Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Medzinárodný olympijský výbor si zvolí nového prezidenta, Bach po 12 rokoch vo funkcii skončí

Bach stojí na čele MOV už 11 rokov.
Bach stojí na čele MOV už 11 rokov.Profimedia
Thomas Bach (70) uviedol, že v budúcom roku po vypršaní svojho druhého funkčného obdobia skončí v úlohe prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Nemecký funkcionár je na čele organizácie od roku 2013, kedy vystriedal Belgičana Jacquesa Roggeho.

Na zasadnutí MOV Bach povedal: "Našej organizácii prospeje zo všetkého najviac zmena vedenia. Nová doba si žiada nových lídrov." Niektorí členovia požiadali aktuálneho šéfa, aby vo funkcii pokračoval. K tomu by však bolo potrebné upraviť olympijskú chartu, ktorá obmedzuje pôsobenie prezidenta na 12 rokov. 

Jeho nástupca sa bude voliť v marci 2025 v antickej Olympii a pozície sa ujme v júni. Oficiálny kandidát na prestížnu funkciu sa zatiaľ neobjavil. Špekulovalo sa napríklad o šéfovi Svetovej atletiky Sebastianovi Coeovi či Juanovi Antoniovi Samaranchovi ml., svoj záujem však verejne nepotvrdili.

O možnosti Bachovho pokračovania aj po vypršaní 12-ročného mandátu sa začalo špekulovať na zasadnutí MOV vlani v októbri v Bombaji, kde ho k tomu vyzvali zástupcovia niektorých juhoamerických a afrických krajín. "Tieto diskusie ma veľmi ohromili a zahriali ma pri srdci," uviedol Bach.

Svoje oznámenie o budúcnosti odkladal olympijský víťaz v šerme z roku 1976 až do záveru parížskych hier, ktoré sa skončia v nedeľu. Vyhovel tak odporúčaniu etickej komisie MOV, aby prípadným oznámením o pokračovaní nezatienil priebeh hier a neovplyvnil možnú volebnú kampaň.

Bach, ktorý sa stal členom olympijského výboru v roku 1991, šéfoval MOV podľa agentúry Reuters železnou rukou prakticky bez opozície. Okrem iného zaviedol reformy, ktoré umožnili rýchlejšie zaradenie nových športov do olympijského programu a zjednodušili proces pre uchádzačov o organizovanie hier.

Medzinárodný olympijský výbor zanechá Bach vo veľmi dobrej finančnej situácii. MOV má pre obdobie 2025 až 2028 zaistené príjmy vo výške 7,3 miliardy dolárov a už teraz 6,2 miliardy dolárov na roky 2029 až 2032.