Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejové prestupy LIVE: Shore do kempu v NHL, Hagelin končí kariéru

Flashscore
Aktualizované
Shore vo Švajčiarsku získal majstrovský titul.
Shore vo Švajčiarsku získal majstrovský titul.Profimedia
Hokejové leto je plné prestupov, ktoré pre vás Flashscore Správy mapujú v tomto článku. Sledujte ho a neunikne vám nič podstatné z toho, čo sa deje na trhu.

Pozrite si aj článok so všetkými júlovými prestupmi.

31. AUGUST

KONIEC KARIÉRY - Dvojnásobný víťaz Stanley Cupu s Pittsburghom a majiteľ olympijského striebra Carl Hagelin končí kariéru. Na vine je zranenie oka, pre ktoré hráč Washingtonu v sezóne 2022/23 nenastúpil ani do jedného zápasu. Švédsky útočník v NHL začínal v roku 2011 vo farbách New York Rangers, následne hral aj za Anaheim, Penguins, Los Angeles a Capitals. V 713 zápasoch základnej časti strelil 110 gólov a na 186 prihral, podľa serveru Capfriendly.com si zarobil vyše 32 miliónov dolárov.

30. AUGUST

POZVÁNKA DO KEMPU - Obranca Libor Hájek sa v NHL pokúsi o zmluvu v tíme Pittsburgh Penguins. Dvadsaťpäťročný obranca, ktorý naposledy pôsobil v New York Rangers, podpísal s pensylvánskym klubom skúšobný kontrakt. Informoval o tom web CapFriendly.

Spolu s ním to skúsi aj skúsený bek Mark Pysyk, ktorý minulú sezónu patril Detroitu, ale pre zranenie vôbec nehral. Svoju snahu preukáže aj forvard Austin Wagner naposledy hrajúci za Chicago. 

POZVÁNKA DO KEMPU - Detroit sa na skúšku rozhodol do svojich radov pozvať Camerona Hillisa, dvadsaťtriročný útočník sa bude snažiť predviesť v kempe. Počas posledných sezón hrával v tamojších ECHL a AHL. V prestížnej zámorskej profilige odohral iba jediný duel - v drese Montrealu. Minulý ročník mu bodovo vyšiel, keď v 47 zápasoch nazbieral 51 kanadských bodov (14+37).

POZVÁNKA DO KEMPU - Cory Conacher, Brendan Perlini a Nick Shore, putujú na skusy do Caroliny. Prvý menovaný už má s NHL pomerne bohaté skúsenosti, zbieral ich však aj v AHL či vo Švajčiarsku. Podobne je na tom aj Perlini. Tieto ligy si vyskúšal aj Shore, no pridal aj zápisy z KHL či zo slovenskej extraligy - v piatich stretnutiach na Slovensku zaknihoval štyri góly a šesť asistencií.

29. AUGUST

POZVÁNKA DO KEMPU - Joel Kiviranta skúsi šťastie v prípravnom kempe Colorada. Fínsky útočník, ktorý vyhral MS v roku 2019, keď sa konali v Bratislave a Košiciach, má za sebou v NHL 163 zápasov a 28 bodov (16+12) v základnej časti, ďalších 36 duelov pridal v play-off (6+6). 

28. AUGUST

POZVÁNKA DO KEMPU - Útočník Sam Gagner, ktorého Oilers draftovali v roku 2007 ako šiesteho hráča v celkovom poradí, by sa mohol do Edmontonu vrátiť už po tretí raz. Rodák z Ontaria následne odohral za tím sedem sezón, než sa stal ligovým cestovateľom. Zmenil dresy Arizony, Philadelphie, Columbusu, Vancouveru, opäť Edmontonu, Detroitu, opäť Edmontonu a naposledy hral za Winnipeg. V NHL odohral 1 015 zápasov.

PRESTUP - Toronto získalo decentnú posilu do zadných radov, obrancu Simona Benoita z Anaheimu. Nedraftovaný Kanaďan nastúpil v minulej sezóne do 78 zápasov, nazbieral v nich 10 bodov (3+7) a s bilanciou mínus 29 bol sedemnástym najhorším v celej NHL. Ročná jednocestná zmluva znie na 775 000 dolárov.

KONIEC KARIÉRY - Fín Joonas Donskoi ukončil vo veku 31 rokov svoju aktívnu kariéru. Útočník Seattlu Kraken sa tak rozhodol pre pretrvávajúce problémy po otrasoch mozgu. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Vlani na jeseň utrpel už svoj siedmy otras mozgu, keď sa na tréningu zrazil so spoluhráčom a udrel si hlavu o ľad. Počas svojej kariéry hral Donskoi v NHL okrem Seattlu za San Jose Sharks a Colorado Avalanche. Celú uplynulú sezónu vynechal. V profilige odohral 474 zápasov, v ktorých získal 208 bodov (80+128).

26. AUGUST

ODCHOD Z NHL - Americký útočník Alex Galchenyuk, ktorý mal na začiatku júla krátko po podpise zmluvy v Arizone konflikt s políciou (o kontrakt následne prišiel), odchádza prvýkrát v kariére hrať do KHL. Trojka draftu z roku 2012 podpísala na dva roky zmluvu s Petrohradom.

25. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Evan Bouchard bude aj naďalej pôsobiť v Edmontone Oilers. S klubom podpísal nový dvojročný kontrakt v hodnote 7,8 milióna dolárov. Kanaďan odohral v základnej časti 184 zápasov, na konto si pripísal 23 gólov a 66 asistencií. V play-off dosiahol bilanciu 7+18. V uplynulých dvoch sezónach prekonal hranicu 40 bodov. Edmonton si ho vybral v 1. kole draftu v roku 2016 z 10. miesta.

POZVÁNKA DO KEMPU - Skúsený útočník Austin Watson sa pokúsi presadiť do kádra Tampy Bay. Bývalý hráč Nashvillu či Ottawy, ktorý má za sebou 482 stretnutí v NHL, bol vďaka 12 potýčkam v poslednej sezóne druhým najaktívnejším bitkárom ligy. Ďalšie dve tváre pozýva Columbus, jednou z nich je brankársky veterán Aaron Dell, ktorý v minulom ročníku odchytal 4 zápasy za San Jose. Druhým protagopnistom bude obranca Nicolas Meloche, ten celú poslednú sezónu strávil na farme Calgary. V NHL má na konte 57 stretnutí.

24. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanaďan Alexis Lafrenière sa dohodol s klubom NHL New York Rangers na predĺžení spolupráce. Dvadsaťjedenročný útočník podpísal nový dvojročný kontrakt, ktorú mu vynesie v priemere 2,325 milióna dolárov za sezónu. 

Lafrenière, ktorý bol v roku 2020 draftová jednotka, má za sebou tri sezóny v drese "jazdcov". V tej minulej zaznamenal 39 bodov (16+23) v 81 zápasoch základnej časti, v siedmich dueloch série 1. kola play off proti New Jersey nebodoval. Po konci sezóny mu vypršala trojročná nováčikovská zmluva a stal sa obmedzeným voľným hráčom.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Američan Auston Matthews podpísal nový štvorročný kontrakt s klubom Toronto Maple Leafs. Zmluva vstúpi do platnosti od sezóny 2024/2025 a 25-ročnému útočníkovi každoročne vynesie 13,5 milióna dolárov, čím sa stane najlepšie plateným hráčom NHL. Po nadchádzajúcom ročníku 2023/2024 mu vyprší päťročný kontrakt s priemerným ročným platom 11,64 milióna dolárov. Čítajte viac.

23. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Tampa Bay počíta do ďalších sezón s nedraftovaným obrancom Darrenom Raddyshom, ktorý v minulej sezóne nazbieral svoje prvé tri body v NHL v 17 zápasoch za Lightning, ale žiaril na farme. Za Syracuse nazbieral 51 bodov (13+38) a bol tretím najproduktívnejším bekom celej ligy. Tampa s ním podpísala jednocestnú dvojročnú zmluvu s priemerným platom 975-tisíc amerických dolárov.

ŠPEKULÁCIA - Miloš Bubela je blízko k prestupu do Považskej Bystrice. Tridsaťročný útočník obliekal v ostatnej sezóne dres Popradu, kde zaznamenal 29 bodov (16+13) v 49 stretnutiach základnej časti, v play-off nebodoval. Za materský klub, v ktorom hral súťažne naposledy v ročníku 2010/2011, stihol odohrať už aj prípravný zápas.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanaďan Joe Veleno sa dohodol s Detroitom Red Wings na predĺžení spolupráce. Ako obmedzený voľný hráč podpísal nový ročný kontrakt na 825-tisíc dolárov. Informoval o tom web TSN.ca. Dvadsaťtriročnému centrovi vypršala po konci minulej sezóny trojročná nováčikovská zmluva.

V NHL zatiaľ hral len za Detroit, v uplynulom ročníku nazbieral v drese Red Wings 20 bodov (9+11) v 81 zápasoch. S kanadskou reprezentáciou získal titul na juniorských MS 2020 a bol aj súčasťou víťazného tímu na tohtoročnom svetovom šampionáte v Tampere a Rige. Turnaj však nedohral po tom, ako v dueli so Švajčiarskom úmyselne korčuľou šliapol na nohu Ninovi Niederreiterovi, za čo dostal od disciplinárnej komisie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) päťzápasový dištanc.

22. AUGUST

PRESTUP - Skúseného útočníka do svojho tímu priviedlo Kladno, kde zamieril center Richard Jarůšek. Zahral si na jedných MS, celú kariéru odohral v českej Extralige.

PRESTUP - Slovinský útočník a bývalý obľúbenec fanúšikov bratislavského Slovana Rok Tičar mení dres v nadnárodnej IceHL. Z Klagenfurtu odchádza do Viedne Capitals.

SKÚŠKA - Kanadský obranca Nathan Beaulieu sa dohodol s Carolinou na profesionálnej skúške, počas ktorej zabojuje o zmluvu. Doposiaľ odohral v NHL skoro 500 stretnutí za Montreal, Buffalo, Winnipeg, Pittsburgh a Anaheim.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský hokejový útočník Brandon Hagel podpísal s klubom Tampa Bay Lightning nový osemročný kontrakt. Zmluva, ktorá mu ročne vynesie 6,5 milióna dolárov, vstúpi do platnosti od ročníka 2024/2025.

V nasledujúcej sezóne 2023/2024 mu ešte bude platiť trojročný kontrakt s ročným platom 1,5 milióna. Hagel sa mohol stať po sezóne 2023/2024 obmedzeným voľným hráčom. Do Tampy Bay prišiel počas sezóny 2021/2022 z Chicaga, v ktorého drese debutoval v NHL.

V roku 2016 ho zo 159. miesta draftovalo Buffalo. Za sebou má individuálne najúspešnejšiu sezónu v kariére. V základnej časti nazbieral v 81 zápasoch 64 kanadských bodov za 30 gólov a 34 asistencií. V play-off mal v šiestich dueloch bilanciu gól a štyri asistencie.

PODPIS ZMLUVY - Oliver Bonk, syn bývalého českého útočníka Radka Bonka, podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Philadelphiou, ktorá ho v júni draftovala z 22. pozície. Ofenzívny obranca v minulom ročníku vo farbách London Knights v juniorskej OHL získal 40 bodov (10+30) v 67 zápasoch. Na medzinárodnej úrovni je reprezentantom Kanady. 

21. AUGUST

UKONČENIE KARIÉRY - Bohatú kariéru sa rozhodol ukončiť brankár Jonathan Bernier. V roku 2012 vyhral Stanley Cup s LA Kings, naposledy bol súčasťou New Jersey, ale v minulej sezóne nenastúpil ani raz. Chytal aj za Toronto, Anaheim, Colorado a Detroit.

SKÚŠKA - Skúsený kanadský útočník Alex Chiasson podpísal s Bostonom kontrakt o profesionálnom try-oute. Víťaz Stanley Cupu s Washingtonom v minulej sezóne nastupoval za Detroit. V minulosti obliekal aj dresy Dallasu, Ottawy, Calgary, Edmontonu a Vancouveru. Počas univerzitnej kariéry v NCAA nastupoval za Boston University.

SKÚŠKA - Mladý slovenský obranca Rayen Petrovický neuspel na skúške v extraligovom Liberci, a tak sa poberá do Vsetína, kde však tiež musí bojovať o zmluvu na skúške.

PODPIS ZMLUVY - Slovenský hokejista Marcel Haščák sa po odchode zo Slovana Bratislava predstaví vo Francúzsku. S tímom 17-násobného majstra Rouen Dragons podpísal ročný kontrakt.

Skúsený útočník posilnil Slovan v priebehu sezóny 2021/22, keď po príchode z Komety Brno podpísal trojročný kontrakt, ktorý bol platný aj pre nasledujúci ročník. Za Slovan odohral v extralige 95 zápasov, v ktorých nazbieral 105 bodov (52+53). V sezóne 2021/22 získal s "belasými" majstrovský titul. V Rouene bude pôsobiť aj Milan Kytnár.

20. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský obranca Logan Stanley podpísal nový ročný kontrakt v hodnote jedného milionára dolárov s Winnipegom Jets. V tomto tíme odohral posledné tri sezóny, predtým bol dva roky súčasťou farmy v Manitobe. Voľba Jets z prvého kola draftu 2016 zatiaľ zaostáva za očakávaniami. Dokopy v NHL nazbierala iba 123 štartov.

19. AUGUST

PRESTUP - Taliansky útočník Brian Ihnačák, ktorý má slovenské korene, bude v novej sezóne nastupovať za treťoligový tím Aosta. Počas minulého ročníka takisto hral až tretiu najvyššiu taliansku ligu. V drese Fanana sa mu počas šiestich duelov podarilo nazbierať 25 bodov.

VÝMENA - Ruský obranca Ilja Ljubuškin bol z Buffala vymenený za výber v štvrtom kole draftu 2024 do Anaheimu. 29-ročný nikdy nedraftovaný bek pôsobí v profilige od roku 2018, hrával aj za Arizonu a Toronto. Celkovo zaznamenal 286 štartov. Vstupuje do druhého roku zmluvy s priemernou hodnotou 2,75 milióna dolárov.

17. AUGUST

PRESTÁVKA OD HOKEJA - Kanadský útočník Jonathan Toews vynechá sezónu 2023/24, ale kariéru ešte nekončí. Oznámil to na sociálnych sieťach.

Legendárny center ako kapitán priviedol Chicago k trom ziskom Stanleyho pohára, ale v posledných rokoch ho sprevádzali zdravotné problémy po tom, ako prekonal koronavírus. Ani raz nenastúpil v sezóne 2020/21, pričom v tej predošlej odohral iba 53 stretnutí. Po uplynutí dlhoročného kontraktu s Blackhawks sa stal voľným hráčom.

"Sústredím sa na to, aby som dal sebe dostatok priestoru na úplné uzdravenie sa a znova si mohol naplno užívať život. Na mojej ceste som stretol ľudí, ktorí sa takisto trápia s následkami koronavírusu. Teraz si uvedomujem dôležitosť toho, aby som jedného dňa mohol s vami zdieľať poznatky," napísal Toews okrem iného vo svojom vyhlásení.

PODPIS ZMLUVY - Americký útočník a juniorský majster sveta z roku 2021 John Farinacci podpísal dvojročný nováčikovský kontrakt na 1,8 milióna dolárov s Bostonom. Forvard draftovaný v roku 2019 v 3. kole Arizonou bol v minulom ročníku kapitánom Harvard University v NCAA, kde zbieral bod na zápas. Jeho bratrancom je útočník Ryan Donato z Chicaga.

16. AUGUST

PRESTUP - Fínsky útočník Ville Leskinen po dvoch sezónach opúšťa slovenskú Extraligu, v ktorej nastupoval rok za Zvolen a rovnako jeden rok bol súčasťou Košíc, s ktorými vyhral majstrovský titul. Pomohol k nemu 26 bodmi. Od novej sezóny bude nastupovať za dánsky tím SønderjyskE.

PRESTUP - Bývalý americký útočník Banskej Bystrice Westin Michaud po pôsobení v dánskom Odense odchádza na svoje tretie európske pôsobisko, stal sa súčasťou anglického tímu Nottingham Panthers.

15. AUGUST

VÝMENA - Skúsený americký obranca Jeff Petry bol vymenený z Montrealu Canadiens do Detroitu Red Wings. Stalo sa tak iba niekoľko dní potom, ako sa stal súčasťou výmeny za hviezdneho Erika Karlssona zo San Jose do Pittsburghu. Práve z Penguins musel Petry odísť, aby uvoľnil priestor pod platovým stropom. "Tučniaci" si ponechali 25 % z jeho 6,25-miliónového kontraktu.

Montreal bude kryť ďalších 50 percent, na čom sa dohodol pri výmene s Detroitom. Ten za hráča s viac ako 900 zápasmi v NHL poslal mladého beka Gustava Lindströma a voľbu v 4. kole draftu 2025. "Červené krídla" budú vďaka spomínaným dohodám pokrývať iba 2,343 miliónov dolárov z celkového kontraktu rodáka z Ann Arbor.

PRESTUP - Lotyšský obranca Patriks Ozols, ktorý v minulej sezóne odohral 39 zápasov za trenčiansku Duklu prestupuje do českej druholigovej Jihlavy.

PRESTUP - Mladý len sedemnásťročný útočník Stanislav Gron minulú sezónu začínal v juniorke Mladej Boleslavi, zahral si v druhej najvyššej mužskej súťaži za projekt U19 a takisto bol súčasťou popradského tímu do 20 rokov. Od nachádzajúceho ročníka bude súčasťou amerického klubu North Iowa Bulls v NAHL. Slovensko reprezentoval na tohtoročných MS U18. Jeho otec Stanislav je štvornásobný majster Slovenska a bývalý hráč New Jersey Devils.

14. AUGUST

UKONČENIE KARIÉRY V NHL - David Krejčí si už v NHL nezahrá. Oznámil to vo vyhlásení, ktoré Boston zverejnil na sociálnych sieťach. Skúsený center sa po pôsobení v drese HC Olomouc vrátil pred začiatkom sezóny 2022/2023 do Bostonu a s vedením "medveďov" podpísal ročný kontrakt. Krejčí pravdepodobne s hokejom nadobro neskončil. V rozhovore s novinármi na slávnostnom odovzdávaní Zlatej hokejky koncom júna povedal, že ho láka účasť na domácich majstrovstvách sveta v máji budúceho roka a uvažuje o pôsobení v Európe. Viac v našom článku.

PRESTUP - Humenné po postupe do Extraligy opúšťa útočník Denis Markus, ktorý v tíme pôsobil od sezóny 2015/16. Nastupovať bude za Trebišov v tretej najvyššej súťaži.

12. AUGUST

TRÉNINGOVÁ ZÁŤAŽ - Slovenský brankár Denis Godla čaká na ponuku zo zahraničia, pritom sa striedavo pripravuje na tréningoch Kežmarku a Liptovského Mikuláša. Pre RTVS dokonca priznal, že je v hre možnosť, pri ktorej by ročník 2023/24 odštartoval na Liptove.

11. AUGUST

ZMENA KAPITÁNA - HK Poprad už skôr avizoval, že Patrik Svitana nebude naďalej kapitánom tímu. Novým sa stal obranca Daniel Brejčák, jeho asistentmi sú Tomáš Záborský a novic v tíme Ryan Dmowski.

TRÉNINGOVÁ ZÁŤAŽ - Skúsený útočník Marcel Haščák po ukončení spolupráce so Slovanom zatiaľ trénuje s Kežmarkom, ktorý je nováčikom Tipos SHL. Sám hovorí, že je zvedavý, kde skončí.

PRESTUP - Švajčiarsky útočník Pius Suter po odchode z Detroitu podpísal ako voľný hráč dvojročný kontrakt s Vancouver, ktorý má priemernú hodnotu 1,6 milióna dolárov. V minulej sezóne za Red Wings odohral 79 zápasov a získal 24 bodov.

UKONČENIE KARIÉRY - Kanadský obranca Connor McCarthy sa v aktuálnej sezóne nepripojí k HC 05 Banská Bystrica, rozhodol sa totiž ukončiť svoju profesionálnu hokejovú kariéru.

"Verili sme, že Connor bude prínosom pre mužstvo a skvele zapadne do tímu,  nezostáva nám ale nič, než rešpektovať jeho rozhodnutie a popriať mu veľa úspechov v osobnom živote i v kariére, pre ktorú sa rozhodol," píše klub vo svojom stanovisku.

PODPIS ZMLUVY - Osemnásťročný krídelník Easton Cowan podpísal trojročnú nováčikovskú zmluvu s Torontom Maple Leafs. Kanadský klub si mladíka vybral v prvom kole tohtoročného draftu z 28. miesta. V minulom ročníku nazbieral v juniorskej OHL 53 bodov (20+33) v 68 dueloch za London Knights. 

PRESTUP - Carolina Hurricanes podpísala ročný kontrakt s Calebom Jonesom. Zmluva znie na 775 000 amerických dolárov. Dvadsaťšesťročný obranca pôsobil v uplynulej sezóne v drese Chicaga. V 73 dueloch si pripísal štyri góly a 12 asistencií, 16 bodov je jeho doterajšie maximum v kariére. V minulosti hral aj za Edmonton, ktorý ho draftoval vo štvrtom kole v roku 2015. Nebude tak už hrať so starším bratom Sethom, ktorý ostáva vo farbách Blackhawks.

10. AUGUST

PRESTUP - Slovenský hokejový obranca Jakub Meliško bude aj po ukončení pôsobenia v HK Poprad hrať v slovenskej extralige. Jeho novým zamestnávateľom sa stal nováčik súťaže HC 19 Humenné.

Meliško nastúpil v uplynulej sezóne do 50 zápasov v základnej časti a zaznamenal v nich 16 bodov (1+15). V predkole play-off, v ktorom Poprad vypadol s Nitrou 0:3 na zápasy, odohral všetky tri duely. V najvyššej slovenskej súťaži už hral aj za Žilinu a Zvolen.

SKÚŠKA - Rakúsky obranca David Reinbacher bol v drafte 2023 vybraný Montrealom už na piatom mieste. Počas kempu zabojuje o miesto v NHL, ale ak ho nezíska, tak nasledujúci ročník odohrá za švajčiarsky Kloten, kde už dva roky odohral medzi mužmi v NLA.

SKÚŠKA - Skúsený kanadský útočník Brandon Sutter nehral kvôli ťažkému covidu a následnej dlhej rekonvalescencii od záveru sezóny 2020/21, ale na koniec kariéry nemyslí. O kontrakt s Edmontonom zabojuje na skúške.

PRESTUP - Bývalý obranca Banskej Bystrice, Švéd Victor Björkung, vymenil dánsky tím SønderjyskE za anglický Nottingham Panthers.

9. AUGUST 

PRESTUP - Toronto podpísalo na jeden rok zmluvu s brankárom Martinom Jonesom, víťazom Stanleyho pohára z roku 2014 a majstrom sveta z roku 2015. Bývalý brankár Los Angeles, San Jose, Philadelphie a naposledy Seattlu odchytal v minulej sezóne 48 zápasov a 27 z nich vyhral.

PRESTUP - Kanadský obranca Cal Foote by mal hrať za tretí klub v NHL. Juniorský majster sveta z roku 2018 a víťaz Stanleyho pohára z roku 2020 s Tampou podpísal ročný dvojcestný kontrakt (800/350 000 dolárov) s New Jersey Devils. Syn bývalého elitného obrancu Adama Footeho sa v profilige nepresadil podľa očakávaní (Lightning ho draftovali zo 14. miesta), v 141 zápasoch nazbieral len 19 bodov (5+14). V klube pôsobí aj jeho brat Nolan.

VÝMENA - Carolina získala z Philadelphie práva na útočníka Davida Kašeho, ktorý sa s Litvínovom dohodol na zmluve na novú sezónu a dva ročníky pôsobil mimo profiligy. Flyers na svojej internetovej stránke oznámili, že za Kašeho a výber v piatom kole draftu 2025 získali práva na útočníka Massima Rizza (22), ktorý nemá skúsenosti s NHL.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Vedenie hokejového tímu HK Poprad a Jakub Meliško sa dohodli na ukončení vzájomnej spolupráce. Stalo sa tak po prvej fáze prípravného kempu. Dvadsaťsedemročný obranca odohral v sezóne 2022/23 v drese "kamzíkov" 50 zápasov počas základnej časti a zaznamenal 16 bodov (1+15). V play-off pridal tri stretnutia.

"Už skôr sme avizovali, že mužstvo opustí jeden útočník a jeden obranca. V základnej zostave prvého tímu sme chceli mať osem obrancov, nakoľko v AquaCity Pikes sú ďalší štyria alebo piati potenciálni hráči. Jakubovi Meliškovi ďakujeme za služby, ktoré pre nás odviedol v minulej sezóne, a prajeme mu všetko dobré," povedal pre oficiálnu webstránku riaditeľ klubu Ľudovít Jurinyi.

PRESTUP - Mladý slovenský hokejista Andrej Tomašec bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť v zámorskej juniorskej WHL. Na spolupráci sa dohodol s kanadským klubom Moose Jaw Warriors, ktorý ho v tomto roku draftoval zo 48. miesta.

Sedemnásťročný odchovanec Žiliny hral v uplynulej sezóne v mládežníckom tíme fínskeho KooKoo, v 33 stretnutiach v jeho drese si pripísal 23 bodov za 15 gólov a osem asistencií. Slovnsko reprezentoval aj na minulotýždňovom Hlinka Gretzky Cupe hráčov do 18 rokov, v štyroch dueloch nebodoval. Koncom augusta sa bude hlásiť na začiatku tréningového kempu Moose Jaw.

8. AUGUST

PRESTUP - Americký hokejový brankár Alex Stalock podpísal ročnú zmluvu s Anaheimom Ducks v hodnote 800-tisíc dolárov. Klub NHL o tom informoval na svojej oficiálnej webstránke.

Tridsaťšesťročný Stalock pôsobil v minulom ročníku v drese Chicaga Blackhawks. Počas základnej časti odchytal 27 duelov, v ktorých mal úspešnosť zákrokov 90,8 percenta a priemer 3,01 inkasovaného gólu na zápas. V profilige nastúpil celkovo v 179 stretnutiach počas jedenástich sezón. Okrem Chicaga obliekaj aj dresy Minnesoty Wild, Edmontonu Oilers a San Jose. Sharks si ho vybrali v 4. kole draftu 2005 z celkového 112. miesta.

7. AUGUST

PRESTUP - Brankár Andrej Košarišťan sa stal najnovšou posilou tímu Vlci Žilina. Vytvorí veľmi kvalitné duo so skúseným Michalom Valentom: "Sila v bránkovisku je mimoriadne dôležitá, preto sme sa rozhodli využiť šancu a podpísať Andreja do nášho tímu. Poslednú sezónu chytal za Košice a Michalovce," píše klub na sociálnych sieťach.

6. AUGUST

PRESTUP - Po desiatich sezónach a 598 odohraných zápasoch mení obranca Matt Dumba (29) prvýkrát v kariére dres. Siedmy hráč draftu 2012 a majiteľ 236 bodov (79+157) putuje z Minnesoty do Arizony za ročný kontrakt na 3,9 milióna dolárov.

VÝMENA - Tak predsa k tomu prišlo. Obranca Erik Karlsson (33) sa sťahuje do Pittsburghu a súčasťou trojčlennej výmeny bol aj český obranca Jan Rutta (33), ktorý bude hrať za San Jose. Do výmeny sa zapojil i Montreal. Viac informácií o výmene nájdete v článku.

PRESTUP - Útočník Dávid Šoltés nemal ideálnu minulú sezónu v Banskej Bystrice, keďže počas základnej časti získal iba deväť bodov, ale určite viac priestoru dostane v Humennom. S nováčikom Tipos Extraligy sa majster Slovenska a držiteľ bronzu z MSJ dohodol na ročnej spolupráci.

PRESTUP - Liptovský Mikuláš predstavil svoju poslednú predsezónnu posilu, ktorou je mladý útočník Kevin Jendroľ.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený český útočník a najproduktívnejší hráč minulej sezóny vo švajčiarskej NLA - Roman Červenka, ostáva hráčom tímu SC Rapperswil-Jona Lakers, kde o rok predĺžil zmluvu a plní aj pozíciu kapitána tímu.

PRESTUP - Mladý slovenský útočník Roman Kukumberg opúšťa Slovan, za ktorý v minulej sezóne odohral 24 zápasov, ďalších 33 pridal v nižšej súťaži SHL. Nastupovať bude v drese Sarnie Sting z OHL.

5. AUGUST 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky brankár Samuel Ersson (23) sa v minulej sezóne prvýkrát v kariére predstavil v NHL a Flyers boli s jeho výkonmi veľmi spokojní. V 12 zápasoch zaznamenal bilanciu 6-3-0 a udržal si jedno čisté konto. Philadelphia s ním predĺžila zmluvu o ďalšie dve sezóny, hoci bývalému juniorskému reprezentantovi zostáva ešte jeden rok.

4. AUGUST

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Tom Wilson (29) skončil so špekuláciami o zmene dresu. Známy bitkár, ale aj strelec, predĺžil zmluvu s Washingtonom o ďalších sedem sezón a zarobí v priemere 6,5 milióna dolárov. Víťaz Stanleyho pohára z roku 2018 odohral za Capitals 680 zápasov, v ktorých strelil 128 gólov a zaznamenal 167 asistencií. Okrem toho pridal aj 1 299 trestných minút. Zmluva vstúpi do platnosti od sezóny 2024/25.

ŠPEKULÁCIA - Najproduktívnejší hráč Anaheimu z minulej sezóny, útočník Trevor Zegras (22), čaká na novú zmluvu po tom, čo mu vyprší trojročný nováčikovský kontrakt. "Sám to neriešim, na to mám ľudí," upozornila deviatka draftu 2019 na to, že rokovania s Ducks vedie jeho agent. "Cez leto sa starám hlavne o tréning, chcem byť pripravený. Už teraz mi však chýba Kalifornia a spoluhráči, teším sa na návrat," povedal pre NHL.com. Talentovaný útočník, ktorý vyniká šikovnosťou, odohral v profilige 180 zápasov a nazbieral 139 bodov (49+90).

3. AUGUST

PRESTUP - Slovenský útočník Roman Karaffa pôsobí od roku 2014 s krátkou prestávkou v Michalovciach nepretržite vo Švajčiarsku, kde mení dres. Počas predošlého ročníka hrával druhú najvyššiu súťaž za Ticino Rockets, od novej bude súčasťou konkurenčného tímu HC Sierre.

SKÚŠKA - Mladý slovenský obranca Rayen Petrovický dostáva šancu presadiť sa do zostavy českého Liberca, kde prichádza na skúšku. 21-ročný bek predošlý ročník odohral za Trenčín, Topoľčany a fínsky tím JoKP. Slovensko reprezentoval na dvoch MSJ, raz bol kapitánom. Odchovanec Dukly dva roky hrával aj za TUTO Hockey.

PRESTUP - Hokejista Bode Wilde posilnil extraligový tím HC '05 Banská Bystrica. Dvadsaťtriročný obranca hral v minulej sezóne za Atlantu Gladiators v ECHL a k mužstvu sa pripojí v priebehu nasledujúceho týždňa. 

Wildeho draftoval v roku 2018 klub New York Islanders zo 41. miesta (2. kolo), ale v NHL sa nepresadil. Obranca sa narodil v kanadskom Montreale, v mladosti vyrastal v USA. V decembri 2018 si dokonca vyslúžil trojročný nováčikovský kontrakt od "ostrovanov“. Podraftovú sezónu strávil ešte v juniorskej OHL, kde potvrdzoval svoj veľký potenciál a patril k najproduktívnejším zadákom súťaže.

V sezóne 2021/22 hosťoval vo švédskom druholigovom tíme Västerviks IK, kde si v 40 zápasoch základnej časti pripísal 10 bodov (1+9), v play-off pridal tri body v siedmich dueloch. Práva na obrancu vlastnil New York Islanders až do 1. júla, potom sa Wilde stal neobmedzeným voľným hráčom. Vedenie Banskej Bystrice ho dokázalo presvedčiť a podpísať s ním zmluvu.

Wilde sa teší na spoluprácu s trénerom Dougom Sheddenom: "Som rád, že budem môcť pôsobiť v tak krásnom meste, hrať v skvelej lige a byť súčasťou tejto organizácie. Taktiež sa teším na to, že budem hrať pod vedením Douga. Dovolím si povedať, že máme dobrý tím, ktorý bude konkurencieschopný. Plánujem si užiť každú sekundu," nechal sa počuť.

Wilde sa stal hráčom Banskej Bystrice.
Wilde sa stal hráčom Banskej Bystrice.HC 05 Banská Bystrica

PRESTUP - Lotyšský útočník Mārtiņš Dzierkals po dobrej sezóne v Českých Budejoviciach a hlavne úspešných bronzových MS zaujal v poprednej švédskej SHL a šancu mu dáva Skellefteå, takže si zahrá aj Ligu majstrov proti Košiciam.

PRESTUP - Skúsený slovenský útočník Andrej Themár sa po roku v anglickom Hulle vracia do Poľska, kde bude premiérovo nastupovať za Podhale Nowy Targ. V minulosti hrával za Katovice a Osvienčim.

PRESTUP - Kanadský obranca Dominic Cormier v minulej sezóne odohral štrnásť zápasov za Banskú Bystricu a ukázal sa v dobrom svetle. Svoje umenie bude predvádzať v nórskom tíme Stjernen Hockey.

PRESTUP - Skúsený útočník Martin Kriška po odchode z Liptovského Mikuláša posilnil nováčika HC 19 Humenné. 

Tridsaťosemročný útočník bol v minulej sezóne kapitánom Liptovského Mikuláša. Kriška v slovenskej extralige už obliekal aj dresy Košíc, Martina a Banskej Bystrici. V základnej časti ročníka 2022/2023 odohral za Liptákov 50 zápasov, v ktorých nazbieral 24 kanadských bodov za 7 gólov a 17 asistencií.

Humenné v utorok informovalo, že do klubu zamierila aj ďalšia štvorica hráčov z Liptovského Mikuláša. Zmluvy podpísali brankár Patrik Kozel, obranca Kirill Djakov a útočníci Lukáš Handlovský s Markusom Michalíkom.

ZRANENIE - Švédsky hokejista Isac Lundeström z Anaheimu Ducks utrpel zranenie achilovky a vynechá začiatok základnej časti NHL.

PRESTUP - Americký útočník Nolan LaPorte, ktorý v minulej sezóne odohral 25 zápasov (5+9) za Spišskú Novú Ves bude v nadchádzajúcom ročníku obliekať dres maďarského Ferencvárošu.

2. AUGUST

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Fínsky útočník Rasmus Kupari podpísal s Winnipegom Jets dvojročnú zmluvu s priemerným platom jeden miliónov dolárov. Mladý center center prišiel do kanadského tímu z LA Kings v rámci výmeny za Pierra-Luca Duboisa.

ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY - Úvod sezóny odohrá Spišská Nová Ves bez Dávida Romaňáka. Mladý obranca počas testov zistil zdravotné komplikácie, ktoré musí chirurgicky odstrániť. Diagnostikovali mu srdcovú arytmiu. Po vyliečení sa zapojí do tréningového procesu. Vedenie klubu však na vzniknutú situáciu reagovalo podpísaním odchovanca Martina Knižku, ktorý rozšíri káder na skúšku do konca októbra.

"Okamžite mi to prišlo na um, čo sa mu stalo. Som veľmi rád, že sa na to prišlo včas a predišli sme niečomu závažnejšiemu. Verím však, že to bude varovný prst aj pre ostatných športovcov, aby chodili na prehliadky, pretože sa starám o svoje telo každodenne na maximálnej úrovni. Keby som nešiel na prehliadku, nevedel by som o probléme. Jedným dychom ale musím podotknúť, že som celú letnú prípravu absolvoval bez akýchkoľvek komplikácií. Tento týždeň vo štvrtok ma čaká chirurgický zákrok a následne príde nejaká doba liečenia spojená s odpočinkom. Chvalabohu, môj problém nie je taký, aby som musel seknúť s hokejom," povedal Romaňák.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Jakub Pišoja ostáva hráčom Vlci Žilina. V tomto drese má na konte vyše 230 štartov a je tak najdlhšie pôsobiacim hráčom tímu spod Dubňa v súčasnom kádri.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Americký hokejista Troy Terry sa dohodol s Anaheimom Ducks na predĺžení spolupráce. Dvadsaťpäťročný útočník s klubom NHL podpísal novú sedemročnú zmluvu v celkovej hodnote 49 miliónov dolárov. Dvadsaťpäťročný center tak v priemere ročne zarobí sedem miliónov dolárov.

Terry bol obmedzeným voľným hračom a s klubom sa dohodol ešte pred arbitrážnym pojednávaním naplánovaným na stredu. V Anaheime pôsobí celú svoju profiligovú kariéru, nastúpil v 274 zápasoch a zaznamenal 75 gólov a 101 asistencií. Ducks ho draftovali v roku 2015 z celkového 148. miesta (5. kolo).

Krídelník si dvakrát zahral v All-Stars exhibícii NHL (2022, 2023), v drese USA sa predstavil na ZOH 2018 v Pjongčangu. V mládežníckych časoch vybojoval s reprezentáciou zlato na juniorských MS 2017.

PRESTUP - Skúsený slovenský útočník Milan Kytnár po štyroch rokoch skončil v Slovane Bratislava a podpísal ročný kontrakt s francúzskym Rouenom, ktorý je aktuánym majstrom krajiny, takže si zahrá aj Ligu majstrov.

Rodák z Topoľčian má na konte jeden štart za Edmonton v NHL. Na Slovensku hrával aj za Zvolen a Banskú Bystricu, takisto si vyskúšal pôsobenie v Karlových Varoch či KHL za Slovan a obliekal dres fínskeho HPK. Získal jeden slovenský titul.

PRESTUP - Mladý slovenský útočník Martin Mišiak bude v sezóne 2023/24 nastupovať za americký klub Erie Otters v kanadskej juniorskej súťaži OHL.

Šikovného hokejistu si v nedávnom drafte do NHL vybralo v druhom kole z celkového 55. miesta Chicago Blackhawks. Rodák z Banskej Bystrice už počas sezóny 2021/22 odohral celkovo 46 stretnutí za áčko Nových Zámkov v Tipos Extralige, získal desať bodov. Ďalších 29 duelov s rovnakým počtom bodov zaknihoval v predošlom ročníku.

Po majstrovstvách sveta juniorov posilnil Youngstown Phantoms hrajúci USHL, s ktorým sa tešil zo zisku majstrovského titulu a zdvihol nad hlavu Clark Cup. Prispel k nemu ôsmimi gólmi a devätnástimi asistenciami v priebehu 27 stretnutí.

Erie si Mišiaka vybral ako jednotku "import draftu" do juniorských súťaží pod hlavičkou CHL. Otters získali napríklad aj talentovaného obrancu Matthewa Schaefera. V minulosti za tento klub hrávali Connor McDavid či slovenský obranca Erik Černák.

Z ďalších známych mien to sú Alex DeBrincat, Dylan Strome alebo Ryan O'Reilly.

UKONČENIE KARIÉRY - Švédsky hokejista Carl Söderberg ukončil aktívnu kariéru vo veku 37 rokov. Naposledy hral útočník v domácej súťaži za Malmö. Hrával aj v NHL, obliekal si dresy Bostonu, Colorada, Arizony a Chicaga. V zámorí skončil po sezóne 2020/2021.

"Mám za sebou fantastickú kariéru. V NHL som odohral takmer 600 zápasov a bolo to úžasné. Uchovávam si spomienky na všetkých hráčov a ľudí, ktorých som stretol. Nevymenil by som to za nič," uviedol švédsky center.

S reprezentáciu Švédska získal titul majstra sveta v roku 2017 v Kolíne nad Rýnom a v roku 2006 získal s Malmö titul v domácej súťaži.

PRESTUP - Dres hokejového klubu MHk 32 Liptovský Mikuláš si budú v novej sezóne Tipos extraligy obliekať americký obranca Mitchell Miller a kanadskí útočníci Marly Quince a Johnny Curran

Z troch posíl je najznámejší Miller, ktorý mal veľmi silnú vlaňajšiu sezónu v USHL, ale v zámorí sa ešte ako študent predviedol aj negatívne. Vo svojich 14 rokoch na strednej škole šikanoval mentálne postihnutého afroamerického spolužiaka Isaiaha Meyera-Crothersa.

Miller za svoj čin stál aj pred súdom. V policajnom spise, ktorý uverejnil denník Arizona Republic, sa uvádza, že spoločne s kamarátom Meyera-Crothersa bil a nútil ho jesť sladkosti z pisoáru. Obvinili ho z ublíženia na zdraví a odsúdili na 25 hodín verejnoprospešných prác. Rodine týraného žiaka sa navyše musel ospravedlniť a zaplatiť súdne trovy.

V roku 2020 Millera draftovala v 4. kole ako 111. v celkovom poradí Arizona Coyotes. "Krvácalo mi srdce, keď som sa dozvedel, že ho draftovali. Je hlúpe, že si Coyotes nedokázali zistiť, čo sa stalo v minulosti. Bohužiaľ s tým nemôžem nič urobiť," posťažoval sa vtedy Meyer-Crothers novinárom. Nasledovala však séria článkov s vyjadreniami matky šikanovaného žiaka, ktorá donútila Arizonu k tomu, aby dala od Millera ruky preč.

A to napriek faktu, že ešte pred konaním draftu rozoslal všetkým klubom NHL list s priznaním a vyjadrením ľútosti. Arizona radšej ustúpila mediálnemu tlaku a vydala oficiálne vyhlásenie, v ktorom jeho činy odsúdila. "Jeho správanie sa nezhoduje s víziou a hodnotami našej organizácie."

Miller však ešte pred draftom reprezentoval USA a v roku 2018 hral aj na Hlinka Gretzky Cupe. Po vynechaní sezóny 2020/2021 sa vrátil do súťažného hokeja v pozoruhodnej forme a v predvlaňajšom ročníku v najvyššej domácej juniorskej súťaži (USHL) nazbieral v 60 zápasoch za tím Tri-City Storm až 83 bodov (39 gólov + 44 asistencií, 43 plusových bodov). Ako obranca bol tretí najproduktívnejší hráč ligy a jej najlepší strelec. Vlaňajšiu sezónu však opäť súťažne vynechal.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Brankár Jeremy Swayman má po rozhodnutí arbitráže novú zmluvu s Bostonom Bruins. Dvadsaťštyriročný hokejista zarobí za rok 3,475 milióna dolárov.

Swayman požadoval kontrakt vo výške 4,8 milióna dolárov, Boston ponúkal 2 milióny. Podľa predchádzajúcej zmluvy zarábal brankár 925 000 dolárov ročne.

V základnej časti uplynulej sezóny NHL odchytal 37 zápasov, v ktorých mal úspešnosť zákrokov 92 percent a priemer 2,27 inkasovaných gólov na zápas. Dva zápasy odchytal aj v play-off.

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Zámorský hokejový klub Edmonton Oilers podpísal dvojročnú zmluvu s Ryanom McLeodom. Podľa oficiálnej stránky NHL podpísali obe strany dvojročnú dohodu v celkovej sume 4,2 milióna dolárov, za sezónu zarobí 23-ročný krídelník 2,1 milióna.

Obe strany sa dohodli ešte pred arbitrážnym pojednávaním naplánovaným na piatok. McLeod odohral v minulej sezóne 57 zápasov základnej časti, v ktorých zaznamenal 23 bodov za 11 gólov a 12 asistencií. V 12 zápasoch play-off nazbieral päť asistencií.

1. AUGUST

PRESTUP - Skúsený útočník Martin Belluš je novým hráčom tímu Vlci Žilina. Dvojnásobný majster Slovenska má na konte za Spišskú Novú Ves, Piešťany, Banskú Bystricu, Detvu, Poprad, Košice, Trenčín či Slovan dokopy 470 stretnutí v Extralige. Pôsobil aj v Kazachstane, Poľsku, Česku či zámorskej ECHL.

PRESTUP - Humenné predstavilo štyri posily, ktoré získalo z Liptovského Mikuláša. Na východ prichádzajú brankár Patrik Kozel, ruský obranca Kirill Diakov a útočníci Lukáš Handlovský s Markusom Michalíkom.

Pre najskúsenejšieho z tejto štvorice Handlovského bude Humenné už šieste pôsobisko v slovenskej extralige. V nej už obliekal aj dresy Banskej Bystrice, Žiliny, Zvolena, Popradu. V základnej časti ročníka 2022/2023 odohral za Liptákov 49 zápasov, v ktorých nazbieral 29 kanadských bodov za 18 gólov a 11 asistencií a bol druhý v tímovej produktivite. Zároveň bol jediný slovenský hráč, ktorý strelil v sezóne dva hetriky.

Ruský obranca Kirill Diakov mal v 48 zápasoch bilanciu 2 góly a 10 asistencií. Slovenský útočník Markus Michalík nazbieral v 47 dueloch 7 bodov (2+5). Brankár Patrik Kozel dostal príležitosť v siedmich dueloch, v ktorých mal 88,1-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 3,72 inkasovaného gólu na zápas.

UKONČENIE KARIÉRY - Fínsky obranca Sami Lepistö ukončil hráčsku kariéru. Tridsaťosemročnému hráčovi diagnostikovali problémy so srdcom. 

"Po ďalšom vyšetrení mi už neodporučili hrať. Riziko je malé, ale stále existuje. Moja vášeň pre hru bola silná a rád by som bol súčasťou tímu, ale zdravie je samozrejme vždy na prvom mieste," povedal. Majster sveta a dvojnásobný bronzový medailista zo ZOH odohral 186 zápasov v NHL. Hrával tiež v KHL, Liige, SHL a NLA.

PRESTUP - Slovenský obranca Martin Štajnoch po zisku majstrovského titulu opustil rakúsky Salzburg, ale v nadnárodnej IceHL zostáva. Druhýkrát v kariére bude obliekať dres konkurenčného tímu Black Wings Linz. Počas posledných dní bol spájaný hlavne s vicemajstrovským Bolzanom.

PRESTUP - Skúsený slovenský brankár Michal Valent bude v sezóne 2023/24 nastupovať za účastníka Tipos SHL Vlci Žilina. 37-ročný Martinčan vyhral v roku 2016 titul s Nitrou, neskôr päť rokov chytal za Trenčín a počas posledného ročníka bol jednotkou Liptovského Mikuláša. Niekoľko rokov bol súčasťou Mladej Boleslavi.

ŠPEKULÁCIA - Útočník Troy Terry a Anaheim Ducks idú na arbitráž. Hráč požaduje plat v hodnote osem miliónov dolárov, pričom tím by privítal zmluvu na úrovni 4,5 milióna dolárov. Američan počas predošlého ročníka odohral 70 stretnutí a získal 61 bodov (23+38). Novú zmluvu pritom potrebuje aj Trevor Zegras.

PODPIS ZMLUVY - Švédsky brankár Filip Gustavsson sa dohodol na novom trojročnom kontrakte s Minnesotou Wild, ktorý mu garantuje 11,25 milióna dolárov. V prvej sezóne bude poberať 4,25 milióna dolárov, v druhej rovné štyri a počas tretej tri, pričom si môže vybrať päť tímov, kde nechce byť vymenený.

Počas predošlého ročníka odchytal o sedem zápasov menej ako jednotka tímu Marc-André Fleury, ale mal skvelé čísla, ktoré prekonal iba Linus Ullmark z Bostonu, víťaz Vezinovej trofeje. Rodák z mesta Skellefteå kryl priemerne 93,1 percent striel a inkasoval len 2,10 gólu na zápas. V lete 2022 prišiel z Ottawy výmenou za Cama Talbota.

PODPIS ZMLUVY - Americký center Nick Abruzzese sa dohodol s Torontom na novom dvojročnom dvojcestnom kontrakte s priemerným platom 775-tisíc dolárov, k čomu môže dostať výkonnostné bonusy. Účastník ZOH 2022 počas predošlého ročníka debutoval za Maple Leafs v NHL, odohral dva zápasy (0+2). Väčšinu stretnutí odohral na farme.

Zmienky