Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hossa bol úžasný hráč. Mysleli sme si, že nemá žiadne šťastie, tvrdí legendárny Lidström

Lidström v roku 2008 dvíhal nad hlavu Stanley Cup ako prvý európsky kapitán v histórii NHL.
Lidström v roku 2008 dvíhal nad hlavu Stanley Cup ako prvý európsky kapitán v histórii NHL.Profimedia
Na rozlúčke Mariána Hossu (44) v Trenčíne sa predstavil aj jeden z najlepších obrancov hokejovej histórie. Švéd Nicklas Lidström (53) je takýmto oslovením nazývaný právom, pretože až sedemkrát vyhral Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL, pričom lepší je len Ray Bourque (62) s ôsmimi úspechmi.

Tým sa ale výpočet úspechov nekončí. Aktuálne mu patrí šieste miesto v produktivite obrancov NHL. Počas viac ako 20-ročnej kariéry vyhral štyrikrát Stanley Cup. Stal sa prvým európskym kapitánom, ktorému sa to podarilo. Získal aj Conn Smythe Trophy, dvanásťkrát bol nominovaný na Zápas hviezd a vďaka zlatým medailám z MS a ZOH patrí medzi úzku skupinu členov Triple Gold Clubu.

Nicklas Lidström odohral celú kariéru za Detroit Red Wings, šesť rokov mal na drese kapitánske céčko. Celkovo zaznamenal 1 827 stretnutí. Strelil 318 gólov, pridal 1 007 asistencií a iba 590 trestných minút, čo je na hokejistu, ktorý hrával pravidelne v prvej obrannej dvojici, skvelé číslo. Legendárny líder vždy riešil situácie s prehľadom a málokedy sa dopúšťal faulov.

Trenčín predčil očakávania

Napriek pokročilému veku aj v Trenčíne ukázal, že mu to stále ide. "Bola to veľká zábava. Keď sme vyšli na ľad, hral sa ozajstný hokej a žiadna exhibícia. Síce nám trochu prekážala hmla, ale napriek tomu všetko dopadlo dobre. Bolo skvelé znova vidieť známe tváre a bývalých spoluhráčov, porozprávať sa s nimi mimo ľadu," odpovedal Lidström.

Príjemne ho prekvapila organizácia a podmienky, ktoré mali hráči vytvorené. "Keď som sem išiel, tak som nevedel, čo presne očakávať, ale Marián a ľudia okolo neho všetko zorganizovali úžasne. Myslel som si, že odohráme zápas a to je všetko, no bol pre nás pripravený viacdňový program, fanúšikovia vytvorili úžasnú atmosféru," pochvaľoval si rodák z mestečka Avesta.

Hossa bol komplexný hráč a gentleman

Lidström odohral v rovnakom tíme s Hossom len jeden rok, ale aj za takýto krátky čas sa stihli skamarátiť. "Hrať proti nemu bolo veľmi náročné. Bol veľmi talentovaný, silný, rýchly, mal úžasnú strelu. Keď som hral proti nemu, tak som ho vždy považoval za skvelého ofenzívneho hráča, ale až ako jeho spoluhráč som zistil, že je výborný aj smerom dozadu a dokazoval to v každom striedaní. Mimo ľadu to je jeden z najmilších ľudí, akých som stretol. Som veľmi rád, že ho môžem nazývať mojím priateľom," nadviazal.

Veľmi dobre si spomína na roky 2008 a 2009, keď najskôr Lidström v drese Detroitu porazil vo finále play-off Pittsburgh v tíme s Mariánom Hossom. Následne slovenský krídelník odišiel do Red Wings, lenže v poslednej sérii ročníka sa tešili, pre zmenu, "Penguins".

"Oba tímy mali obrovskú kvalitu. Bol som súčasťou oboch sérií, takže si na to spomínam veľmi dobre. Rozmýšľali sme, či vôbec má Hoss nejaké šťastie, ale trpezlivosť a poctivá práca sa mu nakoniec vyplatila. Mal skvelú kariéru," narážal na neskoršie tri Stanleyho poháre v drese Chicaga, kam Hossa zamieril práve po pôsobení v "meste motorov" pred štartom sezóny 2009/10.

Hossa sa takmer rozplakal, odchádza do Chicaga

Lidström je s Detroitom spätý aj po hráčskej kariére.
Lidström je s Detroitom spätý aj po hráčskej kariére.Profimedia

Ďalší Stanley Cup môže prísť pre Detroit už čoskoro

Lidström patrí medzi mená, ktoré písali históriu Detroitu a jeden z mnohých Švédov s nezmazateľným odkazom. Dlhodobo platilo, že Red Wings mali pri najväčších úspechov viacero hráčov z tejto severskej krajiny. Mená ako Zetterberg, Holmström, Samuelsson, Franzén, Kronwall, Lilja či Ericsson netreba nikomu predstavovať. Každý z nich vyhral Stanley Cup. Neskôr si rok v Michigane strihol aj ottawský kapitán Alfredsson.

V minulej sezóne zasiahlo do hry osem Švédov. Budúcnosťou tímu sú krídelník Lucas Raymond či obranca Simon Edvinsson. "To, že v Detroite pôsobí toľko hráčov zo Švédska, môže byť aj náhoda, ale od roku 1989 pracuje pre Detroit ako skaut Håkan Andersson a ten vždy dokáže nájsť kvalitných hokejistov. So švédskymi hráčmi zažila organizácia veľa úspechov, no ako tím vždy hľadáte tých najlepších, takže určite sa nezameriava len na Švédov," vyjadril sa Lidström.

Sám pre organizáciu pracuje a takisto hľadá čo najlepších mladíkov pre draft. "Momentálne pracujem pre klub zo Švédska ako skaut, ale pravidelne chodím do Detroitu, takže som veľmi blízko tímu," podotkol. Mužstvo si prešlo prestavbou a podobne ako napríklad Chicago sa chce znova priblížiť k najvyšším métam, ktoré mu kedysi patrili.

Toews svoje rozhodnutie nezmení, vyzdvihol Bedarda

"Tím sa zlepšuje, cieľom je dostať sa do play-off. Buduje sa to krok po kroku. V priebehu posledných rokov prišli viacerí veľmi talentovaní mladí hráči, ktorí potrebovali nazbierať skúsenosti a zistiť, čo všetko obnáša NHL, ale veľmi sa teším na budúcnosť tohto tímu," nechal sa počuť člen Siene slávy IIHF a takisto Hokejovej siene slávy v Toronte.

Najvyššia méta pritom nemusí byť tak ďaleko. "Vyhrať Stanley Cup v najbližších rokoch je naším cieľom. V nadchádzajúcej sezóne je jasným cieľom dostať sa do vyraďovacej časti a možno potom by sme už mohli mieriť najvyššie. Postupne budujeme tím tak, aby bol čoraz lepší," doplnil.

Bezpečnosť hráčov sa mu páči

Lidström vyzdvihol aj pokroky v snahe NHL o ochranu zdravia hokejistov. "Nejaká zodpovednosť je, samozrejme, stále na hráčoch, ale liga sa snaží zabrániť úderom do hlavy a špinavým hitom. Takéto sprísnenie pravidiel je v poriadku, pretože sa tým chráni zdravie hráčov," myslí si švédska legenda.

Hokej v profilige sleduje, preto si všíma, ako sa mení. "Tempo je oveľa vyššie, ako keď som v roku 2012 ukončil kariéru. Tímy sa čoraz viac sústredia na rýchlosť. Hmotnosť a výška už nehrajú takú rolu, ako za mojich čias. Pozeráte sa na rýchlosť a nezáleží, či ste veľký alebo malý. Musíte vedieť perfektne korčuľovať," dodal Nicklas Lidström.