Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Beňuš v Paríži s prvou medailou pre Slovensko, v C1 získal bronz

Aktualizované
Beňuš vybojoval pre Slovensko prvý cenný kov na olympiáde v Paríži.
Beňuš vybojoval pre Slovensko prvý cenný kov na olympiáde v Paríži.Profimedia
Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš (36) získal bronz na OH v Paríži v disciplíne C1. Zlato vybojoval Francúz Nicolas Gestin (24) s časom 91,36 s, striebro bral Brit Adam Burgess (32) s mankom 5,48 sekundy. Beňuš zaostal za víťazom o 5,67 s, pričom má v zbierke v rovnakej disciplíne aj olympijské striebro z Ria de Janeiro 2016.

Beňuš štartoval vo finále ako druhý a úvod zvládol bez problémov. Menšie zaváhanie mal na "sedmičke", no celkovo predviedol výrazne istejšiu jazdu ako v semifinále. Zvládol aj bránku s číslom 16, ktorú ťukol v predchádzajúcej jazde. Trocha stratil na "dvadsiatke", ale finišoval v nádejnom čase 97,03 s a bol v hre o medailu. Jeho čas vo finále bol o 5,56 sekundy rýchlejší v porovnaní so semifinále a zároveň prvýkrát v Paríži nezaznamenal dotyk počas jazdy.

Konečné poradie finále.
Konečné poradie finále.Flashscore

V ére samostatnosti je to 16. vodnoslalomárska olympijská medaila pre SR. Na OH 2020 v Tokiu skončil Beňuš šiesty. Slovensko nemalo v C1 mužov zastúpenie na pódiu v histórii modernej samostatnosti len pred troma rokmi v Tokiu.

Pri premiére v Atlante 1996 sa Martikán tešil zo zlata, o štyri roky neskôr získal v Sydney striebro a v Atenách 2004 ho zopakoval. V Pekingu 2008 opäť zvíťazil a v Londýne 2012 pri svojej piatej olympijskej účasti bronzom skompletizoval zbierku.