Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca očami analytikov: Marcus Rashford. Biednu sezónu vystriedali elitné čísla

Rashford v tejto sezóne prekonáva očakávania.
Rashford v tejto sezóne prekonáva očakávania.Profimedia
V spolupráci s dátovými expertmi z českej spoločnosti 11Hacks budú Flashscore Správy pravidelne vyhlasovať najlepšieho hráča uplynulého mesiaca v piatich najlepších európskych ligách z hľadiska údajov. Prvá voľba padla na útočníka Manchestru United Marcusa Rashforda (25), ktorý je po neúspešnej minuloročnej sezóne jednou z najvýraznejších postáv anglickej Premier League.

Od opätovného štartu súťaže po MS v Katare skóroval Rashford v každom zápase okrem jedného a za ten čas strelil 10 gólov. Vo februári pridal k piatim ligovým gólom zásah vo finále Ligového pohára do siete Newcastlu a presadil sa aj v zápase s Barcelonou v úvodnom kole vyraďovacej fázy Európskej ligy. Z hráčov v poli dal tréner Erik ten Hag počas svojho pôsobenia v tíme viac minút iba Brunovi Fernandesovi.

Úspešná sezóna rodáka z Manchestru je v ostrom kontraste s tou predchádzajúcou. Rashford vtedy vynechal úvodných sedem zápasov kvôli operácii ramena a vo zvyšných dostal dôveru v základnej zostave len 13-krát. Nakoniec strávil na ihrisku 1 343 minút a strelil štyri góly.

Z hľadiska údajov bolo nízke využitie pravdepodobne opodstatnené. Rashford vystrelil v priemere iba 1,47 strely na zápas, čo znamená, že počas celého roka vystrelil na bránku len 22-krát. Z toho šesťkrát zo stredového priestoru vo vnútri pokutového územia súpera (tzv. danger zone), kde je šanca na skórovanie matematicky najvyššia.

Zvyšok jeho striel prišiel buď z veľkého uhla, alebo spoza šestnástky a podľa schémy očakávaných gólov mal trafiť len trikrát. V modeli pokročilých údajov, ktorý hodnotí prínos hráča v záverečnej tretine ihriska na základe toho, ako jeho pohyb a prihrávky zvyšujú šance tímu na skórovanie, dosiahol Rashford podpriemerný výsledok - 60 % ostatných krídelníkov dopadlo v tejto metrike lepšie.

Rashford pod drobnohľadom dát.
Rashford pod drobnohľadom dát.Flashscore
Rashford pod drobnohľadom dát.
Rashford pod drobnohľadom dát.Flashscore

To všetko je však už zabudnuté, pretože Rashford v aktuálnej sezóne dosahuje skvelé čísla. Kým v tej minulej nebol jeho pohyb v pokutovom území ideálny a do šestnástky sa dostával veľmi ťažko, teraz je medzi krídlami aktívnejší len jeho reprezentačný kolega James Maddison, ktorý sa tiež veľmi často pohybuje v strede ihriska a strieľa spoza šestnástky. 

V porovnaní s minulou sezónou strieľa Rashford z výrazne lepších pozícií - do nebezpečnejších šancí sa v súčasnosti dostávajú len Mohamed Salah, Raheem Sterling a Son Heung-Min. Kým však spomínané trio zakončuje pod svoje možnosti, Rashford svoje šance zvláda výborne.

Son zatiaľ premenil len 8 % svojich striel, Salah 12 % a Sterling 15 %. Rashford je však dokonca na 21 %, čo je vzhľadom na jeho streleckú aktivitu obrovská úspešnosť. Lepšie si v Premier League počínali len Phil Foden, Kaoru Mitoma a Yoane Wissa. Lenže zatiaľ čo Rashford vysiela tri pokusy na bránu za zápas, v ich prípade hovoríme v priemere o 1,5 až 1,8 strely. 

Vo februárových zápasoch Premier League nazbieral Rashford medzi tri žrde 16 striel, čo je len o šesť menej ako v celej minulej sezóne dokopy. A na týchto päť presných zásahov potreboval len 1,53 xG (0,38 na 90 minút).

Mapa striel Rashforda za február 2023.
Mapa striel Rashforda za február 2023.Flashscore

Tento značný nepomer je spôsobený aj určitou dávkou šťastia a z dlhodobého hľadiska je takýto prísun gólov neudržateľný. V prípade Rashforda to však znamená aj dobrú techniku zakončenia. V skutočnosti existujú aj historické údaje obsahujúce vzorku 16 539 odohraných minút (od sezóny 15/16 po aktuálnu). A tie hovoria, že zo svojich 449 striel nazbieral 57 očakávaných gólov a 73 skutočných.

To znamená, že priemerný hráč Premier League by z rovnakých striel strelil o 16 gólov menej. Dá sa teda povedať, že zakončovanie už dlho patrí k Rashfordovým silným stránkam. A keďže sa teraz pravidelne dostáva do veľkého množstva nebezpečných pozícií a výrazne zredukoval svoju streľbu z diaľky, táto schopnosť je ešte zreteľnejšia.

Napríklad vo februárových zápasoch vystrelil v priemere dve strely na zápas z "danger zone", čo je výsledok, ktorý zvyčajne dosahujú najlepšie deviatky na svete. Typickí zakončovatelia Premier League ako Harry Kane, Gabriel Jesus a Ivan Toney sú zvyčajne na rovnakej úrovni.