko útočník Dávid Kohút, ktorý posilnil Prešov.

PRESTUP - Zaujímavú posilu získala Skalica, do ktorej prichádza 37-ročný český útočník Roman Pšurný. Toho draftoval NY Rangers v 5. kole, ale zahral si len juniorskú WHL. V českej Extralige však absolvoval takmer 400 zápasov a so Zlínom získal titul. Na konte má aj bronz z MS do 18 rokov. Pôsobenie v Tipos SHL bude iba jeho druhým pôsobiskom mimo rodnej krajiny.

PODPIS ZMLUVY - Mladý americký center Logan Cooley je považovaný za jeden z najväčších talentov súčasnosti. Minulý rok sa stal trojkou draftu a teraz s Arizonou Coyotes podpísal trojročný nováčikovský kontrakt v primernej hodnote 950 tisíc dolárov, na nižšej úrovni je to 82 500 dolárov.

Samotný hráč má za sebou skvelú sezónu v NCAA, kde počas 39 duelov získal 60 bodov a bol druhým najproduktívnejším hráčom súťaže. USA dvakrát reprezentoval na MSJ aj MS U18. Naposledy bol na "dvadsiatkach" po Bedardovi druhú v produktivite.

SKÚŠKA - Mladý útočník Roman Vaňo sa počas dvoch sezón nedokázal presadiť v Dukle Trenčín a väčšinu času strávil na hosťovaniach v Dubnici a Martine. Teraz o kontrakt zabojuje na skúške v druholigovom českom Vsetíne.

UKONČENIE KARIÉRY - Americký obranca Sam Lofquist zavesil v 33 rokoch korčule na klinec. Na začiatku kariéry vyhral s USA bronz na MS do 18 rokov, následne sa cez NCAA, OHL, ECHL a AHL presunul do Európy, kde nastupoval za švédske, fínske, ruské a švajčiarske kluby. Zahral si aj na prestížnom Spengler Cupe.

PRESTUP - MHk 32 Liptovský Mikuláš predstavil ďalšie trio posíl a to na každú pozíciu. Na brankársky post prichádza mladý talentovaný Roman Rychlík z Popradu, ktorý bol súčasťou áčka "kamzíkov" posledné tri sezóny.

Defenzívu vystužil robustný Kanaďan Evan Wardley, ktorý v minulej sezóne ECHL nazbieral 116 trestných minút. Skúsenosti má aj z AHL, univerzitnej USports či mládežníckej WHL. Má veľmi dobrý prehľad v hre a tvrdú strelu.

Ofenzívnou oporou má byť krídelník Matt Berry. Počas predošlého ročníka mal priemer takmer bod na zápas v ECHL. Celkovo za Cincinnati Cyclones nazbieral 64 bodov (19+45). Takisto hrával AHL a NCAA.

PODPIS - Slovenský útočník Samuel Honzek (18) podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Calgary Flames, ktorý mu na úrovni NHL garantuje 950 tisíc dolárov za sezónu, v nižšej lige 82 500 dolárov. Viac informácií v článku.

PODPIS - Philadelphia si v drafte 2022 vybrala Alexisa Gendrona ako 220. v poradí, ale neľutuje. Kanadský útočník teraz s organizáciou podpísal trojročný nováčikovský kontrakt. Určite za to môže minulá sezóna v QMJHL, v ktorej v 34 zápasoch nazbieral 47 bodov.

PODPIS - Chicago ponúklo trojročnú nováčikovskú zmluvu Samuelovi Savojovi, ktorého si Blackhawks vybrali v minuloročnom drafte z celkového 81. miesta. Kanadský útočník nazbieral v minulej sezóne v QMJHL 60 bodov v 59 zápasoch.

PRESTUP - Prešov ohlásil ďalšie dve posily. Do jeho mužstva smeruje z košickej juniorky brankár Roman Kaľavský. Ďalší gólman Kristián Adamko už bol členom "koňarov", ale počas dvoch rokov nastúpil iba dva razy. Obaja by mali bojovať o miesto dvojky za Richardom Sabolom.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Za Humenné bude aj po postupe do Extraligy nastupovať trojica útočníkov Jakub Ragan, Lukáš Lačný a Dominik Borov.

PRESTUP - MHk 32 Liptovský Mikuláš zverejnil ďalšie novinky. Mužstvo ako hlavný tréner povedie Juraj Faith. Jeho asistentom a zároveň generálnym manažérom sa stal Tibor Višňovský. O brankárov sa má starať Roman Svatý.

Na Liptov prichádza z Prešova ruský krídelní Alexander Avcin, v predošlej sezóne získal v 25 dueloch celkovo 22 bodov (11+11). Až na tri roky v AHL strávil celú kariéru doma. Brankárskou jednotkou bude jeho krajan Alexej Krasikov, predošlé dva roky strávil v Spartaku Moskva. Predtým bol dlhodobo členom Novosibirsku. Viac noviniek zverejnil Liptovský Mikuláš už v utorok večer.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Sebastian Aho sa dohodol s Carolinou Hurricanes na predĺžení spolupráce. Podpísal novú osemročnú zmluvu v celkovej hodnote 78 miliónov dolárov. Center tak v priemere ročne zarobí 9,75 milióna dolárov. Aho zostane najlepšie zarábajúcim hráčom Caroliny. S klubom má ešte rok platný kontrakt, ktorý mu od júla 2019 vynášal v priemere 8,46 milióna dolárov za sezónu. Viac informácií v článku.

PRESTUP - Skúsený český útočník a víťaz Stanley Cupu Michael Frolík opúšťa Liberec. Posilnil Kladno, kde si zahrá s Jágrom aj Plekancom. Dlhoročný hráč NHL má na konte bronzové medaily z MS do 18 rokov, MSJ aj MS. V profilige odohral 858 stretnutí.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský hokejista Marcel Haščák po dvoch rokoch skončil v HC Slovan Bratislava. Tridsaťšesťročný útočník mal ešte rok platnú zmluvu, no obe strany sa dohodli na vzájomnom ukončení spolupráce.

"Dohodli sme sa z oboch strán na vzájomnom ukončení jeho zmluvy. Jeho misia sa týmto naplnila. Veľmi by sme mu chceli poďakovať za dva roky, počas ktorých odviedol pre Slovan kus práce. Verím, že bude pokračovať v niektorom z klubov v extralige alebo v zahraničí, zatiaľ nevieme kde," uviedol generálny manažér Slovana Oto Haščák.

Skúsený útočník posilnil Slovan v priebehu sezóny 2021/22, keď po príchode z Komety Brno podpísal trojročný kontrakt, ktorý bol platný aj pre nasledujúci ročník. Za Slovan odohral v extralige 95 zápasov, v ktorých nazbieral 105 bodov (52+53). V sezóne 2021/22 získal s "belasými" majstrovský titul.

PRESTUP - Kanadský útočník Patrick Watling posilnil anglický tím Sheffield Steelers. V minulej sezóne odohral za Košice a Banskú Bystricu celkovo 41 zápasov (6+26). Predtým hrával v ECHL a AHL.

25. JÚL

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Fínsky hokejista Eetu Luostarinen predĺžil zmluvu s Floridou Panthers. Jeho pôvodný kontrakt platil do konca nadchádzajúcej sezóny, nový mu skončí až po sezóne 2026/27. 

Luostarinen má za sebou úspešnú sezónu, v ktorej jeho tím postúpil do finále play off prvýkrát od roku 1996. Samotný útočník stanovil svoje kariérne maximum v NHL, keď získal v základnej časti 43 bodov (17+26) a počas 16 stretnutí vyraďovacej časti pridal ďalších päť bodov (2+3).

Okrem iného sa postaral o víťazný gól v šiestom zápase štvrťfinále Východnej konferencie proti Bostonu (7:5), ktorým poslal tím do rozhodujúceho siedmeho duelu. "Panteri" nakoniec prehrali vo finále s Vegas Golden Knights 1:4 na zápasy.

Dvadsaťštyriročného útočníka draftovala Carolina Hurricanes v roku 2017 v druhom kole z celkového 42. miesta. Do Floridy prišiel v roku 2020, v lige odohral celkovo 212 zápasov a pripísal si 78 bodov (29+49). Do roku 2019 pôsobil vo fínskom tíme KalPa.

UKONČENIE KARIÉRY - Úžasná kariéra skvelého hráča sa končí, Bergeron zavesil korčule na klinec.

PRESTUP - Kanadský útočník Marcus Vela oficiálne posilnil HC 05 Banská Bystrica. Minulú sezónu odohral v druhej najvyššej švédskej lige za Västerviks a MoDo, s ktorým postúpil do SHL. V roku 2015 ho v siedmom kole draftovalo San Jose, ale zahral si iba v AHL a ECHL.

PRESTUP - Skúsený lotyšský útočník Vitālijs Pavlovs odohral v predošlej sezóne celkovo 44 zápasov za Michalovce a na východe republiky ostáva, pretože sa stal ďalšou posilou nováčika z Humenného. Dlhoročný hráč Dinama Riga pôsobil aj v ECHL, IceHL či v Poľsku. Zahral si na štyroch MS a jedných ZOH.

PRESTUP - Americký hokejista Tony DeAngelo sa vrátil druhýkrát v priebehu troch sezón do Caroliny Hurricanes. Obranca podpísal s klubom zámorskej NHL ročný jednocestný kontrakt v hodnote 1,675 milióna dolárov.

Dvadsaťsedemročný bek pôsobil v Caroline prvýkrát v sezóne 2021/22. V lete minulého roka ho Hurricanes vymenili do Philadelphie za výber vo štvrtom kole draftu. Flyers s ním následne po jeho získaní podpísali dvojročnú zmluvu na 10 miliónov dolárov, no začiatkom tohto mesiaca ho umiestnili na waiver listinu. V uplynulom ročníku nazbieral v 70 zápasoch 42 bodov (11+31).

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Klub zámorskej hokejovej NHL Dallas Stars predĺžil kontrakt s generálnym manažérom Jimom Nillom do roku 2026. Šesťdesiatpäťročný funkcionár je rekordér klubu, keďže na tomto poste bude pôsobiť už jedenásty rok.

Nilla minulý mesiac vyhlásili za najlepšieho generálneho manažéra uplynulej sezóny NHL. Dallas sa v minulom ročníku dostal do finále Západnej konferencie, neskorším šampiónom Vegas Golden Knights v ňom podľahol 2:4 na zápasy.

24. JÚL

PRÍCHOD - Do trénerského štábu hokejistov Dukly Trenčín pribudol Američan Ken Eddy. Uplynulých šesť sezón pôsobil vo Švédsku. Klubu dal na neho odporúčanie hlavný kormidelník "vojakov" Róbert Döme. V trenčianskom tíme bude mať na starosti obrancov.

PRESTUP - Mladý americký útočník Carson Brière je najnovším prírastkom do kádra HC 19 Humenné. Nováčik Tipos Extraligy tak predstavil prvého legionára.

Nevysoký hokejista nastupoval posledné tri roky v univerzitnej NCAA za Mercyhurst, kde počas 82 zápasov strelil 23 gólov a 36 asistencií. Jeho otcom nie je nik iný ako legendárny Daniel Brière, ktorý v NHL odohral 1097 stretnutí (360+452) a v súčasnosti je generálnym manažérom Philadelphie Flyers.

PRESTUP - Za Žilinu bude v novej sezóne nastupovať 24-ročný útočník Michal Juščák, ktorý posledné dve sezóny odohral v konkurenčnom Martine.

PRESTUP - Zaujímavú posilu získala česká Plzeň, kam prichádza skúsený kanadský center Luke Adam. Za Buffalo a Columbus odohral 90 stretnutí v NHL (15+11), posledných sedem rokov bol súčasťou nemeckých tímov. Niekdajšia voľba Sabres z druhého kola draftu 2008 vyhrala jeden tamojší titul a s Kanadou získala striebro na MSJ.

23. JÚL

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Slovenský hokejový útočník Dávid Skokan nebude v sezóne 2023/2024 pôsobiť v HK Poprad. V materskom klube odohral uplynulé tri ročníky, v nasledujúcom s ním vedenie klubu nepočíta. "Kamzíci" o tom informovali na sociálnych sieťach. V uplynulom ročníku odohral 38 stretnutí, v ktorých nazbieral 18 kanadských bodov za 6 gólov a 12 asistencií. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V klube HC 19 Humenné budú aj po postupe do najvyššej hokejovej súťaže naďalej pôsobiť obranca Damián Novický a útočníci Martin Krajňák a Kristián Horvát. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Pre 27-ročného Horváta pôjde o prvú skúsenosť o slovenskou extraligou, Novický s Krajňákom v nej už v minulosti pôsobili.

22. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Ruský hokejový obranca Ivan Glazkov bude aj v sezóne 2023/2024 pôsobiť v HK Dukla Ingema Michalovce. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke. Glazkov pôvodne nefiguroval v menoslove hráčov pre budúcu sezónu, ktorý klub zverejnil začiatkom júna. Tridsaťjedenročný obranca obliekal v ročníku 2021/2022 dres Prešova. V uplynulej sezóne prestúpil do Michaloviec a v základnej časti odohral 48 zápasov a zaznamenal 19 bodov (3+16), v play-off pridal dvanásť asistencií v 18 dueloch.

PRESTUP - Skúsený slovenský útočník Jakub Linet v minulej sezóne oslavoval zisk majstrovského titulu s HC Košice, ale počas nového ročníka oblečie dres nováčika HC 19 Humenné.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Seattle Kraken a obranca Vince Dunn sa po dlhých rokovaniach nakoniec dohodili na novom kontraktu, ktorý bude trvať štyri sezóny a Kanaďan si ročne priemerne zarobí 7,35 milióna dolárov. Víťaz Stanley Cupu so St. Louis Blues prišiel k najmladšiemu tímu NHL v roku 2021 počas expanzného draftu. Minulý ročník bol pre neho životný, pretože okrem výborných defenzívnych výkonov zaknihoval Dunn aj 64 bodov (14+50).

PRESTUP - Prešov pokračuje v predstavovaní nových hráčov. Do tímu prichádzajú produktívni útočníci Adam Paulíny a Lukáš Toma.

PRESTUP - Mladý slovenský útočník Ľuboš Stahoň v minulej sezóne ako 18-ročný pravidelne nastupoval za áčko Dukly Trenčín, kde odohral celkovo 47 stretnutí (1+1), ale svoj talent odchádza rozvíjať do zámoria. Nastupovať bude za Cape Breton Eagles hrajúcom QMJHL. 

21. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky hokejový obranca Jens Olsson bude aj v sezóne 2023/2024 obliekať dres HC Košice. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Olsson prišiel do Košíc pred sezónou 2022/2023. Odohral v nej celkovo 67 zápasov, v ktorých si pripísal 28 kanadských bodov za 6 gólov a 22 asistencií, a tímu pomohol k zisku majstrovského titulu.

PODPIS - Do kádra hokejistov HK Poprad pribudol 22-ročný brankár Eugen Rabčan. Sezónu 2022/2023, počas ktorej si vybojoval aj premiérovú reprezentačnú pozvánku, odohral vo farbách Prešova. 

Rabčan vytvorí v novom pôsobisku brankársku dvojicu s Maďarom Ádámom Vayom. "Mohol som byť voľný hráč a z klubov, ktoré boli v ponuke, som si vybral Poprad. Dobre sa mi tu v Poprade hrá a viem, aké tu je zázemie a akí hráči tu budú pôsobiť. Verím, že vytvoríme skvelý kolektív a moje očakávania sa v Poprade naplnia. Každý deň chcem napredovať, zažiť výkonnostný rast, byť opora tímu a skončiť s ním čo najvyššie," poznamenal Rabčan.

Riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurinyi verí, že mladý brankár bude patriť k oporám tímu. "Má v sebe obrovský potenciál, ktorý môže ďalej rozvíjať. U nás dostane veľa priestoru. Nie je to však iba o ňom, ale dôležité bude, ako budú chlapci brankárom pomáhať. Verím, že bude patriť k našim najlepším hráčom," povedal.

PRIAME PRENOSY - Slovenskí hokejoví fanúšikovia budú môcť sledovať zápasy najvyššej domácej súťaže od novej sezóny 2023/24 na obrazovkách JOJ Šport. Informoval o tom Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorý uzavrel spoluprácu so spoločnosťou Slovenská produkčná.

Televízna hokejová sezóna odštartuje v pondelok 31. júla zápasmi z prestížneho Hlinka Gretzky Cupu v Trenčíne, na ktorom sa predstaví svetová elita v kategórii do 18 rokov. Počas ročníka sa na obrazovkách JOJ Šport objavia aj televízne prenosy z extraligy mužov, TIPOS SHL, JOJ Šport Slovenského pohára, ale aj majstrovstiev sveta mužov, hokejistov do 20 rokov a taktiež hráčov do 18 rokov. Program doplnia prenosy z medzinárodných turnajov, na ktorých sa predstavia slovenské reprezentačné výbery.

PODPIS - Kanadský obranca Noah Warren, ktorého si Ducks vybrali v minuloročnom drafte z celkového 42. miesta, získal od Anaheimu trojročný nováčikovský kontrakt.

PRESTUP - Do Humenného sa na hosťovanie zo Slovana Bratislava vracia odchovanec Samuel Fereta. Mladý obranca odohral minulý ročník práve v drese "belasých", predtým bol dva roky súčasťou Nových Zámkov. V tíme nováčika Tipos Extraligy ostáva ďalší mladý bek Miroslav Novota, ktorý prišiel pred play-pff z Košíc.

PRESTUP - Novou posilou HC 05 Banská Bystrica je kanadský obranca Frank Hora. Predošlé sezóny odohral v ECHL a AHL, kde dokopy absolvoval takmer 400 stretnutí.

"Hľadali sme obrancu, ktorý je veľmi dobrý na oboch stranách ľadovej plochy, aby jeho prispievanie v útoku nebolo na úkor obranných schopností. Pevne verím, že Frank sa veľmi rýchlo prispôsobí hernému štýlu v Európe a nielenže splní naše očakávania, ale jeho povaha a celková hra budú pre naše víťazstvá kľúčové," povedal generálny manažér Ľuboš Pisár.

20. JÚL

PRESTUP - Mladý slovenský obranca Samuel Barcík opúšťa materský HKM Zvolen, za ktorý už nastupoval aj v Tipos Extralige. 18-ročný bek bude zbierať vyššiu minutáž v kanadskom tíme Saskatoon Blades hrajúcom WHL.

PRESTUP - Lotyšský útočník Frenks Razgals v minulej sezóne obliekal dresy Trenčína aj Popradu, ale v novom ročníku bude súčasťou druholigovej českej Poruby.

PRESTUP - Nováčik Tipos Extraligy HC 19 Humenné začína s predstavovaním hráčov na novú sezónu a jedným z prvých mien je skúsený ruský brankár Stanislav Galimov. Tridsaťpäťročný gólman dvakrát vyhral KHL a získal aj bronz na MSJ. Prakticky celú kariéru, až na jeden rok vo fínskom Kärpäte, chytal v najvyššej ruskej lige. 

PRESTUP - Skúsený kanadský útočník Derek Grant prvýkrát v kariére opúšťa zámorie. Na ročnom kontrakte sa dohodol so švajčiarskym tímom ZSC Lions. Za Ottawu, Calgary, Buffalo, Nashville, Pittsburgh, Philadelphiu a Anaheim odohral 446 stretnutí v NHL (57+77).

ŠPEKULÁCIA - Kanadský center Marcus Vela by mal posilniť HC 05 Banská Bystrica. Zámorský útočník v minulej sezóne hrával druhú najvyššiu švédsku súťaž, predtým patril tímom z ECHL a AHL.

PRESTUP - Maďarský brankár Ádam Vay sa stal novou posilou HK Poprad. Dvadsaťdeväťročný hokejista na Slovensku už pôsobil v mládežníckych kategóriách a v slovenskej extralige si obliekal dres Miškovca, Banskej Bystrice a Košíc.

Klub o novej posile informoval na svojom webe. "Zavolal mi agent a povedal, že je príležitosť pôsobiť v Poprade. O Poprade viem, že má dobrý tím, pre mňa je to fakt dobrá šanca vrátiť sa do extraligy. Bol som skutočne rád, že mi zavolal s touto ponukou. Chcel som tu prísť. Mal som niekoľko ponúk, premýšľal som a pozerám sa do budúcnosti. Rozhodol som sa, že chcem hrať v HK Poprad," povedal Vay.

Riaditeľ klubu Ľudovít Jurinyi verí, že sa Vay pomôže Popradu k vyšším métam: "Verím, že Adam vytvorí s našim druhým gólmanom výbornú dvojicu, ktorá nás podrží v zápasoch. Keď pôsobil v Miškovci, tak bol najlepším brankárom extraligy. Má obrovskú motiváciu byť opäť medzi najlepšími v extralige a stať sa našou oporou," vyjadril sa.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Seattle Kraken predĺžil kontrakt s trénerom Daveom Hakstolom do konca sezóny 2025/26. Vedenie klubu sa tak rozhodlo po tom, ako v uplynulom ročníku Kanaďan doviedol tím do druhého kola play-off zámorskej NHL.

Hakstol pôsobí na striedačke Seattlu od vzniku tímu pred ligovým kolotočom 2021/22. Pôvodne podpísal trojročný kontrakt, no pre priaznivé výsledky mu ho predĺžili o ďalšie dva roky.

"Veríme, že s Daveom ako hlavným trénerom ideme správnym smerom. Bolo dôležité ukázať mu našu dôveru predĺžením jeho zmluvy. Dave a jeho zamestnanci odviedli skvelú prácu pri vytváraní tímového myslenia v šatni. Ich pracovná etika pomáha určovať charakter tímu," uviedol generálny manažér klubu Ron Francis.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Český útočník Tomáš Nosek podpísal ročný kontrakt s klubom New Jersey Devils. V predošlých dvoch sezónach obliekal dres Bostonu, v novom pôsobisku zarobí milión dolárov.

Nosekovi sa po sezóne 2022/2023 skončila dvojročná zmluva a po jej vypršaní sa stal od 1. júla neobmedzeným voľným hráčom. Defenzívne ladený útočník mal v uplynulých dvoch ročníkoch plat 1,750 milióna dolárov. V sezóne 2022/2023 pomohol Bostonu k víťazstvu v základnej časti, v ktorej nazbieral 18 kanadských bodov za 7 gólov a 11 asistencií. V minulosti už pôsobil aj v tímoch Detroitu a Vegas.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský útočník Gabriel Vilardi sa dohodol na dvojročnej zmluve s Winnipegom Jets, ktorá mu za jednu sezónu vynesie priemerne 3,437 milióna dolárov. 23-ročný hokejista prišiel do klubu nedávno spoločne s Kuparim a Iaffalom ako súčasť výmeny za Duboisa. Kanadská organizácia nedávno predĺžila kontrakt aj s Morganom Barronom.

19. JÚL

ŠPEKULÁCIA - Skúsený slovenský obranca Martin Štajnoch by mal po odchode zo Salzburgu naďalej hrávať nadnárodnú IceHL za talianske Bolzano.

PRESTUP - Slovenský hokejový obranca Boris Česánek sa po dvoch sezónach vrátil do materského HK Poprad. Dvadsaťtriročný bek je odchovanec klubu a pôsobil v ňom do sezóny 2020/21. Uplynulé dva ročníky strávil v Spišskej Novej Vsi so striedavými štartami v druholigových Brezne a Dubnici a v českom Vsetíne, ktorému dopomohol k finálovej účasti v Chance lige.

"Bol som v dlhodobom kontakte s riaditeľom klubu pánom Jurinyim a som rád, že sa spolupráca dotiahla do úspešného konca. Do Popradu chcem priniesť jednoduchú hru a tvrdosť. Snáď tým prispejem k tímovému úspechu, pretože tento tím má vždy vysoké ciele," uviedol pre klubovú stránku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Nováčika najvyššej slovenskej hokejovej súťaže HC 19 Humenné povedie aj v novej sezóne hlavný tréner Andrej Parfenov. Jeho asistentom zostal naďalej Ivan Boržik. 

Zmena nastala na poste trénera brankárov, ktorú bude zastávať Ramón Sopko. Klub o tom informoval na svojom facebookovom profile. Zároveň potvrdil, že v kádri zostávajú aj v nasledujúcej sezóne Filip Vaško a Filip Vrábeľ.

18. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Jihlavský rodák Jakub Škarek (23) zostáva v New Yorku Islanders ešte dva roky na základe dvojcestnej zmluvy v hodnote 1,55 milióna dolárov. Český brankár to nemá v tíme jednoduché, keďže dvojica Iľja Sorokin - Semjon Varlamov má zmluvu na dlhé roky. V zámorskej NHL neodchytal ani jeden zápas počas štyroch sezón.

ODCHOD Z NHL -  Švajčiarsky útočník Denis Malgin (26) opäť opúšťa NHL, tentoraz po jednej sezóne v Toronte a Colorade, kde nazbieral 13 gólov a 8 asistencií. V siedmich zápasoch play-off nebodoval. Vracia sa do Zürichu, kde bol v sezóne 2021/22 piaty v bodovaní.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočník Ross Colton podpísal štvorročný kontrakt s Coloradom, ktoré ho získalo koncom júna z Tampy Bay. Podľa portálu capfriendly.com zarobí počas tohto obdobia 16 miliónov dolárov. Colton, ktorý bol chráneným voľným hráčom, nemusí ísť na arbitráž, ktorá je naplánovaná na 27. júla.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - John Ludvig, syn bývalého českého útočníka Jana Ludviga, zostáva v organizácii Floridy, s ktorou po ukončení trojročného nováčikovského kontraktu predĺžil o ďalší rok (dvojcestná zmluva). Obranca pochádzajúci z kanadského Kamloops bol draftovaný Panthers v roku 2019 zo 69. miesta a doteraz pôsobil len v AHL. O jeden rok predĺžil s klubom aj obranca Casey Fitzgerald.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočník Morgan Barron má za sebou prvý celý rok v drese Winnipegu (a prvý v NHL). Bývalý útočník NY Rangers sa síce v play-off nepresadil, ale v 70 zápasoch základnej časti osemkrát skóroval a pripravil ďalších 13 gólov. Jets ho odmenili dvojročnou zmluvou na 2,7 milióna dolárov. Jeho brat Justin hrá za Montreal.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - New York Islanders si môžu odškrtnúť ďalšiu položku zo svojho zoznamu. Americký útočník a jedenásty muž draftu 2018 Oliver Wahlstrom podpísal zmluvu, a to na ďalší rok. Strieborný medailista zo ZOH 2019 a doposiaľ chránený voľný hráč nemal dobrý ročník, keď pre zranenie nastúpil len na 35 zápasov a strelil sedem gólov.

Wahlstrom v roku 2023 v NHL pre zranenie nehral.
Wahlstrom v roku 2023 v NHL pre zranenie nehral.Flashscore

17. JÚL

PODPIS - Slovenský hokejista Juraj Pekarčík sa stal novou posilou zámorského klubu Dubuque Fighting Saints, ktorý pôsobí v prestížnej juniorskej súťaži United States Hockey League (USHL). Tím o tom informoval na Twitteri. Sedemnásťročný útočník pôsobil v minulom ročníku v drese HK Nitra. Nastúpil na 30 duelov a pripísal si tri asistencie.

PODPIS - Symbolicky v deň svojich 18. narodenín podpísal Connor Bedard nováčikovskú zmluvu s Chicagom. Aktuálna jednotka draftu, od ktorej sa očakáva, že čoskoro ovládne svetový hokej, podpísala zmluvu na tri roky a na bonusoch môže zarobiť 13,35 milióna dolárov. Viac informácií v článku.

PODPIS - Novými členmi realizačného hokejového tímu HC Slovan Bratislava sa stali Rudolf Jendek ako asistent hlavného kouča a Peter Kosa na pozícii trénera brankárov. Vedenia účastníka Tipos Extraligy o tom informovalo na oficiálnej webstránke klubu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - V Bostone sa podpísali tri ročné dvojcestné zmluvy, všetky patria hráčom, ktorí budú bojovať o každú minútu v prvom tíme Bruins. Sú nimi bývalý brankár Vancouveru Michael DiPietro, ktorého klub získal v októbri výmenou. Obranca Alec Regula (22), ktorý prišiel v rámci výmeny s Chicagom pred necelým mesiacom a ďalší obranca Reilly Walsh (24).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky útočník Linus Weissbach, ktorý bol draftovaný v siedmom kole draftu 2017, má za sebou dva roky na farme Buffala v Rochesteri. V uplynulej sezóne bol s 20 gólmi tretím najlepším strelcom Američanov, no v NHL sa zatiaľ nepresadil. Svoju šancu dostane, so Sabres podpísal ročný dvojcestný kontrakt.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Fínsky hokejista Matias Maccelli zostáva v tíme Arizona Coyotes. Klub NHL podpísal s obmedzeným voľným hráčom trojročný kontrakt na 10,2 milióna dolárov. Dvadsaťdvaročný útočník odohral v drese Coyotes 87 zápasov, v ktorých strelil 12 gólov a pridal 43 asistencií. V uplynulej sezóne bol tretí najproduktívnejší hráč Arizony a v hlasovaní o Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL skončil na štvrtom mieste.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Arizona podpísala ročnú dvojcestnú zmluvu (775/225 000 USD) s ruským brankárom Ivanom Prosvetovom, ktorý v minulej sezóne odchytal sedem zápasov a konečne sa dočkal prvého víťazstva. Inkasoval celkovo štyri góly. Na farme v Tucsone mal bilanciu 16-13-4.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Fyzicky hrajúci krídelník Brandon Duhaime sa pomaly usadil v zostave Minnesoty. V posledných dvoch sezónach odohral za Wild 131 zápasov, v ktorých zaznamenal 27 bodov a pridal 164 trestných minút. Klub rodákovi z Floridy udelil ročný kontrakt na 1,1 milióna dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Brankár Lukáš Dostál podpísal novú dvojročnú zmluvu s klubom NHL Anaheim Ducks. Podľa portálu capfriendly.com si 23-ročný Čech môže zarobiť celkovo 1,625 milióna dolárov. Zmluva je dvojcestná v prvej sezóne a jednocestná v druhej. 

KONIEC V NHL - Ondřej Kaše sa pripojí k litvínovskému tímu po návrate do Európy po siedmich sezónach v NHL. Naposledy hral za Carolinu, ale okrem jedného zápasu strávil celú sezónu na maródke.

16. JÚL 

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - V tíme nováčika 1. SHL HKM Rimavská Sobota pokračuje najlepší strelec uplynulej sezóny 2. ligy Martin Ďaloga. Na svoje konto si pripísal v 28 zápasoch 51 bodov, z toho 28 gólov a 23 asistencií a stal sa tretím najproduktívnejšim hráčom celej ligy. Okrem iného má na konte 414 štartov v extralige, kde nazbieral spolu 83 bodov a titul s HKM Zvolen.

PODPIS ZMLUVY - Kanadský hokejista Tanner Jeannot podpísal nový dvojročný kontrakt s Tampou Bay Lightning. Podľa stanice ESPN zarobí 26-ročný útočník v priemere 2,665 milióna dolárov ročne.

Jeannot sa pripojil k Tampe Bay vo februári v rámci výmeny z Nashville Predators, po sezóne bol voľný hráč. V 20 zápasoch základnej časti za Lightning zaznamenal jeden gól a tri asistencie. Počas svojej kariéry nazbieral 66 bodov (35+31) v 172 zápasoch základnej časti NHL. V play-off pridal v 12 zápasoch dve asistencie.

PODPIS ZMLUVY - Český hokejista Eduard Šalé podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu so Seattlom Kraken. Osemnásťročný útočník bol tento rok najvyššie draftovaným Čechom, Seattle si ho vybral v prvom kole draftu ako celkovo dvadsiateho hráča. Podľa webu capfriendly.com môže popri podpisovom bonuse ročne zarobiť 950-tisíc dolárov.

Odchovanec Komety Brno v minulej sezóne stabilne pôsobil v extralige mužov, vrátane play-off odohral 49 zápasov, v ktorých strelil sedem gólov a pridal sedem asistencií. Predstavil sa aj na majstrovstvách sveta hráčov do 18 a 20 rokov. S dvadsiatkou získal striebro.

PODPIS ZMLUVY - Kanadský hokejista Chris Tierney v novej sezóne posilní rady New Jersey Devils. Dvadsaťdeväťročný útočník podpísal s klubom NHL dvojcestný ročný kontrakt na 775 tisíc dolárov. Ak bude hrať v nižšej American Hockey League (AHL), zarobí 400 tisíc dolárov ročne.

Tierney v uplynulej sezóne odohral za Floridu a Montreal v základnej časti 36 zápasov so ziskom 10 bodov (3+7). Kanaďan má celkovo v NHL na konte 597 stretnutí a 236 bodov (76+160). Tierneyho si vybralo San Jose z 55. miesta v druhom kole vstupného draftu NHL v roku 2012. 

15. JÚL

PODPIS ZMLUVY - Jakub Dvořák, tretia najvyššia česká voľba v tohtoročnom drafte NHL, podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s Los Angeles. Kings si obrancu Liberca vybrali v druhom kole z celkového 54. miesta. 

UKONČENIE ZMLUVY - Arizona Coyotes rozviazala kontrakt s Alexom Galchenyukom iba dva týždne po jeho podpise. Dôvodom sú viaceré obvinenia, ktorým americký útočník čelí po nedeľnom zatknutí políciou v meste Scottsdale. Coyotes podpísali 1. júla s 29-ročným hráčom ročný dvojcestný kontrakt na 775 000 dolárov.

UKONČENIE ZMLUVY - Philadelphia Flyers v piatok umiestnila Tonyho DeAngela na nepodmienečnú waiver listinu s cieľom vykúpiť obrancu spod zmluvy. Dvadsaťsedemročný Američan podpísal vlani s "letcami" kontrakt na dve sezóny v celkovej hodnote 10 miliónov dolárov. DeAngelo sa po vyplatení z kontraktu stane neobmedzeným voľným hráčom a bude môcť podpísať zmluvu s ktorýmkoľvek klubom NHL. 

14. JÚL

PODPIS - Kariéra slovenského hokejového útočníka Radoslava Tybora bude po konci v HC Košice pokračovať v druhej najvyššej súťaži. Na spolupráci pre sezónu 2023/2024 sa dohodol s klubom HK Spartak Dubnica, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach.

Tybor pôsobil v Košiciach v sezóne 2022/2023, v ktorej odohral celkovo 44 zápasov. V nich nazbieral 15 kanadských bodov za 7 gólov a 8 asistencií. S tímom získal majstrovský titul - svoj prvý v kariére. Rovnakým smerom z Košíc do Dubnice zamieril aj útočník Marek Hovorka.

HOSŤOVANIE - Slovenský hokejista Samuel Fereta odštartuje nový ročník v tíme HC 19 Humenné. Vedenie HC Slovan Bratislava sa dohodlo s nováčikom Tipos Extraligy na hosťovaní 24-ročného obrancu do 10. februára 2024. Podľa facebokovej stránky Slovana by rodák z Humenného zrejme v konkurencii ďalších ôsmich obrancov dostával menej príležitostí v základnej zostave "belasých".

"V Humennom by mal mať podstatne vyšší ice time. Naďalej však zostáva kmeňovým hráčom Slovana, ktorý si ho môže v prípade potreby pred koncom prestupového termínu stiahnuť späť," uviedol bratislavský klub. 

PRESTUP - Obranca Peter Novajovský je novou posilou hokejistov HC Nové Zámky. Obe strany podpísali zmluvu do konca nasledujúcej sezóny. Tridsaťtriročný zadák naposledy pôsobil v Liptovskom Mikuláši.

"Môj príchod sa zrodil veľmi rýchlo, v podstate hneď potom, ako som dal výpoveď v Liptovskom Mikuláši. Keď ma agent kontaktoval s možnosťou pripojiť sa k "býkom", neriešil som už žiadne iné ponuky. Som rád, že budem mať možnosť hrať za Nové Zámky,“ uviedol.

PRESTUP - Filip Král sa vracia zo zámoria do Európy. Český obranca, ktorý sa v uplynulých dvoch sezónach neúspešne snažil presadiť do zostavy Toronta v NHL, sa stal posilou fínskeho tímu Pelicans Lahti. Na severe Európy podpísal ročnú zmluvu, klub o tom informoval na svojom webe.

13. JÚL

PODPIS - Nováčik 1.SHL HKM Rimavská Sobota získal do svojho kádra skúsenú posilu. Zadné rady vystuži Peter Ordzovenský. Odchovanec Spišskej Novej Vsi má na konte 625 extraligových duelov, v ktorých nazbieral 187 kanadských bodov. S Nitrou sa radoval z majstrovského titulu. V zahraničí obliekal dres Rumunského klubu SC Csikszereda. Zaznamenal taktiež 276 štartov v 1.SHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Prvých osem stretnutí NHL zvládol v poslednom ročníku za Philadelphiu švédsky útočník Olle Lycksell (23) a dodal k nim jednu nahrávku. Na farme v Lehigh Valley potom bol so 45 bodmi druhý najlepší. Flyers s ním preto o ďalšie dve sezóny predĺžili zmluvu. Je ale stále dvojcestná.

KONIEC V TÍME - Pád tretieho muža draftu z roku 2012 útočníka Alexa Galchenyuka (29) pokračuje. Väčšinu poslednej sezóny strávil v AHL, pre ďalší ročník podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu s Arizonou, kde už predtým pôsobil, ale necelé dva týždne na to sa obe strany dohodli na jej zrušení.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Prvú kompletnú sezónu v NHL má za sebou trinásty hráč draftu z roku 2018 útočník Ty Dellandrea (22). V 82 zápasoch získal 28 bodov a tri ďalšie pridal v 15 bitkách play-off. Dallas ale nechce rozhadzovať, Kanaďan si v budúcom roku zarobí len 900-tisíc dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Obranca Ty Emberson (23), ktorého NY Rangers získali v júli 2022 počas trejdu s Arizonou, zostáva aj po skončení nováčikovskej zmluvy na tri roky v Rangers. Zatiaľ len na rok. Pokúsi sa prvýkrát presadiť do NHL, v Hartford Wolf Pack na farme bol v uplynulej sezóne s 27 bodmi (7+20) druhým najproduktívnejším bekom.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - O ďalšie dva roky predĺžil Montreal zmluvu s Lucasom Condottom (25). Kontrakt je dvojcestný a má hodnotu 1,55 milióna dolárov. Nedraftovaný Američan v poslednom ročníku v NHL debutoval a to 13. apríla proti Bostonu. Kanadský tím sice prehral 4:5, ale Condotta sa hneď pri premiére dočkal prvého ligového zásahu. 

12. JÚL

ZMLUVA - Klub zámorskej NHL Anaheim Ducks podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Leom Carlssonom. Osemnásťročný švédsky útočník bol dvojkou tohtoročného draftu. V uplynulej sezóne ho vyhlásili za najlepšieho švédskeho juniorského hráča, keď si v najvyššej súťaži pripísal v drese Örebro 25 bodov (10+15) v 44 stretnutiach. Carlsson v minulom ročníku reprezentoval svoju krajinu na juniorských MS v Kanade i na mužských MS vo Fínsku a Lotyšsku, pripomenul portál TSN.

ZMLUVA - Deviatka tohtoročného draftu, center Nate Danielson (18), podpísal zmluvu s Detroitom, ktorý s ním uzavrel trojročný nováčikovský kontrakt na 2,85 milióna dolárov. Rodák z Alberty bol v minulej sezóne kapitánom tímu Brandon Wheat Kings vo WHL a so 78 bodmi sa stal najlepším strelcom klubu.

KONIEC KARIÉRY - Nemecký brankár Thomas Greiss (37) končí s hokejom. V NHL odchytal 368 zápasov za San Jose, Phoenix, Pittsburgh, NY Islanders, Detroit a naposledy St. Louis s bilanciou 162-130-37 a 16-krát si udržal čisté konto. Lepší ako ktorýkoľvek iný nemecký brankár v NHL je len Olaf Kölzig. Podľa portálu capfriendly.com zarobil v NHL viac ako 25 miliónov dolárov. V sezóne 2018/19 získal spolu so spoluhráčom Robinom Lehnerom Jenningsovu trofej.

PRESTUP - Švédsky hokejista Oskar Sundqvist si bude opäť obliekať dres St. Louis Blues. S klubom zámorskej NHL podpísal ročný kontrakt v hodnote 775.000 USD. Dvadsaťdeväťročný útočník pôsobil naposledy v Minnesote, kam počas uplynulej sezóny prišiel z Detroitu. V drese St. Louis odohral päť sezón v rokoch 2017 až 2022, počas ktorých nastúpil na 242 zápasov, strelil 35 gólov a pridal 48 asistencií. V roku 2019 s klubom získal Stanleyho pohár. Informácie priniesol portál TSN.

PRESTUP - Nashville Predators podpísal ročnú zmluvu s ruským útočníkom Denisom Gurjanovom. Ako informoval klub NHL na svojom webe, kontrakt vynesie 26-ročnému hokejistovi 850-tisíc amerických dolárov.

Gurjanova draftoval Dallas v roku 2015 z 12. miesta (1. kolo) a v organizácii Stars strávil sedem sezón. V minulom ročníku odohral celkovo 66 zápasov za Dalllas a Montreal Canadiens, kde prestúpil vo februári. Pripísal si 17 bodov za sedem gólov a desať asistencií. S ruskou reprezentáciou získal v roku 2017 bronz na MS do 20 rokov.

PRESTUP - Vedenie Caroliny Hurricanes podpísalo ročnú zmluvu s útočníkom Brendanom Lemieuxom. Ako informoval klub NHL na svojom webe, kontrakt vynesie 27-ročnému hokejistovi 800-tisíc USD.

Lemieux začal uplynulú sezónu v Los Angeles, neskôr ho vymenili do Philadelphie. Celkovo odohral v ročníku 2022/2023 45 zápasov, v ktorých zaznamenal deväť bodov. Strelil dva góly a pridal sedem asistencií. Celkovo v NHL odohral v základnej časti 275 zápasov, v ktorých získal 69 bodov (33+36).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký hokejový obranca K'Andre Miller sa dohodol s klubom New York Rangers na predĺžení zmluvy o dva roky. Nová zmluva mu vynesie celkovo 7,744 milióna dolárov s priemerným ročným platom 3,872 miliónov.

Dvadsaťtriročný Miller má za sebou vydarenú sezónu 2022/2023, ktorá bola pre neho tretia v tíme "jazdcov." Vytvoril si v nej osobné maximá v góloch (9), asistenciách (34) i bodoch (43), pričom vo všetkých troch ukazovateľoch bol druhý spomedzi obrancov Rangers. Súčasťou klubu je od roku 2018, keď po ňom v drafte siahol z 22. miesta. Po sezóne 2022/2023 mu vypršal trojročný nováčikovský kontrakt.

11. JÚL

PRESTUP - Alex Newhook podpísal štvorročnú zmluvu s Montrealom Canadiens. Vynesie mu celkovo 11,6 milióna dolárov. Canadiens ho získali nedávnou výmenou z Colorada za dve voľby v drafte a obrancu Gianniho Fairbrothera. Dvadsaťdvaročný Newhook bol po sezóne 2022/23 obmedzený voľný hráč. Coloradu, ktoré ho draftovalo v roku 2019 zo 16. miesta, pomohol k zisku Stanleyho pohára. V Montreale sa stretne aj so slovenským útočníkom Jurajom Slafkovským.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Noah Cates bude vo svojej kariére pokračovať vo Philadelphii Flyers. S vedením klubu sa dohodol na novom dvojročnom kontrakte v hodnote 5,25 milióna dolárov. Američan sa tak zriekol arbitrážneho konania, ktoré bolo naplánované na 20. júla. Flyers sa dohodli na podpise dvojročnej zmluvy aj s obrancom Camom Yorkom, ktorý v minulom ročníku vsietil dva góly a pridal 18 asistencií.

10. JÚL

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Samuel Chalupa sa dohodol na spolupráci s Prešovom, ktorý sa v budúcej sezóne predstaví v Slovenskej hokejovej lige. Do klubu zamieril po tom, čo v minulej sezóne pôsobil v extraligových Michalovciach. Prešovský klub informoval o novej akvizícii na sociálnych sieťach.

"Je to pre mňa veľká vec. Prešov je môj domov a spomienky na moje začiatky v tomto drese patria k tým najkrajším. Veľmi rád spomínam na atmosféru, ktorá na našom štadióne panovala v rozhodujúcich okamihoch. Verím, že to budem môcť zažiť znovu a pomôcť Prešovu na ceste za splnením našich cieľov. Stretla sa tu skvelá partia ľudí, ktorí chcú hokej v mojom rodnom meste znovu naštartovať. Pevne verím, že spoločnými silami dokážeme dostať prešovský hokej tam, kam patrí," povedal Chalupa.

PRESTUP - Český hokejový útočník Filip Zadina podpísal ročný kontrakt s klubom San Jose Sharks. Zmluva mu vynesie celkovo 1,1 milióna dolárov. Pre 23-ročného krídelníka ide o prvú zmenu pôsobiska v NHL, v ktorej doteraz obliekal iba dres Detroitu Red Wings.

Svoje pôsobenie v organizácii "červených krídel" predčasne ukončil len nedávno. S vedením klubu sa dohodol na rozviazaní trojročnej zmluvy, podľa ktorej mal zarobiť v nasledujúcich dvoch sezónach celkovo 4,56 milióna dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Cale Fleury a Seattle Kraken sa dohodli na predĺžení spolupráce. Kanaďan podpísal nový dvojročný kontrakt, ktorý mu vynesie 800 000 dolárov za sezónu. Strany sa tak vyhli arbitráži. Fleury začal profiligovú kariéru v Montreale, tím Kraken si ho vybral pred dvomi rokmi v expanznom drafte. Okrem neho si klub zmluvne zaviazal aj útočníka Kolea Linda, s ktorým uzavrel dohodu o ročnom, dvojcestnom kontrakte. Na profiligovej úrovni bude poberať plat 775 000 dolárov. 

VÝMENA - Najlepší strelec MS mení v NHL dres, opačným smerom mieri produktívny DeBrincat.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Nils Höglander a Vancouver Canucks sa dohodli na predĺžení spolupráce. Dvadsaťdvaročný útočník podpísal ako obmedzený voľný hráč novú dvojročnú zmluvu v celkovej hodnote 2,2 milióna dolárov. Švéd odohral za Vancouver uplynulé tri sezóny. V minulom ročníku zaznamenal v 25 zápasoch tri góly a šesť asistencií. V AHL nastúpil v 45 stretnutiach, v ktorých si na svoje konto pripísal 32 bodov (14+18). 

9. JÚL

PRESTUP - Bieloruský brankár Alexej Kolosov skúsi šťastie v zámorí. Brankár Dinama Minsk zatiaľ podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Philadelphiou, ktorá ho draftovala v roku 2021 z celkového 78. miesta. Jeho hodnota je 2,775 milióna dolárov.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Po ukončení ročného nováčikovského kontraktu podpísal nedraftovaný americký brankár John Lethemon ďalší, opäť dvojcestný, s Detroitom. K NHL sa zatiaľ nepriblížil, v AHL odohral len deväť zápasov a vyhral iba raz. Zvyšok predchádzajúcej sezóny strávil o úroveň nižšie v ECHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský útočník Kole Lind podpísal ročný dvojcestný kontrakt so Seattlom. Nasleduje tak svojho brata Kalana, ktorý nedávno podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu v Nashville. Hráč, ktorý väčšinou hráva za Coachella Valley Firebirds, odohral v NHL zatiaľ 30 zápasov s bilanciou dva góly a šesť asistencií.

8. JÚL

PRESTUP - Český hokejista Rostislav Marosz sa stal novou posilou HK Spišská Nová Ves. Extraligový klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Tridsaťdvaročný útočník pôsobil v uplynulých necelých troch sezónach vo Vítkoviciach, v minulosti hral aj za Pardubice, Kladno, Liberec, Třinec či Olomouc. V sezóne 2012/2013 bol hráčom Trenčína, v ktorom sa mu darilo. Nazbieral 40 bodov (15+25) v 50 zápasoch.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Matúš Paločko bude v novej sezóne pokračovať v HK Dukla Michalovce. Tridsaťdvaročný útočník strávi na Zemplíne druhú sezónu. Počas uplynulého ročníka extraligy odohral v drese "líšok" 57 zápasov, v ktorých si pripísal 29 kanadských bodov (16+13). 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočníkovi Los Angeles Akilovi Thomasovi (23) vypršala trojročná nováčikovská zmluva a do NHL sa ešte nedostal, ale svoju šancu dostane. Kings predĺžili s rodákom z Toronta dvojcestnú zmluvu o ďalší rok.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Útočník Nathan Smith (24) predĺžil zmluvu s Arizonou o ďalší rok. Coyotes mu budú platiť 775 000 dolárov v prvom tíme a 115 000 dolárov v AHL. Celkovo 91. hráč draftu 2018 zvládol za Arizonu počas uplynulých dvoch sezón len 14 duelov, v ktorých k dvom gólom pridal rovnaký počet asistencií.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky obranca Tobias Björnfot (22), ktorého si Kings vybrali v prvom kole draftu 2019, predĺžil zmluvu s Los Angeles o ďalšie dva roky a za sezónu zarobí 775 000 dolárov. Oba roky sú dvojcestné, hoci talentovaný bek strelil v 116 zápasoch len jeden gól a takmer celú minulú sezónu strávil na farme.

PRESTUPY -  Americký hokejista Vinnie Hinostroza podpísal s Pittsburghom Penguins ročnú zmluvu na 775-tisíc dolárov. Dvadsaťdeväťročný útočník zaznamenal v minulej sezóne v drese Buffala Sabres 11 bodov (2+9) v 26 zápasoch. V 11 dueloch v nižšej zámorskej súťaži American Hockey League (AHL) si na svoje konto pripísal 9 bodov (5+4).

Vedenie Penguins v piatok podpísalo ročný kontrakt na 800-tisíc dolárov aj so švédskym útočníkom Andreasom Johnssonom. Dvadsaťosemročný hokejista zaznamenal v minulej sezóne tri asistencie v 13 zápasoch v dresoch New Jersey Devils a San Jose Sharks. V AHL získal v 36 stretnutiach 30 bodov (9+21).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Seattle Kraken sa vyhol platovej arbitráži s obrancom Willom Borgenom. Dohodli sa na uzavretí dvojročnej zmluvy s priemerným príjmom 2,7 milióna dolárov za sezónu. Dvadsaťšesťročný Američan odohral za Seattle všetkých 82 zápasov základnej časti. Troma gólmi a 17 asistenciami si vytvoril kariérne maximum. V play-off nastúpil vo všetkých 14 dueloch a zaznamenal jeden gól a dve asistencie.

Borgen bol obmedzený voľný hráč a požiadal o platovú arbitráž, ktorej sa napokon obe strany vyhli. Seattle si ho vybral z Buffala počas rozširovacieho draftu v júli 2021.

PRESTUP - Francúz Pierre-Édouard Bellemare prestupuje v rámci NHL z Tampy Bay Lightning do Seattlu Kraken. S novým klubom sa dohodol na ročnej zmluve s príjmom 775-tisíc dolárov.

Bellemare začne v zámorskej profilige desiatu sezónu. Tridsaťosemročný Francúz odohral celkovo 660 zápasov, v ktorých nazbieral 131 bodov za 60 gólov a 71 asistencií. V minulosti hrával za Philadelphiu Flyers, Vegas Golden Knights a Colorado Avalanche.

7. JÚL

PRESTUP - Kanadský hokejista Marc-Olivier Roy sa stal novou posilou HC Mikron Nové Zámky. Dvadsaťosemročný útočník prichádza k "býkom" z nadnárodnej ICE Hockey League, v ktorej pôsobil v talianskom HC Pusteral. V minulosti obliekal v rovnakej súťaži dres už zaniknutého klubu Bratislava Capitals. Čítajte viac.

PRESTUP - Útočník Zack MacEwen sa dohodol na trojročnom kontrakte s klubom hokejovej NHL Ottawa Senators v hodnote 2,325 milióna dolárov. Dvadsaťšesťročný MacEwen hral v minulej sezóne za Philadelphiu Flyers a Los Angeles Kings, v 56 zápasoch nazbieral desať bodov za štyri góly a šesť asistencií. Jeden štart v drese "kráľov" si pripísal aj v play off.

"Zack je hráč s pevným charakterom, ktorý svojím štýlom pomôže zlepšiť fyzickú hru nášho tímu. Výborne forčekuje a nebojí sa čiernej práce na ľade," povedal generálny manažér Ottawy Pierre Dorion o novej posile, ktorá odohrala v NHL celkovo 186 zápasov s bilanciou 13+15.

ARBITRÁŽ - Brankár Bostonu Bruins Jeremy Swayman či útočník Tanner Jeannot z Tampy Bay Lightning figurujú medzi 22 hráčmi, ktorí sú prihlásení na arbitráž NHL. Tá sa uskutoční od 20. júla do 4. augusta a rozhodne o výške ich budúcej zmluvy. Čítajte viac.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Los Angeles si poistilo služby kapitána. Kopitar predĺžil zmluvu o ďalšie dva roky.

UKONČENIE ZMLUVY - Český hokejový útočník Filip Zadina predčasne ukončil pôsobenie v Detroite Red Wings. S vedením klubu sa dohodol na ukončení trojročnej zmluvy, podľa ktorej mal mať v nasledujúcich dvoch sezónach zarobiť celkovo 4,56 milióna dolárov. Zadina nedávno požiadal vedenie klubu o výmenu, ku ktorej napokon nedošlo. Detroit ho následne zaradil na waiver listinu nechránených hráčov, z ktorej si ho počas 24 hodín nestiahol žiadny iný klub.

Do organizácie "červených krídel" patril od draftu 2018, keď si ho klub vybral ako celkovú šestku. Počas piatich sezón zaň odohral celkovo 190 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 68 bodov za 28 gólov a 40 asistencií. V uplynulom ročníku 2022/2023 mal v 30 zápasoch bilanciu 3 góly a 4 asistencie.

6. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Dylan Samberg sa dohodol na novej dvojročnej zmluve s Winnipegom Jets. Dvadsaťštyriročný obranca zarobí 1,4 milióna amerických dolárov za sezónu. V uplynulom ročníku odohral v drese Jets 63 stretnutí a nazbieral v nich osem bodov (2+6). Tím USA reprezentoval na tohtoročných MS a obsadil s ním štvrtú priečku. V 10 dueloch si pripísal gól a tri asistencie.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Jakub Lauko bude naďalej hrať za Boston. Český útočník, ktorý v minulej sezóne odohral za Bruins 26 zápasov s bilanciou 4+4, podpísal nový dvojročný kontrakt. Tá mu zaručuje 1,57 milióna amerických dolárov. V klube ostáva aj gólman Kyle Keyser, ktorý sa dohodol na ročnej zmluve.

5. JÚL

PRESTUP - Anglický hokejista Scott Conway sa stal novou posilou HK Dukla Trenčín. Dvadsaťosemročný útočník, ktorý má aj kanadské občianstvo, prichádza z Belfastu Giants, úradujúceho šampióna domácej najvyššej súťaže (EIHL). Conway ovládol v uplynulom ročníku produktivitu ligy a so 40 gólmi bol najlepší strelec súťaže. Spolu nazbieral v 51 dueloch až 90 bodov (40+50). Po sezóne ho vyhlásili za najlepšieho útočníka a hráča ligy. Conway reprezentoval Veľkú Britániu na MS v roku 2022, v siedmich zápasoch si pripísal na svoje konto dve asistencie. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Travis Hamonic podpísal novú dvojročnú zmluvu na 2,2 milióna dolárov a zostáva hráčom Ottawy. Kanaďan nazbieral v uplynulom ročníku za Senators v 75 zápasoch 21 bodov (6+15).

"Travis je kľúčovou súčasťou nášho tímu. Svojou pracovnou morálkou, zodpovednosťou, nebojácnosťou a odhodlaním je príkladom pre našich mladších hráčov. Je to líder so silným charakterom, ktorého prítomnosť nás veľmi teší," uviedol generálny manažér Ottawy Pierre Dorion pre oficiálnu stránku nhl.com

4. JÚL

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Martin Fehérváry podpísal nový trojročný kontrakt s Washingtonom Capitals v hodnote 2,675 milióna amerických dolárov za sezónu. Informoval o tom oficiálny web NHL. Viac informácií v článku.

ŠPEKULÁCIA - Ruský útočník Vladimir Tarasenko (31) je pár dní po premiére na trhu s voľnými hráčmi nepochybne jedným z najväčších mien. Rodák z Jarosľavlu a víťaz Stanleyho pohára z roku 2019 ukončil posledný ročník v New York Rangers a rozmýšľa o novom pôsobisku. Špekuluje sa, že by mohol zamieriť do Caroliny, kde v sobotu podpísal zmluvu jeho blízky priateľ - obranca Dmitrij Orlov. O 270-gólového strelca NHL má veľký záujem aj kanadská Ottawa, ktorá je na vzostupe.

PREDĹZENIE ZMLUVY - Obranca Kale Clague (25) zostáva aj ďalší rok v Buffale, kde strávil predchádzajúci ročník na základe dvojcestnej zmluvy a ani ten nadchádzajúci nebude iný. Kanaďan odohral za Sabres 33 zápasov, v ktorých zaznamenal štyri asistencie.

ŠPEKULÁCIA - Toronto v posledných dňoch získalo solídne množstvo posíl, ale v bránkovisku vládne zmätok. Očakávaná jednotka Iľja Samsonov je zatiaľ chráneným voľným hráčom bez zmluvy a Matt Murray (29) má ešte rok platný kontrakt na 4,6 milióna dolárov. Maple Leafs sa však snažia zbaviť dvojnásobného šampióna NHL s Pittsburghom. Podľa renomovaného novinára Chrisa Johnstona sa kanadský klub snaží o výmenu, ale mohol by sa pokúsiť aj o vykúpenie brankára zo zmluvy.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský obranca Travis Hamonic (32) by mal zostať v Ottawe za 1,1 milióna dolárov na každý z nasledujúcich dvoch rokov. Bývalý bek NY Islanders, Calgary a Vancouveru nazbieral v uplynulej sezóne 21 bodov, čo je jeho najlepší výkon za posledných sedem rokov.

PRESTUP - Víťaž Stanley Cupu z roku 2016 a osmička draftu z roku 2012 Derrick Pouliot (29) pokračuje v putovaní po Spojených štátoch. V NHL už hral za Pittsburgh, Vancouver, St. Louis, Philadelphiu, Vegas, Seattle a San Jose. V posledných rokoch sa však viac trápi v AHL, v uplynulých dvoch odohral len 19 zápasov v NHL. Jeho ďalším pôsobiskom bude Dallas, s ktorým podpísal dvojcestný ročný kontrakt na 775 000 dolárov.

PRESTUP - Americký obranca Will Butcher (28) mal skvelý štart do sezóny 2017-18 v NHL. Nazbieral 44 bodov a na jej konci bol vybraný do All-Rookie tímu a s národným tímom sa mu podarilo získať aj bronz na majstrovstvách sveta. Odvtedy jeho kariéra upadala, v uplynulom ročníku hral len na farme texaského Dallasu, kde bol produktívny, no do prvého tímu ho nepovolali. Preto odchádza do Pittsburghu, aj keď na základe jednocestnej zmluvy. V NHL môže zarobiť 775 000 dolárov. Na farme len 425 000.

PRESTUP - Americký útočník Jasper Weatherby (25) podpísal ročný dvojcestný kontrakt s Nashvillom po tom, čo strávil celú minulú sezónu na farmách San Jose a Detroitu. V ročníku 2021/22 odohral prvých 50 zápasov v NHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky krídelník Axel Jonsson-Fjällby (25) zostáva vo Winnipegu, za ktorý v minulej sezóne odohral 50 zápasov. strelil šesť gólov a ďalších osem pripravil. Zmluva sa predlžuje o dva roky za 1,55 milióna dolárov, ale až v druhom roku je jednocestná.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Záver sezóny sa vydaril drobnému kanadskému útočníkovi Rafaelovi Harvey-Pinardovi (24), ktorý v 34 zápasoch strelil 14 gólov a od Montrealu si vyslúžil jednocestnú dvojročnú zmluvu na 2,2 milióna dolárov.

PRESTUP - Obranca Connor Carrick (29) má na konte 242 štartov v NHL, ale hoci bol v posledných sezónach v AHL produktívny, nedokázal sa presadiť. Napríklad v sezóne 2022/23 si iba raz obliekol dres Bostonu. To je jeden z dôvodov, prečo prijal ponuku Seattlu, ide o dvojcestnú ročnú zmluvu.

3. JÚL

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Marek Tvrdoň prestúpil z HK Nitra do tímu HC RT TORAX Poruba 2011. Vedenie českého klubu to oznámilo na svojom webe. Tridsaťročný krídelník nastúpil v uplynulej sezóne na 44 zápasov v základnej časti a získal 18 bodov (6+12), v play-off pridal 4 stretnutia a zaznamenal gól a asistenciu. 

ZMLUVA - Nováčik 1. Tipos SHL ligy Rimavská Sobota sa dohodol na zmluve s dvadsaťdeväťročným útočníkom Ronaldom Dvončom. S danou ligou má bohaté skúsenosti. V ôsmich sezónach a v 346 zápasoch nazbieral 148 kanadských bodov. Obliekal dresy timov ako Skalica, Topoľčany, Brezno, Trnava, Považska Bystrica, Dubnica. Informáciu priniesol klub na svojej sociálnej sieti.

PRESTUP - Veterán Marc Staal (36) s hokejom nekončí, Florida ho vymenila do Philadelphie. Dvojnásobný neúspešný finalista Stanleyho pohára, ktorý hrá v NHL od roku 2007, si v sezóne 2023-24 zarobí 1,1 milióna dolárov.

PRESTUP - Na trhu sa darí aj menším menám a hráčom, ktorí sa ešte nedostali do NHL. Útočníci Alex Limoges (25) s Washingtonom, Nolan Stevens (26) s Detroitom, obranca Brady Lyle (24) s Calgary a útočník Nathan Todd (27) so San Jose podpísali ročné dvojcestné zmluvy. Ani jeden z nich ešte v NHL nehral. Útočníci Scott Reedy (24) a Nick Caamano (24) predĺžili jednoročné dvojcestné zmluvy s Dallasom a spolu majú na konte 71 štartov v lige.

PRESTUP - Americký útočník Dylan Gambrell (26) absolvoval v druhej sezóne po sebe 60 zápasov základnej časti, ale na predĺženie pôsobenia v Ottawe to nestačilo. Rozhodol sa preto prijať ponuku konkurenčného Toronta, ide o ročnú jednocestnú zmluvu, ktorá mu vynesie 775 000 dolárov.

PRESTUP - Arizona získala na základe ročného dvojcestného kontraktu amerického útočníka Johna Leonarda (24), ktorému sa v minulej sezóne darilo v AHL v Milwaukee, ale dres Nashvillu obliekol iba šesťkrát. S klubom podpísal zmluvu aj nedraftovaný obranca Montana Onyebuchi (23), pre ktorého je to prvý kontrakt v NHL. Doteraz pôsobil v AHL a zmluva je tiež dvojcestná.

PODPIS ZMLUVY - Slovák Alex Čiernik bude aj v nasledujúcej sezóne obliekať dres tímu Västerviks IK, účinkujúcom v druhej najvyššej švédskej súťaži HockeyAllsvenskan. Osemnásťročný útočník bol v minulom ročníku v tomto mužstve na hosťovaní zo Sodertälje SK. 

PODPIS ZMLUVY - Americký hokejista Kailer Yamamoto bude v kariére pokračovať v klube NHL Seattle Kraken, s ktorým sa ako voľný hráč dohodol na ročnom kontrakte na 1,5 milióna dolárov. Dvadsaťštyriročného útočníka predtým vyplatil zo zmluvy Detroit. 

Do Seattlu zamieril po otvorení trhu s voľnými hráčmi aj slovenský útočník Marián Studenič, ktorý sa s klubom dohodol na ročnej dvojcestnej zmluve. Na profiligovej úrovni zarobí 775-tisíc dolárov, v AHL by dostal 300-tisíc.

VÝMENA - Slovenský útočník Maxim Čajkovič mení adresu v rámci dynastií NHL. Z Tampy Bay sa sťahuje do Minnesoty spoločne s veteránom Patrickom Maroonom za výber v 7. kole draftu 2024. Čítajte viac v článku.

Maxim Čajkovič (druhý sprava) sa sťahuje na sever USA.
Maxim Čajkovič (druhý sprava) sa sťahuje na sever USA.Profimedia

PODPISY ZMLÚV - Kanadský hokejista Tyler Bertuzzi podpísal ročný kontrakt s Torontom Maple Leafs. Vynesie mu 5,5 milióna dolárov a po jeho vypršaní sa môže opäť stať neobmedzeným voľným hráčom. Maple Leafs sa v nedeľu zároveň dohodli na ročnej zmluve s ďalším útočníkom Maxom Domim, ktorý v nasledujúcej sezóne zarobí tri milióny dolárov. 

2. JÚL

ČLÁNOK - Predĺženie spolupráce. Pospíšil podpísal s Calgary novú ročnú zmluvu.

ČLÁNOK - Po 14 rokoch ohlásil návrat. Richard Pánik sa upísal oceliarom z Třinca.

PODPIS ZMLUVY - Michael Bunting podpísal trojročný kontrakt s tímom NHL Carolina Hurricanes. Zmluva má celkovú hodnotu 13,5 milióna dolárov, ročne si zarobí 4,5 milióna.

VÝMENA - Anthony Duclair sa v zámorskej NHL sťahuje do San Jose Sharks. Do kalifornského tímu ho vymenilo vedenie finalistu Stanley Cupu v minulej sezóne Floridy Panthers za Stevena Lorentza a výber v piatom kole draftu 2025.

PODPIS ZMLUVY - Brian Dumoulin podpísal dvojročnú zmluvu za 6,3 milióna dolárov so Seattlom Kraken. Tridsaťjedenročný obranca strávil celú kariéru v Pittsburghu a s Penguins získal dvakrát Stanleyho pohár (2016 a 2017). 

PODPIS ZMLUVY - Philadelphia Flyers podpísala dvojročnú zmluvu na 4,75 milióna dolárov s Garnetom Hathawayom. Útočník pôsobil v minulej sezóne najprv v drese Washingtonu, odohral 59 zápasov so 16 bodmi. Capitals ho však 23. februára v rámci trojčlennej dohody s Minnesotou vymenili do Bostonu. Za Bruins nastúpil na 25 duelov a zaznamenal štyri góly a dve asistencie, v play-off si počas siedmich stretnutí pripísal jeden bod.

PODPIS ZMLUVY - Shayne Gostisbehere sa za protihodnotu vo výške 4,125 milióna dolárov upísal Detroitu. S tímom Red Wings sa dohodol na ročnej spolupráci.

PODPIS ZMLUVY - Vinni Lettieri podpísal dvojročný dvojcestný kontrakt v hodnote 750 000 dolárov s klubom NHL Minnesota Wild. Dvadsaťosemročný Lettieri odohral minulú sezónu na farme Bostonu. Jeho spoluhráčom bude aj Jake Lucchini, ktorý prichádza z Ottawy, no väčšinu ročníka hrával na farme v Belleville. Američan má ročnú dvojcestnú zmluvu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - New York Islanders predĺžilo zmluvy s brankármi Iľjom Sorokinom a Semjonom Varlamov, nové kontrakty podpísali aj obranca Scott Mayfield a útočník Pierre Engvall.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Pittsburgh Penguins bol aktívny počas prvého dňa po otvorení trhu s voľnými hráčmi. Dres "tučniakov" si bude naďalej obliekať brankár Tristan Jarry, zmluvy podpísali aj útočník Noel Acciari, obranca Ryan Graves a brankár Alex Nedeljkovic.

1. JÚL

ČLÁNOK - Studenič mení v NHL dres, dohodol sa na ročnej zmluve so Seattlom

PODPIS ZMLUVY - Švédsky hokejista Oliver Ekman-Larsson bude v zámorskej NHL pokračovať v tíme Florida Panthers. Ako neobmedzený voľný hráč podpísal s finalistom minulej sezóny ročný kontrakt na 2,25 milióna dolárov. Informáciu priniesol web TSN.

PODPIS ZMLUVY - Fínsky hokejový brankár Joonas Korpisalo podpísal päťročný kontrakt na 20 miliónov dolárov s Ottawou Senators. V minulej sezóne odchytal v Columbuse Blue Jackets a Los Angeles Kings spolu 39 zápasov.

PODPIS ZMLUVY - Milan Lucic sa ôsmich rokoch vracia do Bostonu Bruins. V uplynulých štyroch sezónach v hokejovej NHL pôsobil v Calgary Flames. Informáciu priniesol web TSN.

PODPIS ZMLUVY - Hokejový obranca Justin Holl podpísal trojročný kontrakt v hodnote 10,2 milióna dolárov s tímom NHL Detroit Red Wings. Informáciu priniesol sportsnet.ca.

PODPIS ZMLUVY - Zámorský hokejový klub NHL Columbus Blue Jackets uzavrel trojročný nováčikovský kontrakt s kanadským útočníkom Adamom Fantillim, ktorého tento týždeň v Nashville draftoval z tretieho miesta.

Osemnásťročný hokejista strelil v minulej sezóne 30 gólov a nazbieral 65 bodov v 36 zápasov za univerzitný tím Michiganu a získal cenu Hobeyho Bakera. S Kanadou sa stal majstrom sveta do 20 rokov a potom bol aj členom víťazného tímu na MS vo Fínsku a v Lotyšsku.

PODPIS ZMLUVY -   Zámorský hokejový klub NHL New York Rangers angažoval krátko po otvorení trhu dvoch skúsených hráčov - útočníka Blakea Wheelera a brankára Jonathana Quicka. Obaja sa dohodli na ročných zmluvách.

Wheeler sa dohodol na ročnej zmluve v hodnote 800 000 dolárov a ďalších 300 000 môže získať na bonusoch. S Winnipegom Jets mal ešte rok platný kontrakt na 8,25 milióna dolárov, ale hoci bol klubovou ikonou, vedenie ho vykúpilo zo zmluvy. V minulej sezóne nazbieral 55 bodov (16 gólov) v 72 zápasoch.

Tridsaťsedemročný veterán Quick odštartoval minulú sezónu v Los Angeles Kings a potom sa tešil z pozície dvojky vo Vegas Golden Knights zo zisku Stanleyho pohára. V Rangers zarobí za rok 825 000 dolárov a v pozícii dvojky nahradí Slováka Jaroslava Haláka.

VÝMENA - Vedenie hokejového klubu NHL Montreal Canadiens vymenilo obrancu Joela Edmundsona do Washingtonu Capitals za tretie a siedme kolo draftu 2024. Tridsaťročný Kanaďan mal ešte rok platný kontrakt s Montrealom, ale po sezóne by sa stal neobmedzeným voľným hráčom. Canadiens mu budú platiť 50 percent z výšky kontaktu.

PRESTUP - Slovenský hokejový útočník Václav Stupka bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť v tíme HC Nové Zámky. Do mužstva sa vrátil po troch rokoch, ktoré odohral v drese HKM Zvolen. Klub informoval o novej akvizícii na oficiálnej stránke.

"Návrat do Nových Zámkov sa zrodil pri telefonáte so športovým manažérom pánom Valáškom a následne i prezidentom pánom Suchardom. Máme veľmi dobré vzťahy z minulosti a komunikácia bola vždy korektná. Mne aj mojej rodine vytvorili výborné podmienky pre návrat a preto sa už teším na novú výzvu. Verím, že spolu s ostatnými hráčmi pozdvihneme úroveň hokeja v Zámkoch ešte o kúsok vyššie, aby ľudia radi chodili na štadión, užívali si zápasy a fandili nám. Chceme mať čo najdlhšiu sezónu a preto očakávam, že sa všetci zodpovedne pripravíme a zabojujeme zo všetkých síl," povedal Stupka.

ŠPEKULÁCIA - Slovenský hokejový reprezentant Richard Pánik by sa mal po 14 rokoch vrátiť do Třinca. Podľa informácií iSport.cz má krídelník dolaďovať detaily novej zmluvy s úradujúcim českým majstrom. Pánik hral za "oceliarov" v rokoch 2006 až 2009. Potom odišiel do zámoria, keď si ho Tampa vybrala v drafte z celkového 52. miesta (2. kolo). V NHL pôsobil okrem Lightning aj v dresoch Toronta Maple Leafs, Chicaga Blackhawks, Arizony Coyotes, Washingtonu Capitals, Detroitu Red Wings a New Yorku Islanders. Celkovo odohral v zámorí 541 zápasov a získal 201 bodov (89+111).

"Určite o tom uvažujem. Na Třinec spomínam veľmi rád. Od prvého dňa mi otvorili dvere do juniorského hokeja. Vtedy som bol ešte mladík, ale posúvali ma nahor a ja som sa stále zlepšoval. Veľmi mi pomohli v štarte kariéry. Mám skvelé spomienky a vzťahy, navyše je to blízko domova, takže sa dá povedať, že je tam viac plusov ako mínusov. Mám tri deti, z Třinca by to bolo naozaj blízko domov," povedal Pánik v apríli pre iSport.cz.

Tridsaťdvaročný krídelník pôsobil v minulej sezóne vo švajčiarskom Lausanne, kam ho poslal na hosťovanie jeho klub Islanders. Odohral 19 zápasov a pripísal si 9 bodov (4+5). Slovensko reprezentoval aj na MS 2023 v Rige a Tampere a v siedmich dueloch zaznamenal 5 bodov (3+2).

30. JÚN

KONIEC ZMLUVY - Niekoľko tímov zámorskej hokejovej NHL strávilo v predvečer začiatku trhu s voľnými hráčmi "čistením" priestoru pod platovým stropom. Nashville vykúpil spod zmluvy kanadského útočníka Matta Duchenea, ktorý mal ešte tri roky platný kontrakt s ročným zárobkom 8 miliónov dolárov.

Počas uplynulého víkendu pokračovali Predators v prestavbe mužstva, ktorú započal ešte v marci bývalý generálny manažér David Poile, keď pred uzávierkou prestupov vymenil niekoľko hráčov. Nasleduje aj ho jeho nástupca Barry Trotz, ktorý vymenil do Colorada útočníka a dlhoročného člena organizácie Ryana Johansena.

Winnipeg umiestnil na waiver listinu útočníka Blakea Wheelera. To isté urobil Boston s obrancom Mikeom Reillym či Detroit s Kailerom Yamamotom deň po tom, ako ho získali z Edmontonu.

Chicago podpísalo ročnú zmluvu s Coreym Perrym v hodnote 4 milióny dolárov. Blackhawks získali práva na tridsaťosemročného Kanaďana z Tampy počas štvrtkového draftu profiligy. Skúsený útočník má byť súčasťou nového projektu, ktorého cieľom je postaviť tím na draftovej jednotke Connorovi Bedardovi.

PRESTUP - Do kádra hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce pribudol 28-ročný kanadský útočník Mathew Santos. Bude to pre neho prvý angažmán mimo Severnej Ameriky, doteraz sa jeho kariéra odvíjala v nižších súťažiach ECHL a AHL. Klub informoval o novej akvizícii na oficiálnej stránke.

"S trénermi sme hľadali praváka, ktorý by vedel hrať presilovku na ľavej strane a je dobrý zakončovateľ. Mathew sa rád tlačí k bránke, má sebavedomie a zapadá nám do koncepcie. Preto som nesmierne rád, že sa nám podarilo dotiahnuť tento podpis do úspešného konca a verím, že svoj potenciál ukáže už premiérovej sezóne mimo Severnej Ameriky," poznamenal skaut michalovského klubu Július Koval.

Santos odohral v sezóne 2022/2023 17 zápasov v drese Milwaukee Admirals v AHL, v ktorých strelil jeden gól. Viac sa mu darilo v ECHL, v ktorej odohral v základnej časti 38 duelov vo farbách Maine Mariners a nazbieral v nich 44 kanadských bodov (16+28). V 6 dueloch play-off pridal 6 bodov (1+5).

SAMOSTATNÝ ČLÁNOK - V Detroite sa môžu tešiť, Edmonton posiela zadarmo dvojicu útočníkov.

Zmienky