Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Los Angeles prevzalo olympijskú vlajku. Má štyri roky na vyriešenie dopravy a bezdomovectva

Starostka Los Angeles Bassová máva olympijskou vlajkou vedľa prezidenta LA28 Caseyho Wassermana.
Starostka Los Angeles Bassová máva olympijskou vlajkou vedľa prezidenta LA28 Caseyho Wassermana.AFP
Olympijská vlajka pristála v pondelok pod jasnou kalifornskou oblohou, kde bude viať na ďalších letných hrách v roku 2028. Priniesla ju starostka hostiteľského mesta Karen Bassová, ktorá ju dostala na nedeľňajšom záverečnom ceremoniáli v Paríži a ktorá verí, že ďalšie olympijské hry budú jedinečné aj vďaka kúzlu Hollywoodu. Los Angeles má teraz štyri krátke roky na to, aby v metropole, ktorá je známa dopravnými zápchami, pripravilo hry konkurencieschopné so všeobecne vychvaľovaným parížskym ročníkom.

Starostka Los Angeles Bassová priletela v sprievode niekoľkých amerických športovcov v lietadle ozdobenom palmami a logom "LA 2028". Na asfalte hrdo držala vlajku s piatimi kruhmi. "Máme vlajku, teraz je to na nás. Máme pred sebou veľa práce, Los Angeles. Cítime tlak, musíme sa uistiť, že naše mesto je pripravené," uviedla novinárom.

Pripomienka výziev, ktorým môže čeliť, prišla ešte pred pristátím lietadla. Mesto zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,6 Richterovej stupnice. "Kľúčové bude uistiť sa, že sme pripravení na udalosti, ako je zemetrasenie. Taktiež teraz čelíme klimatickým udalostiam, s ktorými sme sa nikdy predtým nemuseli vyrovnať."

Najväčším orieškom bude nevyhnutne doprava. Na záverečnom ceremoniáli v Paríži Bassová načrtla plán "hier bez áut". V meste závislom od osobných automobiloch, kde obrovské diaľnice pretínajú rozsiahlu mestskú zástavbu a dopravné zápchy sú každodennou realitou, to znie ako nemožná misia. "Som skeptický, ale pokúsime sa o to," poznamenal James Moore, profesor priemyselného a systémového inžinierstva na Univerzite Južná Kalifornia.

Útek z mesta

Los Angeles síce má sieť metra, ale sieť s iba piatimi a pol linkami a pomerne riedkym grafikonom je na 10 miliónov obyvateľov malá. Úrady si plánujú požičať 3 000 autobusov z celej krajiny a vytvoriť pre ne vyhradené jazdné pruhy. Verejná doprava tak bude mať prednosť pred osobnými autami, ktoré však nebudú zakázané. Nečakajte ani parkoviská na všetkých olympijských miestach.

Keď Los Angeles naposledy hostilo olympijské hry v roku 1984, mnohí obyvatelia na niekoľko dní opustili mesto, čím zabránili dopravnej nočnej more a úplnému kolapsu.

"Ak uvidíme, že obyvatelia budú v roku 2028 nasledovať rovnakú stratégiu a v podstate na niekoľko dní opustia mesto, môže to uvoľniť dostatok priestoru na cestách, aby sme mohli všetkých dopraviť autobusmi," vysvetľoval Moore.

Nádejou je, že na sieť metra bude konečne napojené hlavné mestské letisko, ktoré je neslávne známe problémami s dostupnosťou. Do roku 2026, keď bude Los Angeles hostiť otvárací zápas majstrovstiev sveta vo futbale, by mala byť zavedená aj dlho očakávaná automatizovaná kyvadlová doprava.

Problém bezdomovectva

Los Angeles stavia na povesť svetového centra filmu a zábavy. Počas "odovzdávacieho" segmentu záverečného ceremoniálu v Paríži sa Tom Cruise spustil na Stade de France, prevzal vlajku a na motorke odišiel zo štadióna. Vo vopred nahratom videu potom zoskočil padákom do Los Angeles k ikonickému nápisu Hollywood, ktorý obsahuje päť olympijských kruhov.

Metropola je tiež americkou športovou veľmocou s mnohými významnými tímami a modernými štadiónmi. "Čo chýba v našej DNA? Sme kreatívni, sme rozprávači príbehov. Máme šport, máme rozmanitosť. To je LA," povedal agentúre AFP Reynold Hoover, generálny riaditeľ organizačného výboru pre rok 2028.

Pod hollywoodskym leskom sa však skrýva obrovská kríza bezdomovectva. V meste, kde sú ceny nehnuteľností astronomické, je bez domova približne 75 000 ľudí. Od nástupu do funkcie si Bassová z dlhodobého problému urobila prioritu. A jej rozsiahly program prináša naozaj ovocie, pričom celkový počet bezdomovcov v roku 2024 prvýkrát za šesť rokov klesol. 

Hoci starostka dúfa, že do roku 2028 sa počet ľudí v núdzi radikálne zníži, stále počíta s tým, že viac ako 30 000 z nich na uliciach privíta športovcov. "Bolo by to hrozné, ale chcem, aby ste vedeli, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa to nestalo," dodala Bassová.