Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koniec ikony? Môj posledný zápas na olympiáde. Nemyslím si, že ma uvidíte na MS, vraví Marta

Marta sa vyjadrila k svojej budúcnosti.
Marta sa vyjadrila k svojej budúcnosti.Profimedia
Ikona brazílskej ženskej futbalovej reprezentácie Marta (38) potvrdila po prehre s USA vo finále olympijského turnaja v Paríži, že to bol pravdepodobne jej posledný súťažný duel v drese národného tímu. Tretíkrát v kariére si na OH vybojovala striebro (predtým aj 2004 a 2008), jej tím v súboji o zlato pod piatimi kruhmi zakaždým nestačil na Američanky.

Rekordérka v počte štartov i gólov za brazílsku reprezentáciu odpovedala na otázku, či bol parížsky turnaj jej rozlúčkou, alebo si ešte chce zahrať na domácich majstrovstvách sveta v roku 2027:

"Určite to bol môj posledný zápas na olympiáde a asi aj posledný oficiálny v drese Brazílie. Nemyslím si, že by ste ma ešte videli na MS. Neviem, čo sa všetko môže stať, ani aké sú plány národného tímu. Môj plán je však naďalej nejakým spôsobom pomáhať im, pretože je to môj život."

Marta s Brazíliou nikdy nezískala významnú trofej. Je trojnásobná olympijská medailistka a vicemajsterka sveta z roku 2007, šesťkrát ju vyhlásili za Hráčku roka podľa FIFA. Pomáhať chce teraz najmä rozvoju mladých talentovaných futbalistiek. "Nezmiznem z futbalu. Pokúsim sa nejako pomôcť tejto novej generácii, pretože sú tu veľmi talentované dievčatá a dobre si uvedomujú, čo môžeme dosiahnuť," povedala.

V Paríži štartovala už na svojej šiestej olympiáde a hrozilo, že to bude neslávna rozlúčka. Za tvrdý zákrok v závere prvého polčasu posledného skupinového zápasu so Španielkami dostala červenú kartu a následne dvojzápasový dištanc.

Jej spoluhráčky však zvládli štvrťfinále i semifinále a tak mohla v súboji o zlato proti USA nastúpiť, hoci iba ako striedajúca. "Som hrdá na tím za všetko, čo sme na turnaji dokázali. Prekonali sme samé seba, aby sme sa dostali do finále a dosiahli náš cieľ, ktorým bolo získať medailu," dodala útočníčka Orlanda Pride zo zámorskej NWSL.

Brazília - USA 0:1