Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Iniesta oficiálne oznámil koniec kariéry. Legenda Barcelony vyhrala Ligu majstrov, MS i Euro

Iniesta oznámil ukončenie kariéry.
Iniesta oznámil ukončenie kariéry.Kenta Harada / Getty Images via AFP
Andrés Iniesta (40) v príspevku na sociálnej sieti oficiálne oznámil koniec kariéry. Symbol Španielska a Barcelony, ktorú opustil v roku 2018, odohral na profesionálnej úrovni viac ako 1 000 zápasov. Majster sveta z roku 2010 a dvojnásobný majster Európy z rokov 2008 a 2012 bude mať v utorok napoludnie tlačovú konferenciu v Barcelone.

"Hra pokračuje," napísal Iniesta na svojich sociálnych sieťach. Týmto titulkom oficiálne ukončil svoju bohatú kariéru, ktorú uzavrel vo veku 40 rokov. Médiá o jeho zámere informovali už začiatkom októbra.

Iniesta bol jednou z kľúčových postáv španielskej zlatej generácie a nechýbal pri triumfoch národného tímu na majstrovstvách Európy 2008 aj 2012. Vo svojej zbierke má tiež zlatú medailu z majstrovstiev sveta 2010, pričom jediným gólom v Juhoafrickej republike rozhodol predĺženie finálového zápasu proti Holandsku. Celkovo má na konte 131 štartov na medzinárodnej scéne a v nich štrnásť gólov.

"Viete, koho mi pripomína? Pripomína mi deti, ktoré hrajú futbal na ulici a ich matky ich musia po zotmení volať domov. To je Andrés Iniesta. Má 40 rokov a rozmýšľa, či by mal ešte hrať," uviedol v rozlúčkovom videu jeho bývalý spoluhráč a tréner Barcelony a súčasný lodivod PSG Luis Enrique.

Na klubovej úrovni dlhodobo obliekal dres Blaugranas a so 674 odohranými duelmi je v tomto smere štvrtý v klubových tabuľkách. Členom prvého tímu bol od sezóny 2002/03. Strelil 57 gólov, pridal 135 asistencií a so spoluhráčmi získal celkovo 32 trofejí. Štyrikrát vyhral Ligu majstrov, deväťkrát sa stal španielskym majstrom a šesťkrát bol pri triumfe v domácom pohári. Legendárny Španiel si však v kariére prešiel aj ťažkými obdobiami, ktoré mu pripomenul súčasný kouč Manchestru City Pep Guardiola.

Iniesta a jeho čísla ako hráča Barcelony.
Iniesta a jeho čísla ako hráča Barcelony.Flashscore / AFP / KOJI WATANABE / GETTY IMAGES ASIAPAC /

"V istom období sme zo šiestich stretov získali pravdepodobne len jeden bod a boli blízko k zostupu. Andrés však povedal, že cítil, že sme na správnej ceste. Keď vám to povie niekto ako on, poviete si: 'Wow! Dodalo mi to energiu a dovolilo pokračovať, nikdy mu to nezabudnem," zdôraznil.

Vrátane pôsobenia v mládežníckej akadémii strávil Iniesta v Barcelone 22 rokov a rozlúčil sa v júni 2018. Päť sezón bol hráčom japonského Vissel Kobe a pred rokom zamieril do Spojených arabských emirátov, kde hral za Emirates Club. Od tohto leta bol voľným hráčom.

"Nemyslím si, že odíde, že dokáže opustiť futbal," prezradil Iniestov otec na konci videa a naznačil, že slávny Španiel by mohol hľadať spôsoby, ako zúročiť získané skúsenosti po skončení hráčskej kariéry.