Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Levice s obratom v poslednej štvrtine porazili Opavu a v Pohári FIBA idú ďalej

Levice s obratom v poslednej štvrtine porazili Opavu a v Pohári FIBA idú ďalej
Levice s obratom v poslednej štvrtine porazili Opavu a v Pohári FIBA idú ďalejPatrioti Levice
Basketbalisti Patriotov Levice uspeli v záverečnom vystúpení C-skupiny Európskeho pohára FIBA, v česko-slovenskom súboji zvíťazili nad Opavou 94:80 a zabezpečili si postup do druhej fázy. Slovenský majster sa o to postaral tretím víťazstvom po sebe a proti českému vicemajstrovi získal potrebný bodový rozdiel na pokračovanie v súťaži.

Levičania inkasovali hneď v úvode od Opavy päť bodov po sebe, celkovo dávali súperovi z Česka priveľa priestoru pod košom. V priebehu niekoľkých momentov zmazali nie príliš vysoké manko, vďačiť mohli Freemanovi a Lapornikovi.

Zaplnené domáce hľadisko videlo otvorenú partiu s viacerými peknými kúskami a hlavne vysokým počtom bodov. V piatej minúte Lapornik dostal Patriotov prvýkrát v zápase do vedenia 14:13, ale na hosťujúcej strane úradoval takmer neomylný Šiřina.

Dlho sa držal viac-menej vyrovnaný stav, ale napokon Opava vyhrala úvodnú časť 27:26. Český celok v druhej štvrtine viackrát výraznejšie odskočil, ale "žlto-zelení" vždy vedeli zareagovať.

V záverečných dva a pol minútach prišlo z ich strany strelecké mlčanie, čo hostia využili k navýšeniu náskoku na 12 bodov po prvom polčase – 54:42.

Po prestávke otvoril dianie trojkou Lapornik, Opava dlho nepripúšťala výraznejšiu drámu. Na levickej strane sa konečne zlepšila defenzíva a nasadenie. Bolo evidentné, že domáci chcú zvrátiť negatívny vývoj duelu.

Drobnými krokmi sa to darilo, Lapornik štyri minúty pred koncom stiahol po dlhšom čase na jednociferný rozdiel – 53:60. Tlak Patriotov bol úspešný, súper nemal adekvátnu odpoveď a nádej na úspech žila. Opava opäť v závere tretej štvrtiny zabrala, na tabuli svietil stav 60:67 z pohľadu domáceho družstva.

Levičania sa nadýchli v poslednej štvrtine k ďalšiemu náporu, štvorbodovou akciou sa Lapornikovi podarilo dotiahnuť svoj tím na rozdiel jedného útoku – 71:74.

Tlak pokračoval aj s ohľadom na vývoj paralelne sa hrajúceho druhého stretnutia v skupine. Dôležitý okamih prišiel necelých päť minút pred koncom, keď Freeman poslal "žlto-zelených" do vedenia (78:77).

V tomto momente začala naháňačka za potrebným 11-bodovým rozdielom, ktorý by znamenal pokračovanie v súťaži. Razom bolo na palubovke len jedno družstvo, domáci herne dominovali a zvyšovali svoj náskok.

Veľká udalosť prišla 128 sekúnd pred koncom, Kovac upravil na 88:77. V samotnom závere rozhodovala každá akcia a bod, Levice to ustáli a vybojovali si postup ďalej.

Po ukončení prvej fázy Európskeho pohára FIBA je jasné, na koho narazia zverenci trénera Michala Madzina ďalej.

Vopred daný kľúč súťaže ich dostal do J-skupiny, ich súpermi budú fínsky Karhu Basket, izraelské Hapoel B-Cure Laser Haifa a ukrajinský BC Budivelnik Kyjev. Prvý zápas Levíc je na programe 14. decembra na palubovke Karhu.

Európsky pohár FIBA – C-skupina:

Patrioti Levice - BK Opava 94:80 (42:54)

Zostava a body Levice: Lapornik 37, Freeman 29, Bachan 4, Wade-Chatman 1, McCallum 0 (Kovac 9, Kotásek 8, Bojanovský 6)

Najviac bodov Opava: Šiřina 26, Bassett 17, Švanrdlík 11.

TH: 32/25 – 16/15, Fauly: 20 - 26, Trojky: 11 - 9, Štvrtiny: 26:27, 16:27, 18:13, 34:13,

Rozhodovali: Sahin (Tur.), Mészáros (Maď.), Sakaci (Tur.), 1 500 divákov.

Hlasy po stretnutí:

Michal Madzin, tréner Levíc: "Neskutočná eufória, až niečo neuveriteľné. Taký obrat, aký sme urobili v štvrtej štvrtine, to som naozaj nikdy v živote nevidel. Obrovská energia a bojovnosť. Keď už sme sa dostali do stavu, že by sa to mohlo udiať, išli sme cez všetky limity."

Miha Lapornik, hráč Levíc: "Nemám slov, šialený zápas. Do prvej štvrtiny sme vstúpili dobre, v druhej časti prišli hluché momenty. Počas troch-štyroch minút sa Opava dostala na 12-bodový rozdiel. Špeciálne sme mali problém s ich útočným doskokom. Do druhého polčasu sme nastúpili ako hladné zvery, každý z nás ukázal charakter. Som veľmi hrdý na toto družstvo. Teší ma, že boli pri tom aj naši fanúšikovia a napokon nám pomohli k tomuto víťazstvu. Tento úspech sme si zaslúžili."

Jakub Šiřina, hráč Opavy: "Myslím si, že tri štvrtiny sme v tomto dueli boli lepší. Žiaľ, potom nás postihol herný kolaps, v ktorom sme úplne vypadli z rytmu. Neskutočnými chybami, či už mojimi, alebo celého tímu, sme Leviciam dali úplne jasné víťazstvo, až nepochopiteľne. Za ten záver si to zaslúžili. Pre nás veľká hanba, pretože 30 minút v zápase vyhrávate a potom prehráte o 14 bodov. To určite zamrzí."

Ďalší výsledok C-skupiny:

BC Keravnos Strovolou – BC Balkan Botevgrad 82:61 (39:29)