Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Katar sklamal a negatívne prekonal štatistiku MS, Valencia zariadil výhru Ekvádora

Aktualizované
Ekvádor proti Kataru dominoval.
Ekvádor proti Kataru dominoval.Flashscore
V katarskom meste Al Chor v nedeľu odštartovali MS 2022. Domáci Katar prehral proti Ekvádoru 0:2 po dvoch zásahoch útočníka a kapitána Ennera Valenciu (33).

Katar - Ekvádor 0:2 (0:2)

Góly: 16., 31. Valencia (prvý z pen.)

ŽK: Al Sheeb, Ali, Boudiaf, Afif - M. Caicedo, Méndez

Katar: Al Sheeb - Al Rawi, Khoukhi, Hassan - Ró-Ró, Boudiaf, Hatem, Ahmed - Al Haydos (72. Waad), Afif - Ali (72. Muntari)

Ekvádor: Galíndez – Preciado, Torres, Hincapié, Estupiñán – Plata, J. Méndez, M. Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) – E. Valencia (77. Cifuentes), Estrada (90. Rodríguez)

Valencia sa stal hviezdou zápasu.
Valencia sa stal hviezdou zápasu.StatsPerform/Profimedia

Po otváracom ceremoniáli, ktorého hlavnou hviezdou bol americký herec Morgan Freeman a príhovore prezidenta FIFA Gianniho Infantina, odštartovali historicky prvé majstrovstvá sveta v arabskej krajine.

Domáci Katar debutoval na svetovom šampionáte ako jediný tím z tohtoročných účastníkov so snahou potvrdiť štatistiku, podľa ktorej usporiadateľ nikdy neprehral úvodný zápas turnaja.

To sa začalo rúcať od začiatku, pretože v tretej minúte sa po chybnom vybehnutí na center z priameho kopu v podaní brankára Al Sheeba lopta dostala na hlavu kapitána Ennera Valenciu a ten rozvlnil sieť. Situáciu ešte preveroval systém VAR a nakoniec presný zásah neuznal.

Valencia dostal prihrávku medzi obrancov v 15. minúte, obišiel Al Sheeba, ktorý ho fauloval. Nasledoval pokutový kop. Penaltu 33-ročný hráč s prehľadom strelou po trávniku k žrdi premenil a na druhý pokus mu bol prvý gól MS 2022 uznaný. Poslal ním Ekvádor do zaslúženého vedenia - 0:1.

Katar bol v súbojoch neskoro, zbytočne strácal ľahké lopty, často fauloval a uľahčoval Ekvádoru zápas. Juhoamerický tím dominoval v hre. Druhý gól mohol pridať po centri Estupiňána na Estradu. Hlavička išla nad bránku. Pískal sa ofsajd.

Po polhodine hry Caicedo prihral na pravom krídle Preciadovi, ktorého výborný center si našiel medzi stopérmi Enner Valencia a hlavičkou k žrdi vsietil druhý gól. Celkovo svoj piaty v histórii štartov na MS - 0:2.

Štatistiky úvodného zápasu MS.
Štatistiky úvodného zápasu MS.StatsPerform

Prvý polčas Ekvádor herne ovládol a do šatní išiel spokojnejší, aj keď v jeho závere netrafil loptu po dobrom centri pred bránku Almoez Ali. Ten potrebuje jeden gól, aby sa stal najlepším strelcom histórie katarskej reprezentácie.

Domáci tím začal druhý polčas koncentrovanejšie, nepúšťal súpera do možností. Smerom dopredu ale nebezpečný nebol. Do streleckej listiny sa mohol zapísať Romario Ibarra, technický pokus z hranice šestnástky mu Al Sheeb vyrazil.

Valencia hattrick nedokonal, musel nútene striedať. Ošetrovanie kolena prišlo prvýkrát už na konci úvodného polčasu, z ihriska kvôli tomuto dôvodu odišiel až v 77. minúte.

Iskierku nádeje mohol vykresať Mohammed Muntari, pretože si nabehol na nákop od vlastnej šestnástky na hranicu tej súperovej. Krásnou strelou z voleja cez dvojicu obrancov tesne minul brvno svätyne Galíndeza.

Ekvádor vyhral prvý zápas šampionátu bez väčších problémov. Katar herne sklamal a ako prvý usporiadateľ histórie prehral otváracie stretnutie MS, čím negatívne prepísal historické štatistiky.