Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Džudista Fízeľ končí na olympiáde v 2. kole, v kategórii nad 100 kg nestačil na Jusupova

Aktualizované
Fízeľ na Jusupova (na zemi) nestačil.
Fízeľ na Jusupova (na zemi) nestačil.Profimedia
Slovenský džudista Márius Fízeľ (25) ukončil svoje pôsobenie na OH v Paríži v 2. kole. Nad jeho sily bol favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov (25), ktorý zvíťazil na ippon.

Fízeľ v 1. kole kategórie nad 100 kg zdolal v premiére pod piatimi kruhmi reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon a postaral sa tak o prvé víťazstvo slovenského džudistu na olympiáde od Atén 2004, keď Jozef Krnáč vo váhe do 66 kg získal striebro. Následne Zoltán Pálkovács v Pekingu v kategórii do 100 kg a Milan Randl v Londýne vo váhe do 100 kg vypadli v 1. kole.

"Už som sa s ním bil v Perthe, takže som ho poznal. Každý na tejto úrovni chce podať čo najlepší výkon. Nebolo to ľahké, ale podarilo sa mi ho zdolať. Myslím si, že som zápas korigoval a mal som po celý čas pod kontrolou," povedal Fízeľ.

Fízeľ v 1. kole uspel, v 2. kole bol však na favorita prikrátky.
Fízeľ v 1. kole uspel, v 2. kole bol však na favorita prikrátky.Profimedia/Flashscore

Bronzový medailista z uplynulých dvoch svetových šampionátov Jusupov potvrdil proti 25-ročnému Slovákovi pozíciu favorita. Od úvodu udával tón súboja a Fízeľ mal už 1:10 min pred gongom na konte dvakrát šido za pasivitu. Musel tak prejsť do útoku, pretože tretie by znamenalo koniec duelu, čo Uzbek využil a ešte pred koncom časového limitu si stihol pripísať dve úspešné techniky taniotoši a uranage. Získal tak dvakrát wazaari a tým pádom ippon.

"Tréner mi hovoril, že som ho mal viac vylákať dopredu. Snažil som sa, ale nevyšlo mi to. Ja som si na neho veril a aj keď je v renkingu oveľa vyššie ako ja, tak som ho chcel zdolať. Po kondičnej a technickej stránke som na tom oveľa lepšie ako on, ale žiaľ, nevyšlo to."

Prípravu na turnaj skomplikovalo slovenskému reprezentantovi zranenie, ktoré si privodil pred mesiacom na sústredení v španielskom Benidorme. "Natrhol som si zadný stehenný sval, mal som tam 12-centimetrovú dieru. Nevedel som vôbec, či sa predstavím na olympijskom turnaji. Ale vďaka fyzioterapeutke a lekárke sme to dali dokopy."

"Je to zázrak, že som sa vôbec postavil, lebo lekárka mi povedala, že si nevie predstaviť, že s takým zranením sa dá súťažiť. Ale aj tak som chcel podať lepší výkon. Snažil som sa byť pozitívny, ale džudo som nemohol trénovať. Robil som nejaké veci v sede, posilňoval vrch tela, ale na to sa nechcem vyhovárať. Makal som štyri roky, bol som dobre pripravený. Bohužiaľ. Treba makať ďalej."

Fízeľ sa na turnaj pripravoval veľmi svedomito, v Paríži si stanovil prísny režim. "Bol som sa pozrieť pred dvoma dňami v hale, aby som videl, ako to vyzerá. Je to iné ako turnaje, ale to som nevnímal. Ale je to raz za štyri roky a mrzí ma, že to nevyšlo. Musíme si s trénerom pozrieť, čo musíme zlepšiť do ďalších rokov. Chcel som podať čo najlepší výkon, neprišiel som sa zabávať, nebol som ani na iných športoviskách. U mňa to bolo len o jedle a spánku, chcel som byť maximálne sústredený," uzavrel.