Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jedna medaila je obrazom športu na Slovensku, zhodnotil výsledok na olympiáde Fízeľ

Fízeľ získal cenné skúsenosti.
Fízeľ získal cenné skúsenosti.Profimedia
Slovensko malo na olympijských hrách v Paríži najmenšiu výpravu v histórii, miestenku si však vybojovali zástupcovia džuda i lukostreľby Marius Fízeľ (25) a Denisa Baránková (22).

Fízeľ získal tento rok v Záhrebe bronz na majstrovstvách Európy a na olympiáde sa postaral o prvé víťazstvo slovenského džudistu od roku 2004. V kategórii nad 100 kg zdolal v prvom kole Gerarda Takayawu z Fidži, ale v druhom podľahol Uzbekovi Ališerovi Jusupovovi, ktorý napokon vybojoval bronz.

"Predstavenie z mojej strany bolo vzhľadom na moje zranenie úspechom," povedal v nedeľu Fízeľ ako hosť Olympijského festivalu v Bratislave a prezradil aj to, ktorý moment z Paríža si zapamätá najdlhšie. "Keď som vstúpil prvýkrát na žinenku. Na pretekoch nemáme až také obrovské publikum, 15 000 fanúšikov v hale na Champ de Mars bol obrovský zážitok. Podpora od aj domácich fanúšikov bola neskutočná."

Fízeľ zatiaľ nenadviazal na Jozefa Krnáča, ktorý ako jediný v ére samostatnosti vybojoval pre Slovensko medailu v džude a to striebro v Aténach. Neuspeli však ani ďalší športovci, iba Matej Beňuš získal bronz vo vodnom slalome.

Slovensko obsadilo až 84. priečku.
Slovensko obsadilo až 84. priečku.Flashscore

"Jedna medaila je obrazom športu na Slovensku. Problém je aj v tom, že mimo olympiády sa nekladie až taký veľký dôraz na menšie športy. Nedostávame až taký mediálny priestor, aj keď dosahujeme pekné výsledky. Treba zapracovať na systéme a do budúcnosti to môže byť len lepšie," vyjadril nádej Fízeľ.

Baránková má za sebou druhú olympiádu a rovnako ako v Tokiu neprešla prvým kolom. Vyradila ju domáca Francúzka Amelie Cordeauová. "Mali sme trochu vyššie ciele, ale predviedla som oveľa lepší výkon ako v Tokiu. K postupu to však nestačilo a je to taký sladko-trpký pocit," pripustila slovenská reprezentantka pre TASR a naznačila recept, ktorý môže zaručiť, aby aj na nasledujúcej olympiáde v Los Angeles lukostrelci nechýbali vo výprave. "Treba možno zlepšiť tréningové podmienky na Slovensku, ale hlavne sa venovať mládeži. Tá je naša budúcnosť," dodala.