Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Legendárny Jordan oslávil okrúhle jubileum šľachetne, chorým deťom venoval desať miliónov

Jordan (vľavo) v roku 1996.
Jordan (vľavo) v roku 1996.Profimedia
Jeden z najpopulárnejších a najúspešnejších basketbalistov histórie Michael Jordan sa dožíva okrúhleho jubilea. V piatok 17. februára bude mať 60 rokov.

Podľa mnohých fanúšikov najlepší basketbalista histórie sa životný míľnik rozhodol osláviť darom 10 miliónov dolárov neziskovej organizácii Make-A-Wish, ktorá sa zameriava na pomoc deťom so zdravotnými problémami. Ide o najväčší príspevok, aký kedy organizácia dostala. Jordan ju pritom podporuje pravidelne už od roku 1989.

"Za uplynulých 34 rokov bolo pre mňa cťou byť partnerom Make-A-Wish. Pomáhať a priniesť úsmev na pery toľkým deťom. Byť svedkom sily a odolnosti v ťažkých časoch ich života bolo mimoriadne inšpiratívne. Nebolo by pre mňa lepším darčekom k narodeninám, než sledovať, ako sa ku mne iní pripájajú. Nech každé dieťa môže zažiť zázrak a splní sa mu jeho prianie," zverejnil Jordan v tlačovej správe.

Jordan na seba prvýkrát upozornil v roku 1984, keď ako hráč univerzity Severná Karolína viedol americkú reprezentáciu na olympiáde v Los Angeles a získal zlato. V tom istom roku ho draftoval tím Chicago Bulls z 3. miesta, ako jednotku si Houston vybral Hakeema Olajuwona. Boje o majstrovský primát prvýkrát zažil v roku 1991 a odvtedy vo finále nikdy nepoznal trpkosť neúspechu.

To isté platí aj o jeho účasti pod piatimi kruhmi. Druhé zlato pridal v roku 1992 v Barcelone, kam už prišiel v pozícii hviezdy prvej veľkosti. Bol lídrom prvého výberu USA zostaveného z profesionálov NBA, legendárneho Dream Teamu, považovaného za najlepší basketbalový kolektív histórie. Účasťou na turnaji výrazne prispel k zvýšeniu celosvetovej popularity basketbalu.

S Chicagom získal šesť titulov v rokoch 1991-93 a 1996-98, vždy pritom dostal ocenenie MVP finále. Druhý najúspešnejší basketbalista NBA LeBron James má na konte štyri takéto úspechy. V rokoch 1993-95 Jordan prerušil kariéru a venoval sa bejzbalu. Aj preto mu zrejme nepatrí pozícia najlepšieho strelca ligy, na ktorú sa nedávno prepracoval James.

Po zisku šiesteho titulu druhýkrát ukončil kariéru, hoci sa na palubovky vrátil v roku 2001, tentokrát v drese Washingtonu Wizards. To už sa pripravoval na ďalší krok vo svojom živote, keď túžil byť majiteľom klubu NBA. V drese tímu z hlavného mesta USA odohral tri sezóny a definitívne uzavrel hráčske pôsobenie vo veku 40 rokov. S majiteľom Wizards sa na prevzatí klubu nedohodol, svoj sen si však Jordan splnil a v roku 2010 sa stal majiteľom tímu Charlotte Hornets.

Jordan je nielen výborným bývalým basketbalistom, ale aj úspešným podnikateľom a kultúrno-spoločenskou osobnosťou. Medzi jeho pamätné momenty patrí účinkovanie vo filme Space Jam, ktorý sa dostal do desiatky najúspešnejších za rok 1996.