Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Messi, Ronaldo, Neymar a ďalší. Posledná šanca stať sa majstrom sveta

MS v Katare so sebou prinášajú tlak.
MS v Katare so sebou prinášajú tlak.Profimedia
Lionel Messi (35) a Cristiano Ronaldo (37), no takisto veľa ďalších mien prichádza na MS v Katare s vedomím, že to je ich posledná šanca stať sa majstrom sveta. Komu sa to podarí?

20. novembra odštartuje šampionát zápasom medzi Katarom a Ekvádorom. Turnaj bude bez Čile, Talianska, Kolumbie či Švédska alebo Nórska. Všetky tímy sa nedostali z kvalifikácie. Uvidíme tam Katar, ktorý vyvolal množstvo kontroverzií tým, že dostal možnosť usporiadať najväčšie futbalové podujatie.

Veľa diskusií vyvolala takisto zmena letného termínu na zimný dátum. Tento fakt spôsobil, že sa zranilo množstvo hviezd ako Reece James, Paul Pogba, Timo Werner, N´Golo Kanté alebo  Sadio Mané.

Na druhej strane, svoju šancu dostanú dvaja asi najlepší hráči v histórii tohto športu - Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Prvý menovaný bude vo februári oslavovať už 38 rokov, druhý dovŕšil v júli 35. narodeniny. Ani jeden stále nezískal najcennejšiu trofej.

Argentínčan aj Portugalčan vyhrali všetko, vrátane dokopy dvanástich Zlatých lôpt, čo svedčí o ich neuveriteľnej dominancii. Doposiaľ sa tešili z výhier na kontinentálnych turnajoch. Ronaldo v roku 2016 vyhral EURO a Messi minulý rok Copa América. Obaja mali na rukávoch kapitánske pásky.

Argentína naposledy vyhrala majstrovstvá sveta v roku 1986 a tento rok prichádza s obrovskými očakávaniami. V posledných mesiacoch hrá výborný a úspešný futbal. Ronaldo má s Portugalskom takisto kvalitný tím, no nie je mu predpovedaná až taká dlhá cesta podujatím.

Všetko podčiarkujú informácie, ktoré sa s Ronaldom ťahajú z Manchestru United. Veľmi dobre známy rozhovor s Piersom Morganom bol iba vrcholom ľadovca. Hviezdny futbalista v tejto sezóne nastúpil do šestnástich zápasov a strelil iba tri góly.

Na jeho hlavu sa valí čoraz viac kritiky. Momentálne sa tím okolo CR7 nezdá byť medzi najväčšími favoritmi katarského šampionátu. Futbal ale prekvitá strhujúcimi príbehmi a možno napíše ďalší. Môže Ronaldo preklopiť ťažké obdobie v najväčší úspech svojej kariéry? To ukážu až najbližšie týždne.

Nie sú to iba Messi s Ronaldom, no aj ďalší hráči, ktorí chcú získať titul majstra sveta pri svojej rozlúčke. Neymar má síce iba 30 rokov, no vyhlásil, že do roku 2026, teda do ďalších MS, nedokáže hrať na najvyššej úrovni.

"Kanárici" po dlhých rokoch vstupujú na MS s naozaj nesmierne kvalitným tímom a tým pádom aj reálnou šancou vyhrať. Ich ofenzíva je neskutočná, stred poľa kvalitný, defenzíva pretkaná skúsenosťami a v bránke majú dvoch z troch alebo piatich najlepších gólmanov sveta.

Podobne sa javí Kevin de Bruyne s belgickým tímom. "Zlatá generácia" odohrala niekoľko dobrých turnajov, ani raz nedosiahla úspech. Luka Modrič dotiahol Chorvátsko v Rusku až do finále, kde sa netešil po prehre s Francúzskom. Vo výbere tohto tímu chýbal Karim Benzema, čerstvý držiteľ Zlatej lopty. Aj jemu chýba to posledné a síce medzinárodný úspech.

Ktorá hviezda dosiahne na záver kariéry najväčší úspech svojho futbalového života?