Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jedenásť olympijských medailí. Dosiahla som oveľa viac, ako som si vysnívala, vraví Bilesová

Z Paríža si Bilesová odnesie štyri cenné kovy.
Z Paríža si Bilesová odnesie štyri cenné kovy.Profimedia
Simone Bilesová (27) je najdekorovanejšou gymnastkou na svete. Ani tento status však ikonickej športovkyni nestačil na to, aby počas svojich dvoch pondelkových finálových vystúpení na olympijských hrách v Paríži neurobila netypické chyby. Svojej širokej fanúšikovskej základni tak pripomenula, že aj ona je len človek. Z dosiahnutých výsledkov v kariére však má veľkú radosť.

Bilesová sa v rámci "cesty za vykúpením", ako sama hovorí, snažila vrátiť na najprestížnejšiu športovú scénu na svete po tom, ako odstúpila z viacerých disciplín na olympijských hrách v Tokiu. Vtedy totiž trpela nebezpečným psychickým blokom známym ako "twisties". Inými slovami ide o stratu priestorového povedomia či orientácie, ktorá vedie k neschopnosti vykonávať predtým zvládané gymnastické zručnosti.

Američanka získala v Paríži tri zlaté medaily v prvých troch disciplínach - v súťaži družstiev, vo viacboji a v preskoku. Existovali veľké očakávania, že v záverečný deň programu športovej gymnastiky pridá k svojim celkovým siedmim olympijským zlatám aj ďalšie, ale nestalo sa. Vo finále na kladine skončila na piatom mieste po tom, čo z náradia spadla v polovici zostavy.

O dve hodiny neskôr ju v cvičení na prostných predstihla Brazílčanka Rebeca Andradeová po tom, ako Bilesová pri dvoch zo štyroch premetov pristála s dvoma nohami mimo ohraničeného priestoru. Šesť desatín bodu, ktoré jej za to stiahli, rozhodlo o rozdelení zlata a striebra.

Na prostných tak obsadila 2. priečku, čím sa jej počet olympijských medailí zvýšil na 11. "Dosiahla som oveľa viac, ako som si vysnívala. Nielen na tejto olympiáde, ale v celom športe. Pred pár rokmi som si nemyslela, že sa na olympijské hry ešte niekedy vrátim. Súťažiť a odísť so štyrmi medailami, na to sa vôbec nehnevám. Som na seba celkom hrdá," povedala Bilesová.

Po Tokiu nebolo jasné, či ešte niekedy bude súťažiť. Hoci čelila kritike za svoje odstúpenie, bola tiež chválená za to, že sa zasadzovala za obhajobu duševného zdravia v čase, keď svet ešte stále sužovala pandémia COVID-19.

"Myslím, že uprednostňovanie duševného zdravia a venovanie času sebe samému, či už športujete alebo nie, vytvára dlhovekosť konkrétne v športe, ale aj pre samotný lepší a zdravší životný štýl," uviedla.

Uvidíme, či sa parížska olympiáda stane pre Bilesovú tou poslednou. V príspevku na sociálnej sieti X prosila svojich sledovateľov, aby "sa prestali pýtať športovcov, čo bude ďalej po tom, ako vyhrajú medailu na olympiáde".

Pre možný návrat na OH v Los Angeles v roku 2028 si síce nechala otvorené dvere, to už však bude mať 31 rokov. "Nie som veľmi rozrušená ničím, čo sa týka môjho vystúpenia na olympiáde. V skutočnosti som veľmi šťastná, hrdá a ešte viac sa teším, že sa to skončilo," uzavrela.